Yer: Mardin Ticaret Odası Toplantı Salonu
Tarih: 07.11.2009
Yerel Katılım:
1- Mardin Ticaret Odası (Çetin Sasa)
2- Kızıltepe Ticaret Odası (Beşir Dündar)
3- TSD Mardin Şube (Hasan Anuk-Başkan)
4- Kızıltepe Kent Konseyi (Ahmet Damar)
5- Veteriner Hekimler Odası (Hacı Özmez)
6- Eğitim-Sen (Doğan Angay)
7- Tüm Bel-Sen (Hasan Sertkaya)
8- Mardin Eczacılar Odası (Muhyettin Bozan)
9- Demiryolları Sendikası (Veysel Özhekti)
Diğer Katılımcılar:
1- Bedirhan Çelik (Mardin Eczacılar Odası)
2- Abdulrahman Karaboğa (Mardin Eczacılar Odası)
3- Şehmus Çakan (Mardin Eczacılar Odası)
4- Behcet Demir
5- Abdulkerim Erdem
6- Ali Aslan
7- A.Vahap Çeri
8- Ceyhan Erdolu
9- Yıldız Aktaş
10- Genco Akman
11- Özlem Mungan
12- Fuat Olgaç (DTP İl Başkan Yardımcısı)
13- M.Nezir Akaalp (DTP İl Yönetim Kurulu )
14- Davut Bozan (DTP Mardin İl Başkanı)
Milletvekilleri:Katılım olmadı.
Mazeret bildiren vekiller: Mazeret bildiren olmadı
Belediye Başkanları:
1- Ferhan Türk (Kızıltepe Belediyesi)
2- Ömer Altun (Girmeli Belediyesi)
3- Çağlar Demirel (Derik Belediyesi)
4- Zeki Kavak (Duruca Belediyesi)
5- A.Kerim Adam (Yalım Belediyesi)
6- A.Kerim Dağ(Pınardere Belediyesi)
Kolaylaştırıcı (Moderatör): Mahmut Alınak (Eski Milletvekili-Hukukcu)
Medya:
1- Halit Solhan (Sabah Gazetesi)
2- Nezir Güneş (Doğan Haber Ajans)
3- Mehmet Çelik (Mardin Haber)
Konular: (Gündem)
Yerel Konu: İlimiz ve çevresinde toplumsal barışı tehdit eden ayırımcı yaklaşımlar
Genel Konu: Kürt Açılımı/Demokratik Açılım/Milli Birlik Projesi
1- Özlem Mungan (Serbest Avukat): Mardin bu konuda, hem talihli hem talihsizdir. Farklı dil,din toplamından oluşuyor. Burada yaşayan insanların, ‘diğerlerinin’ kim olduğuna dair fikirleri vardır. Batı’da, halen Süryani’nin ne olduğunu bilmeyenler vardır.
Doğu ve Batı birbirini tanımıyor ve inkar ediyor. Batıda bugün hala Kürtçe diye bir dil olmadığını düşünenler var. Mardin’de Arapça konuşulur, Kürtçe, Türkçe, Süryanice konuşulur ve Mardin’de bu çok normal bir durumdur.
Batıda on yıllardır medya çok yalanlar söyledi.Gerçek haberleri öğrenebilmek için bizler haberleri BBC’den öğrenmeye çalışırdık. Mardin de hoşgörü vardır. İnsani diyaloglar, insani ilişkiler vardır. Hoşgörü ve birlikte yaşama, Mardin’de maksimum düzeydedir. Batıda bu hiç yoktur, ötekileştirme vardır. Mardin’de, siz kimseyi yargılamazsanız, kimse sizi yargılamaz. Her yerde, herkesle pozitif diyalog kurabilirsiniz. Farklılıkları ile bir arada olabilmenin kanıtıdır bu. İstenirse bir arada olunabilir.
Mardin’in talihsizliği; bu şehir çok travmalar yaşadı. Korucuların yaratığı tahribatlar vardır. Büyük acılar yaşandı, hem doğuda hem batıda. Acılar yarıştırılamaz. Bütün acılar büyüktür.
Genel Konu
1- Mahmut Alınak (Moderatör): Yerel yöneticileri halkın doğal önderleri olarak görüyorum. Tarih boyunca Kürtler ve Kürdistan üzerine çeşitli oyunlar oynandı.
Kürt açılımı ile Kürtler ve Kürdistan halkı bir beklentiye sokuldu. Kürdistan sorununa, çözülecek görüntüsü verildi. Ama Başbakanın açıklamalarında sadece makyaj mukabilinde yasal değişiklikler var. Kürtçe konuşma yasağı kaldırıldı, Kürtçe müzik serbest bırakıldı, TRT Şeş kuruldu. Roj tv zaten bu yasakları etkisiz hale getirmişti. Üniversitelerde Kürdoloji bölümleri kurulacakmış, alın sizin olsun. Tutmayan işlemeyen yasakların kaldırılması hak değildir. Her uygulamada bir üç kağıt var. Kürt açılımı Meclis’ten geçse Cumhurbaşkanı’ndan veto görecek, oradan geçse Anayasa Mahkemesi dava açacak, oranda da geçse muhalefet meydanlara sürükleyecek, kargaşa ortamı, ardından darbeye zemin hazırlayacak
Dikkat edin Kürt sorununa ilişkin bir açıklama yok. Silah yolu ile tasfiye edilemeyen PKK, siyasal yoldan tasfiye edilmek isteniyor. Bu yöntemle mümkün değildir. Kürt sorunu bir Kürdistan sorunudur. Siyasal, etnik bir sorundur. Bir kimlik sorunudur. PKK bıraksa bile sorun devam edecektir.
Sivil kürt siyaseti devreye girmelidir. Kürt siyaseti önemli bir potansiyele sahip.
2- Beşir Dündar (Kızıltepe Ticaret Odası): Demokratik Toplum kongresi Diyarbakır’da toplanıyor. Devlet endeksli mantıkla hareket ettiğimiz için anlaşılır olmuyor. Anlamak adalettir. Kendimizi anlarsak ve anlatabilirsek devamını kazanacağımıza inanıyorum.
3- Yıldız Aktaş (DTP Kızıltepe Meclis üyesi): Hem içte hem dışta önderliğimizin harekatı, bizim uyanmamıza, kendimizi tanımamıza öncülük yapmıştır. Ben bir Kürt kadını olarak kendimi bununla buldum.
Bu mücadele tüm katmanları ile özgürleşecektir. İmralı’dan gelen bir yol haritası var, biz o yol haritası çerçevesinde çözüm istiyoruz. Halkımızın adını milyonlara taşıyan, ifade eden bir liderle yürürüz, bizi ifade etmeyen bir liderle yürümeyiz
4- Mahmut Alınak (Moderatör)): PKK Lideri, PKK, belirleyici role sahiptir. Tartışılan PKK’dir. PKK’in gücü ve potansiyelidir. DTP halk kitleleri ile birleşmeli. Sivil Kürt siyaseti gereklerini yerine getirebilseydi bugün İmralı çarmıhı olmazdı.
Şu andaki zemin, PKK damgasını taşıyor. Dağdan indirdiler, Silopi’de karşıladık ve çözüm tıkandı. Bu düğümü çözecek olan sivil siyasettir.
5- Beşir Dündar (Kızıltepe Ticaret Odası): Sistemi durdurmak mümkün değil, ama rehabilite edilebilir.
6- Muhittin Bozan (Mardin Eczacılar Odası): Olaya devlet nasıl bakıyor? AKP, Kürtlerin bir halk ve bir ulus olduğunu kabul etmiyor ve Kürtlerin varlığını bireysel çözümlerle çözmeye çalışıyor.
Sadece formatı değiştirerek, farklı şekilde tek millet, tek ulus yapıyor. Türkler gibi bizi kabul etmeleri lazım. AKP in dayattığı çözüm, ümmiyetçiliktir. Kürtler kendi ulusal mücadelelerini kendileri verecek, kaderlerini kendileri belirleyeceklerdir. Kürt ve Türk kavramı tam uygulanmadığı müddetçe bu sorunun çözüleceğine inanmıyorum.
Bireysel haklarda sorun yok, kitlesel haklarda bir gelişme yoktur.
7- Hacı Özmez (Veteriner Hekimler Odası): Hem Türkiye’de hem uluslararası boyutta tasfiye için bu kadar bir araya gelinmemişti. Son süreçte, Kürtlerin yerelde elde ettikleri başarı hazım edilemedi.
Türkiye’de Kürt halkının varlığı henüz kabul edilmemiştir. Soruna yönelik çözüm isteniyorsa, Kürtlerin halk olarak görülmesi gerekmektedir. Kürtler tercihlerini ortaya koydular. Kendimiz için ve diğer tüm halklar için özerklik istiyoruz.
Kürt sorunu, Kürtlerin ve Türklerin sorunu olmaktan çıkmıştır. Kürtlerin, en küçük bireylerine kadar tüm farklılıkları ile birleşip mücadele etmesi gerekmektedir ki bu çetin süreci aşabilsin.
8- Ahmet Damar (Kızıltepe Kent Konseyi): Bence bu bir PKK tasfiyesidir. İçimizde yaşadığımız savaşı bitirmek için yapılan bir açılımdır. Kürtlere verilecek hakların Anayasal güvence altına alınması lazım.
9- Hasan Sertkaya (Tüm Bel-Sen): Sorunun kökeninde bilinçli insan yatmaktadır. Biz bilinçli insan yaratamadığımızdan sorun bu duruma gelmiştir. Devletin bize dayattığı politika bu. Eğer yerelimiz güçlenirse, Ankara’nın baskısı altında kalmazsa, bilinçli insan yetişmesinde rol oynayabilirler. DTP bunu yapmalıydı. Ama halen bunu becermiş değiller. Eğer biz bilinçli halk kitleleri oluşturabilseydik, durum farklı olurdu. Bunu da bu saatten sonra kaçırdığımıza inanıyorum. Kendimizi Türklere anlatamıyoruz.
10- Doğan Angay (Eğitim-Sen): İnsan olarak bu süreç için umutlu olmak istiyorum. Önce umutlandık, sonra süreç bir ileri bir geri gitmeye başladı. AKP son üç aylık süreçte, kuşkular yaratarak samimi olmadığını hissettirdi bize. Mardin Artuklu Üniversitesi’nde Kürt dili ve edebiyatı açılacak diye söylediler, çalışmalar yapıldı ve sonra yaşayan diller olarak değiştirildi. Bu da, -Kürt sorununa katkı sunması gerekirken, – süreci baltaladı. AKP 2011 için hamle yaptı ama ordu vb. bırakmadılar gibi.
Süreç tam tıkanırken PKK hamle yaptı, barış yanlısı olduğunu gösterdi. Türkiye’de, Türkiye sosyalist hareketinin de bu sürece destek vermesi lazım. Kürtler mücadele veriyor ancak onların da destek vermesi gerekmektedir.
Taleplerimiz; mutlaka anadilde eğitimin önünün açılması, kimliğin Anayasal güvence altına alınması ve çatışmasızlık sürecinin başlatılması.
11- Veysel Özhekti (Demiryolları Sendikası): AKP basında kendi reklamını çok güzel yapıyor. Açılımı bana göre Gül başlatmadı. 29 Mart seçiminden sonra Cemil Bayık, “bir şeyler olacak, 29 Mart seçimleri etkili olmuştur” dedi.
Türkiye’de üç enerji maddesine imza atıldı. Türkiye’nin iç güvenliğini sağlaması gerekiyordu ki yürütebilsin.
Kürt halklarının kardeşleri ile bir sorunu olduğuna inanmıyorum.Eşit haklar istiyoruz.
Sivil tasdik.Kürt halkı bunu yapıyor.
12- Şehmus Sapan (Mardin Eczacılar Odası): Demokratik sürecin Meclis’te çözüleceğine inanıyorum. Artık DTP farklı bir dil kullanmalı. Bu süreci değerlendirebilmeliler.
13- Ceyhan Erdolu (Eğitim-Sen): Ezenler kardeş ise, ezilenler de kardeştir. Birbirlerine sahip çıkmaları lazım.
14- M.Nezir Akaalp (DTP İl Yönetim Kurulu ): Geldiğimiz süreçte sivil iradenin ön plana çıkarılması, ağırlığını koyması, soruna çözüm getirmesi gerekmektedir..
15- Mahmut Alınak (Moderatör): Sivil Kürt siyaseti devreye girmeli.Büyük bir potansiyel var, bir güç var. Eğer bunu doğru kullanabilirsek o zaman devlet gelip bizimle oturacak.
Dökümantasyon:
Salona MARDİN küçük MİLLET MECLİSİ Panosu asıldı.30 Ad. kitapçık dağıtıldı.
Değerlendirme: Çözüm, sivil siyasetin devreye girmesidir.
Değerlendirenler:
Ayşe Elveren Muella Esmail
Mardin küçük Millet Meclisi Girişimcisi