YER:BELEDİYE MECLİS SALONU/BODRUM
TARİH:07.12.2012
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/Bodrum Kadın Dayanışma Derneği(Figan Erozan)
2/Bodrum Demokratik Düşünce Platformu(Nimet Yardımcı)
3/Bodrum Demokratik Anayasa Platformu(Güngör Sezgun)
4/Kadem(Banu Kalkan)
MESLEK ODALARI
1 / Bodrum Deniz Ticaret Odası(Hasan Karadeniz)
2/ Elektrik Mühendisleri Odası(Necdet Uğuz)
SENDİKALAR yok
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1/Ergin Cinmen (Hukukçu)
2/Osman Öneş (Ziraat Müh.İşadamı)
GOZLEMCİLER
1 /Adil Ülgen(AK Parti Yön. Kur.Üyesi)
2/Ekrem Danışlı(BDP)
3/Simin Türedi Biçen(CHP Kadın Kolları Yön.Kur. Üyesi)
KATILAN MİLLETVEKİLLER Yok
BELEDİYE BAŞKANLARI Yok
MESAJ YOLLAYANLAR Tolga Çandar(CHP Milletvekili)
DİĞER KATILIMCILAR Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 28 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1/TRT
2/Anadolu Ajansı
3/Kent Medya-TV
MODERATÖR Yakup Kadri Karabacak (TkMM- Mutfak)
KONULAR
GENEL KONU: MİLLETVEKİLİ DOKUNULMAZLIKLARI VE 2013 BÜTÇESİ
YEREL KONU: STK’LAR VE BODRUM
ANAYASA (Genel konu ile ilişkili olarak)
KONUŞULANLAR
UYGULAMA: Ayhan Ongun’un açış konuşmasının ardından moderatör Yakup Karabacak toplantı usul ve esasları ve konulara ilişkin açıklama yaptı. Genel konuya ilişkin sunum yapıldı.
YAKUP KARABACAK: Kamu Harcamalarını İzleme Komitesine 57 STK katılıyor.Bizim paralarımızın nereye harcandığını bilmek hepimizin hakkıdır.Doğru muhalefet için doğru bilgi gerekir.Şu sorular üzerinden fikir geliştirebiliriz.
-AB İlerleme raporu çerçevesinde iktidarlar neler yapacak?
-Dokunulmazlık zırhı arkasına saklanan milletvekilleri suç işleme özgürlüğüne mi sahip olacaklar?
1/ Mebuse Tekay: Yeni bir anayasa sürecindeyiz.Dokunulmazlık, kürsü dokunulmazlığıyla sınırlı olmalı.Henüz düşünce özgürlüğü ve demokrasinin tam olarak yerleşmediği ülkelerde bu önemlidir. Sadece BDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması adil değildir.Bu durum Kürtlerin ve benim adalet duygumuzu zedeliyor.Bu, siyasi bir karardır ve bizim de siyasi yaklaşmamız gerekiyor. Birlikte yaşama isteğini artıracak mı, kopuş mu olacak? KCK davasıyla bu kopuş duygusal olarak yaşanmaya başlandı.Kürtler, Türkler ve devlet tarafından istenmedikleri duygusunu taşıyor.Bu karar bu duyguyu artıracaktır.Dokunulmazlık yasama görevi yaptığı sürece geçerli olabilir.
2/ Simin Türedi Biçen: Bir vekil, düşüncelerini söylemekten dolayı dokunulmazlık ihtiyacı duyuyorsa kürsü dokunulmazlığı bile anlamsızdır. Dokunulmazlık zırhı olmamalıdır. Bu zırhın arkasında suç işlemeye yönelebilirler. Dokunulmazlık kalkmalıdır.Vekil değil, sıradan vatandaş olarak her şeyi ifade edebilir duruma gelmeliyiz.
YAKUP KARABACAK: Türkiye ye uyarlanacak bir dokunulmazlık olabilir mi?
3/ Betül Cinmen: Dokunulmazlık mekanizması salt bir partiye yönelik olamaz. O zaman sağlıklı bir tartışma olmaz.Bu olay bir partiyi meclisten atmak, siyaset yapamaz hale getirmek, diğerlerine de göz dağı verme operasyonudur.
4/ Figan Erozan: Darbe hukukuna dayanarak dokunulmazlıkların kaldırılmaya çalışılması çelişkidir.Bir yandan darbecilerin yaptığı anayasayı değiştirmeye çalışırken, diğer yandan o anayasaya bağlı olarak işlem yapıyorsunuz.Kürsü dokunulmazlığına bile gerek kalmamalı. Benim seçtiğim vekilin darbe anayasasının hükümlerine göre yargılanmasını istemiyorum.
5/ Ergin Cinmen: Teröristi öpmek suç değildir.Öcalan’a sayın demek suç değil. Herkes suç işlerse suç kavramı ortadan kalkar.bu tartışmalardan yargının utanması gerekir. Kürsüde sözle suç işleyebilirsiniz. Tayyip Erdoğan şiir okuduğu için ceza aldı.Bu tartışmanın sonucu yargının sefaletidir.Kürt sorununu açmaza sokacak ecdat sorunu, kürtaj sorunu AKP içinde tartışma açacaktır. Umarız, kabul görmez.
6/ Nezih Ergörenler: neden Belediye Başkanlarının dokunulmazlığı yok. Ben söylediğim zaman suç olan, vekil söylediği zaman suç olmuyor. Dokunulmazlık olmamalı. Beni temsil edenin temiz ahlaklı olmasını istiyorum.Demokrasinin temel ilkelerine aykırıdır. Çifte standart olmamalıdır.
7/ Gonca Gedikoğlu: Fezlekelerin büyük bölümü BDP milletvekillerine ait ama yolsuzluk, dolandırıcılık, taciz yani yüz kızartıcı suç yok. Kürt halkını aşağılayan bir tarz ve üslup kullanılıyor. Bu tartışmanın zamanı değil.İfade özgürlüğü suç ve hele de Kürt’sen suçu övmeye giriyor.Dokunulmazlıklar kaldırılmamalı, bu konu gündemden kaldırılmalıdır.
YAKUP KARABACAK: Yargıya çok mu güvensisiz?
8/ Ayşe Erdem: Sorun dokunulmazlıkların kaldırılmasıysa daha bugünden gündemden kaldırılmalıdır.
9/ Simin Türedi Biçen: PKK bir suç örgütüdür, onlarla işbirliği yapan BDP milletvekilleri de suç işlemektedir. Suçun tanımı yanlış yapılıyor.
10/ Ergin Cinmen: Siyaseten beğenmediğiniz şeyleri hukuk alanına taşımak ne derece doğrudur? Şiddet çağırmayan sert eleştirilere tahammül etmek zorundayız. Leyla Zana on yıl hapis yattı ama şimdi yine meclste.
YAKUP KARABACAK: 94 olayı Türkiye için önemlidir.Problemli bir süreç, 94 süreci yeniden mi yaşanıyor? Dokunulmazlık kalksa da vekillik devam edecek.
11/ Feyha Karslı: Ben her şeyi düşünebilirim,dile de getirebilirim.Eylemlilik olmazsa, suç değildir.Sınırları başkalarının özgürlük alanına girmemelidir.İdeal olanı dokunulmazlık olmamalı ama ülkemizde insana fena dokunuyorlar. Belediye başkanları yasama görevi yapmıyorlar, Milletvekilleriyle aynı konumda değiller.Kürsü dokunulmazlığından yanayım.Dokunulmazlık alanının çok geniş olması benim adalet duygumu zedeliyor. Yalnızca vekilin değil, ona oy veren kitlenin de iradesini sorguluyorsunuz.
12/ Osman Öneş: Dokunulmazlığı yalnızca BDP Milletvekilleriyle gündeme getirmek doğru değil.Yeni bir anayasaya duyulan ihtiyaç üzerinden tartışmak gerekiyor.TBMM insanı temel alarak, demokrasiyi gözeterek bu konuyu ele almalıdır. İşi özü yeni anayasadır.kürsü dokunulmazlığı mutlaka olmalıdır. Ama ona ayrıcalık getirilmemeli, vekil düşüncesinin dışında yargılanabilmelidir.Demokrasi ve yeni anayasa, bu konu orada yer almalıdır.Acele edilmemeli,çözümsüzlüğe sürüklememelidir. Etnik bir yaklaşım doğru değildir.siyasi partiler bu konuyu tartışmaya açmalıdır.
13/ Adil Ülgen: 94 Türkiye’sinde asimilasyon,inkar ve imha zihniyeti hakimdi.2012 de bunlar yok.Sorunu gören, tespit eden, çözen bir hükümet var.Çatışma kültüründen kurtulmak gerek.Şiddet bu olayın neresinde? Demokratikleşmeyi göz ardı etmemek gerekir.
14/ Banu Kalkan: Demokrasi sürecinin neresindeyiz? Dokunmadan dokundurmak ne kadar doğrudur? Vekil yüz kızartıcı suç işleme hakkına sahip değildir.nelere dokunabileceğimizi netleştirmek gerekir.taşın altına hepimiz elimizi koymalıyız.
15/ Nimet Yardımcı: Adi suçlarda vekille eşit olmak isterim. Düşünce suçu zaten olmamalı.düşünce özgürlüğünü koruyabilmek açısından kürsü dokunulmazlığına ihtiyaç vardır. Seçim ve siyasi partiler yasası değiştirilmelidir.
16/ Betül Cinmen: Bu sarılma olayı yazın oldu, bu olayı şimdi gündeme getirip ateşleyen başbakandır.başkanlık sistemi tartışmalarıyla aynı zamana gelmesi anlamlıdır.Gündem değiştirerek başkanlık sisteminin tartışılması önlenmeye çalışılıyor.
17/ Ekrem Danış: Çatışmanın tarafı olmamalıyız. BDP liler tehdit altındadır. Önyargılardan kurtulmalı, empati yapmalıyız.
18/ Gonca Gedikoğlu: Irkçılık üstünden olaya yaklaşmadığını iddia eden AKP çifte standart uyguluyor.MHP liler Engin Alan’la, CHP liler de Ergenekoncularla kucaklaştı.Bu tam anlamıyla bir samimiyetsizliktir.
STK LAR VE BODRUM
1/ Ayhan Ongun: STK lar, toplumdaki çeşitli sorunları bağımsız olarak ele alıp, kamuoyunu bilgilendirme ve aydınlatma görevi yapan, öneriler sunan her türlü birlik olarak tanımlanabilir.Ancak STK ların sivil olma özelliği tam olarak uygulanamadığı gibi ülkemizde örgütlülük düzeyi henüz yeterli değildir. Bodrum ortalamanın üzerinde görünse de STK ların çok etkili ve işlevsel olduğunu söyleyemeyiz.
2/ Ayşe Erdem: Bodrum da resmi olarak 199 tane dernek görünüyor. Ancak dernekler yalnızca etkinlik düzenliyor, siyaset üretemiyorlar.
3/ Güngör Sezgun: Toplum olarak sivilleşebildiğimizi söyleyemeyiz.Birey olmak gerekir.farklılıklarımızı koruyarak bir arada yaşamayı becerebilmeliyiz.siyasi angajmanlar birbirlerine dayatılıyor.Sivil olmak zor ama aşılmaz değil.ortak kümeler ve kesişen noktalarımızı keşfetmek durumundayız.önce kendimize bakmalıyız.ben kendi başıma ne yapabilirim?İçinde bulunduğum STK ne yapabilir? Birlikte iş yapabilmen yollarını bulmalıyız. Herkes kendi cemaatini arıyor, kendine güvensiz, önyargılı. Bu konuda BkMM önemli bir işlev üstlenmiştir.
4/ Necmi Cavlı: STK lar bir hedef, bir amaç için bir araya gelirler.Eylem ve pratik içerisinde insanların fikirlerini değiştirme şansı bulabiliriz.İnsanların fikirleri doğru hedef ve doğru yolda değişir. Batı demokrasilerinde tü haklar mücadele sonucu elde edilmiştir. Bana göre demokrasi mücadelesi veren bir STK yok. Demokratikleşmeyle STK lar paralel yürür
5/ Figan Erozan: Kullandığınız argumanlar sistemle aynıysa, sisteme muhalif olamazsınız. STK ların durumu da budur. STK lar yasal ve bürokratik zorunluluklardan kuruluyor. Sen derneksin, haddini bil diyorlar. Ben hayatın her alanında politika yapıyorum. STK lar sistemle çatışmak, muhalefet etmekten korkuyorlar. Örgütsüz örgütler STK lardan daha önemli.
6/ Mebuse Tekay:Dernek olunmadan da, Sivil Toplum Kuruluşu olunabilir.Baro ve meslek odaları STK sayılamaz. Kadın hareketi içindeki herkes bütün eylemlere katılmayabilir. Modüler bir yapı vardır.gönüllülük esasına dayalıdır.Ekonomik çıkara dayanmaz. Tüzel kişilik zorunlu olmamalı.
7/ Ergin Cinmen: Tekke ve zaviyeler STK olamaz.Düşünce özgürlüğü yoktur, hiyerarşi vardır.
8/ Simin Türedi Biçen: En iyi STK sosyal medya, Face book. Gençler böyle bakıyor.Gönüllü insanlar ve hiyerarşi yok. STK lar gençler için zorlayıcı oluyor, bu yüzden katılmak istemiyorlar.Geniş bir çerçeve ve vizyon yakalayamıyoruz. Büyüklerin arka cephesini görünce de STK lardan uzak duruyorlar.
9/ Gülcihan Erol: Basit anlamda söylersek vizyon hayalini kurduğumuz şeydir. Vizyon,misyon ve strateji kavramlarının içini doldurmuş, Bodrum'un, Türkiye'nin geleceğiyle ilgili hayali olan, bunun için somut hedefler edinmiş dernek yok. Bodrumda bulunan dernekler eyleme , yani stratejiye takılmış kalmış ve amaçları kaçırmış durumdalar. AB kriterlerine uygun STK' lar oluşturmalıyız.
10/ Feyha Karslı: STK lar için en önemli özellik sivil(çıplak) olmaktır.baskı grubu olabilmek için muhalif kimliğimiz olması gerekir.Karşılıklı birbirimizi dinlemek, anlamaya çalışmak için çaba göstermeliyiz. Karşınızdaki insanın sizin gibi düşünmesini bekleme hakkınız yok.
11/ Mebuse Tekay: Bütün tekkeleri aynı kefeye koymak doğru değil. Kimi tekkeleri STK olarak kabul edebiliriz.
12/ Simin Türedi İçen: STK lar bazan üzerlerine vazife olmayan misyonlar üstleniyor. O zaman da bireyler STK lardan uzaklaşıor.
13/ Gonca Gedikoğlu: STK ların seslerini duyurabileceği demokratik ortam Bodrum da vardı. Ancak son BDP eylemine müdahale etmeye çalışan bir grup ortamı gerdi. Yapılmayan eylem daha çok ses getirdi. Bodrum artık eskisi gibi değil.
14/ Necmi Cavlı: Hepimizin zerinde anlaşabileceği bir STK tanımı yok. Belli bir amaç etrafında bir araya gelen insanlar daha etkili mücadele yürütebiliyorlar.
15/ Nezih Ergörenler: Bodrum’un ihtiyacına göre örgütlenen STK lar oluşturulmalı.Örneğin 12 ay turizm amacına yönelik örgütlenmeler yapabiliriz.bodrum’a kalıcı yatırımlar yapılması için projeler geliştirebiliriz.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
Bodrum da faaliyet gösteren tüm STK lara, sendika ve meslek kuruluşuna mail yoluyla, aktif olan 25 tanesine telefonla çağrı yapıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Tüm bölge milletvekillerine mail yoluyla ve telefonla davet yapıldı..
MEDYA İLE
Bodrum da bulunan tüm yerel basın ve ajanslara duyuru yapıldı, toplantı sonrası da bir basın bülteni gönderildi.
KATILIMCILARLA
Tüm katılımcılara telefon ve mail yoluyla ulaşılmaya çalışıldı.
SONUÇLAR
Yeterli duyuru yapılmış olmasına karşın olumsuz hava koşulları, toplantı saatine denk düşen sağanak yağışlar katılımı etkiledi. Bütçe görüşmeleri nedeniyle AK parti milletvekilleri Ankara dışına çıkamadıkları CHP Milletvekili Nurettin Demir insan hakları komisyonunun bir inceleme gezisi nedeniyle katılamadılar. CHP Milletvekili Tolga Çandar toplantının ilk bölümüne katılacağını teyit etmesine karşın mazeret bildirmeden katılmadı.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Bodrumkmm Hamalı Ayhan Ongun
07.12.2012 Bodrum kMM Toplantı Tutanağı
previous post