Yer:Muş Belediyesi Toplantı Salonu
Tarih:08.10.2011
Katılımcılar:
a. Dernek, Vakıf ve Girişimler:
1. Tüketici Koruma Derneği (Sabahattin Karadağ-Bşk.)
2. TOBB Muş Kadın Girişimciler ( Fatma Taş-Bşk.)
3. Uluslar arası Af Örgütü ( Bilal Ata Aktaş-Muş Grup Koordinatörü)
4 . Muş Zehra-Der ( A. Muttalip Bingöl-Bşk.)
5. TEMA Vakfı ( İhsan Aytemiş-Şube Bşk.)
6. Muş Kadın Derneği MUKADDER ( Nurcan Çetinbaş-Bşk. )
b. Meslek Odaları
1. Pancar Ekicileri Kooperatifi (M. Ali Seçkin-Kop.Bşk.)
c. Sendikalar
1. EMEKLİ-SEN ( Şeref Işık-Şube Bşk.)
Katılan Milletvekilleri: Demir Çelik ( BDP)
Belediye Başkanları: YOK
Mesaj Yollayanlar:
Moderatör: İhsan Aytemiş ( İş Adamı-TEMA Vakfı Bşk.)
Gözlemciler:
Ali Haydar Özmen ( Bld. Bşk. Yrd. )
Rıfat Özen ( Bld. Bşk.Yrd.)
Robin Erdenci (BDP İl Bşk.)
Şafi Nergiz ( BDP Muş İl Y.K.Ü)
Diğer Katılımcılar: Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 2 izleyici/gözlemci katıldı.
Medya:
1.Günaydın Muş-Şahin Şahin
2.Muşun Sesi-Tuncay Çanga
3.DHA-Muş Ovası-Muş TV-Necdet Yentür
Konular:
Genel konu: 24. Dönemde TBMM’de n beklenenler. ( 10 İstek )
Yerel konu: 2. Dönem tKMM’den beklenenler ( 10 istek )
Konuşulanlar
1/ İhsan Aytemiş: Öncelikle Sayın Başbakanımıza başsağlığı diliyorum. TKMM’ler 3 yaşına bastı. TBMM’leri de açıldı. Yeni bir döneme başladık umarım Ülkemiz ve Muş’umuz için güzel gelişmeler olur.İlk toplantımızın katılımcıları az ama bu bizim şevkimizi kırmamalı, Başbakanımızın annesinin vefatı ve sendikaların bazılarının eylemleri olduğu için katılım az oldu. Bu toplantıya katılmak ve bu sorumluluğun hakkını vermek gerekir.
2/ Şeref Işık: Öncelikle Sayın Başbakanımıza başsağlığı diliyorum. Ben 80 den bu yana Muş’ta yaşıyorum Muş’un sorunlarını bir Muş’lu kadar iyi biliyorum. Bu sorunları ancak birlik olursak çözebiliriz. Sorunu görmemezlikten gelerek sorunun daha da büyümesine sebep oluruz. Ben hastayım doktora gittim ameliyat dedi bende ilaç tedavisi istedim ama ilaç dedavisi işe yaramadı. Sonunda doktorumun dediğini yapmak zorunda kaldım. Türkiye de kangren haline gelmiş bir Kürt sorunu var bu sorunu karşılıklı çözüm önerileri ile çözebilir. Bu sorun çözülmedikçe ekonomide, sağlıkta, eğitimde çözülemez, öncelikle temel sorunun çözülmesi gerekir. Sermaye sıcak para ister sıcak para olmadıkça sağlıklı bir büyüme beklenemez. 82 anayasasının miladı doldu herkes acil bir şekilde değiştirilmesini istiyor. 3. Döneminde olan Ak parti yeteri güce sahip olmasına rağmen bu soruna bir çözüm getirmiyor. Biz herkesi içine alan bütün kimlikleri tanıyan yeni bir anayasa istiyoruz.
3/ M. Ali Seçkin: 10 maddemizin her biri birbirinden önemlidir. Hepsinin gerçekleşmesi içinde elimizden geleni yapmalıyız.
4/ A. Muttalip Bingöl : tKMM’ler çok önemli ve gerekli toplantılardır. Doğru yansıtıldığı sürece herkese faydasının olacağını düşünüyorum. Bazen basında sıkıntılar yaşıyoruz eksik bilgiler veriyorlar temsil ettiğimiz kurumların sorumluluklarıyla geliyoruz, bu konuda basından hassasiyet bekliyorum. Taraf tutmak doğru değil insanları ötekileştirerek bir yere yapıştırarak bir yere gelemeyiz. Gelişmeyi, sosyal olmayı, demokrasiyi yaşamayı istiyorsak insanların görüşlerine saygılı olmalıyız. 10 isteğimizin gerçekleşmesi için elimizden geleni yapmalıyız. Türkiye de gereksiz birçok harcama yapılıyor. Çatışmalara harcanan paralar ülke ekonomisine, sağlığa, eğitime yatırılsa ülkemizde sorun olmaz. Geçmişe bakarak bu güne sadaka vermemeliyiz
5/ Sabahattin Karadağ: Kürt sorunu sorunların başıdır. Bu sorunu çözmedikçe ülkenin refaha ermesi mümkün değil. KCK operasyonları son bulmalı. Sivil anayasa herkesin katılımı ile olmalı
6/ Rıfat Özen: KMM’ler çok güzel ve faydalı toplantılardır. Yeni anayasa kabul olursa her şey yoluna girer. Ak Parti döneminde çok güzel gelişmeler oldu Ülkemiz gelişmektedir.
7/ Nurcan Çetinbaş: Ben de öncelikle sayın başbakanımıza başsağlığı diliyorum. Yeni Anayasanın her kimlik tarafından benimsenmesi için katılımcı , bütün görüşlerin yer bulduğu bir Anayasa olmalı.. Bunların olması için ortak bir konsesyus oluşturtması gerekir. Anayasa sürecinde halkın ve Sivil örgütlerin görüşü alınmalı. Devletin bireyler için şekillenmesi gerekiyor. Şimdiki Anayasa bize dar geliyor Maalesef ki Türkiye’de kadın sorunları çok fazla günde 5 kadının öldürüldüğü bir ülkede pozitif ayrımcılığın uygulanmaması elem verici. Önümüzde ki 10 isteğin gerçekleşmesi için TBMM’si ne sesimizi duyurmamız gerekiyor. Vekillerimizden gereken önemi vermesi için baskı yapmalıyız, sürekli hatırlatıp takip etmeliyiz.
8/ Bilal Ata Aktaş : Ben 10 istek toplantısında yoktum ama listeye baktım çok önemli ve gerekli maddeler. Benim alanım düşünce ve ifade özgürlüğü, kadın ve eğitim olduğu için bu konulara değinmek istiyorum. Millet vekili yaş sınırlarının 18 ze düşürülmesi gerekiyor. Savaşın karın doyurmadığı bir çağda yeniliklere açık ve çağdaş eğitim reformlarının yapılması gerekiyor. Askeri harcamalar eğitim ve teknoloji lehine değiştirilmeli. Kamuoyunda cumartesi anneleri olarak bilinen kayıp yakınlarının mağduriyetinin giderilmesi gerek, hükümetin iyi niyetten öteye gitmesi, somut adımlar atması gerek. Ayrıca kadınlarımızın sorunlarına çözüm bulunmalı Afrika atasözü ‘’ bir erkeği yetiştirerek bir erkeği yetiştirmiş oluruz, bir kadını yetiştirmekle bir aileyi yetiştirmiş oluruz.’’ Gençlere sırf genç oldukları için söz hakkı tanınmalı 19 Mayısta sırf göstermelik koltuk değişimlerinden vazgeçilmeli, gençlere yarının büyükleri gözüyle değil, bugünün saygın bireyleri olarak bakılmalıdır.Yeni anayasa hızlı ve uzlaşmacı bir yaklaşımla oluşturulmalı, konsesyus oluşmadan oluşturulan anayasa ‘’ eksik’’ anayasa olur. Çevreye önem verilmeli tahribata gidilmemeli ve bu ekonomik sebeplerden değil ekolojik sebeplerden yapılmalıdır. Eğitim ve sağlık hizmetleri tamamen ücretsiz olmalıdır. 9/ Necdet Yentür : Ben görevim nedeni ile köyleri karış karış geziyorum. Muş’ta çok önemli tarihi eserler var. Sizinde bildiğiniz gibi Türkiye’nin en yüksek manastırı Kızıl kilise Muş’ta ve harabe halinde. İnsanlar tarihi eser yerleri odunluk, kömürlük olarak kullanıyorlar.
10/ Fatma Taş: Kadınlara pozitif ayrımcılık yapılmıyor. Ülkemizde kadınlar güç durumdadır bu sorunları iyileştirilmesi için kadınlarımıza sahip çıkılması gerekiyor.
11/ Demir Çelik: Öncelikle kapanış konuşmasına yetiştiğim için kendi ve partim adına özür dilerim. Bu gün bizim basın açıklamamız vardı, oradan da taziyeye gitmemiz gerekti. KMM toplantılarını çok önemsiyorum. Bizim için sorunları Sivil Toplum Örgütleri bir fırsattır. İlimizin sorunlarını en iyi halk bilir halkında temsilcisi STK’lar dır. Listenin en başında Kürt sorunu var bu ülkenin en önemli sorunu olduğunun bir kanıtıdır. Yeni Anayasamız katılımcı bütün kimlikleri tanıyan bir Anayasa olmalı, ortak bir konsesyüs oluşturulmalı, bizimde çabalarımız bu yöndedir. Ekonomi, düşünce ve ifade özgürlüğü, eğitim sistemi, seçim barajı ve siyasi partiler kanunu, sağlık, kadın, yargı, enerji ve ekoloji her biri ayrı önem arz etmektedir. Zamanımız olmadığı için bir sonraki toplantımızda katılım sağlayıp Muş’un ve Ülkemizin sorunlarının çözüm noktasında nasıl katkı sağlayabileceğimizi konuşur, tartışırız.
12/ Robin Erdenci: Bende BDP Muş İl Başkanlığım ve kendi adıma geç kaldığımız için özür dilerim. BDP olarak STK’lar la olmayı önemsiyoruz. Türkiye’nin ve Muş’un sorunlarının çözümü noktasında Sivil Toplum Örgütlerinin büyük rolü vardır.
Yerel Konu Üzerine Konuşulanlar:
1/ Sabahattin Karadağ: Kurumlar taraflı yaklaşıyor bu tarafgirlikler nereye kadar devam edecek? Belediye başkanlığı aynı şartlara sahip olan kişilere farklı muamele yapıyor. Aynı tapuya 2 kat izni verirken işlerine gelenlere 7 kata kadar izin veriyorlar. İşkur açtığı kurslara yakınlarını alıyor. Parası olan adam krokisini alıp Ankara’ya gidiyor iznini alıp geliyor. Bu hakka uygun değil. İmar planında yeşil alan olan yerler beton binalarla dolu.
2/ Rıfat Özen: Şehrimizde çarpık kentleşme var. Bunun sebebi İller Bankası bilmediğimiz bir şirkete ihaleyi verdi, 10 kez yanlış, eksik imar planı çıkarıldı bizde düzeltilmesi için geri gönderdik. Şimdi düzeltiyoruz. Vatandaşlarımızın parsellerinde bir sıkıntı olduğunda bize dilekçe ile başvuruda bulunuyorlar bizde düzeltiyoruz. Belediye başkanımız bu konuda çok hassas davranıyor. Ayrıca Karne tarafını da imara açıyoruz.
3/ Bilal Ata Aktaş : Uzun vadede bütün restorasyon çalışmaları yapılmalı. Kısa vadede kızılağaç kilisesi dera-sor kilisesi yaptırılmalı. Emirle gelen kahramanlıktan, bilinçsizce şiddetten, aptalca yurtseverlikten vazgeçilmelidir. İnsanların kendileri savaşa gitmeyi reddetmediği sürece hiçbirşey savaşı durduramaz. Muş’ta Mezopotamya kültürü korunmalı, kültür festivalleri, geceleri yapılmalı. Mesela dengbej günleri, kitap festivalleri, özellikle kadınlarla ilgili sinema günleri yapılmalı.
4/ M. Ali Seçkin: Türkiye’de 33 adet şeker fabrikası var. Muş Şeker fabrikası Türkiye genelinde 7. Sırada yer alıyor. Bizim bu kadar iyi olmamızda büyük katkısı olan Bakanımız Zafer Çağlayan, Millet Vekillerimiz ve sayın valimize teşekkür ediyoruz. Muş Şeker fabrikası 518 bin ton şeker üretiyor. Şeker fabrikaları özelleşiyor biz de talibiz Banko Birlik şirketi yanımızda Muş haklıda bize destek verirse yabancılar almaz biz alırız Muş’a büyük katkısı olacaktır. Herkesi bize destek vermeye çağırıyoruz.
5/ Fatma Taş: Muş’ta kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanmıyor, pozitifi geçtik eşit davranılmıyor. SODES projelerinde de bunu net bir şekilde gördük 60 projeden sadece 2 si kadın örgütlerine verildi. Bunun olmaması gerekiyor. Muş’ta ki Sivil Toplum Örgütlerinden kadın örgütlerine destek vermelerini bekliyoruz.
6/ İhsan Aytemiş: SODES’ bizde başvuruda bulunduk ama maalesef geçmedi. Muş’un yeşil alanlarına çok katkısı olabilecek bir proje idi. Ağaçlandırmadan tutunda eğitime kadar çok kapsamlı bir projenin geçmemesi Muş için kayıptır. İmar planı Muş için çok ciddi bir sıkıntı çarpık kentleşme var. Bu konuda hepimizin sorumluluğu var.
7/ Tarık Mirze: muş gelişmekte olan bir ildir. Sosyal alanlarımız çoğalıyor her mahalleye bir park projemiz var. Belediye olarak 7-24 hizmet veriyoruz, biz hizmet için varız.
8/ Muttalip Bingöl: Muş güzel bir potansiyele sahip, tarım ve hayvancılık içinde çok müsait bir il. Eğitim,sağlık ve ekonominin iyileşmesi için kamu kurumları ve halk olarak elimizden geleni yapma zamanıdır. Ben okullarda rehber öğretmenliği yapıyorum. Köylerde verdiği dersle alakası olmayan öğretmenler var, bunun nedeni 4 yıllık okuyanlar merkezde görev almak için bahaneler buluyor yada torpille merkeze geçiyorlar, iki yıllık mezunlarda köylerde alanları dışında eğitimler veriyorlar. Hastanelerde maalesef sağlık sorunları giderilmesi konusunda eksiklerimiz var. Yoğun bakımda olan çocuğumu bir tomografi için bir binadan başka bir binaya götürdük. O sırada büyük bir sorun çıkabilirdi çok şükür ki olmadı. Hastanenin asansörü 3 gün boyunca çalışmadı. Yaşadığım sıkıntıları valilik ve il sağlık müdürlüğüne maddeler halinde dilekçe olarak gönderdim. Yaşadığımız sıkıntıları yetkili mercilere iletirsek sorunlar azalacaktır.İl dışına gitmek zorunda olan hastalarımızın maddi durumu elverişli olmadığında sağlığı için bile il dışına gidemiyor.
9/ Nurcan Çetinbaş : Muş sulak ve düzlük bir il olmasına rağmen yeşillik adına nerdeyse bişey yok. Turizmin çok iyi olması gereken illerden biri çünkü Malazgirt’miz var, kızıl kilisemiz var, Ulu Camimiz var, Meryem Ana Kilisemiz var, Evliya Çelebi ve Malazgirt Kalemiz var , Haspet Kalemiz var. Türkiye’nin tarihinde çok önemli yerlere sahip olan hanlarımız, hamamlarımız, köprülerimiz var ama maalesef ki sahipsizler. Sayın Valimize buradan çağrımızdır tarihi değerlerimizi su yüzüne çıkarsalar, eserlerimizi restore etseler şehrimizin ekonomik ve de kültürel yönden kalkınmasına büyük katkı sağlayacaktır. Muş’ta eğitim de ki sıkıntıların giderilmesi gerekiyor. Kız çocuklarının okullaşması ile ilgili milli eğitim büyük projeler uygulamalı. Sığınma evimiz açılmalı, kadınlar için toplum merkezleri oluşturulmalı. Çarpık kentleşmenin önüne geçilmeli.
Öneriler:
Ortak sonuç: Katılımcılar 10 isteğin hayata geçirilmesi için gereken çabayı sarf edeceklerini Milletvekillilerinin katılımı sağlanması için gereken görüşmelerin yapılacağı konusunda mutabakata varıldı.
Değerlendirme:
İletişim:
a. Sivil toplum ile
80 Sivil Toplum Örgütüne mesaj gönderildi. Maili olanlara mail de gönderildi.
b. Milletvekilleri ile
4 Millet vekili arandı ama Faruk Işık, Muzaffer Çakar ve Sırrı Sakık geri dönüş yapmadı, tekrar mesaj gönderildi il başkanlarıyla 3-4 kez vekillerin katılımının sağlanması için görüşüldü. Demir Çelik’le görüşüldü katılacağını söyledi.
c. Katılımcılarla
E-mail ile tüm katılımcılardan konu istedik, 5 kişiden dönüş oldu.
d. Medya ile
7 yerel 4 ulusal basın davet edildi önceden mail ile ayrıntılarıyla KMM hakkında bilgi verildi. 3 basın mensubunun katılımı sağlandı. Basının ilgisi iyi idi.
Sonuçlar: Konular üzerinde yoğunlaşmış kişilerin katılımı olumluydu, Sivil örgütlerin katılımının az olması olumsuzdu. Sivil örgütlerle tekrar görüşülmeli. Şanar Beyin isimlerini vereceğim örgütleri araması iyi olacaktır.
Değerlendirenler: Nurcan Çetinbaş