YER: Muğla Belediyesi Konakaltı Kültür Merkezi
TARİH: 08.10.2011
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / İnsan Hakları Derneği ( Abdullah Yılmaz – Sekreter )
2 / Tüketici Hakları Derneği ( Kerim Değirmen – Yön. Kur.Üyesi )
3/ Ekolojik Anayasa ( Coşkun Tamer – Aktivist)
MESLEK ODALARIYok
SENDİKALAR Yok
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER Yok
GOZLEMCİLER
1 / Ali Genek (CHP İl Bşk. Yrd. )
2/ Selahattin Ozan Ercan ( CHP – İl Gençlik Kolları Bşk.)
3/ Ezgi Budak ( CHP – Merkez İlçe Gençlik Kolları Sekreteri )
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ Yok
BELEDİYE BAŞKANLARI Yok
MESAJ YOLLAYANLAR
1/ Nurettin DEMİR (CHP)
DİĞER KATILIMCILAR Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 1 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA Yok
MODERATÖR Kerim Değirmen ( Öğretmen – Tüketici Hakları Derneği – Yön. Kur.Üyesi )
KONULAR
GENEL KONU: 24. Dönem TBMM’yi ne bekliyor, TBMM’den ne bekleniyor
YEREL KONU: Sokaklarımı İstiyorum
ANAYASA: Genel konu ile ilişkili olarak – Yeni Anayasa
KONUŞULANLAR
1 / Kerim Değirmen : Genel gündem konumuz ” 24. Dönem TBMM’yi ne bekliyor, TBMM’den ne bekleniyor” yerel gündem konumuz; “Sokaklarımı İstiyorum “ Genel ve yerel gündem konusu üzerine görüş düşünce eleştiri ve önerilerimizi paylaşmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Toplantıya katılım ilgisizliği devam ediyor.. Yapabileceğimiz yeni bir şeyler varsa değerlendirelim. Ardında da yerel gündem konumuzu değerlendireceğiz. Sunumda izlediğiniz üzere; TBMM ‘yi bekleyen sorunlar oldukça çok. İç ve dış barıştan tutun, ekonomideki büyümeye rağmen yükselen altın ve döviz fiyatları, yapılan zamlar, süren işsizlik, yıllardır değişmesi istenen yeni anayasa, her alanın giderek paralı hale gelen, orta ve ilköğretimde tek tip giyimin devam ettiği yüksek öğretime geçişte dikiş tutmayan eğitimsel yaklaşımlar, kitap yazmadan ve düşünce açıklamadan dolayı verilen cezalar, kendisini % 10 nun atında kaldığı için mecliste ifade edemeyen sosyal katmanlar, sağlık çalışanlarıyla bir türlü uzlaşılmayan sağlık, önlenemeyen taciz, tecavüz ve kadın ölümleri, uzun süren tutuklamalar ve adil olmayan yargılanmalar, doğal çevreye uymayan enerji santrallerinde ısrarcı olma, 2B arazileri tarım ve hayvancılığa yönelik yasaklama ve desteklemelerin olmayışı v.b sorunlar. TBMM ‘den beklenende bu sorunların bir önce çözüme kavuşturulmasıdır. Diye düşünüyorum. Ayrıca TkMM ‘yi bekleyen bu sorunlar oldukça gündemde tutmak ve sorunların çözüme kavuşturulması için STK ‘ların yaklaşım ve önerilerini TBMM ‘ne taşımak da TkMM ‘den beklentimiz olacaktır. Diyor sözü size bırakıyorum.
2 / Coşkun Tamer : TBMM ‘de bekleyen en önemli sorun Kürt sorunu ve Yeni Anayasa. Beklenen yeni Anayasa katılımcı olursa sorunları çözecek. Eşit, adil, insan haklarını korursa, anadil anayasada hak olursa, yerellik, özerklik olursa bunlar çözülür. Dünyada bir sürü örnek var. Hukukçu, bilim insanı, Engelli, Kadın, Gayri Müslim, Doğal Çevre taraftarı, işçi, işveren, memur, öğrenci, Kürt, Arap, Laz, Çerkez, v.b temsilcileri ile siyasilerin birlikte yaparak olur. Bu anlamda Ekvator Anayasası incelenebilir.
3 / Abdullah Yılmaz :Öncelikle tersinden başlayayım TkMM’ye kurumların katılım göstermemesi üzücü. Katılım yetersiz oluyor. Hedefimiz bu katılımı artırmak olmalı dır. Yeni Anayasa konusunda özellikle TkMM ‘lerin katkı ve görüşlerinin alınması önemli. Çünkü her ilin sivil toplum temsilcileri bu oluşumun içinde yer alabiliyor. Temsiliyette sıkıntı yok. İfadede yasak yok. Özgür kürsü gibi. Buralarda konuşulanlar siyasilerce dikkate alınmalıdır. STK temsilcilerinin üyelerinin istek ve önerilerini taşıdığı oluşum olduğu gözden kaçırılmamalıdır. TBMM sorunlarımızın çözüm kaynağı olabilecek Yeni Anayasayı temel insan haklarını göz önünde tutarak en geniş katılımı sağlayarak yaparsa sorunlarımıza çözüm üretmiş olur. TBMM’den beklentim barış ve huzuru sağlayacak hak ve özgürlükleri esas alan demokratik,12 Eylül 1980 ‘in izini taşımayan sivil anayasayı bir an önce oluşturmasıdır.
4 / Ezgi Budak : Yeni Anayasa doğru düzgün yapılırsa çok iyi olur. Ama ne kadar tarafsız olacağı tartışılır. Ben üniversitede okuyorum. Eğitimde harçlar canımızı yakıyor. Alttan ders alınca ekstra harç ödüyoruz. Zaten yeterince fazla para veriyoruz. Güya Devlet Üniversitelerinde okuyoruz. Özel üniversite gibi oluyor. O kadar para vererek ailemin yanında özel üniversitede okuyabilirim. Buralara kadar gelmeme gerek kalmaz. Eğitim her alanda paralı hale gelmiş. Yeni Anayasa ile parasız hale getirilmesi sağlanmalıdır. Bu talebi dile getiren öğrenci arkadaşları 19 ay tutukladılar ama yine de dile getirilmesinde yarar var.
5 / Selahattin Ozan Ercan: Yeni anayasada milletvekili dokunulmazlıkları kaldırılmalı, kürsü dokunulmalıkları korunmalıdır. Ergenekon davası sanıkları için süreç kısaltılmalıdır. Suçları varsa açıklanmalıdır. Bu anlamda keyfi tutuklamalara yasal engel konmalıdır. Seçim barajı kalkmalı tek parti anayasası olmamalıdır. Enerji konusunda doğaya zarar vermeyecek yasal düzenlemeler yapılmalı, enerji santralleri çok araştırılarak yapılmalıdır.
6 / Ali Genek: Devlet üniter yapıya sahip olmalı. Bütünlük korunmalı. STK’lar deneylemelidir. Yasama, Yürütme ve Yargı dengeli götürülmeli. Denge bozulursa adalet tecelli etmez. Yargı bağımsız olmalı, tek toplanmasını tehlikeli buluyorum. Yeni anayasaya ihtiyaç var. bütün partilerin, STK’ların, meslek odalarının, ve bütün halk katmanlarının uzlaşarak insan hakları, dini inanç ve özgürlükler temelinde kucaklayıcı bir anayasa yapılmalıdır. Ancak mevcut anayasada bulunan ilk 4 madde korunmalıdır. Dokunulmazlıkların kaldırılmasına aynen katılıyorum. Enerji elde ederken doğaya ve yaşam tarzına zarar verilmemelidir. Öncelikle rüzgar ve güneş değerlendirilmelidir. Akdeniz iklimine sahip ülkelerde güneş enerji tarlaları var. Bizde de olabilir. Anayasada devlet dili olmalı, resmi dil Türkçe diye belirtilebilir. Diğer ülkelerde birçok dil konuşuluyor ama resmi dil İngilizce v.b olduğu gibi. Ülkemizde son 20 yılda gelişmeler iyidir. Dış siyasette sıfır sorun deniyor ama İsrail’le bayağı sorunlu gidiyor. İsrail ABD ‘de Ermeni Soykırımı söz konusu olduğunda lobilerle geçmesini önlüyordu. Bütün ülkelerle dostane ilişkiler yürütülmeli. Geçmişte nispi temsil olmasına rağmen istikrar sağlanamadı. Bu bakımdan seçim barajı olmalı fakat % 5 olmalıdır. Kanun hükmünde kararnameler kötüye kullanılmamalı, olağan üstü hallerde kullanılmalıdır. 1974 de olduğu gibi. Eğitim, sağlık ve şehircilikte yağma başladı. Sit yumuşatılmalı fakat kaldırılmamalı, 2B arazileri köylülere bedava olarak verilmeli üretimi artırıcı tarımsal destek sunulmalı, üniversitelilere barınma olanakları sağlanmalı, harçlar kalkmalı, her öğrencinin istediği üniversiteye gitmesini sağlayıcı sistem getirilmelidir. TBMM Başkanı partisinden istifa etmeli, bağımsız olmalı cumhurbaşkanı gibi.
7/ Kerim Değirmen : Yerel gündem konumuz “Sokaklarımı İstiyorum “ derken ilimiz içerisinde duble yoların ve bazı kaldırımların otopark olarak kullanılması ve en kısa indi bindi gibi duraklamaların dahi ücrete tabi tutulması, yayaların, engelli vatandaşların, birlikte yaşadığımız evcil hayvanların ve bisiklet sürücülerinin ulaşım ve özgür hareket etme olanaklarının kısıtlanmasından kaynaklanıyordur sanırım. Trafiğe çıkmış araç ve sürücülerin gündelik yaşamlarını devam ettirmeleri için ana arterleri kullanma hakları olduğu kadar yaya hakları da mevcut. Sanırım bu sorunun çözümü merkezi yerlere yakın büyük alışveriş merkezleri veya büyük kuruluşların yer altı veya çok katlı otopark yamalarından geçiyor. Yoksa bu iş Belediyemize düşüyor. Yapılan ve yapılacak olan otoparklar ücretsiz olursa yol kenarları uzunca bekleyen oto işgalinden kurtulur sanırım. Sizlerin bu konudaki yaklaşımlarınız neler olabilir.?
8 / Coşkun Tamer : Sokaklar sadece araçların değil. Çocukların, engellilerin ve hayvanlarındır da. Belediyeler ticarethane değil. Otopark yapmalı ve ücretsiz olmalıdır. Muğla için ” Bisiklet Kentine Hoş geldiniz “ deniyor. Ama yol çizgileri yok. Otopark yerleri olarak kullanılıyor. Belediye Başkanımız bisikletle kenti dolaşmalı nasıl olduğunu görmelidir.
ÖNERİLER
1 / Abdullah Yılmaz: Muğla Belediyesi meclis toplantılarına da katılalım
2 / Coşkun Tamer: Muğla Belediyesi meclis toplantıları hafta sonuna alınırsa katılalım
ORTAK SONUÇ :
1 / TBMM bekleyen en önemli sorunlardan biri olan Yeni Anayasa katılımcı- sivil ve özgürlükleri kapsayan nitelikte olarak beklentilerimize yanıt olmalı.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
47 sivil toplum kuruluşuna duyuru yapıldı. E-mail- ile haber verildi Telefonla aranıldı. Ziyaret edildi.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Parti büroları ziyaret edildi. Mail gönderildi.
MEDYA İLE
8 yerel basın mensupları e-mail ile davet edildi.
KATILIMCILARLA
E-mail ile tüm katılımcılara ulaşıldı bürolar ziyaret edildi.
SONUÇLAR
Bütün hatırlatmalara karşın katılımın az olması yine üzücü ve moral bozucu oldu. Katılımın artırılması için tüm katılımcılar destek olacaklarını beyan etti.
DEĞERLENDİREN KİŞİ Kerim Değirmen
08.10.2011 Muğla kMM Toplantı Tutanağı
previous post