YER: Belediye Konakaltı Kültür Merkezi
TARİH: 04.06.2011
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / İnsan Hakları Derneği – Tayyer Küçük (Yön.K. Üye )
2 / Şerzan Kurt Özgür Genç. Der. – Fırat İnal (Yön.K. Üye)
3 / Toplum Gönüllüleri – Baki Ekinci( Aktivist )
4 / Batı Anadolu Çevre Platformu – Nimet Yardımcı (Aktivist)
MESLEK ODALARI Yok
SENDİKALAR
1 / Tarım Orkam Sen- Murat ALGÜL(Yön.K. Üye )
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER Yok
GOZLEMCİLER
1 / İbrahim KOL- BDP Yön.K. Üye
2 / H. YAĞLI – DSP Yön.K. Üye
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ ADAYI
1 / Demokratik Sol Parti Adayı Ali Konakçı
2 / Demokratik Sol Parti Adayı Kamil Tosun
3 / Emek Ve Demokrasi Bloğu Adayı Şehbal Şenyurt Arınlı
BELEDİYE BAŞKANLARI Yok
MESAJ YOLLAYANLAR Yok
DİĞER KATILIMCILAR Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 4 izleyici – gözlemci katıldı.
MEDYA Yok
MODERATÖR Kerim DEĞİRMEN
KONULAR
GENEL KONU: Seçmen sizden ne bekliyor.
KONUŞULANLAR
1 / Kerim DEĞİRMEN : Milletvekili adaylarımız hoş geldiniz. Geçen aydan bildiğiniz üzere bazı STK’larımızın belirlediği ve çözüm önerilerini sunduğu konular sizlere sunuldu. Bu konuda soru ve önerileri olanlar var mı?
2 / Ninet YARDIMCI : Alibey. Partiniz ve milletvekili adayı olarak HES ve Nükleer santrallerle ilgili yaklaşımınız nedir. Yatağan termik santralini kapatılması için çok girişimler oldu. Mahkeme kararına rağmen bakanlar kurulu kararıyla çalışmaya devam edildi. Seçilirseniz çevreye zarar veren işletmeleri kapatacak mısınız.?
3 / Ali KONAKÇI : Hidroelektrik santrallerin uygunsuz olanları için durdurmak için uğraşırım. Buradaki termik santralin kapatılması ve ya yenilenmesi ya da daha düzgün çalışması için çaba sarf ederim. Ülkemize enerji lazımdır. Enerjinin yenilenmesi için uğraşırım. Ancak ben bunu tek başıma yapamam. Buraya gelecek başka arkadaşların da kapatabileceğine inanmıyorum. Bunlar kanunla gelir. Ama teklif edebilirim. Gerekçeli kararla teklif edebilirim. Ancak ben bunu tek başıma yapamam. Kapatacağım dediğim de belki farklı kurumlar kapatılmamamsı yönünde yaklaşım göstereceklerdir. Çünkü farklı sendika ve odalarımız var. Belki bu sivil toplum örgütleri farklı bir noktaya değinecek. Belki burada enerji ihtiyacı var.
4 / Ninet YARDIMCI: Muğla için mi? Ben yüzlerce insan için eylem yaptığımda birkaç millet vekili dışında Şehbal hanımın dışında başka millet vekili görmedim. Bugün sokağa çıkmayanlar bile nükleer enerjiye karşı çıkıyor.
5 / Ali KONAKÇI : Ben en önde sizinle olurum ve ilk defa sizlerin karşınıza genç milletvekili adayı olarak çıkıyorum. Bu isteklere imzada atarım. Benden öncekilerin ne yaptığı beni ilgilendirmiyor ben hatanın ne olduğunu bile bile bunların nasıl düzeltilebileceği endişesi içindeyim. İki dönmemdir altı milletvekiline oy verdiler. Bunlar seçildi seçilmedi önemli değil kaç tanesi geldi. Onlara soracaksınız. Ben yoktum. İlk olarak şunu söylüyorum. Ben nükleer enerjiye karşıyım. Ancak şunu söyleyebilirim ki Türkiye’de yenilenebilir enerji dediğimiz güneş panelini bile üretecek durumda değiliz şu anda. Farkında mısınız? Afyon bölgesinde işletmem var. Güneş enerjisini panelini Almanya’dan almak zorunda kaldım. 27 bin lira para ödemek zorunda kaldım. Ülkemizde Ankara, Denizli ve Ödemiş bölgesinde üretiliyor akülü ancak yeni yeni….
6 / Murat ALGÜL : Tamda bu konuyla ilgili Almanya’da Hıristiyan Demokrat Parti olmasına rağmen 17 nükleer santralin kapatılmasını istiyor. Gönül ister ki her ülke kendi şartları içerisinde bunu uygulasın. Almanya bugün enerji ihtiyacının yüzde yirmisini güneşten elde ediyor. Bizim imkânlar Almanya’nın karşılamış olduğu enerjiden çok daha gelişmiş, evlere konulacak güneş panelleri enerji ihtiyacımızı azaltacaktır. Ama bizim ülkemizde her ne olursa olsun uluslar arasında imzalanan ve kazanılan bir takım hakları kullanmayı isteyen bir kesime karşı buna ekolojik dengenin korunmasını isteyen kesim de dâhil silahları reva gösteremez, sorunları çözemez diye düşünüyorum. Nükleere ve silaha dünya kadar para ayrılıyor. 14 Buçuk milyar dolarlık tekrar Amerika’yla silah anlaşması yapıldı. Bugüne kadar gelinen tüm hükümetlerin var olan üçyüz bin dört yüz bin dolar meşru üçyüz bin dolarda gayri meşru silahlara ve çetelere para ayrılabiliyor, Bu konudaki duruşunuz nedir? Bu kaynakların tüketilmesi ve iki milyarının teröre ayrıldığını düşünürsek yaklaşımınız ne olur.
7 / Ali KONAKÇI: Terörle silahla beni tehdit ediyorsanız silahlanma devam eder. Almanya’dan bahsettiğiniz o güneş enerjileri var ya gün boyunca aktif olarak enerjiyi depoluyor. Sonra kullanıyor. Bu konuyla ilgili kanun teklifi bekliyoruz. 2003 den beri bakanlığın dosyasındadır. Ancak AKP hükümeti buna gelip de imza atmadı. Konuya böyle bakarsanız ben sizinle aynı notaya gelebilirim. Çünkü bende elektrik üzerine Almanya’dan o paneli ithal etmek zorunda kaldım çünkü Türkiye’deki panelin hem ömrü yetmeyecek hem istenen değerde üretemiyor. Elektriği bir paneli fazladan getirtmek zorunda kalıyorsun Türk parasıyla 4.5 milyara mal oluyor.
8 / Şehbal ŞENYURT ARINLI : Bunlar detay
9 / Murat ALGÜL : Silaha ayrılan parayı azaltacak mısınız çoğaltacak mısınız?
10 / Ali KONAKÇI: Gönül ister her şey istediğiniz gibi olsun. Bu tür yatırımlar konusunda muhalefet olduğu dönemde de hükümet olduğu dönemde de DSP'nin tavrı belli
11 / Kerim DEĞİRMEN: Tayyer beyin sorusu var.
12 / Tayyer Küçük : Türkiye cumhuriyeti devleti olarak uzunca yıllardan beri belki elli yıldan beri öncesini bir kenara bırakalım 2.Dünya savaşı falan ama her yıl bütçesini silaha ve savunmaya ayıyor. Bizden toplanan vergiler silah tüccarlarına gidiyor. Tabii ülkemizin aldığı bellidir. Her şeyden önce Amerika’yla birlikteyiz. Nato’nun işbirlikçisiyiz ve ülkemizin içerisinde bazı kaynaklardan dolayı Kürt sorunu var. Dolayasıya silah alıyoruz. Şimdi bana göre bir sürü vaatler söylendi. İşte sigorta maaşını söyle çözeceğim. İşte işsizliği böyle çözeceğim. Vatandaşı vaatlere boğuyorsunuz. Ana sorunu gözden kaçırıyorsunuz. Size söylemiyorum. Siz birey olarak girmiyorsunuz seçime. DSP adına adaysınız. DSP‘nin politikasını duruşunu merak ediyoruz. Kürt sorununu çözmediğiniz sürece silaha para ayırmak zorundasınız tank top almak zorundasınız. Ekonomik sorulardan tutun sosyal sorunlara kadar bir Kürt sorunu çözülmelidir. Ayırımcılık ve Anadile eğitime yaklaşımınız nedir? Yüzde 10 barajını hükümette olduğunuzda neden kaldırmadınız? Şimdi kaldıracak mısınız?
13 / Ali KONAKÇI: Dağda silahla dolaşanı parlamentoya getirmeyiz. Silahı bırakacak ondan sonra parlamento yolu açılır. Anadilde eğitim sadece benim çözeceğim bir konu değildir. Anayasal sorundur. Öğretimden yanayım. Şimdiki konum benim için geçerli Anadilde eğitimden yana değilim. Yüzde 10 barajının düşmesinden yanayım.
14 / Fırat İNAL : Muğla milletvekili adayısınız. Muğla üniversitesi öğrencisi Şerzan Kurt ile ilgili davanın takipçisi olacak mısınız?
15 / Ali KONAKÇI: Gencin hayatını kaybetmesiyle ilgili olaydan dolayı üzgünüm. Olayla ilgili bilgim yok. Her iki tarafın avukatlarının idaaların da bilmiyorum. Mahkeme aşamasında bir dava olduğundan açıklamalar doğru olmaz. Eşitliğe ve hukukun üstünlüğüne inan bir adam olarak takipçisi olmak istiyorum. Ancak Türkiye’de milletvekili kafasına telsiz yiyor sopa yiyor. Bizim dönemde başbakana kasa fırlatılmıştır.
16 / Nimet YARDIMCI: Fethiye’de taciz ve tecavüze uğramış kadın ve kadınlarla ilgili görüşlerinizi alabilir miyiz?
17 / Ali KONAKÇI Parlamentoda daha fazla kadın milletvekilinden yanayım. Benim partime bayan aday başvuruda bulunmuş da hayır mı demişim? Önseçim yapılıyor. Delegeler ile yapılıyor. Keşke üyelerle yapılsa.
18 / Kerim DEĞİRMEN: Doğrudan katılım doğrudan demokrasi temsili demokrasi değil gibi…
19 / Ali KONAKÇI: Her yerde tüm üyelerin katılımıyla önseçim olsun. O zaman kadınların temsiliyeti artacak. Her türlü tacizin karşısındayız. Kanuni yaptırımların kadından yana yeni düzenlemelerle zenginleşmesi gerekmektedir. Uluslar arası sözleşmeler uygulamaya konmalıdır.
20 / Kerim DEĞİRMEN: Şehbal hanım ilimizde görüş bildiren kurumların istekleri doğrultusunda ne düşünürler? Görüş belirtmek isteler mi?
21 / Şehbal ŞENYURT ARINLI: Öncelikle hepinizi selamlıyorum. Ali Konakçı ve diğer adaylara da başarılar diliyorum. Gerek genel gerekse yerel konularda istemlerini dile getiren kurumlarımızın belirlediği sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin hepsine evet diyorum. Seçilsem seçilmesem de konuların takipçisi olacağım. Kaldı ki Tarım ve hayvancılıkla ilgili bölümde belirtilen “ Kamu desteği sağlanarak köylünün piyasaya katılımı ve piyasa hareketliliğinin getirilmesi konusunda piyasa ekonomisini savunmuyorum. Yetersiz buluyorum.
22 / Kerim DEĞİRMEN: Tüm sorunlara ve çözüm önerilerine evet diyen Şehbal hanıma sorusu olan var mı?
23 / Baki EKİNCİ: Elimizde bulunan bazı kurumlarımızın tespit ettiği sorun ve çözüm önerileriyle açıklık getirilen istemler evet dendiğine göre soru sormaya yer kalmıyor diye düşünüyorum.
ÖNERİLER
ORTAK SONUÇ
ORTAK GÖRÜŞ
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
46 sivil toplum kuruluşuna duyuru yapıldı. E-mail- ile haber verildi Telefonla aranıldı. Ziyaret edildi.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Parti büroları ziyaret edildi. Mail gönderildi.
MEDYA İLE
8 yerel basın mensupları e-mail ile davet edildi.
KATILIMCILARLA
E-mail ile tüm katılımcılara ulaşıldı bürolar ziyaret edildi.
SONUÇLAR
Defalarca hatırlatmalara karşın katılımın az olması yine üzücü ve moral bozucu oldu
DEĞERLENDİREN KİŞİ Kerim Değirmen MkMM hamalı
04.06.2011 Muğla kMM Toplantı Tutanağı
previous post