YER:Belediye Meclis Toplantı Salonu
TARİH:08.10.2011
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 /KAMER (Tülay ELÇİOĞLU-Şube Başkanı)
2/Mardin Tüketici Koruma Derneği(Musa ÖZTÜRK-Dernek Başkanı)
3/Kızıltepe Çevre Gönüllüleri (Memduh ÇAKAR-Dernek Başkanı)
4/Ensar Vakfı (Ali Ekber POLAT-Öğretmen )
5/Mardin Kent Konseyi (Aydın SARAÇOĞLU-Genel Sekreteri)
MESLEK ODALARI
1 / Kahveciler, Esnaf ve Sanatkarlar Odası (Murtaza İNAN – Başkan)
SENDİKALAR
1 / Sağlık-İş (Aziz AY-Başkan)
2 / Haber-sen (Abdulkadir YILDIRIM -Temsilci)
3/ Eğitim bir-sen (M.Emin ESEN)
4/Memur-sen (Mustafa AYDIN-Memur)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
GOZLEMCİLER
1 / KAMER (Müzeyyen KÖYAN-gönüllü )
2 / Kızıltepe Çevre Gönüllüleri(Yusuf ÇAKAR-Dernek Üyesi)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ Yok
BELEDİYE BAŞKANLARI Yok
MESAJ YOLLAYANLAR
1/ Abdurrahim AKDAĞ (Ak parti)
DİĞER KATILIMCILAR
1/ KAMER (İpek KÖYAN- Gönüllü )
2/ Mardin Belediyesi(Nergiz UMUT-Belediye personeli)
MEDYA
1 / Haber Mardin
MODERATÖR
Göknur Mehmet ÇİÇEK, Halk Eğitim Merkezi
KONULAR
GENEL KONU: 24. döneminde TBMM’yi ne bekliyor, TBMM’den ne bekleniyor? 2. döneminde TkMM’yi ne bekliyor, TkMM’den ne bekleniyor?
YEREL KONU: –
ANAYASA (Genel konu ile ilişkili olarak)
KONUŞULANLAR
1 / Memduh ÇAKAR: Toplumsal olarak sağlıklı düşünemiyoruz ve hareket edemiyoruz. Barış,özgürlük ve demokrasi olan bir ülkede yaşamamıza rağmen bölgede dökülen kanlar için yapılan operasyonlar çevremizi ve doğamızı tahrip etmekte.Bölgesel anlamda yapılan baskılar dolayısıyla kadınların intihar vakaları çoğalmakta.kMM toplantılarının kentle yetinmeyip bölgeselleştirilmesini umut ediyoruz ve yeni dönemde barışçıl,demokratik çözümler getireceğini umut ediyoruz.
2/ Abdulkadir YILDIRIM: Vekillere, toplantıdaki katılımcılara mail ve mesaj yoluyla gelen bilgiyle burada toplanmış bulunmaktayız. TBMM yeni dönemde neler yapabilir bunlar için hepimiz buradayız. Kürt sorunun halledilebilmesinden önce sağlık, sosyal, kültürel anlamda akademisyenlerin bir araya gelip toplantılar düzenlemesini yeğliyoruz. Bugün burada toplanıyorsak özgürüm diyorsak düşündüklerimizi cesurca söylemek zorundayız. Ayrıca mecliste tekçi meclis oluşmaya başladı. Tekçilik zihniyet cumhuriyetin kuruluşundan bu yana sürdürülmekte. Mevcut anayasa ve meclis çağın gerisinde. Avrupa göz önünde bulundurularak yeni anayasa oluşturulması gerekmektedir. Demokrasi kültürümüz malesef yok. Hangi parti lideri veya vekili olursa olsun on binleri temsil ederken mecliste birbirlerine karşı tahammülleri yok. Ellerini masaya vurarak haklı olduklarını ispatlamaya çalışıyorlar. Bu davranış biçimi halkın iradesine saygısızlıktır. Halbuki doğru davranış şekli özürlü olsun normal insan olsun farklı tarzda düşünmeleri çözüm üretmeleri lazım. Hükümetten yargıya empati kültürü oluşturulmalı, düşünce suçundan cezaevlerinde yargılananların Avrupa düzeyinde eğitilmeleri gerekmektedir. Hitler, fragya, faşist düşüncelerin anayasadan çıkarılması lazım. Mecburi askerliği kaldırıp profesyonel ordu oluşturularak gönüllü askerlerin bulundurulması gerekir. 50 yıl önce tüfekle,süngüyle savaşlar gerçekleşiyordu. Oysa şimdi kim teknolojik anlamda güçlü ise o güçlü demektir. Bu sebeple profesyonel ordu kurulması gerekmektedir. Memurlar emekli olduklarında maaşları düşerken işçilerde böyle düşüşün olmaması adil bir yaklaşım sergilememektedir. Bu durumun düzeltilmesi gerekmektedir. Çalışmayan insan canlı bomba gibidir. İstihdam olanaklarının sağlanması gerekmektedir.
3/ Aydın SARAÇOĞLU: Muhatap kılacağımız siyasi erkenlerin burada olmaması sebebiyle toplantının iptal edilmesi gerekiyordu. Türkiye’nin birinci sorunu barıştır. Barış içinde herkesin birbirine iyi davranıp gerek siyasi partiler gerek STK gerek kamu kurum ve kuruluşları amacına uygun bir şekilde hareket etmesi gerekmektedir. Arkadaşlar çalışmalar yapıyor. Fakat mecliste tek bir madde tartışılmasını öneriyorum. Sadece bir madde üzerinde yoğunlaşıp muhatabına ulaşılması gerekir. Muhatabımızın karşıda olması gerekirken maalesef karşımızda muhatap olacağımız kimseyi bulamadık. Bu sözlerimizin kağıt üzerinde kalmamasını bu konular tartışılırken bu konuya vakıf muhatap olacağımız kişilerin karşımızda olması lazım.
4/ Mustafa Aydın: Cenaze olması sebebiyle vekillerimize anlayışla yaklaşmamız lazım. Ülkemizin ve bölgemizin barışa ihtiyacı var. Ülkemiz yuhalanmak ve alkışlanmak arasında hayatı devam ettirmekte, bizin bu platformda birbirimizi aşağılama değil özgürce düşüncelerimizi ifade etmemiz lazım. Önyargılar giremez diye bir terim olamaz. Herkesin bu toplantıya girmeden önce kendine göre ifade ve yaklaşımları vardır. Doğulu olmanın hissiyatı vardır. STK ’larla sürekli bir araya gelmek isteriz. Tartışma kültürüne açık olmalıyız. İnanç ve kimlikler kamusal alanlarda tartışılmamalı. Gelecek toplantıların güzel geçmesini ümit ediyorum. Musa Öztürk kardeşimden rica ediyorum, Kürt sorununun bölgeselleştirilmemesi gerekmektedir. Çünkü bu Türkiye’nin genel bir sorunudur. Bu dünyanın bir stratejisidir. Dünya devletin zenginliğini tehdit olarak görmektedir. Maske takmadan özgürce konuşulmasından yanayız. Ankara’dan yönetiliyoruz. Hiyerarşik bir sistemde yaşıyoruz. Belgelere geç cevap verilmesi işlerin aksamasına yol açıyor. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve insiyatif kazandırılması gerekiyor. Her bölgeye ait kangren bir sorundur bu. Tüm yasalar insanlar için olmalıdır. Yasaların insanlar için uyarlanması gerek. Açık meydanlarda düşüncelerimizi söylememiz gerekir. 5393 belediyeler yasası değiştirildi. Yerel bazda bu işi yönetenler bu yasa çerçevesinde bilinçli bir şekilde davranması lazım. Vali, belediye başkanı kentin ana problemlerini çözüp çözüm önerileri getirmeli bir daha ki toplantıda muhatap bulunmadığı takdirde toplantıya katılmayacağım. Seçilen halkın vekiline kim olursa olsun saygı duyuyorum. Anayasanın değişmesi konusunda 50 madde sıralayabilirim. Fakat tek bir maddenin konuşulmasından yanayım.
5/ Abdulvahap Omuzlar: Daha önce insanlar birbirleriyle çiğ konuşmuyorlardı. Kendi dillerinin Arapçanın ayıp olduğunu iddia ediyorlardı. “ Ey çay servisi yapanlar tadını arttırın.” deyimi insanların birbirlerine tahammül etmesi gerektiğini anlatan bir deyimdir. Ayrıca “ Kim sevmiyorsa düşünsün” deyimi ekoloji ve insan sevgisiyle alakalıdır. Demek istediğim odur ki insanların birbirlerini ötekileştirerek yaratmış oldukları psikolojik yıkımın düzeltilmesi gerektiğini insanların birbirlerine daha hoşgörülü davranmasından yanayım. Bir yangın var insanların kendimiz çevremizi uzlaşarak tutarlılık çerçevesinde hareket etmemiz gerekmektedir. İnsan hakları ihlaline ulusal milliyetçiliği uygulayan unsurların ön yargıları tetikleyen uzlaşmadan yanayız. Yanı başımızda ölen askerlerin insanların yangını dinmek bilmiyor. Bu çatışmadan yana değiliz. Türkiye’de olsun yerelde olsun acil sorun kıyımları artık olmamalı. Anayasayı konuşmak değil uzlaştırmak gerekir. Diyalogların geliştirilmesiyle güven artar. Şanar YURDATAPAN bile burada olsa aynı işler yürütülecektir bu bir ekip işidir karşımızda şuan da muhatap alacağımız sözlerimizi duyuracak Bahar hanım vardır bu şekilde devam etsek de olur.
6/ Musa Öztürk: Az katılımın bu konulara ne kadar saygı duyulduğunun göstergesidir. TBMM kendi içinde sorunlu cumhuriyetin 88.yılında halen daha anayasayı tartışıyor olmamız gerilemenin göstergesidir. Bize böyle bir vasıf yükleniyorsa hepimiz kafamıza göre bir anayasa belirlerdik. Bizim sorunumuz yanlış yönetim yanlış yönetilmedir. Türkiye’de başlı başına 10 sorun diye kalıplaştırmak doğru değildir. Türkiye’ de MEB ve sağlık sorunu da irdelenmelidir. Tarafsız bir şekilde bütün toplumu kucaklayacak bir anayasa bekliyoruz. TkMM toplanırken herkes kendi kurumuyla ilgili konuşmalarda bulunsun. Amerikanın bir eyaletinde seçime katılmamışlar. Bunun üzerine bir araştırma yapılmış. Sonuç taşrada oturup tarımla uğraşıyoruz. Biz milletin hangi sorunu birinci sırada ikinci sırada bilmiyoruz. Hata yapmamak için oy vermiyoruz. Yoksa yönetime karşı tepkili olmamızdan değil. Tüketimle ilgiline sorunlar var. Tüketici haklarının neler olduğunu henüz bilememekteyiz. Bu toplantıda amaç daha çok kentin hangi sorunlarının olduğunu bilmemiz gerekmektedir. Akşamları kanalları izlerken akademisyen profesörler isabetli kararlar çıkarabilir diye düşünüyorum. Devletin bütünlüğü tartışılamaz. Türkiye’nin başkenti Ankara’dır kalıplaşmış bir düşünce olması sebebiyle bu düşünceden sıyrılmak lazım. Tartışma programlarında bile özgürce konuşamıyorlar. Birbirlerimize tahammül etmek zorundayız. İnsanlar görüşlerini belli ederken yüksek sesle konuşmamalıdır.
7/ Mehmet Emin Esen: Hiçbir partinin kendi anayasasını değiştirme hakkı olduğunu sanmıyorum. Vekil sayısından kaynaklıdır. Herkesin kendi katı siyasi politikalarını uygulaması kırmızı çizgilerinin bulunması 12 Eylül dönemimin gerçekleşmesine az kaldığının göstergesidir. Askeri bir sisteme dayalı bir anayasa istemiyorum. Ayrıca anayasaya kutsal bir metin gözüyle bakılmaması gerekmektedir. Ayrıca eğitim sorunlarını da göz ardı etmememiz gerekiyor.
8/ Murtaza İnan: Can alıcı noktalar değiniyoruz. Yanlış seçim değil biz yanlış seçiyoruz. Başbakanımız diktatör bir yapıya sahip olduğundan dolayı burada muhatap alabileceğimiz bir vekil olmuş olsaydı bile vekillerimiz Başbakanımız’a yaklaşamayacaktır.
9/ Tülay Elçioğlu: Bu toplantıda kadın sorunları konuşulmadı gelecek toplantıda kadın konularının konuşulmasını öneriyoruz yeni oluşuma da başarılar diliyoruz.
ÖNERİLER
1 /
ORTAK SONUÇ
1 / Yok
DEĞERLENDİRME
SİVİL TOPLUM İLE
100 sivil toplum örgütüne hem mail hem telefon hem de mesaj yoluyla duyurular yapıldı
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Telefon ve mail ile Muammer GÜLER, Gönül Bekin ŞAHKULLUBEY, Abdurrahim AKDAĞ, Ahmet TÜRK, Erol DORA’ya ulaştık, Ak Partili vekiller Başbakanımızın annesinin vefatı nedeniyle katılım sağlayamamışlardır.
MEDYA İLE
6 yerel basınla görüşüldü haber Mardin sadece katılım sağladı.
KATILIMCILARLA
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Mardin kMM Hamalı Bahar Kastan
08.10.2011 Mardin kMM Toplantı Tutanağı
previous post