YER: Zümrüt Otel
TARİH:05.02.2011
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/ Muş Kadın Derneği ( Gül Özdemir Üye)
2/ Muş Kadın Emeğini Değerlendirme Derneği ( Ceylan Yaman-Yön. Kur. Bşk.)
3/ Genç Birikim Derneği ( Salih Yüce-Yön Kur. Bşk.)
4/ Genç Birikim Derneği (Rıdvan Aktaş -Yön. Kur. Bşk )
5/ Doğal Kaynakları Koruma Derneği (Heybet Özmen-Mehmet Sönmez – Yön Kur. Bşk-Üye )
6/ TEMA Vakfı ( İhsan Aytemiş-Yön. Kur. Bşk.)
7/ ASKF ( Kemal Türkan- Yön. Kur. Bşk.)
8/ Muş Öğretmenler Derneği ( Cemil Asi- Yön. Kur. Bşk.)
9/ MİSKADDER ( Mustafa Sinecem- Yön. Kur. Bşk. )
10/ MEYA-DER ( Hanifi Yalçınkaya- Yön. Kur. Bşk. )
11/ TUHADDER ( Şahin Kotan- Yön. Kur. Bşk. )
12/ İHD Muş ( Vedat Şengöl- Yön. Kur. Bşk. )
13/ Yeniden Doğuş Umut Işığı Gençlik Derneği ( Mehmet Çakı- Yön. Kur. Bşk. )
14/ Genç Çaba Derneği ( Damla Bingöl- Yön. Kur. Bşk. )
15/ Muş Zehrader ( Muttalip Bingöl- Yön. Kur. Bşk. )
16/ Muş Barış Meclisi ( Mehmet Işık- Yön. Kur. Bşk. )
17/ Aktif Kariyer Derneği ( Yunus Seydanlıoğlu-Yön. Kur. Bşk. )
18/ Tarım ve Çiftçi Bilgi ve Destek Derneği ( M. Can Alkaş Yön. Kur. Baş. )
19/ Kadın Girişimciler Derneği ( Fatma Taş-Bşk Yar. )
20/ Damla Sanat ve Kültür Merkezi ( Deniz Sinan Bulakçıbaşı-Yön. Kur. Baş. )
MESLEK ODALARI
1 / Muş Barosu ( Sabahattin Göçmen-Baki Çelebi-Başkan-Üye )
2 / Ticaret Odası ( Şehmuz Sinecem- Yön. Kur. Bşk. )
3/ Ziraat Odası ( Muzaffer Sonduk- Yön. Kur. Bşk. )
BİRLİK VE KOOPARATİFLER
1/Arıcılar Birliği ( Cahit Ekici- Yön. Kur. Bşk. )
2/Muş Kültür Sanat Merkezi ( Kasım Sığınç- Koop. Bşk.)
3/ Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ( Kerem Çöklü-M. Sait Çöklü- Birlik. Bşk.-Üye )
4/ Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ( M. Salih Özmen- Koop. Bşk. )
5/ İnşaat Mühendisleri Odası ( Ramazan Özdemir-Oda Temsilcisi )
6/ Sağlık Ses ( İdris Gürkan-Üye )
SENDİKALAR
1 / Şeker İş Muş Şubesi-Türk İş ( Fikret Sancar-Şube Bşk. )
2 / Tarım İş Muş Şubesi-Türk İş ( Sabahattin Uslu-Şube Bşk. )
3/ Tes İş Muş Temsilciliği-Türk İş ( Ramazan Erdenci-Baş Temsilcisi )
4/ Yol İş Muş Temsilcisi-Türk İş ( Hüsamettin Bingöl-Bşk. Temsilcisi )
5/ Genel İş Malazgirt-Disk (Sait Özek-İlçe Temsilcisi )
6/ Eğitim Bir Sen ve Memursen ( Bayram Güler-İl Temsilcisi )
7/ Kültür Memursen ( Yüksel Alataş-İl Temsilcisi )
8/ Büro Memur Sen ( Mehmet Can Ulaş-İl Temsilcisi )
9) Diyanet Sen ( Feyat Asya-İl Temsilcisi )
10/ Toç Bir Sen ( Mehmet Gündoğdu-İl Temsilcisi )
11/ Tüm Bel Sen Muş Şubesi ( Tekin Uygur-Şube Bşk. )
12/ Ses Muş Şubesi ( Eyüp Ferhatoğlu-Şube Bşk. )
13/ Dives Muş Temsilciliği ( Zahir Aktaş-İl Temsilcisi )
14/ Esm Muş Temsilciliği ( Kazım Korkmaz–İl Temsilcisi )
15/ BTS Muş Temsilciliği ( İlhan Sabak-İl Temsilcisi )
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
GOZLEMCİLER
1 / İrfan Süne ( AK Parti Sosyal İş-Başk. )
2/ Mehmet Turgut ( Ak Parti- Varto Başkanı )
3/ H. Asım Çetinkaya ( Bulanık İl Genel Meclis Üyesi )
4/ Harun Köse ( Ak Parti Gençlik Kolları-Bşk. )
5/ Halis Saltık ( Ak Parti-İl Başkanı )
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ Medeni Yılmaz ( AK Parti )
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / Necmettin Dede ( Muş Belediyesi )
2 / Ahmet Güven ( Serinova Belediyesi )
3/ Nazım Bakış ( Yeşilova Belediyesi )
4/ A. Basri Han ( Varto Eski Belediye Başkanı )
5/ Rahmetullah Yaktı ( Kırköy Belediyesi )
DİĞER KATILIMCILAR Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 6-7 kişi izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1/Şark Telgraf
2/Günaydın Muş
MODERATÖR Nurcan Çetinbaş
KONULAR
GENEL KONU: Siyasette ve Toplumda Üslup
YEREL KONU: Torba Yasası
ANAYASA (Genel konu ile ilişkili olarak)
KONUŞULANLAR
1 / Yunus Seydanlıoğlu: Sayın Başbakanın ucube açıklaması toplumda tepkilere neden oldu. Başkanımızın söylediklerinin %70'şini tasvip etmesem de bu konuda ki açıklamasına destek veriyorum. Kişisel görüşüdür. Ülkenin Başbakanıdır diye her söylediği siyasete mal edilmemelidir. Sonuçta o da bir insan kendi hayat tarzı var. Mecliste de görüyoruz hiyerarşi sistemi var. Muş'lu Vekillerimizi meclisteki kürsüde görmek istiyoruz. Tabi ki siyasette kullanılan üslup topluma da yansıyor. Rize belediye başkanı Kürtlerle barış istiyorsanız 2. eşlerinizi doğudan alın derse bu elbette halk tarafından tepki görür. Siyasetçilerin üsluplarına çok daha hassas bir şekilde dikkat etmeleri gerekir.
2 / Kasım Sığınç: Heykel sanat eseri yada değil iktidar partisi üzerinden, siyaset yapılması sorundur. Bunu yapan sanatçı uluslararası tanınan ve iyi bir sanatçıdır. Yorum yaparken aşağılayarak hakaret ederek yapılmaması gerekirdi. Başbakanlık aşağılama ve hakaret etme yeri değildir. Halka örnek olması gerekir. Meyve veren ağaç taşlanır. Siyasi partiler elbette hata yapabilir; ama hoşgörüyle yaklaşması gerek, ben yaptım doğrudur la olmaz. Heykeli beğenmediler diye heykeli kaldırmaları bir çelişki değil mi? Maalesef tartışmaktan çok birbirlerine hakaret eden bir meclisimiz var. Yer yer ölçüyü kaçırıyorlar.
3 / İdris Gürkan: Başbakanın söylediği yanlış ta olabilir doğruda olabilir, ama bir ucube tartışması bir ülkenin gündemini haftalarca meşgul etmemeli. Üstelik bu kadar çok sorunumuz varken. Toplu mezarlar çıkıyor, Kürt sorunu çözülmedi, insanlar işsiz, insanlar ölüyor ama basında kıymeti bir ucube heykel tartışması kadar kıymet görmüyor.
4/ Necmettin Dede: Ben bir sergiye gitmiştim orda gördüğümüz resimleri anlamsız görmüştük ama bu sanatı yapan ressam geldi üstünde dakikalarca yorum yaptı. Sanatı sanatçılar daha iyi yorumlar. Heykeli bende gördüm uzun bir heykel bir şey anlamadım. Telkinler yapıcı ve nezaket kuralları içinde olmalıdır. Ben Alpaslan heykelini diktiğimde insanlar arayıp bana küfrediyordu. Sonuçta Başbakan ressam değil gördüğü şekle yorum yapmıştır. Fakat yaptığı yorum siyasete mal edilmemelidir. Aile içinde de, toplumda da üsluba dikkat edilmelidir. TBMM sinde görüyoruz birbirlerine bağırıp çağırıyorlar, bunlar yanlıştır. Birbirimize karşı saygılı olmalıyız. Kucağına oturtma meselesi hoş bir mesele değil ama hangi amaçla söylenmiş, Türkçeyi istediğin yöne çevirebilirsin mecazi anlamda da kullanmış olabilir. Adabı muhaşere konularına dikkat etmek gerek.
5/ Sabahattin Göçmen: Siyasetin tanımına baktığımız zaman? '' Devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatı ile ilgili özel görüş veya anlayıştır '' toplumun hassasiyet gerektiği konularda üsluba dikkat etmek gerekmiyor mu? Ana muhalefet partisi ‘ Kürtler er ya da geç kucağımıza düşecek ‘ dediğinde bu kürt halkına hakaret değil midir? Üslup nerde kaldı? Siyasetçiler sözlerini tartıp öyle konuşsun.
6/ İhsan Aytemiş: Siyasette üslup sıkıntısı vardır. Ağır bir üslup kullanılması gerek. Gerek muhalefet gerekse iktidar konuşmalarına dikkat etmelidir. Biz de insanlarla konuşurken dikkatli konuşmalıyız.
7/ Şahin Kotan: Sürekli muhalefetin ve iktidarın üslubundan söz ediliyor. Göz önünde olduğu için elbette onlardan söz ediliyor. Rize belediye başkanı Kürtlerle barış istiyorsanız 2. eşlerinizi doğudan alın derse ve bir millet vekilimiz yada siyasetçimiz bunun hesabını sormuyorsa burada sorgulanması gereken sadece üslup değildir. STK'lar üsluplarına dikkat etmese, siyasetçiler etmezse biz iyiye değil kötüye gideriz. CHP genel başkanı '' Kürtler kucağıma düşecek '' derse ve biz buna sessiz kalırsak biz kendimize ve topluma nasıl hesap veririz?
8/ Saim Atılgan: Üslup çok önemli. Görsel, işitsel basında siyaset temsilcileri, STK temsilcileri gibi kesimler kilit rollerdir üsluplarına dikkat etmelidirler. Akşam haberlerini çocuklarımızla rahat bir şekilde izleyebilmeliyiz. Toplumsal hayatta her yerde söylediklerimize dikkat etmeliyiz. Üslup tutarlı olmalıdır. Başbakan Almanya ya gittiği zaman dil politikaları üzerinde yaptığı yorumları, kendi ülkesinde de yapmalı, savunmalı gereğini yerine getirmelidir.
9/ Heybet Özmen: Doğal kaynaklar şekilsel olarak, yada eylemsel olarak yapılan hareket çok önemlidir. Habur sınır kapısında Osman Baydemir'in H…. tır dediğinde bütün basın mensupları ve siyasetçiler; onun üslubu tutumu hakkında aylarca yorum yaptı kınadı adam özür de diledi bir anlık hata dedi ama yine de aklanamadı. Oysa muhalefetin ve iktidarın üslubu artık dinlenemeyecek kadar abartılı hakaret dolu. Topluma hakarette kimse sisini çıkarmıyor. Adamlar açık açık '' en iyi Kürt ölü Kürktür.'' diyor. Arif Doğan ben Habur sınır kapısında olsaydım yirmi bin Kürt öldürürdüm dedi. Mısır'ın durumu ortada yenimi akıllarına geldi diktatör bir yönetimin olduğu. Yıllardır Mısır bu acıyı yaşıyor. Amerika Mısır'dan elini çektiği için mi insanlar yorum yapabilir hale geldi. Başbakanımız şimdiye kadar Mısır'ın durumunu bilmiyor muydu? Üslup üslup diyoruz tutarsız ve yalanlarla çevrilirse ortada üslupta olmaz iletişim de.
10/Melik Sondur: Şu gerçeği kabul etmek gerekir bazı insanlar sert üslubu da hak ediyorlar. Saddam Hüseyin zamanında en büyük Kürt katliamlarından biri gerçekleşti. Türkiye ye göç edenler oldu gelen peşmergelerin üzerinde kimyasal silahlar vardı ama biz yoktur diye rapor verdik. Vermemiz gerekiyordu. Şimdi insanlar demokraside söz ediyor kardeşi kardeşe kırdıran bir demokrasi biçimi olabilir mi? Toplumun kendi içinde de birbirlerini dilemesi ve birbirlerini kırmaması gerekli.
11/ Medeni Yılmaz: Hem toplumda hemde siyasette üslup çok önemlidir. İnsanlar konuşa konuşa anlaşırlar. Her zaman kamu görevlilerine sizin göreviniz insan temellidir. Önce onları anlamaya çalışın eğer yapmak istedikleri iş mümkün değilse bile karşıdaki vatandaşı kırmadan izah edin tabi hayır demeden önce elinizden geleni yapmış olmalısınız. mümkün olduğu kadar evet deyin. Dünyada ne kadar insan varsa o kadar da farklı düşünce vardır. İnsanların farklılıkları dünyanın zenginliğidir. Farklı fikirler bir araya geldiği zaman orda güzellikler çıkar. İnsanların bakış açısı farklı olabilir önemli olan o farklılıklarla bir arada olmak. Herkes aynı düşünseydi bu kadar Sivil Toplum kuruluşları, partiler, Ülkeler olur muydu? Birbirimizi dinlemesek, saygı duymasak birbirimizi anlamamız mümkün olmaz. Heykel konusuna gelince herkes yorum yaptı diye değinmek istiyorum, o bir sanat eseridir, herkes beğenmek ya da beğenmemek zorunda değil. Ucubenin kelime anlamı ' acayip ' tir. Günlük yaşamımızda hiçmi acayip kelimesini kullanmıyoruz. Bir kelime yüzünden hele de böyle bir kelime yüzünden Ülkenin gündemi bu kadar meşgul edilmemeliydi. Yanlışlar insanlar içindir. Herkes yanlış yapabilir ama birbirini küçültmeden, hakaret etmeden önemli olan o yanlışı görmek ve beraber düzeltmektir. Hepimizin farklılıklarımıza karşı saygılı olması gereklidir. Sorumluluklarımızın bilincinde olmalıyız.
YEREL KONU
1/ Ramazan Erdenci: Yeni çıkacak olan torba yasası kabul edilirse işsizlik oranı artacak. Kamu emekçilerinin fazlası 4 c'ye geçirilecek deniliyor. Çalışanların sigorta primleri çalıştıkları saat kadar yatırılacak diğerini çalışan tamamlayacak. Bu torba yasasında en çok zarar gören kadınlarımızdır.
2/ Cengiz Demirel: İşçiler bu zamana kadar çok ağır bedeller ödeyerek bazı haklara sahip olmuştur. 1 Mayıs gibi kanlı bir Mayıs gibi. İl özel idaresinin isim değişikliğine yetişemiyoruz sürekli ismi değişiyor neden burada ki amaç nedir. İşçi haklarının, emekçi haklarının iyileştirilmesi gerekir. Elindeki hakları almak değil. İl özel idaresinde çalışan ihtiyaç fazlası arkadaşlarımızı karayollarına gönderiyorlar biz buna karşıyız.
3/ Atılgan: 6 ay boyunca çalışanın istekli olup-olmadığına bakmadan çalıştırılıyor ve buna kamu yararına deniliyor, ama bu bir sürgündür. Asgari ücretli çalışan 200 bin gencin hakkı alınıyor. Seksen bine yakın belediye çalışanları başka yerlere gönderilecek. 4 c uygulanacak. Torba yasası değil çuval yasası olacak. Mısır'da insanların kendi hakları için, özgürlükleri için başkaldırıları haklı buluyorsak, bizim kendi haklarımızı istememiz de hakkımızdır.
4/ Muzaffet Sondu: Torba yasasında belirtilen sistem amiri yerine üst disiplin amirinin geçirilmesi vali yada kaymakamı 10 yıl içinde disiplin cezasını almamış olma kriteri aranıyor.
5/ Kasım Sığınç: Arkadaşlarımın söylediği her şeye katılıyorum. Torba yasasında tek tipleştirme var. Çalışanları köle yapmaya yönelik bir çalışmadır. Disiplin amirine verilen yetkiler çalışanları köleleştiriyor. Önüne geçilmesi gereken bir tehlikedir.
5/ Yunus Seydanlıoğlu: Anayasayı ayetmiş gibi dokunulmaz olarak görüyorduk ama şimdi düzenlemelerin yapılabileceği hatta baştan sona düzeltilebileceğini biliyoruz. Devlet hazinesi olan yerlerde yeni yasada hayvan sahibi keçisini otlatabilir. Avukatların vekâlet pulu %5 oldu bunlar olumlu gelişmelerdir. Özel sektörde çalışan kamuya geçerse aynı yıllardır kamuda çalışanlarla aynı imkânlardan faydalanacak bunu sendikacılar daha iyi bilir ama bana göre bu haksızlıktır.
6/ İdris Gürkan: İktidarın rengi neyse toplum o renge bürünüyor. Bütün yetki kurum amirlerine verilirse yönetim tek tip olur. Çocuk esirgeme kurumu içinde zamanında uyarılar yapılmıştı ama çok düzenlemelere geçildi. Şimdi hatalarının farkındalar hem maliyet düşürüldü hemde çocuklar aileleriyle daha fazla vakit geçiriyorlar. Taşımalı eğitimin ne kadar iyi olduğunu görüyoruz. Mevcutta kötü bir durum var. Emekçiler olarak bizler elbette eksikleri tartışıp söyleyeceğiz ki yeni sistem daha sağlam daha eksiksiz olsun.
7/ Necmettin Dede: Muş belediyesinde 180 işçi fazlası var. Memurum eksik elbette ihtiyacım olan çalışanı çalıştırmak isterim. Zabıta, işçi, itfaiyede çalışanlarımda eğer kalifiye eleman ihtiyacı varsa ki var elbette işçileri gönderip memurları getirmem gerekir. Belediyenin gelirinin %70' si çalışanlara gidiyor. En kötü işçim 1.250 TL alıyor. Mesai fazlası da alıyor.
8/ Tekin Uygun: Bütçenin kullanılmaması tipik bir iktidarın kullandığı yöntemdir. Bütün kurumlarda bunu yaptılar, şimdi de özel idarelere el attılar. Toplu sözleşmeler fes edilecek. Amaç taşeronlaşmayı yaygınlaştırmak.
9/ Medeni Yılmaz: 4 c'ye geçmek diye bir şey yok. bu tür söylemle bilgi kirliliğidir. Eleştirebilirsiniz muhalefet edebilirsiniz saygı duyarım. Türkiye’nin %25’i köylüdür. Köy hizmetleri 2003'te 360 köyümüze su götürülmesi gerekiyorken 2003’te 5 köye su götürülüyordu. Şimdi 360 köyümüzde şebeke içme suyu var. Olumlu işleri gelişmeleri de görmek gerekir. Buradaki bir dozerin cıvatası dahil kırıldığında bölgeye resmi yazıyla bildiriliyordu bölgeden Ankara'ya gönderiliyordu, oradan onaylanıp bölgeye bölgeden de buraya gelmesi bekleniyordu bu cıvata olayı bile aylar alıyordu. Şimdi burada anında yapılması gereken yapılıyor. Norm kadro belirlendi, her kurum kendi alanında topluma hizmet veriyor. Belediye de hizmet veren çalışanın okulda hizmet vermesinde neden art niyet aranıyor. Özlük hakları aynı olduktan sonra. Eksiklik, aksaklık olabilir torba yasa için günde onlarca insan bizi arıyor içeriğinde yanlış yada eksik maddeler varsa tabii ki düzeltilebilir. İki yüz on bin kadrolu işçi aldık, hakkaniyetli olalım. Düzenlemede kadın, engelliler, TEDAŞ borçları, kamu borçları ile ilgili düzenlemeler var. Bunun içini iyi bilmek gerek.
10 M. Salih Özmen: Cumhuriyetin kuruluşundan yapılan yollar bir tarafa son 5 yılda yapılan yollar bir tarafa bu tür iyileşmeleri de görmek gerek.
ÖNERİLER
ORTAK SONUÇ:
Dünyada ne kadar insan varsa o kadar da farklı düşünceler vardır. İnsanların farklılıkları dünyanın zenginliğidir. Farklı fikirler bir araya geldiği zaman orda güzelliklerin ortaya çıktığı. İnsanların bakış açısı farklı olabilir önemli olan o farklılıklarla bir arada olabilmek. Herkes aynı düşünseydi bu kadar Sivil Toplum kuruluşları, partiler, Ülkeler olmazdı. Hem toplumda hemde siyasette üsluplara dikkat etmek gerektiği. Birbirimizi dinlemesek, saygı duymasak birbirimizi anlamamızın mümkün olmadığı siyasetçilerin özellikle seçim sürecine girdiğimiz bu günlerde çok daha dikkat edilmelidir. Siyasetçilerin dediğinin birbirini tutması gerektiği konusunda mutabakata varılmıştır.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
STK ve Belediyeler ile toplam 115 kişiye SMS ve mail yolu ile bilgi verildi. Yaklaşık 65 STK ziyaret edildi ve Küçük Millet Meclisinin amacı anlatıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Önce bilgilendirme mesajı gönderildi sonrasında telefonla 4 milletvekili ile görüşüldü. 3 vekil işlerinin yoğunluğu nedeni ile katılamayacaklarını söyledi.
MEDYA İLE
Medya ile 2 ulusal 6 yerel gazetelere mail ve sms yolu ile bilgilendirme yapıldı. 3 yerel gazete katılım sağladı.
KATILIMCILARLA
Ocak ayında yapmış olduğumuz toplantıda '' Torba yasasının '' konuşulması gerektiği konusunda ortak bir karar alınmıştı.
SONUÇLAR
Siyasette ve Toplumda Üslup videosu izlendi. Sivil Toplum Kuruluşları ve katılımcılar birbirlerini dinledi. Toplantı düzenine uygun bir katılım gerçekleştirildi. Muş belediye başkanı Necmettin Dede'nin ve Ak Parti Millet Vekili Medeni Yılmaz'ın toplantıya katılması STK' ları olumlu etkiledi. Mutfaktan milletvekillerinin katılımlarını sağlamaları konusunda çalışmalar yürütülmelidir.
DEĞERLENDİREN KİŞİ Muş kMM Hamalı Nurcan Çetinbaş
05.02.2011 Muş kMM Toplantı Tutanağı
previous post