Tarih:: 04 ARALIK 2009
Yer : Muğla Belediyesi Konakaltı Kültür Merkezi
KATILIMCI KURUMLAR:
01. Muğla Tabip Odası Dr. Naki Bulut
02. Sağlık Emek Sen. Nazlı Eren
03. Or. Kam. Sen Tahsin Atak
04. Disk. Genç. Sen. Emir Bereketoğlu
05. Tüketici Hak. Der. Refik Öztürk
06. İnsan Hak. Der. Kerim Değirmen
07. İ.İ.B. Fak. Öğr. Der. Mehmet Arslan
08. Eğitim Emek Der. Hamza Arpacı
09. Genç Siviller Baki Ekinci
10.M. Gelişim Hareketi Necati Demirel
Gözlemciler:
01. Kadın Dayanışma (Gaye Cön Şakar)
02. M. Gelişim Hareketi (Hasan Özgür)
03. İHD Denetim Kurulu Üyesi (Abdullah Gültekin)
04. Eğitim Sen Üyesi (Erhan Ayhan)
Diğer Katılımcılar:
01. Disk Genç Sen (Tufan Ağsakal)
02. Sağlık Emek Sen (BirtenCebeci)
03. Tarım Or. Kam. Sen. (Mehmet )
Milletvekilleri: Yok
Mazeret bildiren vekiller:
1.Prof. Dr. Yüksel ÖZDEN
Belediye Başkanları: Yok
Kolaylaştırıcı : Refik Öztürk (Muğla Tüketici Hakları Der.Bşk.)
Medya:
1. MA Ajans
********** Toplantı içeriği ***************
Konular: ( Gündem )
1- Yerel Konu: Kış yaklaşırken Muğla’da hava kirliliği ile ilgili alınması gerekli önlemler.
2- Genel Konu: Kürt açılımı ,Milli Birlik mi, farklılıkların zenginliği mi
3- Anayasa: 1982 Anayasasında toplumsal barışı tehdit eden ayırımcı yaklaşımlar
Yerel Konu:
Sunum: Yapılmadı
Genel Konu:
Sunum: Mutfak Tarafından hazırlanan DVD sunumu hamal Kerim Değirmen tarafından yapıldı
Konuşulanlar:
Kerim Değirmen: Öncelikle gündemle ilgili görüşmelere geçmeden önce mutfağımızın bazı milletvekilleri, Millet Meclisi Başkanı ve parti başkanları ile yapılan görüşmeler ve alınan sözlere dair açıklamalar yaptım.
Yapılan görüşmelerin ayrıntılarını e-mail ile katılımcılara aktaracağımı, özelikle ilimiz Milletvekili Prof.Dr.Yüksel Özden’in toplantımıza katılmak istediği ancak Ankara – Muğla arası uçak seferlerinin saatlerinin denk gelmemesi, bizlerin toplantı halinde iken uçağın kalktığını ve havada olması dolayısı ile toplantıya yetişemediğini, toplantı günü ve saatini cumartesi gününe aldığımız zaman katılma olanağının artacağını, ayrıca kış aylarında havanın erken kararması ve de ilimizde denize girme sezonu geçtiğinden ve pikniğe gitmeler azaldığından dolayı; toplantılarımızı cumartesi gününe aktarabilir miyiz ? diyerek açılış konuşmasını yaptım.
Katılımcıların tamamı eğer milletvekilleri gelecekse neden olmasın. Olabilir dediler. Saat konusunda 13:00 önerisi çoğunluk tarafından kabul edildi.
Bundan sonraki toplantılarımız Cumartesi saat : 13:00 ‘da yapılacaktır demektir…
Gündem için mutfak tarafından hazırlanan sunum DVD sini izlemek üzere başlattım. Sunum izlendi.
Refik Öztürk :(Tüketici Hakları Derneği Başkanı) Bugün katılımın azlığı ve madem iktidar partisinden milletvekilimiz de gelecekmiş o zaman bu gündemi erteleyelim. Birinci ağızdan daha ayrıntılı öğrenme ve bilgi sahibi olduktan sonra önerilerimizi sunarız.
Bugün gündemle ilgili sohbet bağlamında görüş alış verişi yapalım önerisinde bulundu.
Gündemi geriden takip etme durumuna düşeriz uyarıma karşın; katılımcılar kabul etti.
Bu tür konuları arkadaşlarımla, akrabalarımla konuşamıyorum. Benzeri sözcük kullandığımda hemen tepkiyle karşılanıyorum. Devlet bu konuda da yapacağını yapıyor. Geçmişte ve günümüzde benzer konularla ilgili açıklamalar yapılınca 'suç ve suçluyu övme, geçmişte 141,146 dan neler çekti büyüklerimiz' bu anlamda siz gençlere daha büyük sorumluluklar düşüyor. İdarenin mahkeme kararına rağmen keyfi uygulamaları var. Genel anlamda verilen bir mahkeme kararını kabul etmiyor. Her vatandaşın ayrı ayrı dava açmasını istiyor. Bunu da dillendirmek gerekir.
Baki Ekinci : (Genç Siviller temsilcisi ) Katılımın azalmasının bir etkeninin de toplumca tanınmış moderatör gelmemesi olabilir. Tanınmış moderatör gelirse katılımın artacağından eminim.
Kerim Değirmen: Moderatör gelmesi konusunda istediğiniz aydın, sanatçı, bilim insanı, yazar, gazeteci v.b gelmesi için görüşmeler yapılabilir. Bu konuda katılımcı kurum ve kişilerden toplantımıza moderatör olarak kimlerin gelmesini istendiğinizi bildirirseniz gerekli görüşmeler yapılarak davet edilmeleri sağlanacak diye e-mail yoluyla istekte bulunmama karşın hiçbir isim bildirilmedi. İkincisi; gelecek moderatörlerin geliş-gidişlerinin ekonomik olarak karşılanması da bizlere düşüyor. Gerek gelecek kimsenin ilişkili olduğu kurum gerekse katılımcı kurumların katkılarına bağlı.
Dr. Naki Bulut : ( Muğla Tabip Odası Temsilcisi) Bu toplantı katılımcıları bakımından kozmopolit . Her platform ve görüşten bir oluşum olmasına gayret etmek gerekir. Milletvekili katılımı olması gerekir. Moderatör katılımı için ekonomik giderler sorun değil. Yatağan’daki sendikalar, Tabip Odası da katkıda bulunur. İnsanlar henüz birbirini tanımıyor sanıyorum. Bundan dolayı zor konuları geriye itelim derim. Ülkenin gündemi de önemli ama bir iki yerel konuların olması gerekir diye düşünüyorum.
Emir Bereketoğlu 🙁 DİSK Genç- Sen temsilcisi) DİSK Genç Sen ve Muğla Gençlik Hareketi Muğla’da demokratik harekete katkı sunmaya çalışıyor. Kendi aramızdaki sohbetlerde Mustafa Muğlalı adının kullanılması Muğlalılar için utanç olmalı diye düşünüyoruz.
Tahsin Atak : (OR KAM SEN Başkanı) Ülkemizde demokratikleşme duygu ve düşüncesi Avrupa ile oran bakımından çok düşük . Burjuva demokratik devrimi olmayışı; anlayış farklılığı durumunda taraf olarak karşılıklı saygıdan öte bizleri birbirimize düşürüyor. Kaldı ki açılım konusunda AKP içini doldurmuyor.
Necati Demirel : (M. Gelişim Hareketi Temsilcisi ) 1978 kuşağının devrimcileri gerçekten devrimci değilmişiz diyebilirim. Bir öz eleştiri olarak da alabilirsiniz. Bugün konuşulanlar ve önerilenleri o zamandan görememişiz. Liberallerin bugün dillendirdiği açılım ve değişim istemelerini devrimci olduğunu sosyal demokrat olduğunu söylen bazı çevrelerle tartışamıyoruz. …
Mehmet Arslan: ( İ. İ. B. Fak. Öğr. Der. Temsilcisi ) Geçmişten günümüze korku yayılmış, burada kendi kendimize konuşuyoruz. MHP-CHP İlimizde etkin olmasına rağmen burada gelip düşüncelerini, gerçekliklerini dile getiremiyorlar. Dolayısıyla burada gerilim anlamında birikim devam ediyor. Çözüme yönelik bir delişim yok. Bizler Mustafa Muğlalı ismi için imza kampanyası başlatabiliriz. Konuyla ilgili Ankara’da sahnelenen tiyatro oyunu burada da oynanmalı. Soruların üstüne gitmek lazım.
Dr. Naki Bulut: (Muğla Tabip Odası Temsilcisi ) Muğlalı Olayı “ suç ve suçluyu övmeye” girer. Sizler imza kampanyası açarsanız gelip imza atarım. Ama erken buluyorum. İstiklal marşı da ırkçı yaklaşım içeriyor çağdaş yaşam içinde yer tutmuyor. Yeniden düzenlenmeli. Açılım tüm gruplar için olmalı Laz, Çerkez, Arap, Kürt, Gayri Müslimler, mezhepler, v.b. Kaldı ki günümüzde soykırım tanımı bile değişti. İnsanları öldürmek değil sadece, kültürü ve dili yasaklama da soykırıma giriyor. Bilim dili yaklaşımları gerekiyor. Tarihte ilk kez Diyarbakır’da 3 dilde Tıp Kongresi yapıldı. Sunumlar Türkçe, İngilizce, Kürtçe yapıldı. İstiklal marşı ulusal maçlarda söyleniyorken günümüzde amatör küme maçlarına kadar indirgendi.
Kerim Değirmen :( İHD Başkanı) Arkadaşlar gündemi geçen ayda aynı konu ile değerlendirdik. Bugün ise sohbet anlamında olsa bile sorunun ortaya konmasını, temel insan hakları ve demokratik yaklaşım içerisinde konuşuldu. Göz ardı edilen değerlerin yaşam bulması için sorunu tespiti kadar çözüm önerleri de önemlidir. Hukuk devleti özellikleri çerçevesinde hukuksal hakların keyfi yaklaşıma kurban edilmemesi gerekir. Eğitimden sağlığa, sosyal güvenlikten işsizliğe, yokluğa, yoksulluğa. Sendikal örgütlenmeden siyasal örgütlenmeye, grev hakkından toplu sözleşmeye ve iş güvencesine, zorunlu göçten köye dönüşlere özendirilmelere, laiklikten, din ve vicdan özgürlüğüne ve tüm yurttaşlarımızın kültürel ve sosyal haklar bakımından eşit anayasal güvenceye kavuşturulması gerekir. Her türlü ayırımcı yaklaşım terk edilmelidir. Şiddet temel çözümleyici araç düşünülmemeli, şiddetten vazgeçilmeli, her yurttaşın doğası bozulmamış, doğal çevrede barış ortamında yaşama olanakları yaratılmalıdır.
Her türlü hukuk dışı meşru olmayan örgütlenmeler açığa çıkarılmalı, toplumumuzda çatışma ortamı yaratmaya çalışarak akasından değişik organizasyonlar tasarlayanlar demokratik yaklaşımlardan uzaklaşanlar, yargısız infazlarda bulunanlar, görevini kötüye kullananlar yargı önüne çıkarılarak yargılanmalı, Her vatandaşımızın yaşam hakkına sonsuz saygı gösterilerek hukuksal garanti altına alınmalıdır. Hiç kimse ötekileştirilmemelidir.
Necati Demirel : (M. Gelişim Hareketi Temsilcisi) Bu yaklaşım 12 Eylül uygulamalarının ürünü. Varlığının devam ettiğini duymak, görmek 12 Eylülün devam ettiğinin göstergesidir.
Nazlı Eren : ( Sağlık Emek Sen.) SES olarak bizlerin kongrelerinde İstiklal Marşı konusunda da bu tür spekülasyonlar yapıldı. Üzerimizde sıkıntı yaratılmıştır. Halen de beni geren konu olmaya devam ediyor.
Necati Demirel : ( M. Gelişim Hareketi Temsilcisi ) Kürt Açılımı yerine Demokratik Açılım sözü işimizi daha kolaylaştırır. Tartışmaları daha verimli hale getirmek için.
Mehmet Arslan : (İ. İ. B. Fak. Öğr. Der. Temsilcisi ) N e açılımı denirse densin Kürtler üzerinden gideceğini düşünüyorum. Bu sorunu yaşayanlar Kürtlerdir. Bu konuda Üniversiteden de hocaların çağırılması gerektiğini düşünüyorum.özellikle sosyoloji bölümünden.dedi
Baki Ekinci: (Genç Siviller Temsilcisi ) Kürt açılımı yerine demokratik açılım daha geniş kapsamlı .Bu konuda Kürtlerin de fedakarlık yapmaları gerekir. Esneklik göstermelidir. Demokraside insan öncül olmalı, inisiyatif koymalı M. Üniversitesinden Ali Osman hoca çağrılabilir.
Dökümantasyon:
Mutfağın hazırladığı “ KÜRT AÇILIMI VE DEMOKRATİK ANAYASA “ KONULU DVD si izlendi.
Değerlendirme : Millettekileri ve bazı değişik moderatörlerin katılımı ilimizdeki kurum ve kuruluşların katılımında artış sağladığı gibi meydanında ilgisini üzerine çekecektir
Değerlendirenler: Kerim Değirmen