YER: Bodrum Belediyesi Meclis Salonu
TARİH: 22 Mayıs 2013
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 /Muğla Yemek Sanayicileri Derneği (Ercan Canuysal)
2/ Mavi Yol Girişimi (Filiz Dizdar – Üye)
3/ Bodrum Demokratik Anayasa Platformu (Güngör Sezgün)
4/ Bodrum Kadın Dayanışma Derneği (Figan Erozan Şendikmen – Başkan)
7/ Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği (Çiçek Bozoğlu)
MESLEK ODALARI
1/ Deniz Ticaret Odası (Arif Yılmaz – Meclis Üyesi)
2/ Bodrum Ticaret Odası (Saadet Kablı – Dış Ticaret Araştırma Eğitim Proje çalışanı)
SENDİKALAR Yok
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER Katılım olmadı.
GOZLEMCİLER
1 / Ayşe Erdem (Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi – Parti Meclis Üyesi)
2/ Mehmet Polat (BDP – Bodrum İlçe Üyesi)
3/ Duran Öztürk (CHP – Bodrum İlçe Üyesi)
4/ Adil Ülgen AK Parti Yön.Kur.Üyesi
5/ Yüksel Selek (Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi)
6/ Nuri Alikoç Emep Başkanı
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ Yok
BELEDİYE BAŞKANLARI Mustafa Saruhan Yalıkavak Belediye Başkanı
MESAJ YOLLAYANLAR Mesaj yollayan olmadı.
DİĞER KATILIMCILAR Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 43 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / Arena Bodrum Gazetesi – A. Kadir Sevindik
2/ Muğla Şehir Gazetesi – Selda Öztürk
3/ Bodrum Gündem Gazetesi – Çiçek Bozoğlu
4/ Kent TV – Ayhan Ongun
5/ Anadolu Ajansı Ali Ballı
6/ TRT Selçuk Şimşek
MODERATÖR Ayhan Ongun – Gazeteci – Bodrum kMM Girişimcisi
KONULAR
GENEL KONU: Çözüm sürecinin neresindeyiz
YEREL KONU: Bodrum’a yansımaları
ANAYASA: Konuşulmadı
KONUŞULANLAR
1. Bölüm
Baskın Oran: Yaklaşık 30 yıl oldu. ‘Otuz Yıl Savaşları’nda çok insan telef olmuştu. Sonra baktılar ki farklı kimlikler ortadan kalkmıyor, Westphalia Anlaşması’nı yaptılar. Bizim de vatandaşlarımızın kimliğini reddetmesinden kaynaklanan bir savaşın sonuna geldiğimiz söylenebilir.
Mustafa Coşkun: Süreci takip ediyoruz ama bizi özellikle reformlar konusunda aydınlatmanızı istiyoruz.
Adil Ülgen: Akademisyen olarak; ulusal devlet ve ulus devletini açıklar mısınız?
Feyha Karslı: Toplumsal mutabakat için akiller oluştu. Peki devlet tarafında mutabakat var mı?
Yüksel Selek: Anayasaya vilayet mutabakatı yazılmadan böyle bir yönetime geçilebilir mi?
Ayla : Yeni anayasada Türklük kavramı ne şekilde gelişmekte?
Baskın Oran:
1-Uygulanmazsa ne olur düşünmek istemiyorum. Bu güne kadar açıklama yapılmadı. Bunun bir iyi bir de kötü sebebi olabilir. İyi sebep, daha fazla tepki doğurmak istemedikleri için söylemezler. Kötü sebep ise akıllarında hiçbir sebep olmamasıdır.
2-Bütün olay 1924’te ulusal devlet kurulmasıyla başladı. Ulusal devlet; egemenliğin ulusa ait olduğunu söyler. Ulus-Devlet; 19. Yüzyıl sonunda başlar ve emperyalist düzenin arkasına bir halk koymaktır. Emperyalizmin farklılıkları yok etmekten geçmesi nedeniyle ulus-devlet “Asimilasyon” ile özdeştir.
3-Benim özel bilgim yok fakat biliyoruz ki Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk’ten daha güçlü bir lider çünkü tek adam. Böyle olunca, bu kadar güçlü olması beni korkutur. Fakat kanı durdurabilecek tek kişi de o.
4- Bende başkanlıktan endişeliyim çünkü başbakanın sinir yapısı ülke yönetmeye müsait değil. Çok çabuk sinirleniyor. Ben çabuk sinirlensem bile bundan altmış kişi etkilenir. Fakat o sinirlenince yetmiş altı milyon etkileniyor. Bu nedenle bende endişeliyim.
5- Olamaz. ’21 Anayasasında koyulmadı. Anayasalar ikiye ayrılır. Biri, parlamenter sistemi esas alan diğeri ise başkanlık sistemini esas alan anayasalardır.
6- Kavga, tartışma iki fikir arasındadır. Türk, bir soyun adıdır ve Türk bölücü bir kavramdır şeklinde günümüze yansımaktadır.
Devletler çok çeşitli şekilde sınıflandırılır ama konumuzca devlet iki şekilde incelenir. Federal tip; bütün yetkinin eyaletlere dağıtıldığı devlettir. Üniter tip ise yetkilerin merkezden dağıtıldığı devlet tipidir. Bizim başından beri bir Türk sorunumuz var.
Mahmut Durmaz: Başarı halinde partiler ne olur?
Baskın Oran: Başarılı olunursa partiler batılı olur diye düşünüyorum.
Duran Öztürk: Kürtlerle ilgili entegrasyon, asimilasyon mudur? Türk’ü sıfat olarak mı kullanıyorsunuz yoksa bir soy olarak mı ele alıyorsunuz?
Nuri Alikoç: Barış sürecinde reformlar dediniz. Reformların dayanağı ise anayasa. Bu sürecin ne kadar sağlıklı olduğunu açıklayabilir misiniz?
Baskın Oran: Soruyu sorarken iki farklı terim kullandınız. Entegrasyon, farklılıkların bir arada tutulmasıdır. Asimilasyon ise farklı olanı dışlayıp aynı olanı bir arada tutmaktır. Sürecin şu ana kadar sağlıklı olmadığı konusunda hemfikirim.
2. Bölüm
Güngör Sezgin: Cumhuriyetin kuruluşundaki hatalarda kesimler genelde sistemin dışına itildi, buna rağmen devlet yönetildi. Şimdi buna karşı çıkacak dinamikler oluştu. Ancak buna Gayri Müslimler ve Aleviler katılmadı, geride kaldı.
Baskın Oran: Katılıyorum. Gayri Müslim etkisi yok, kalmadı. 100,000’in altındalar. Ancak bizim bir kişi bile kalsa saygı göstermemiz gerek.
Gonca Gedikoğlu: Bir akil olarak Ege’ye dair görüşlerinizi merak ediyorum. Ayrıca, Ege ve total dahil etkin olduğunuzu düşünüyor musunuz?
Baskın Oran: Sükun ve derinlikle toplantılar yapıyoruz. Ege’de çok güçlükle karşılaştık. İzmir konusunda Türkiye’nin en liberal çeyreği idi. İstanbul’dan daha liberal. Şuan, tam tersi muhafazakar ve devletçi. İzmir, ekonomik düşüşten sonra muhafazakarlaştı. Halkın hepsine ulaşamadık. Böyle toplantılara gelenlerle görüşebiliyoruz sadece.
Feyha Karslı: Barış süreci ile ilgili söylediğiniz kaygıların çoğunu taşıyorum. Geri dönüşün zor olduğunu ve bunun süreci iyice geriye atacağını düşünüyorum. Demokrasinin sindirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Ekrem Danışlı: Barış en çok uzun süredir uzakta olanı ilgilendirir. Kimsenin burnunun kanamasını bile istemedim. Üç aydır cenazeler gelmiyor bu konuda rahatız ama artık burada yaşayan bir Kürt olarak, Doğu’da yaşadığımdan daha rahat yaşıyorum.
Duran Öztürk: Fikirler konuşarak ortaya çıkar. Biz burada farklı kimliklerden olanlarla birlik içinde yaşamak istiyoruz.
Tülay Kirişçi: Biz, emperyalizmin oyunlarına karşıyız. Bu topraklarda beraber yaşıyoruz. Bu ülke bölünmeyecek!
Recep Bütün: Buraya gelirken yedi yaşındaki kızımı Kürt arkadaşıma bıraktım. Çokça Kürt tanıyorum ve bunların hiç birisiyle sorunum yok. Kürt sorunu olduğuna emin misiniz?
Arif Yılmaz: Bodrum’da bahsettiğiniz şekilde taşlanma, yol çevirme gibi olaylar olmaz. Ama Ege hassas, normal. Eskiden doğu-batı sentezi vardı. Bugün bir karşıt grup oluşturuluyor. Rehabilitasyon süreci olmalı.
Düzenleyen: Ayhan Ongun
22.05.2013 Bodrum kMM Toplantı Tutanağı
previous post