YER: Ticaret Odası Toplantı Salonu
TARİH: 02.04.2011
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Muş Kadın Derneği ( Nurcan Çetinbaş-Yön. Kur. Baş )
2/ TEMA Vakfı ( İhsan Aytemiş-Yön. Kur. Başk. )
3/ İHD Muş ( Melik Sonkur – Üye )
4/ KAMER Muş Şubesi ( Necmiye Boz-Muş Sorumluları )
5/ Mistaş Makina Sanayi Vakfı ( Ercan Taşdemir-Başkan )
6/ TUHADDER Muş Şubesi ( Şahin Kotan-Şube Başk. )
MESLEK ODALARI
1 / Muş Barosu ( Sabahattin Göçmen-Baki Çelebi-Başkan-Üye )
2 / Ticaret Odası ( Abdurrahim Devrim- Yön. Kur. Başk. Yrd.)
3/ Harita müh. Odası ( İhsan Pişat-Yön. Kur. Başk. )
BİRLİK VE KOOPARATİFLER
1/ Sağlık Ses ( İdris Gürkan-Üye )
SENDİKALAR
1 / Eğitimsen ( Necmi Erol-Şube Başk. )
2/ Tes İş Muş Temsilciliği-Türk İş ( Ramazan Erdenci-Baş-Temsilcisi )
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
GOZLEMCİLER
BDP İl Yönetimi ( Robin Erdenci )
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ –
BELEDİYE BAŞKANLARI –
DİĞER KATILIMCILAR Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 2-3 kişi izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1/Muşun Sesi
2/Günaydın Muş
MODERATÖR Muş BARO Başkanı Sabahattin Göçmen
KONULAR
GENEL KONU: Libyaya Müdahale ve Türkiye
YEREL KONU: 10 İstek
ANAYASA (Genel konu ile ilişkili olarak)
KONUŞULANLAR
1 / İhsan Aytemiş : Türkiye dahil ortadoğuda çok ciddi sıkıntılar var. Bu da ordadoğunun süper güçlerin hakimiyeti altında olmasındandır. Ortadoğu da özgürlük isteyen bir halk var bunu görmemiz gerek. Bir ülkede 40 yıl krallık yapmış bir adam var liderliği kolay kolay bırakır mı? Bu gün Amerika ve diğer süper güçlerin sömürüsüne artık boyun eğmeyen bir halk var. Sömüren ülkeler biz halkın yanındayız deyip sömürüyor halk bunun doğru olmadığını çok iyi biliyor. Türkiye kendini bağımsız olarak görmesin. Libya da 25 bin iş adamı ve çalışanımız vardı. Ekonomik anlamda çok ciddi kalkınma desteği vardı. Müslüman ülkeler birbirlerine sahip çıkmıyor.
2/ İdris GÜRKAN: perşembenin gelişi çarşambadan belliydi zaten. batı halktan yana tavır koyuyor görünüyor ama;bu duruşunda samimi olsalardı başta kaddafiye ,saddamı hüsnü mubareği ve diğer diktatörleri desteklemezdi. Elbette ki bu değişim olacak bu süreç sancılı bir süreçtir. Emek cephesinden bakarsak aynı işleri yapan iş arkadaşları aynı haklara sahip değil. Dış güçlerin müdahalesi olmasaydı yine de bu değişim kaçınılmazdı ama daha kanlı olurdu.
3/Robin ERDENCİ : Türkiye rüzgarın yönüne giden bir ülke. Başbakan Libya halkının yanındayız. Dedi sonradan NATO'ya lojistik destek sağladı. Gemilerimizi Libya'ya gönderdi. Ortadoğu halkları çağın teknolojilerini kullanarak çok güzel bir iletişim sağladılar. Sıkı bir örgütlenme örneği gördük.
Başbakanımızın kendi ülkesinde ki halkların haklarını vermezken başka ülkelerin haklarını savunması ne kadar samimi?
4/Melik SONKUR : Irakın İran'a karşı yenilmesini istemiyoruz. Kaddafi petrolün bir kısmını Çin'e veriyordu,. Türkiye'nin Libya konusundaki tutumu samimi değil. : Türkiye rüzgarın yönüne giden bir ülke. Başbakan Libya halkının yanındayız. Dedi sonradan NATO'ya lojistik destek sağladı. Gemilerimizi Libya'ya gönderdi.
5/ Sabahattin GÖÇMEN : Bizde bu tür tartışmalar tek yönlü gidiyor. Hiç düşündük mü? Amerika neden dünyanın 1 numarası çünkü dünyadaki en zeki insanlar orada. Öğrencilerimiz Amerika'ya gidiyor orda ki imkanları gördükten sonra gelmiyor. Batı ve Amerika düşünce ile besleniyor. Büyüyor gelişiyor. Ortadoğu otoriter baskıcı bir yönetim şekliyle yönetiliyor. Sanki bizim hiç sorunumuz yokmuş gibi Ortadoğu rejimlerle akait düşüncelerle yönetiliyor. Türkiye yüzünü batıya dönmüş çok partili, tartışılabilir bir ülke biz gelişeme açık bir ülkeyiz. Ortadoğu ise İslami rejimle yönetiliyor.
Suriye'de 40 yıldır olağan üstü bir hal var. Türkiye bunu korumamalı, ilerici özgürlükçü bir Türkiye olarak buna karşı çıkmalı. Türkiye Ortadoğu'da ilerici ve gelişen bir Ülke bu olumlu gelişmeleri de görmek gerekir. Mısır'da ki olaylar patlak verdiğinde örgütlenmenin iletişimin önemini batı da gördü bu pazarın farkında. Ortadoğu'da türkiye model bir ülke.
6/Robin ERDENCİ : Libyaya müdahale emperyalist güçlerin isteği sonucunda olmuştur. orta amaçları orta doğuya el koyma orta doğudaki kaynakları paylaşmaktır. orta doğudaki insanların hakkını savunmak için yapmadıklarını hepimiz çok iyi biliyoruz. rant peşinde olan ülkeler nasılda hemen müdahil oldular.
7/ Necmi EROL : Ortadoğu denince 20 yıl içersinde Fıransa, İngiltere, Portekiz gibi ülkeler kendilerini ABD'nin hakim ettiği bir dünya. Var olan savaşların ekonomik çıkarlar için başlatılan savaşlardır. İtalya Başbakanı Berloskoni Kaddafinin elini öpüyordu. Çıkarlar çatıştığında herşey ortaya çıkıyor.
Başbakanımızın tutumu gelecek seçimlerle alakalı bir tutumdur. Muhafazakar kesimi de diğer ülkeleri de iyi tutayım diyor. Yapılan bu saldırılar petrol kaynaklarına yönelik saldırılardır. Herkes bunun farkında.
8/ Abdullah DEVRİM : Arap dünyasında sosyolojik bir yapı var. Türkiye de ki aşiret yapısı gibi. Amerika da Pentegon arap dünyasının sosyolojisini çizmiş. Arapları çok iyi tanıyorlar. Kaddafi 2 ay önce bizim Başbakanımızdan ödül aldı. Yani Kaddafi o zaman diktatör değildi de şimdi mi diktatör oldu. Suriye ve Türkiye'nin Kürtler üzerinde aynı politikası var. Türkiye'nin medyasına bakıyoruz ekonomisi, ticareti çok iyi görünüyor. Biz hala iç sorunlarımızı çözemedik. Başbakan Diyarbakır'ı neden görmüyor. Türkiye sırada eğer halklarıyla kucaklansa dış güçlerin eli boş kalır. Başbakan rüzgara göre dönüyor, Tayyip Erdoğan'ın ben lider olacağım hesabı bitti.
9/İhsan PİŞAT : Bu gün dünyada silah bitti. Silahtan başka çözüm aradılar, ticari gelişme istediler. Ülkeler önce silah için ortak oluyordu şimdi ise petrol. Başbakan Libya halkına silah sıkmayız dedi gemi gönderdi. Abama ne derse onu yapıyor. Kendimizi kandırmayalım gerçekler gün gibi ortada. Dünya bakışım Kaddafi'nin Türkiye'ye bakışından farklı değil. Halk artık adalet istiyor. Bence bir toplumun eğitim seviyesi ne kadar düşükse o toplum olaylara o kadar saf bakar. Dinsel bakışla saf bakışı şöyle değerlendiriyorum; din sadece İslami din değil puta tapanlar, ineğe tapanlar, Hıristiyanlar bütün dinler var. '' Eğer sen Müslüman değilsen benim içime giremezsin '' diyen bakanlar oldu. Ama şimdi dinimizden olmayanlara destek veriyoruz. Bu durum ne kadar samimi? Türkiye'nin çıkarı olmasaydı oraya gemi göndermezdi. Bir buçuk milyon dolar ve onbeş milyon doların yansımasıdır bunlar. Şu da açıktır ki bizde Libya ya sömürü için gidiyoruz. Müslümanların inancından dolayı gittiği yer Kabe ve bu Kabe'nin etrafı Hıristiyanlarla çevrili. Opel şirketi Türkiye'den gitmek istedi Başbakan gitme dedi ve gitmemesi için elinden geleni yaptı, kal destek verelim dedi ama Opel gitti. Opel kendi çıkarını düşünerek gitti. Bizimde Libya 'ya yaptığımız tamda bu. Wıkıleaks 'te yayınlanan belgelerde 2003 'te diyorsa AKP ve Fetullah Gülen'in karşısına şu şu generaller çıkacak orda bişeyleri iyi bilmek gerek. Topluma temelden inmeliyiz. Burada Sivil Topluma çok iş düşüyor Eğitimsen, Kes, Memursen, Mukadder, TEMA , Ticaret odası gibi derneklerin halka açık bir şekilde olanları anlatması gerekiyor. STK demek halkın sesi demek o zaman bunu iyi kullanmalıyız. Sorunu tavandan değil tabandan çözmeliyiz.
10/Şahin Kotan : Arapların yaşadığı çoğrafyalara baktığımızda çoğunlukla şiddet baskı, hak ihlalleri görüyoruz. Bunların islamiyetle ne alakası var müslümanlığı gerçek anlamda yaşayan insanlar bu davranışları sergilemez. Saddam'ı yaşatan kimdi? Amerika Afkanistanı yaşatan kimdi? Amerika peki bunları yok eden kim oldu yine Amerika. bu olaylardan şu sonucu çıkarabiliriz '' sen benim istediğimi yaptığında seni savunurum yapmadığında seni döverim ''. Televizyonda ne kadar doğru haber yapıyorlar bilmiyorum ama bir kralın bu kadar altını nasıl olur? sorusu geliyor. Arap ülkelerinde liks arabalar üretilmiyor ama kadınları çok bakımlı, makyajlı , giyimleri son model. Kürdistan toprağının
neresini kazsan ordan toplu mezar çıkıyor. Başbakan burdan Libya halkına silah sıkmayacağız dedi gemi gönderdi. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu.
11/ Nurcan Çetinbaş :Amerika'da Türkiye'de Kaddafi'nin sınırları zorlaması için beklediler. Eğer zamanında gereken sert ve net tutum sergilenseydi Kaddafi liderliği bırakırdı. Onlar Kaddafi'nin ileri gitmesini beklediler ki zamanı geldiğinde müdahale edebilsinler. Ortadoğu şavaşlarının hepsi de ekonomik çıkarlar içindir. Libya lideri Muammer Kaddafi, üç günlük ziyaret için İtalya'nın başkenti Roma'ya gittiğinde . İtalya-Libya ilişkileri açısından da "tarihi" diye nitelendirildi ve oraya çadır kurdu. Yani Kaddafi o zaman diktatör değildi de şimdi mi diktatör oldu? Türkiye ilişkileri de gayet iyiydi peki ya sonradan Kaddafi'yi diktatör yapan neydi? Çıkarlardı. Şunu göz arda etmemek gerekir Türkiye Ortadoğu'da ilerici ve gelişen bir Ülke . Ama bu kadar Amerika sözüyle hareket etmesi Ülkemize zarar verir.
YEREL KONU
GENEL İSTEK;
1/ Yeni anayasa devlet odaklı değil birey ve insan odaklı bir felsefeyle kaleme alınmalı, meşru olan-olmayan düşünce ayrımı yapmamalı ve ideoloji bakımından tarafsız olmalı, toplumun en büyük beklentisi olarak tespit edilen eşitlik ve adalet kavramları, özgürlükle birlikte anayasanın değerler sistemini oluşturmalı, yeni anayasa milliyetçiliğe yer vermemeli, çoğulcu bir felsefeye sahip olmalı ve farklı kimliklere hak temelli yaklaşmalı, vatandaşlığın tanımlanmasında ''Türklük'' kavramına yer verilmeden, vatandaşlık bağı devletle birey arasındaki anayasal bir ilişki olarak tanımlanmalı. Ulus kavramı hukuki nitelik taşımadığından, Anayasa'da "Türk Milleti" veya milliyetçiliğe atıf yapan ifadeler ve etnik çağrışımı olan vurgular yer almalı, kadına pozitif ayrımcılık fiili olarak hayata geçirilmeli
2/ İnsan haklarının ayrılmaz bir parçası olan kültürel hakların, yeni anayasada ayrı bir hak grubu olarak ayrıntılı biçimde yer alması gerektiğine ''Yeni anayasa, başörtüsü ile ilgili görüş ayrılıklarının çözüme kavuşturulmasında bir fırsat olarak değerlendirilmelidir'' üniversite öğrencilerinin, milletvekillerinin, öğretim üyelerinin ve belli kurallar dahilinde kamu görevlilerinin başörtüsü kullanmalarına özgürlük getirilmesi gerektiği
3/ Ekolojinin korunması, verimli tarımsal arazilerin tahrip edilmemesi, doğanın insanların zengin olma ihtirasına kurban edilmemesi, Nükleer enerji ve HES projelerinden vazgeçilmelisi gerektiği
4/Demokrasinin yerel düzeyde güçlendirilmesi gerekmektedir. Bu yaklaşım, yerel yönetimlerin etkinlik ve verimliliğini artıracağı gibi, özellikle Güneydoğu'ya hakim olan Kürt sorununun ve diğer kimlik sorunlarının çözümüne katkı sağlayabilecektir. Yerelleşmenin artırılması koşuluyla üniter yapının güncel ihtiyaçlara cevap verebilmesi mümkün olsa da üniter devlet ilkesinin esnetilmesi ile ortaya çıkan bölgeli devlet yapısı da tartışılmalıdır.
5/ Seçim barajının düşürülmesi yeni anayasayı yapacak bir meclisin seçiminde barajın tamamen kalkması, Örgütlenme özgürlüğü ve ifade özgürlüğü için aşırı sınırlamalardan arındırılmalı ve özellikle siyasi partiler mevzuatı liberalleştirilmelidir'' Anadilinde eğitim ve anadilin öğrenimi konularında adım atılması için gerekli toplumsal ve pedagojik (öğretmen yetiştirilmesi, müfredat hazırlanması vb.) altyapının oluşturulmasına ilişkin tedbirler alınmalıdır.
YEREL İSTEK;
1/ Planlı programlı bir kentleşmeye ihtiyaç var. Bu kentlilik bilinci oluşurken doğa ile uyumlu çocukların, kadınların, engellilerin ve gençlerin taleplerini karşılayan bir kent olmalı.. Çevre politikaları gözden geçirilmeli. İmar planı uygulanırken yeşil alanların korunması, çarpık kentleşmenin önüne geçilmelisi, İlimizin tarihi değerlerine sahip çıkılması, eski yapıların restore edilerek turizmin canlandırılması gerektiği
2/ Hızla gelişen Muş'umuzun en önemli sorunlarından alt yapı, kanalizasyon, su ve köy yollarının yapılması gerektiği
3/ 2006/17 sayılı Başbakanlık genelgesinin( tüm kamu kurumlarının '' Kadına Yönelik Şiddet ' konusunda tüm sorumluluklarını yerine getirmeli ve bu alanda çalışmalar yürütülmeli) ''Muş'ta artış gösteren sokak çocukları için rehabilite çalışmaları başlatılmalı. Bütün kamu kurumları çalıştıkları alanlarla ilgili Sivil Toplum Kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yürütülmeli
4/ Modern tarım ve hayvancılığın canlandırılması için ovamızın sulandırma projesi nihayete erdirilmeli, Tarım ürünlerinin pazarlarının oluşturulması,
5/ Toplumun önemli yapıtaşlarından olan Eğitim ve Sağlığın geliştirilmesi ve alanında hiç iş tecrübesi olmayan acemilerin Muş'a getirilmemesi gerektiği
Yukarıdaki 5 yerel 5 te genel isteği Muş'ta ki Sivil Toplum kuruluşları olarak istiyoruz.
ÖNERİLER
ORTAK SONUÇ : Türkiye dahil Ortadoğu'da çok ciddi sıkıntıların olduğu , Ortadoğu'nun süper güçlerin hakimiyeti altında olduğu. Dış güçlerin müdahalesi olmasaydı bile bu değişimin olacağı. Türkiye'nin Ortadoğu'da ilerici ve gelişen bir Ülke olduğu. Türkiye ve bazı ülkelerde beyin göçü olduğu. Batıya ve Amerika'ya gittiği. Ortadoğu'nun otoriter ve baskıcı bir yönetim şekliyle yönetildiği . Türkiye'nin kendi çıkarı için Libya'ya gemi gönderdiği konusunda ortak sonuca varıldı.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
STK ve Belediyeler ile toplam 115 kişiye SMS ve mail yolu ile bilgi verildi. Yaklaşık 7 STK ziyaret edildi ve Küçük Millet Meclisinin amacı anlatıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Önce bilgilendirme mesajı gönderildi sonrasında telefonla 4 milletvekili ile görüşüldü. 4 de vekil işlerinin yoğunluğu nedeni ile katılamayacaklarını söyledi.
MEDYA İLE
Medya ile 2 ulusal 6 yerel gazetelere mail ve sms yolu ile bilgilendirme yapıldı. 2 yerel gazete katılım sağladı.
KATILIMCILARLA
Mart ayında yapmış olduğumuz toplantıda '' Heyet oluşturulup Kamu Kurumlarını ziyaret etme ve STK kamu ilişkisini düzeltmek '' gerektiği konusunda ortak bir karar alınmıştı. Ziyaretler Nisan ayında da devam edilecek. Vali ve Emniyet Müdürünü ( BARO Başkanı Sabahattin Göçmen , Muş Kadın Derneği Başkanı Nurcan Çetinbaş, KESK Üyesi Kasım Sığınç, Ticaret ve Sanayi odası Başkanı Şehmuz Sinecem, İHD Üyesi Malik Sonkur, TEMA Vakfı Başkanı İhsan Aytemiş, KAMER Muş sorumluları Necmiye Boz-Ayşe Söylemez ) olarak ziyaret ettik. Çok olumlu tepkiler aldık.
SONUÇLAR
Toplantı başlamadan önce ayrı bir bölümde MHP İl Başkanı Sadullah Tetik , SES Yönetiminden İdris Gürkan ve İHD Üyesi Melik Sonkur arasında bir tartışma yaşandı. Tartışma konusu;
Kürt sorunu ile ilgiliydi Sadullah Tetik '' Kürt Sorunu '' yoktur olmayan şeyleri ortaya atıp ortalığı karıştırıyorsunuz dedi. İdris Gürkan ve Melik Sonkur '' Kürt Sorunu '' var. Çözüm yollarının bulunması gerekir dedi. MHP İl Başkanı Kadın kollarını alıp toplantıyı terk etti. Toplantıya geçildi Libya'ya Müdahale ve Türkiye videosu izlendi. Sivil Toplum Kuruluşları ve katılımcılar birbirlerini dinledi. Toplantı düzenine uygun bir katılım gerçekleştirildi. Toplantıların belediye toplantı salonunda olması gerektiği konusunda istekler oldu. Millet vekillerinin toplantıya katılmaması katılımcıları olumsuz etkiledi. Mutfaktan milletvekillerinin ve belediye başkanlarının katılımlarını sağlamaları konusunda çalışmalar yürütülmelidir.
DEĞERLENDİREN KİŞİ Muş kMM Nurcan Çetinbaş
02.04.2011 Muş kMM Toplantı Tutanağı
previous post