Yer: KIZILTEPE BUĞDAY PAZARI MÜZAYEDE SALONU
Tarih: 3 MAYIS 2009
Yerel Katılım :
1.Eğitim-Sen (Doğan ANGAY)
2.İnşaat müh. (Mehmet TAŞKIN)
3.Kız.Esnaf Sanatkarlar Odası (Zeynettin AYAV)
4.Zahireciler Derneği (M.Şerif ÖTER)
5.Mak.Müh.Odası (Yusuf YAZAR)
6.Şoförler ve Otomobilciler Odası (Bedran ŞAHİN)
7.Kız.Kent.Konseyi (M.Sait TUNÇ)
8.Eczacılar Odası (Muhyettin BOZAN)
9.Zahireciler Derneği (M.Sıddık ÖNER)
10.Çev.Eko.Yab.Yaş.Des.Derneği (Nusret ÇAKAR)
11. Zahireciler Derneği (Ali DÖLEK)
12.Eğitim-Sen (Servet DEMİRCAN)
13. Zahireciler Derneği (A.Kadir GÜÇ)
14.İHD (A.Kadir ÇURGATAY)
15.Aktivist (Fatma DEĞER)
16.Gıda MÜH.(A.Kerim ÖTER)
17.SES (Deniz ARAÇ)
18.Aktivist (Yunus ÇEÇEN)
19.AKP İl Genel meclis Üyesi (Orhan ÇEÇEN)
20-Kız.Bahçelievler Mah.Muhtarı (Ramazan BOZAN)
21- Zahireciler Derneği (Necmettin AYDEMİR)
22-Makine Müh.Odası (Mehmet KILIÇ)
23-Makine Müh.Odası (Yusuf YAZAR)
24-Türk-İş İl Tem. (Memduh ÖZTÜRK)
25-Zahireciler Derneği (Ali OĞUZ)
26- Zahireciler Derneği (Süleyman KURT)
27- Zahireciler Derneği (Faruk URTEKİN)
28-SES (Yusuf ÇEÇEN)
29-Yapı Yol –Sen (Ahmet ÇELİK)
30-AKP Milletvekili Danışmanı (Nurettin KASAP)
31-DTP Kızıltepe Belediye Bşk.Vekili (Osman ERMİŞ)
32-Kız.Kent Konseyi YG21(Ahmet DAMAR)
33-Mardin ve Diyarbakır Süryani Metropolitliği (Edip OKTAY)
34-DTP Belediye Meclis Üyesi (Melek KARAMAN)
35-Kızıltepe Ajans (M.Halit SOLHAN)
36-Cihan Haber Ajans (Adnan KOÇHAN)
Milletvekilleri
Mardin milletvekillerinden M.Halit DEMİR’den Danışmanı aracılığı ile sözlü mazeret mesajı bildirilmiştir .
Medya:
Sabah Gazetesi ve Kızıltepe Ajans
Cihan Haber Ajansı
Modaratör: Ahmet DAMAR (Kızıltepe Kent Konseyi)
Konular:
Altıncı toplantımızın gündem konuları :
1-GAP Projesi Suyunun Mardin Ovasına Getirilmesi
2-Artuklu Üniversitesi ve Kızıltepe
3-Gelecek FORUM 'un yer ve tarihinin belirlenmesi
Konuşulanlar:
Toplantı Ayşe ELVEREN MULLA ESMAIL’in açılış konuşmasıyla başladı. Katılanlara, toplantı ilk kez bir ilçede yapıldığı için, OÇG çalışmaları hakkında bilgi verildi. Milletvekili M.Halit DEMİR’in sözlü mazeret mesajı ve Belediye Başkanından gelen yazılı mazeret mesajı okunduktan sonra katılımcılarla “Nerde Kalmıştık?’’DVD’si izlendi.
Toplantı, modaratör Ahmet DAMAR’ın GAP projesi suyunun Mardin Ovasına getirilmesini isteyen Meslek odaları, Sivil Toplum Kuruluşları ve Kızıltepe’deki kanaat önderlerinin çalışmaları ve Başbakan Yardımcısı ve GAP’tan sorumlu devlet bakanı Nazım EKREN’in Mardin ili ile ilgili yaptığı açıklamalar hakkında bilgi verilmesiyle başlatıldı.
Şerif ÖTER- (STK) Tarım Sektöründe çalışan olarak görüşümü belirtmek istiyorum. GAP’ın amacı nedir? Fırat ve Dijlen’in değerlendirilmesi. GAP’ın gelmesi ile Buğday(%90), Sebzeler vb. ürünlerde verim artışı olacaktır. Geçim kaynağımızın temel taşını tarım oluşturmaktadır. Bu bölgede yaşayan halkın refah içinde bir yaşam sürdürmesi lazım.
Bu proje 34 yıldır bitirilemiyor. Vekillerimiz ve siyasetçilerimiz bu projeyle ilgilenselerdi şimdi bitmiş olacaktı.
Bu proje, dünyanın en büyük kalkınma projelerinden biridir. Bir bölge vatandaşı olarak bu ihmali kabullenemiyoruz.
Nurettin KASSAP- Gıda işi ile uğraşıyoruz. Hem üretim hem toptan satış yapıyoruz. 22 Temmuz’dan sonra sayın milletvekillerimiz tarımla uğraşanlarla ilk iş olarak bu çalışmaları araştırıp başlattılar. GAP Ana kanallarla ilgili çalışmalar başlatıldı ve ihaleye çıkarıldı. Damlama sulama ile ilgili farklı çalışmalar yapıldı. Kızıltepe’de 20 bin dönüm araziyi pilot uygulama için seçelim. Yüzde yüz devlet destekli olsun. Kaymakamlıklar bünyesinde komisyon kurularak ödemelerin yapılması sağlansın. Daha sonra çiftçilerimiz, üç yıl boyunca, yüzde 75 ini üçe bölerek geri ödemesi yapılabilecekti . Bu şekilde milletvekiline sunulmuş ancak daha ilgili bakanlıklara sunulamamıştır.
Nusret ÇAKAR- GAP’ın gelmesi ile sadece su gelmeyecek bunun yanında kültürel, sosyal alanda gelişmeler olacak. Ancak, GAP ile gelecek su, Harran örneğinde olduğu gibi, Bypass hatla aşırı sulama sonucu verimli toprak tabakasını alırsa GAP ın gelmesini istemiyorum.
Mehmet KILIÇ- GAP 1975’te ilk kurulduğunda sulamaydı.1985’ten sonra Entegre tesis olarak düşünüldü.
Nusret ÇAKAR- Sosyal dejenerasyona gelmiş. 2 yıl içinde gelen çok büyük paralarla insanlar dejenere olmuş.
Jeolojik etüt yapılmadan insanlar istedikleri derinlikte kuyu açarlarsa bu felaketlerle karşılaşacağız.
Nadas kültürünün eski yıllarda olduğu gibi yaygınlaştırılması lazım ki ürünün kalitesi artsın.
Fazla sulama ile iklim yapısı, toprak yapısı bozuldu. Örneğin Mısır. Hibrittir. Genetiği değiştirilmiş bir üründür.
Zeynettin AYAV- Kızıltepe’deki Meslek Odaları olarak bütün parti merkezlerine ve iktidarlara rapor sunuldu ama hiçbir sonuç alınamadı.
GAP Bölgeler arası adaletsizliği kapatmak için yapılan bir çalışma. Kültürel, sosyal, siyasal boyutu ele alınmamıştır.1992 yılında GAP’a ayrılan bütçe ile 73 yıl sonra bitirilebileceği söylenmektedir. Şimdi 2012 yılında biteceği söyleniyor ama ben sıcak bakmıyorum.
Süleyman KURT- Şanlıurfa Bölgesi neden sulama bölgesi olarak geçiyor da Kızıltepe geçmiyor?
Mehmet KILIÇ-Şanlıurfa’da Sulama Birliği olduğundan.
M.Sait TUNÇ- Türkiye topraklarının 5’te birini oluşturuyor. Bölgeler arası farklılıkları gidermek için atılmış bir projedir. 9 ili kapsayan GAP Projesinde bilinçsiz tarım yapılmaktadır. 10 yıl sonra bu toprak işlevliğini bitirecek.
İsrail’in öngörüsü olduğundan farklı isimler altında topraklara sahipleniyorlar. Ciddi adımlar atılmıyor. İktidarlar, partiler bununla ilgili ne yapılıyor? Milletvekilleri buna el atmalı. Kamuoyu oluşturalım.
Muhittin BOZAN- GAP başlarken 85’lerde siyasi bir argüman olarak kullanılıyor. Bununla ilgili birkaç görüş var.
1. Bu siyonizm’dir engel olun.
2. Devlet bu bölgedeki Kürtlerin güçlenmesini istemiyor, bu proje gelirse bölgedeki sorunlar çözülecek ve devlet istemiyor.
3. Ekoloji bozulacak.
Bunların ne kadarı doğru ne kadarı yanlış bilemiyorum ama bölge halkına katkı sunacağını düşünüyorum. Oda olarak GAP suyunun gelmesini istiyoruz.
Dogan ANGAY-Suyun getirilmesi noktasında bilimsel yönüne pek hakim değiliz. Ancak sosyal yönüyle bakmak istiyorum. GAP, bölge halkının uzun yıllardan beri beklediği ve halen yapılamayan bir projedir.
GAP Projesi, Habur Sınır Kapısı ve Mazıdağı Fosfat fabrikası bölge halkı için çok önemli. Mazıdağı Fosfat fabrikasında çıkarım yapılabiliyor ancak mamul yapılamıyor ve atıl durumda.
Uygulananlar ekonomik ve sosyal politikalardır. Bölge insanının siyasilere güveni kalmamıştır. Bu bölgenin ekonomik olarak gelişmesini istemiyor. Bu iktidar, bu devlet, güvenliğe yaptığı yatırımları bu bölgenin ekonomisine sunsaydı, bölge Türkiye’yi besleyecek durumda olurdu.
Yusuf YAZAR- GAP 3 ana başlık altındadır. Enerji, Sulama GAP’ın suyun gelmesi ile beraber tarım dayalı Sanayiyi de getirecektir. Her yıl yağmur yağsa da ürünlerimiz gelse de Suyun özlemini çekerek aklımızda hep su kaldı.
Su gelirse önlemlerimizi önceden almamız lazım ve çiftçilerimizi eğitip suyun gelişine hazırlamamız lazım.
Memduh ÖZTÜRK- GAP’ın bitirilememesinin bana göre tek nedeni siyasidir. Tarikatlara, bankalara para bulunabiliyor ama GAP bitirilemiyor. Kürt sorunu Demokratik olarak çözülürse GAP’ın çözüleceğine inanıyorum.
Servet DEMİRCAN- GAP bu bölgeye gelinsin istenmiyor. Devlet politikası haline gelmiş, 9 ildeki yetkilileri, STK’ları da ilgilendiriyor. Kampanyalarla GAP’ı istediğimizi belirtmemiz lazım.
Zeynettin AYAV-Tarımsal alanda çalışan çiftçilerimizin Artuklu Üniversitesi’ndeki bilim çalışmalarıyla buluşturulması gerekmektedir.
Devlet şayet samimi ise şimdiden gereken istihdamın sağlanması lazım.
Ahmet DAMAR- GAP çok sektörlü entegre bir bölgesel kalkınma projesidir. Entegre niteliği ile proje sadece barajlar, hidroelektrik santralleri, sulama yapıları gibi fiziki yatırımlarla sınırlı kalmayıp bunların yanında ve birbiri ile eşgüdüm içinde tarımsal gelişme, sanayi, kentsel ve kırsal altyapı, haberleşme,eğitim, sağlık, kültür, turizm ve diğer sosyal hizmetler gibi sosyo-ekonomik sektörlerin geliştirilmesine yönelik yatırım ve etkinliklerde içermektedir. Şanlıurfa’nın düştüğü hataya düşmemek lazım, gereken önlemlerin alınarak suyun verilmesi gerekmektedir.
Nurettin KASAP- Yeni senato yerleşkenin dağılmasını istemiyorlar. Yerleşke orda iken ne yapılabilir? Kızıltepe Gurs köylerinin en sonuncusu Diyarbakır yoluna 6 km. yakınlıkta. Orada yol çalışması gerçekleştirilirse Artuklu Üniversitesi Kızıltepe’ye 25 km, Mardin ilimize 15 km uzaklıkta olur. STK’larla işbirliği yapıp bir kısım öğrenciler ilçemize çekebiliriz.
Ahmet DAMAR- İlimizin geçim kaynağı tarım ve hayvancılığa dayalı olduğundan Ziraat Fakültesi ve Veterinerlik Fakültesi’nin Kızıltepe tarafına yapılması gerektiği belirtmemiz lazım.
Muhittin BOZAN – Bu saatten sonra yapılabilecek tek şey kampanyalar yaparak Kızıltepe’ye fakülteleri istememiz lazım.
Yusuf YAZAR- Mardin Artuklu Üniversitesi’nde açılacak bölümlerde sadece tabela istemiyoruz.
M.Sait TUNÇ- Bu konuda çok geç kalındı. Bütün toplantılarda Kızıltepe dışında herkes vardı.
Üniversite için 4300 dönüm arazi tahsis edilmiş. Çokda kısa sürede olmayacak. En az 10 yıl gerekmektedir.
2007’ de onaylanmış bir üniversitenin içinin çokta dolu olacağına inanmıyorum. Artuklu Üniversitesi’nde Enstitü beni heyecanlandırıyor. Oxford’tan sonra Süryanice’nin Mardin Artulu Üniversitesinde okutulması ayrıca Kürtçe’nin okutulması çok önemli. Ama içi ne kadar dolu olur bilmiyorum.
“44 ilden büyüğüz” diyoruz ama Kızıltepe’ye bir şey yapamıyoruz.
Zeynettin AYAV-96’larda Mardin ilinde bir oluşum aracılığıyla Dicle Üniversitesine bağlı Fakülte talebi oldu. Rektörlükle görüşme yapıldı. Dicle Üniversitesi onaylayıp YÖK’e gönderdi. YÖK onayladı ancak sonrası gelmedi. Çok uzun yıllardan sonra Artuklu Üniversitesi tabela olarak kuruldu. Bu saatten sonra kaçırdığımız fırsatların üzerine gitmemiz lazım.
Deniz ARAÇ- Gurz köyünde hazine arazisi vardı oraya bir fakülte kurulması mümkün değil mi? Midyat’ta yüksek okul var da neden Kızıltepe de yok?
Zeynettin AYAV- Mardin’de katıldığım Güç Birliği toplantılarında ilçelere 2 yıllık yüksekokulların yapılacağı izlenimini hissettim. Çok geç kaldık sayılmaz. Milletvekilleri ile STK’larla baskı unsuru olmamız lazım.
M.Sait TUNÇ- Sadece Milletvekillerinin değil STK’ların da zayıf kaldığına inanıyorum.
Nurettin KASAP- Zenginliği hazmetmek lazım. Artuklu Üniversitesi sanki bölgenin değil de sadece Mardin’in gibi görünüyor. Hiçbir şey için geç kalmadık. Yerleşke yapılmış olabilir ama (İskenderun-Hatay örneğini vererek)yıllar sonra fakülte Kızıltepe’de kurulabilir.
Ahmet DAMAR- Bölgemizin kalkınmasında hepimizin özeleştiri vermemiz lazım.
M.Sait TUNÇ- Mardin Güç Birliği toplantılarına birkaç oda temsilcisi katılmaktadır. Bizim bu işin takipçisi olmamız lazım. Daha geniş şemsiye altında toplanmamız lazım. İmza kampanyaları yapılması lazım. Sadece kayıtta kalmaması lazım.
Şerif ÖTER-STK’lar demokrasinin temel unsurudur ama pasif kalıyoruz. Baskı unsuru oluşturmamız lazım. Biz Zahireciler Derneği olarak tüm toplumsal projelere katkı sunmaya hazırız.
Ahmet DAMAR- Hepimiz hem fikiriz: Artuklu Üniversitesinin yerleşkesi yapılmış. Ancak Kızıltepe ilçesine bir-iki fakültenin yapılması lazım bunda da hepimiz hem fikiriz.
Öneriler :
1- Toplantıların Genel ve Anayasa Gündemlerinin OÇG tarafından belirlenmesi.
2- Şanar YURDATAPAN’ın Haziran Ayı toplantısına konuk olarak katılması istenmiştir.
Ortak sonuç:
1. OÇG Toplantılarına bundan sonra gereken hassasiyetin gösterileceği ve seçilecek gündemlerde teknik bilgiler için Akademisyenlerin çağrılacağı sonuçuna varılmıştır.
2. OÇG 7. Toplantımızı Mardin Ticaret Odasında 6 Haziran 2009 saat. 14.00-17.00 yapılacağı bildirilmiştir.
Değerlendirme:
1. İletişim
a. Sivil toplum ile,
70 adet Sivil toplum örgütü, meslek odaları ve şahıslara E mail gönderilmiş. Belediye Başkanıyla görüşülmüş ve davetiye bırakılmıştır. Ayrıca E Mail olmayanlar ile telefon görüşmesi yapılarak çağrılmıştır.
b. Milletvekilleri ile,
Millletvekillerin tümüne (6 kişi) fax ile ulaşılmış. Ayrıca hem kendi şahsi Email adreslerine hemde AKP Mardin ile ve DTP Genel Merkez Basına Email gönderilmiştir.
c.Girişim ile,
E mail , telefon ve ziyaretlerle ulaşılmaya çalışılmıştır.
2.Malzeme
“ ÖNYARGILAR GİREMEZ” afişleri hazırlanarak salon girişine ve salon içerisine asıldı.
50 Ad.’’Nerde Kalmıştık?’’Broşürü dağıtıldı.
3. Medya
Mardin Basın ve Kızıltepe Basın olarak toplam 11 E mail gönderilmiş ayrıca Kızıltepe Basın İle telefon Görüşmesi yapılarak davet edilmişlerdir..
Değerlendirenler:
Ayşe ELVEREN MULLA ESMAIL
MARDİN FORUM OÇG GİRİŞİMCİSİ