Yer: Muş Belediyesi Meclis Salonu
Tarih: 08.05.2010
Katılımcılar:
a. Dernek, Vakıf ve Girişimler:
1- Tuhad-Der (Şahin Kotan- Başkan)
2- ASKF (Kemal Türkan- Başkan)
3- MUKADDER (Saniye Çetinbaş- Temsilci)
4- TEMA (İhsan Aytemiş- Başkan)
5- Bedensel Engelliler Derneği (Bedri Korkmaz- Başkan)
b. Meslek Odaları
1- Ticaret ve Sanayi Odası (Abdurrahim Devrim- Yönetim Krl. Üyesi)
c. Sendikalar
1- Hizmet-İş (Yaşar Kalır- Şb. Bşk.)
2- KESK (Uğur Turan- Dönem Sözcüsü)
3- Enerji Bir-Sen (Muhsin Göktürk- Başkan)
4- Memur-Sen (Bayram Güler- Başkan)
d. Kanaat önderi bireyler (Bir sosyal grup var ama örgütsüz ise veya o kentin simgesi bir kişi varsa)
1- Necmiye Boz
Katılan Milletvekilleri: Katılım olmadı.
Belediye Başkanları: Katılım olmadı.
Moderatör: Cevat Danış- Recai Deniz
Gözlemciler: BBP İl Başkanı Abdullah Alptekin Has
Medya:
1- Muş Ovası Gazetesi
2- Muş İl Gazetesi
3- 30 Nisan Gazetesi
4- Günaydın Muş Gazetesi
5- TRT Haber
6- Ulusal Kanal
7- DHA
Konular:
Genel konu: Anayasa Değişikliği Paketinde Anayasa Mahkemesi
Yerel konu: Toplu Taşımacılık
Genel Konu Üzerine Konuşulanlar:
1- Abdurrahim Devrim: Yeni bir Anayasa, büyük çoğunluğun katıldığı geniş bir mutabakatla yapılması gerekir. Partiler uzlaşmadan, tek partinin oylarıyla Anayasa değişikliği yapılması sağlıklı olmaz. Böyle bir Anayasa değişikliğine hayır diyorum. Anayasa bütün toplumu ilgilendirir. Toplumdaki her ferdin, bu yeni Anayasa üzerinde hakkı olduğunu düşünüyorum. Toplumun büyük çoğunluğunun katılımıyla yapılacak bir Anayasa’nın olması gerekir.
2- Uğur Turan: Sivil toplumun en başından beri bu işin içine katılması gerekirdi. Farklı kültürlerin hem fikir olduğu, toplumun tüm sorunlarını çözebilecek Anayasa değişikliği gereklidir. Bunun bir bütün olarak çözümlenmesi gerekir. KESK olarak Anayasadaki böyle bir değişikliğe olumlu bakmıyoruz. Farklı kültürlerin hem fikir olmadığı bir Anayasanın sağlıklı olacağını düşünmüyoruz. Özellikle her kesime hitap etmeyen bir Anayasanın ömrünün de uzun olacağını keza düşünmemekteyiz.
3- Şahin Kotan: Şu şu maddelere dokunmayacaksın denildi mi, anti demokratik bir Anayasa ortaya çıkar. Kırmızı çizgiler olmamalı. Herkesi kapsayacak bir Anayasa olmalı. Böyle bir yaklaşıma sıcak bakmıyoruz. Toplumun tüm katmanlarının çoğunluğunu almayan bir Anayasanın, ne demokratik kuralları uyacağını, ne de adil olacağını düşünmemekteyiz. Bu nedenle, toplumun çoğunluğunun katılımıyla oluşturulan bir Anayasanın hayata geçirilmesi taraftarıyız.
4- Kemal Türkan: Alt yapısı kurulmadan, kısa bir dönemde hazırlanmış eksik bir şey. Ancak yine de Anayasanın kabul edilmesinden yanayım. 1982 Anayasasının çok daha önceden değişmesi gerekirdi. Ancak, bugüne kadar değiştirilemedi. Şimdi bir fırsat doğdu. Bence bu Anayasada yapılacak her değişiklik ülke yararına olacaktır.
5- Bayram Güler: Komple bir Anayasayı elbette ki istiyoruz. HSYK’nın yüzde 50’sinin tek bir ilden seçilmesi bir sorundur. AKP’ye dikta rejimi neden deniyor? AKP halkın çoğunluğuyla gelmiştir. Muhalefete rağmen Anayasada mutlaka değişiklikler yapılması şarttır. Bütün toplum olarak, Anayasada köklü değişikliklerin yapılması gerektiğini hepimiz istemekteyiz. Ancak, bugünkü şartlarda köklü bir değişiklik yapılması pek olası görülmüyor. Bunun içindir ki, mevcut Anayasada yapılacak bazı maddelerdeki değişikliklerin bile, çok anlam taşıdığını ifade etmek istiyorum.
6- Muhsin Öztürk: İradenin mutabakata gitmediği söylendi. Katılmıyorum. Siyasi irade mutabakata gitmiştir. Muhalefet başından beri yok dedi. Anayasa değişmelidir. Anayasayı değiştirmek isteyen iktidar partisi, muhalefet partilerine çağrıda bulunmuş, yeni Anayasanın hayata geçmesi için teklifte bulunmuştur. Her ne olursa olsun, 1982 Anayasasının en azından bazı maddelerinde değişiklik yapılması, bence önemli bir adımdır. Bu adımın mutlaka atılması, Anayasanın bazı maddelerinde bile olsa değişikliklerin yapılması artık zorunludur.
7- İhsan Aytemiş: İleriye doğru atılan adımlarda beraber olmak lazım. Bence Anayasa değişikliği yeterli değildir. Ancak, Anayasanın bir maddesinin bile değişmesi olumludur. Her şeyin bir anda değişmesini bekleyemeyiz. Bu yolda bir adım atılmıştır. Eğer bu adım hayata geçirilirse, bunun arkası da mutlaka gelecektir. Onun için diyorum ki, atılan bu adımın önü kesilmesin, yeni adımların önü açılsın. Tek bir madde bile olsa, buna destek verilmelidir. Bütün bunlar toplum yararına olacaktır.
8- Abdullah Alptekin Has: : İktidar ve muhalefetin uyumsuz tavırlarından memnun değiliz. Bu bir cunta Anayasasıdır. Milletin önünü açacak bir Anayasa gereklidir. Sürekli kavga halinde olan iktidar ve muhalefet partileri, toplum yararına olan, büyük katılımın olduğu, çoğunluğun benimsediği bir Anayasa paketini hazırlamalı ve hayata geçirmelidirler. Bu yönde çok geç kalınmış olsa dahi, zararın neresinden dönülse kardır. Öncelikle, siyasi zeminde ortak noktalar bulunmalı, gerekirse daha sonra halka gidilmelidir.
Yerel Konu Üzerine Konuşulanlar:
1- Uğur Turan: Özellikle, merkezden ilçelere yapılan toplu taşımacılıkta büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Yolcusunu alan ilçe toplum taşıma araçları, hareket saatini beklemeden kalkış yapmakta, ilçelere gidemeyen vatandaşlar, geceyi otellerde geçirmektedirler.
2- Abdurrahim Devrim: Şehir merkezindeki toplum taşıma araçlarında büyük sıkıntılar var. Vatandaşlar bu sıkıntılardan rahatsız. Zaman zaman bunlar dile getirilse de, pek değişen bir şeylerin olmadığını görmekteyiz.
3- İhsan Aytemiş: Şehir içinde toplu taşıma hizmeti veren dolmuşlar, duraklarda durmamakta, gelişigüzel yerlerde keyiflerince yolcu indirip, bindirmektedirler. Özellikle bu soruna Belediyenin mutlaka çözüm getirmesi gerekir.
4- Kemal Türkan: Dolmuşlar, yolda çok ağır seyretmekte, vatandaş gideceği yere yürüyerek gitse daha erken varmaktadır. Belediye ve Şoförler Odasının bu sorunlara eğilmesi gerekir. Vatandaşlar bu yönde büyük sıkıntılar çekmektedirler.
5- Şahin Kotan: Toplu taşımacılıkta büyük sıkıntıların olduğu ortadadır. Halk, özellikle dolmuşlardan şikayetçidirler. Gelişigüzel yerlerde duran, ağır seyreden, fazla yolcu alan ve yolculara kaba davranan dolmuşlar için, mutlaka bir çözüm getirilmelidir.
Öneriler:
1- Anayasa için halkın çoğunluğunun görüşünün alınması.
2- Yerel konuda, şehir içi toplu taşımacılığındaki sorunların, gerekirse sivil toplum kuruluşlarının Belediye ve Şoförler Odasını ziyaret edip, soruna çözüm aramaları.
Ortak sonuç:
Anayasa değişikliğinin mutlaka yapılması.
Değerlendirme:
İletişim:
a. Sivil toplum ile
30 kadar sivil toplum kuruluşuna SMS ve telefonla davetiye gönderildi.
b. Milletvekilleri ile
Telefon, faks ve mail ile her dört milletvekilimize de ulaştık, katılım olmadı.
c. Medya ile
Bütün yerel basın ve ulusal basının temsilcileri davet edildi. Medyanın çoğunluğu katılım gösterdi.
Değerlendirenler: Cevat Danış