Yer : MARDİN MAKİNA MUHENDİSLERİ ODASI
Tarih : 22 MART 2009
Yerel Katılım :
1.DTP Belediye Başkan Adayı (Enver ETE)
2.İl Kültür Turizim Müdürlüğü (Alaaddin AYDIN)
3.ÇATOM (Leyla GÜN)
4.Zahireciler Derneği (M.Şerif ÖTER)
5.DTP İl Başkanı (Hilmi ÖNCÜ)
6.Eğitim-Bir-Sen (Hasan EKİNCİ)
7.Bayındır Memur-sen (A.Samet YILMAZ)
8.Eczacılar Odası (Muhyettin BOZAN)
10.Eczacılar Odası (Selma ADEMHAN)
11.Kurd-der Genel Bşk. (Ahmet ADAY)
12.Gazeteci (Mehmet ÇELİK)
13.Harita Muh.Odası (Abdullah AÇIL)
14.Eğitim-Sen (Özcan EVRENSEL)
15.Eğitim-Sen (Dogan ANĞAY)
16.Aktivist (Ceyhun ERDOLU)
17.Mardin Life (Nezir GÜNEŞ)
18.Memur-Sen (Mustafa Aydın)
19.ESM (İbrahim ÜLKER)
20.Heviya jine Kadın Dergisi(Sümeyye GÖK)
Milletvekilleri: Milletvekili katılımı olmadı.
Medya:
1.Nezir GÜNEŞ (İhlas Haber Ajansı)
2.Mehmet ÇELİK(Anadolu Haber Ajansı)
Moderatör: Ayşe ELVEREN MULLA ESMAIL(OÇG Mardin Girişimcisi)
Konular:
1-Nasıl Bir Yerel Yönet(iş)im?
2-Ve STK'ların Rolü Ne Olacak?
3- Gelecek FORUM 'un yer ve tarihinin belirlenmesi
Konuşulanlar:
Ayşe ELVEREN MULLA ESMAIL: Açılış konuşmasını yaptıktan sonra; sözü Belediye Başkan Adayı Sn.Enver ETE'ye verdi.
Enver ETE-Başta sizin ve tüm halkların Newruz Bayramını kutluyorum. Her insan değerlidir. Yaşlı ve emeklilerimize, yerinde çözümler üretilecek. Sağlık ve Sosyal Birimi oluşturulacak. Engelilerimize, Belediye bünyesinde birimler açılacak söz ve karar sahibi olabilmelerine olanak tanınacak, Sakatlar Derneği ve STK'larla işbirligine gidilecek. Mardin Engelliler Platformu oluşturma çalışmaları yürütülecek. Kadınlarımıza, yönelik çalışmalar yürütülecek, Kadın Şube Müdürlüğü oluşturularak, kreş, kadın kültür evleri, kadın sağlık merkezleri vb..merkezler yapılandırılacak. Nüfusumuzun yarısına yakınını oluşturan çocuklarımız için, başta dezavantajlı çocuklar olmak üzere tüm çocuklarımıza yönelik hizmetleri yürütecek Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğü oluşturulacak. Gençliğimiz için, kültür-sanat-edebiyat ve spor aktivitelerini gerçekleştirecekleri sinema -tiyatro-resim ve edebiyat atölyeleri ile spor kompleksleri hizmete sunulacak. Söz ,Karar,Yetki,Halkın olacak. Yaşayanları ile birlikte, planladıklaraını gerçekleştiren bir kent…
Ben sendikacıyım, sendikaların ve sivil toplum kuruluşlarının önemini biliyorum ve çektikleri zorlukları da çok iyi biliyorum. Seçilmem durumunda yapacağım tüm hizmet ve yatırımlarda halkın temsilcileri olan sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerilerini alacağım. Belediye başkanı seçilirsem, kenti Mardin’de yaşayan herkesle birlikte yöneteceğim. Mahalle meclislerini oluşturarak, oradan gelen hizmet talebini uygulamaya koyacağız. Biz halkın hizmet taleplerinin uygulayıcısı olacağız. Hizmet önceliklerini halk kendisi belirleyecek, biz uygulamaya koyacağız. Büyük projelerimiz için mutlaka sivil toplum kuruluşlarının önerilerini alarak, bilgi ve düşüncelerini alarak gerçekleştireceğiz.Yönetimin sağ ve sol kolu sivil toplum kuruluşlarıdır.Avrupa ülkelerınde her bir vatandaş 4-5 sivil toplum kuruluşuna üyedir ve gerçekten katıkı sunmaktadır. STK'ların kentin her sorununda söz sahibi olmaları gerekmektedir.
Hasan EKİNCİ- Enver Beye teşekkür ederiz. Duyarlılığınızdan dolayı.
Kent konseylerinin birçok toplantılarına doğru dürüst çağrılmadık. STK'lar iktidarların sivil ortaklarıdır. STK'ların katılımı ve bakış açıları ile yönetilirse başarılı olunur.Özellikle Güneydoğuda STK'ların çok önemli olması gerekmektedir.
Enver ETE- Aynı düşünmek zorunda değiliz, ancak sorunun muhatabı ile görüşmek lazım. Sorunluların muhataplarıyla buluşursak çözüm bulunur.
Muhittin BOZAN- STK'yapısı Türkiye'de zayıf ancak 1990 olaylarından sonra bizim bölgede daha da zayıfladı. Gönüllülük temelinde üyelik olmadığından zorunlu işlerde üyeler mevcut bulunuyorlar. STK'lar sorumluluk almadan etkin olmak isterler bu da çok yanlış. DTP'de belediyelere hesap sormalar başladı. Çünkü seçildikten sonra ilk 6 ay halktan olurlar sonra koltuk sevdası başlar.
Ayrıca projeleriniz arasında Kürtler için anlamı olan hatta Ortadoğu için anlamı olan birşey ! Tüm dillerin kullanımı. Yani “seçildiğimde belediyecilik anlayışımda tüm dilleri kulandıracağım” demenizi beklerdim projelerinizde.
Enver ETE- Kentin yönetimi siyasetle belirlenmez. Kentin ihtiyaçlarına doğru bir yönetim anlayışı, kentin güzeliği ile ilgilidir.
Yaşamın her alanı siyasettir ancak belediyecilik hak ve hukukla yönetilmesi gerekir. Bu belediyeyi halkın hizmetine sunmak istiyoruz.
Abdulsamet YILMAZ- Herkesin Newroz Bayramını kutluyorum.Saydıgınız projelerınızın arasında yer almadıgı için soruyorum.
Belediye Halk Fabrikası kuracakmısınız? Sebze ve Meyve halleri kurulacakmı? Salı ve Cumartesi günü kurulan pazar'ların sürekliliği sağlanıp daha kapsamlı olacakmı?
STK'ları gerçekten önemsiyecekmisiniz?
Enver ETE- Saydıklarınızın hepsi gerçekleştirilecek.Herkese eşit mesafede bir yönetim modeli ve yaklaşım olacak .
M.Şerif ÖTER- Göstermiş olduğunuz demokratik cesaretten dolayı sizi kutluyorum. Biriken işçi maaşlarını nasıl çözeceksiniz?
Enver ETE- Evet 23.trilyon biriken işçi maaşları var. Emekli olup hala emekliliğinin tamamını alamayanlar var. Gelen para ve kaynakların değerlendirmesini yaptık. Belediyenin Hizmetlerini karşılar diyoruz. Gelirin tümünü kente harcamayı düşünüyoruz. Kentte imar sorunu var .Yeniden 18. maddeye uygun imar yasası çıkaracağız ve bu kentin imar planı yeniden yapılandırılarak iyi gelir getirmek ve çuvalın dibi delik onu dikerek tüm sıkıntılar giderilecek ve hizmet yapılacaktır.
Özcan EVRENSEL- Brezilya modelini tartışsaydık. İhtiyacımız olan şey halkın kendi örgütlerini oluşturması.Modellerinizi dillendirmeniz çok önemli.
Ceyhun ERDOLU- Yerel sorunlarla ilgili (23sorun) bir anket çalışması yaptım ve Mardin'deki öncelikli ilk10 sorun nedir dedik. Halkın istekleri iletişim, paylaşımdır. Paylaşmayı yaygınlaştırmalısınız.
Ayşe ELVEREN MULLA ESMAIL-Milletvekillerimizin ve Belediye Başkan Adaylarımızın toplantımıza ilgisiz kalmaları bizi üzmüştür.
Amacımız seçenle- seçileni buluşturup Mardin'deki temel sorunların farklı renkteki insanların seslerini TBMM taşımak, duyurmaktır. Yaptığınız 4.toplantımızda Milletvekillerimizi sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ile buluşturamadık. Önümüzdeki toplantılarda STK'ların güçlü sesini oluşturup Millletvekillerimizi STK’larla buluşturmayı hedefliyoruz.
Gelecek Toplantımızı 11 Nisan 2009 Cumartesi günü Mardin Belediye Meclisi Toplantı Salonunda Saat.14.00-17.00.
Gündemimiz:
1-Yerel Seçimlerden Sonra Turkiye.
2-Yerel Seçimlerden Sonra Mardin.
Öneriler :
1-OÇG çalışmalarını güçlendirmek .İl ve ilçe baçağına taşımak istiyorlar.
Ortak sonuç:
1. OÇG 'yi il bazında oturtuktan sonra her ay bir ilçede toplantı yapmak istiyoruz ki ilçelerin sorunlarınada değinelim.
Değerlendirme:
1. İletişim
a. 50 adet Sivil toplum örğütü ,meslek odaları ve şahıslara Email gönderilmiş.Birçok kişiyle telefon görüşmesi yapılmıştır.Belediye başkan adaylarını telefon ile görüşülerek davet edilmiştir.
b. Millletvekillerin tümüne (6 kişi) fax ile ulaşılmış.Ayrıca hem kendi şahsi Email adreslerine hemde AKP Mardin ile ve DTP Genel Merkez Basına Email gönderilmiştir.
3. Medya
Altı yerel medya mensubu davet edilmiş ancak sadece iki yerel medya mesubu toplantıya katılmıştır. .
Değerlendirenler:
Ayşe ELVEREN MULLA ESMAIL