YER: Bodrum Ticaret Odasıi Salonu
TARİH: 21 Eylül 2013
KONUKLAR:
Atilla KART: CHP Konya Milletvekili-TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi
Prof.Dr. Berat ÖZİPEK: Akademisyen
Av. Ergin CİNMEN
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 /Muğla Yemek Sanayicileri Derneği (Ercan Canuysal)
2/ Mavi Yol Girişimi (Filiz Dizdar – Üye)
3/ Bodrum Demokratik Anayasa Platformu (Güngör Sezgün)
4/ Bodrum Kadın Dayanışma Derneği (Figan Erozan Şendikmen – Başkan)
5/ Bodrum otelciler Derneği(Orhan Kavala-Başkan)
6/ Bodrum Engelliler Derneği( Mecit Poyraz-Başkan)
7/ Bider(Mustafa Çortoğlu-Başkan)
MESLEK ODALARI
1/ Deniz Ticaret Odası (Rüştü Tezcan – Meclis Üyesi)
2/ Bodrum Ticaret Odası (Saadet Kablı – Dış Ticaret Araştırma Eğitim Proje çalışanı)
SENDİKALAR Yok
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
D.Ali Öztürk (CHP Bodrum Belediye Başkan Aday adayı)
Kerim Cangır: (CHP Bodrum Belediye Başkan Aday adayı)
GOZLEMCİLER
1 / Ayşe Erdem (Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi – Parti Meclis Üyesi)
2/ Mehmet Polat (BDP – Bodrum İlçe Üyesi)
3/ Duran Öztürk (CHP – Bodrum İlçe Üyesi)
4/ Adil Ülgen AK Parti Yön.Kur.Üyesi
5/ Yüksel Selek (Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi)
6/ Nuri Alikoç Emep Başkanı
7/ Mustafa Öztürk (CHP İl Başkanı)
8/ Recai Seymen(CHP İlçe Başkanı)
9/ Ahmet Karataş( AK Parti Bşk. Yrd.)
10/ Saime Demirtaş(CHP Kadın Kolları Başkanı)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİAtilla Kart(CHP Konya Milletvekili-Anayasa uzlaşma komisyonu üyesi)
BELEDİYE BAŞKANLARI Mustafa Saruhan Yalıkavak Belediye Başkanı
BODRUM KENT KONSEYİ:
1/ Hamdi Topçuoğlu – Kent Konseyi Başkanı
MESAJ YOLLAYANLAR
Mesaj yollayan olmadı.
DİĞER KATILIMCILAR Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 62 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / Arena Bodrum Gazetesi – A. Kadir Sevindik
2/ Muğla Şehir Gazetesi – Selda Öztürk
3/Yeni Asır-Güncel (Zeki Özkeskin
4/ Kent TV –
5/Anadolu Ajansı Ali Ballı
6/ TRT Selçuk Şimşek
MODERATÖR Ayhan Ongun – Gazeteci – Bodrum kMM Girişimcisi
KONULAR
GENEL KONU: YENİ ANAYASA SÜRECİ(DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ)
YEREL KONU: Bodrum’a yansımaları
ANAYASA: KIRMIZI ÇİZGİLER
KONUŞULANLAR
AYHAN ONGUN Yeni Anayasa talepleri yeni gündeme geldiği zaman toplumda; bu meclisin anayasa yapma yetkisi olmadığı söyleyenler, yeni bir anayasa içi özel şartların olması gerektiğini iddia ederek darbe çığırtkanlığı yapanlar vardı. O nedenle bugün kısa sürede sonuç alınmasa bile görüşmelerin yapılıyor olması bile tek başına önemli bir kazanımdır”
ERGİN CİNMEN Aslında ülkemizin en önemli sorunu demokrasidir. Demokrasiyi tüm kurum ve kurullarıyla yerleştiremeden diğer sorunların çözümü mümkün değildir. !2 Eylül askeri rejiminin bize zorla dayattığı vesayet anayasasının tüm izleri silinmeden hak ve özgürlüklerin garantiye alındığı bir sivil anayasaya ulaşamayız, dedi. “Benim yaşamımı düzenleyecek, bireyi esas alacak bir anayasada hiçbir siyasi partinin kırmızı çizgilerinin gölgesini görmek istemiyorum. Yeni anayasa, devleti değil, devlete karşı yurttaşların hak ve özgürlüklerini koruyan bir anayasa olmalıdır. Hazırlanmakta olan demokratikleşme paketiyle ilgili çok fazla bilgimiz yok ama ben her şeye rağmen geleceğe ilişkin umutluyum.
Toplumsal muhalefetin yarattığı gezi ruhu, bundan sonraki yaşamımızı derinden etkileyecek, ülke siyasetine de belli ölçüde yön verecektir Bugün gelmiş olduğumuz sonuç, yani savaşın bu kadar sert bir şekilde bu talepleri bu kadar savaşı ortaya koyacak bir şekilde açıklanması tamamen demokrasi yetmezliğinden. Her şeye rağmen umutsuz değiliz, Türkiye 6 aydır artık cenaze kaldırmıyor, bu çok önemli. Eğer barışı sağlayabilirsek yeni bir anayasaya da mutlaka geçebiliriz. Bu utanç verici darbe anayasası ile artık idare edilmeyeceğiz, özgürlükler olağan bir dönemde Türkiye’de yurttaşlarına tanınmış olacak. Şuanda hükümetin elindeki demokratikleşme paketi neyi içeriyor. Ben pek fazla bir şey bilmiyorum sadece gazetelerden sızan bilgiler var. Barışı eğer sağlarsak Türkiye’nin önü açık.” dedi.
BERAT ÖZİPEK Ülke olarak nasıl bir anayasa olsun diye konuşuyoruz, gerçekten demokratik bir anayasaya ulaşabilir miyiz, ulaşamaz mıyız bu ikinci mevzu ama daha önemlisi bu tartışmayı yürütebiliyor olmamız çok önemli. İlk defa futbol tabirleri ile ifade edecek olursak defansta değiliz ilk defa talep eden pozisyondayız. Daha önce darbelerden sonra bir anayasa yapıp önümüze attılar bu dönemleri de yaşadık. Türkiye de ilk kez halk iradesine dayalı bir anayasa yapılması için gerek iktidar, gerekse muhalefet ortak bir çalışma içerisine girmiştir. Ancak kimi siyasi partiler kırmızı çizgilerini ve kimi ideolojik anajmanlarını öne çıkararak yeni bir anayasanın çıkarılmasını adeta engellemeye çalışmaktadırlar. Dünyanın hiçbir yerinde anayasaların değişmez ya da değiştirilmesi teklif bile edilemez maddeleri olmaz. Mevcut anayasalar bir resmi ideolojinin halka dayatılması ve egemen güçlerin devlet hakimiyetini sürdürmeleri amacına yönelik hazırlanmıştır.
Anayasaların bir ideolojiyi zorla halka dayatmaları demokratik ülkelerde kabul edilemez. Ancak ne yazık, Türkiye de Atatürk milliyetçiliği ve Kemalizm ideolojisi anayasa üzerinden bir tahakküm unsuru olarak halka dayatılmıştır. Bu ülkede Atatürk’ü insanların sevmesi, mutlak surette tüm halkın bu ideolojiyi benimsemeleri anlamına gelmez. Öte yandan başka ülkelerdeki Türklerin bile ana dilde eğitim almaları için mücadele edilirken, kendi ülkenizde Türkçe dışında başka dillerde eğitim hakkının verilmemesi evrensel hukuka ve insan haklarına da aykırıdır. İktidarı beğenmeyebilirsiniz ama seçimle iş başına gelmiş yönetimlere de saygılı olmak zorundasınız. Bana göre anayasa konusunda CHP ile MHP nin, AK Partiyle BDP nin görüşlerinin birbirlerine daha yakın” dedi.
ATİLLA KART CHP il ve ilçe, BDP ilçe ve MHP ilçe başkanlarının da katıldığı fakat AKP’den bir temsilcinin toplantıya çağrılmış olmasına rağmen katılmamaları dikkat çekti. Bunun üzerine konuşmasını yapan, TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi ve aynı zamanda CHP Konya Milletvekili Atilla Kart yaptığı konuşmada, “Ülkemiz çok hassas ve zor günler yaşıyor. Ne yazık, Türkiye iyi yönetilmiyor. İktidar üç dönem sonunda ülkenin tüm kaynaklarını bitirdiği gibi, bırakın kendi içimizde barışı sağlamayı, neredeyse tüm komşularımızla sorun yaşar hale geldik. Kimi olumlu projelerine karşın bu iktidar ve başbakan yeni anayasa konusunda samimi davranmıyor. Ancak şu anda eşit temsil esasına göre oluşturulmuş bir uzlaşma komisyonunun varlığı bile önemli bir kazanımdır ve CHP olarak biz sonuna kadar masada kalıp, mücadelemizi sürdüreceğiz. Aslında AKP, kısa sürede bizim görüşmelerden çekileceğimiz, BDP ve MHP nin de hiçbir konuda anlaşamayacakları için komisyonun devam etmeyeceği ihtimali üzerinden böyle bir yöntemi denedi. Ardından da ; bakın biz mutlak çoğunluğumuza rağmen eşit temsili kabul ettik ama onlar kaçtılar argumanını kullanacak ve ardından da kendi taslağını dayatacaktı.Ancak biz bu oyuna gelmedik, ısrarla ve kararlılıkla komisyon çalışmalarına katılmaya devam edeceğiz Çok gerekmedikçe AK Parti’ye temas etmem dokunmam, ama keşke AKP’den de bir temsilci olsaydı. Çok daha rahat diyeceklerimi ifade ederdim. Anayasa yapıp süreci ile ilgili AKP’nin görüşlerini almak isterdim. Başbakan 3 saat beş saat çıkar canlı yayında konuşurlar biz 15 dakika konuşabilirsek ne mutlu. Anayasa yapıp süresi başladı Ekim 2011 4 parti eşit bir şekilde temsil ediliyor. Bu bizim için çok önemli 10 yılın tecrübesiyle konuşuyorum. Burada her türlü mücadeleyi veriliyor. Ama Türkiye’nin gerçeği şu siz ne yaparsanız yapın orada hangi gerekçeyi getirirseniz getirin ama otomatiğe bağlanmış gibi işleyen bir demokrasi var. Anayasa uzlaşma komisyonunda ilk kez eşit temsil edilmenin getirdiği bir imkanı yakaladık” dedi.
SORULAR;
İhsan Ökerekli: Modern bir Türk olarak, Barış ve Demokrasi Partisi’nin rozetini taşıyan biri olarak söylüyorumki; Kesinlikle öğretim ile eğitimin farkını bilmeyenler, ana dil eğitimi ile ana dil öğretimini birbirine karıştırıyorlar, bu çok yanlış.
Kerim Cangır: Siyasi partiler kanunu ile seçim kanunu konusunda acaba Avrupa birliğiyle aynı mı? O konuda bize Avrupa birliğinden zorlamalar oldu, şunları değiştirin bunları değiştirin diye ama bu konu hiçbir basında yer almadı. Bu konuda siyasi partiler ve seçim kanunu ile ilgili bir öneri neden iktidar tarafından yapılmıyor?
İhsan Hökelekli, Güngör Sezgün, Durmuş Ali Öztürk, Kerim Cangır, Mustafa Coşkun, Ayşe Erdem, Feyha Karslı, Mehmet Polat, Öner Özden, Mehmet Ağaca, Adil Ülgen, Duran Öztürk,Figan Erozan, İlhan Keser, Menderes Hamarat, Mustafa Ay, Rüştü Tezcan, Ahmet Acar’da sorularını sordu.
AYHAN ONGUN