Yer: Belediye Meclis Toplantı Salonu
Tarih: 03.04.2010
Katılımcılar:
a. Dernek, Vakıf ve Girişimler:
1- Muş Arıcılar Birliği (Başkan Cahit Ekici)
2- Muş AKSF (Başkan Kemal Türkan)
3- Muş Kadın Derneği (Başkan Nurcan Çetinbaş)
4- TEMA Vakfı (Başkan İhsan Aytemiş)
5- Muş Tütün Koop. (Başkan Şeyhmus Solgun)
6- Doğal Kaynakları Koruma Derneği (Başkan Heybet Özmen)
b. Meslek Odaları:
1- Ticaret ve Sanayi Odası (Başkan Şeyhmus Sinecem)
2- Muş Barosu (Başkan Av. Sabahattin Göçmen)
3- Ziraat Odası (Yön. Kurulu Üyesi Selman Işık)
c. Sendikalar:
1- KESK (Dönem Sözcüsü Uğur Turan)
2- Memur Sen (Başkan Bayram Güler)
3- Eğitim Bir Sen (Temsilci M. Mahir Gür)
4- Enerji Bir Sen (Başkan M. Muhsin Gürtürk)
5- Hizmet İş Sendikası (Başkan Yaşar Kalır)
d. Kanaat önderi bireyler
1- Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Abdurrahim Devrim
2- İl Genel Meclis Üyesi Necmettin Yıldız
Katılan Milletvekilleri: Medeni Yılmaz
Belediye Başkanları:
1- Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede
2- Yeşilova Beldesi Belediye Başkanı Nazım Bakış
Mesaj Yollayanlar:YOK
Moderatör : Cevat Danış-Gazeteci
Gözlemciler:
1- AKP İl Başkanı Halis Saltuk
2- Barış ve Demokrasi Partisi
3- BBP İl Başkanı Abdullah Alptekin Has
Medya:
1- Muş Ovası Gazetesi
2- 30 Nisan Gazetesi
3- Muş İl Gazetesi
4- Günaydın Muş Gazetesi
5- Şark Telgraf Gazetesi
6- Anadolu Ajansı
7- TRT
Konular:
1- Genel konu: Anayasa ve Referandum
2- Yerel konu: Madde bağımlısı çocuklar ve kadına şiddet
Genel Konu Üzerine Konuşulanlar:
1- Av. Sabahattin Göçmen: Anayasa’nın değiştirilmesinden yanayım. Hatta bu yönde atılan adımlar geç kalınmış diyebilirim. Şu andaki Anayasa, darbelerle, ihtilallerle bugüne kadar gelen Anayasa’dır. En azından Anayasa’nın tümü değiştirilemiyorsa bile, büyük bir kısmında değişime gidilmeli, çağın, bugünün şartlarına uygun hale getirilmelidir. Anayasa değişikliğine gidilirken de, toplumun büyük bir kısmının kabulü şeklinde olmalıdır. Ayrıca, Anayasa’da neden değişiklikler yapılacağını ve hangi maddelerin neden değiştirilmesi gerektiği de ilgililerince halka açık ve net şekilde açıklanmalıdır. Yerel konuda ise, özellikle bu bölgelerde kadına şiddetin olmadığı söylenemez. Ancak, kadına yapılan şiddet maalesef bir hanenin içinde yaşanmakta, dışarı sızdırılmamaktadır. Öncelikle kadın haklarını bilecek ve kimsenin kendisine şiddet uygulayamayacağının bilincinde olacaktır.
2- Nurcan Çetinbaş: Anayasa’da değişiklik yapılmasını bizler de istiyoruz. Yani Anayasa bugünün şartlarına uygun olmalıdır. Anayasa’da değiştirilemeyecek bazı maddeler vardır. Biz zaten bu maddelerin ülkenin bütünlüğü için değiştirilmesini istemiyoruz. Ancak, öyle maddeler vardır ki, bu maddeler artık hem Avrupa Birliğine ters düşmekte, hem de bugünün şartlarına uymamaktadır. İşte biz bu maddelerin değiştirilmesinden yanayız. Yerel: Kadınlara şiddet uygulandığı, ikinci sınıf vatandaş gibi davranıldığı araştırmalarımız arasındadır. Bu yönde çalışmalarımız var ancak büyük bir destek de istemekteyiz. Bu yönde yapılan araştırma ve çalışmaları, bir dahaki toplantılarda sizlerin bilgisine sunacağız. Muş’ta özellikle Muratpaşa Mahallesinde madde bağımlısı çocukların gün geçtikçe sayıları artmaktadır. Bu konuda acilen önlem alınması, çalışmalar yapılması gerekmektedir.
3- Abdurrahim Devrim: Anayasa’nın bazı maddelerinde yapılacak değişiklik, toplum tarafından kabul görecektir. Ancak, yapılacak değişikliklerin neden gerektiği vatandaşa anlatılmalıdır. Bugün topluma baktığınızda, tamam anayasa değişecek deniliyor ama kimse neden bu değişikliğin gerektiğini, nelerin değişeceğini bilmiyor. Yani toplum bu konuda bilgili değil. Toplumu bilgilendirmek de hükümetin görevidir. Hükümet öncelikli olarak toplumu bilgilendirmeli, eğer gidecekse daha sonra referanduma gitmelidir. Yerel: Muş’ta her geçen gün sayıları artan uçucu madde bağımlısı çocuk ve gençler tedirgin etmektedir. Huzurlu bir kent olan Muş’ta huzurun bozulmaması ve bu çocuk ve gençlerin topluma kazandırılması gerekmektedir. Bunun için elbirliğiyle bir şeylerin yapılmasının zamanı gelmiştir.
4- Bayram Güler: Anayasa değişmelidir. Hatta bugünkü Anayasa günün şartlarına cevap vermediğinden, bence tümüyle değiştirilmelidir. Zaten günümüze kadar Anayasa, bazı maddeler defalarca değiştirilerek yamalı bir şekilde gelmiştir. Böyle yamayla Anayasa değişikliği yapılmaz. Öyle maddeler vardır ki, birkaç kez değişime uğramıştır. Böyle olacağına, günün şartlarına, Avrupa Birliğine uygun yeni bir Anayasa yapılması bence daha uygun olur.
5- M.M ahir Gür: Eğer bugün ve bundan önceki yıllarda Anayasa maddelerinin bazılarında değişiklik yoluna gidilmesi ihtiyacı oluyorsa, demek ki şu andaki Anayasamızın ciddi bir değişime ihtiyacı olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, ülkenin birlik ve bütünlüğü maddeleri hariç, Anayasa’nın diğer maddelerinin çok büyük bir kısmında değişime gidilmesi gerekir düşüncesindeyim. Yerel gündemde ben özellikle madde bağımlısı çocuklara el atılmasını istiyorum. Uçucu maddelerin yanında, esrar, eroin gibi maddelerin de yavaş yavaş yaygınlaştığını görmek bizleri üzüyor. Üstelik çocuk yaştaki bu insanlar, bu maddelere çok rahat bir şekilde ulaşma imkânını buluyorlar. Tüm sivil toplum kuruluşları olarak, devletin kurum ve kuruluşlarıyla iletişime geçerek, bu olumsuz gidişata bir son vermeliyiz.
6- Kemal Türkan: Anayasa maddelerinin değiştirilmesinde çok hassas davranılması gerekmektedir. Yani eğer bugünkü hükümet kendi bazı çıkarları için Anayasanın bazı maddelerinde değişime gidiyorsa bu asla kabul edilemez. Yine aynı şekilde, yapılacak değişikliklerle yargı üzerinde hüküm konulmak amaçlanıyorsa, yine bu kabul edilemez. Sokaktaki vatandaşın kafasında bu gibi sorular dolaşmaktadır. Hükümetin hem anayasa değişikliğini detaylarıyla halka anlatmalı, hem de kafalarda oluşan bu soruların cevaplarını yine halka vermelidir. Halkın bütününün dahil edilmediği bir Anayasa değişikliği, ileride tekrar değişime uğramak zorundadır. Madde bağımlısı çocukları topluma kazandırmanın en kestirme yolu, spordan geçer. Bu çocukları spora yöneltirsek, maddeyle falan ilgileri kalmaz.
7- İhsan Aytemiş: Anayasa tümden değişmelidir. Bugüne kadar bazı maddeleri değiştirilen Anayasanın, artık tümden değişme zamanı gelmiştir. Biz bugün Avrupa Birliğine gireceğiz diyoruz. Ancak Anayasada öyle maddeler vardır ki, bu maddeler Avrupa Birliğinde kabul görmeyecektir. Onun içindir ki Anayasanın kökten bir değişikliğe, taze kana ihtiyacı vardır.
8- Şeyhmus Solgun: Ülke menfaatlerine zarar vermeyecek şekilde, Anayasanın bazı maddelerinde değişiklik yapılması zorunludur. Bu değişiklik yapılırken, mutlaka halka gidilmelidir, halka anlatılmalıdır. Halk Anayasa hakkında çok şey bilmemektedir. Anayasanın bazı maddelerinin neden değiştiğini bilmemektedir. Bunlar hükümet tarafından halka anlatılmalıdır. Halk anayasa hakkında iyicene aydınlatıldıktan sonra, referanduma gidilmelidir. En sağlıklısı budur.
9- Necmettin Dede: Ben Milletvekilliği yaptım. Devletin üst düzey bürokrasisinde yer aldım. Evet, Anayasa’nın bazı maddelerinde değişiklik yapılmalıdır. Artık Türkiye bu konuya kilitlenmiştir. Ancak bu konuya kilitlenen aydın kesimdir. Sokaktaki vatandaşın bir kısmı daha Anayasanın ne olduğunu bilmemektedir. Doğrusunu söylemek gerekirse, Anayasa sokaktaki vatandaşı pek de ilgilendirmemektedir. Sokaktaki vatandaş, karnını nasıl doyuracağını düşünmektedir. Öncelikli olarak sokaktaki vatandaş tüm detayları ile aydınlatılmalıdır. Bu Anayasanın onların Anayasası olduğu kendilerine hissettirilmelidir. Yani yarın referandum olduğunda, vatandaş körü körüne gidip tercihini yapmamalıdır. Bilinçli bir şekilde tercihini kullanmalıdır. Referandum olduğunda, büyük çoğunluğun Anayasanın değiştirilmesinden yana tercihini kullanacağından eminim. Ancak vatandaş tercihini yaparken, neyi tercih ettiğini bilmeli, bu ülkenin yönetiminde kendisinin de olduğunun farkına vardırılmalıdır. Gerek kadına şiddet ve gerekse madde bağımlısı çocuklar için gerekirse komisyonlar kurarak çalışmalar yapacağız. Muş Belediyesi bu konuda üzerine düşeni mutlaka yapacaktır.
10- Uğur Turan: Bugüne kadar dayatmalarla getirilen Anayasa değişmelidir. Anayasa toplumun bir kısmına değil, bu ülkede yaşayan bütün halklara hitap edebilecek şekilde olmalıdır. Halkların özgürlüğünü kısıtlayan bir anayasa, kalıcı olamaz. Bugün anayasanın birkaç maddesi değiştirilecek deniliyor. Oysa anayasada değişecek çok maddenin olduğu bilinmektedir. Bunlar görülmezden gelinemez. Anayasada köklü bir değişiklik yapılması gerekmektedir. Ben bu görüşteyim.
11- Dr. Medeni Yılmaz: Daha önce yapılan bu toplantılara katılamadığım için üzgünüm. Ancak bundan sonraki toplantılara mutlaka katılmak istiyorum. Hükümetimiz Anayasa’nın bazı maddelerinde değişiklik yapmak için çalışma içerisindedir. Hatta bu çalışmalar sonuçlanmış durumdadır. Hükümet olarak muhalefet partileri ile görüşmeler yapılmış, olumlu veya olumsuz neticeler alınmıştır. Ancak, Anayasa maddelerinin bazılarında değişiklik yapılması artık zorunlu hale gelmiştir. Katılımcılarımızın birçoğu, halkın Anayasa hakkında bir şey bilmediğini, yapılacak değişikliklerin halka anlatılması gerektiğini söylediler. Çok doğru, buna ben de katılıyorum. Zaten hükümetimiz eğer bir referandum olacaksa, yazılı ve görsel medya üzerinden halkı bilinçlendirme yönüne gidecektir. Yani herkes neyi tercih ettiğini bilerek sandığa gidecektir. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Bugün Avrupa Birliğine girmek için çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Anayasa’da yapılacak bu değişiklikler de, bu çalışmaların bir parçası durumundadır. Öyle maddeler vardır ki, artık çağımızda bu maddelerin uygulanması modern Türkiye’ye yakışmamaktadır. Bu nedenle, Anayasa’nın bazı maddelerinde yapılacak olan değişiklikler, Türkiye’yi daha çağdaş ve modern konuma oturtacaktır. Yapılacak değişikliklerle yargının inisiyatif altına alınması gibi bir durum da söz konusu değildir. Muş’ta denildiği gibi kadına şiddet o kadar da yoğun değildir. Artık kadınlarımız da bilinçlenmiştir. Muş’taki kadınların birçoğunu iş hayatında görmekteyiz. Ancak, dile getirilen bu konu ile ilgili olarak, bir komisyon kurulması taraftarıyım. Kurulacak olan bu komisyon, araştırmalar yaparak, kadına şiddette nerede, ne durumdayız, bize gösterecektir. Madde bağımlısı çocuklara gelince, bu konuda acil önlemler alınmasından yanayım. Yine bu konuda da bir komisyon kuralım ve hemen çalışmalara başlayalım.
Öneriler:
1- Dr. Medeni Yılmaz (Milletvekili): Kadına şiddet ve madde bağımlısı çocuklar için komisyon kurulması
Değerlendirme:
İletişim:
a. Sivil toplum ile
Gerek telefon ve gerekse SMS ile Muş’taki bütün sivil toplum kuruluşlarına çağrı yapıldı.
b. Milletvekilleri ile
Telefon ve SMS ile davet edildi
c. Katılımcılarla
SMS ile davet edildi
d. Medya ile
SMS ile davet edilen medyanın tümü toplantıya katıldı.
Değerlendirenler: Cevat Danış Muş kMM Girişimcisi