Yer: MARDİN GENÇLİK VE KÜLTÜR EVİ
Tarih: 28 ŞUBAT 20009
Yerel Katılım :
1. SADET PARTISI BELEDIYE BŞK.ADAYI(Abdulmuttalip BİLGİÇOĞLU)
2. SADET PARTİSİ İL BAŞKANI (Mehmet TİMURAĞAOĞLU)
3. DEMOKRAT PARTİ BELEDİYE BŞK. ADAYI (M.Ali TUTAŞI)
4. SADET PARTİSİ (A.Kadir ŞAHİ)
5. ÇATOM (Leyla GÜN)
6. İNŞAAT MÜH.ODASI (Lokman YAŞAR)
8. TABİBLER ODASI (Hamit KASSAP)
9. SES (B.Ufuk ALTINTAŞ)
10. SAKATLAR DERNEĞİ (Hasan ANUK)
11. SAKATLAR DERNEĞİ (Nilay BİNGÜL)
12.MARDİN YG 21 (Mehtap COŞKUN)
13. ECZACILAR ODASI (Muhittin BOZAN)
14.MAKİNA MUH. ODASI (Yusuf YAZAR)
15.ZAHİRECİLER DERNEĞİ (M.Şerif ÖTER)
16.EĞİTİM-SEN (Doğan ANGAY)
17.EĞİTİM-SEN (Özcan EVRENSEL)
18.KIZILTEPE YG 21(Ahmet DAMAR)
19.TÜM-BEL-SEN (Hasan SERTKAYA)
20.ÇEVRE EK.YAB.YAŞ.DES.DERNEĞİ (Nusret ÇAKAR)
21.HARİTA KAD.MÜH.ODASI (Abdullah AÇIL)
22.HARİTA KAD.MÜH.ODASI (Mahmut KELEŞ)
23.MARDİN LİFE (Nezir GÜNEŞ)
24.AKTİVİST (Ceyhan ERDOLU)
25.SER.AV.DTP MESLİS UYESİ ADAYI (OZLEM MUNGAN)
26.OKUL MÜDÜRÜ (Servet DEMİRCAN)
27.ŞAİR (Nimi YILMAZ)
28.MARDİN GENÇ.KÜL.EVİ .(Yusuf KURT)
29.MARDİN GENÇ.KÜL.EVİ (Sadık ÇAKAR)
30.MARDİN GENÇ.KÜL.EVİ (Melek BAŞÇI)
31.MARDİN GENÇ.KÜL.EVİ (Hamdullah TURGAY)
32.MARDİN GENÇ.KÜL.EVİ (Gültekin ÇELİK)
33.MARDİN GENÇ.KÜL.EVİ (Onur BİRGÜL)
34.MARDİN GENÇ.KÜL.EVİ (Fatih BİNGÜL)
35.MARDİN GENÇ.KÜL.EVİ (Orhan EMER)
36.MARDİN GENÇ.KÜL.EVİ (Süleyman ARTAN)
37.MARDİN GENÇ.KÜL.EVİ (Cüneyt BATMAZ)
38.MARDİN GENÇ.KÜL.EVİ (Seher BAŞÇI)
39.MARDİN GENÇ.KÜL.EVİ (Hasan DEMİRTAŞ)
40.MARDİN GENÇ.KÜL.EVİ (Necmettin İNAL)
41.MARDİN GENÇ.KÜL.EVİ (Mehmet DEĞER)
42.MARDİN GENÇ.KÜL.EVİ (Saadet DUVA)
43.MARDİN GENÇ.KÜL.EVİ (Haydar DEMİRTAŞ)
44.MARDİN GENÇ.KÜL.EVİ (Birca ROZELİ)
Milletvekilleri: Milletvekili katılımı olmadı.
Mazeret bildiren milletvekilleri;
1.Süleyman ÇELEBİ Mazeret Mesajı Gönderildi.
2.M.Halit DEMİR Mazeret Mesajı Gönderildi.
3.Emine AYNA Telefon ile Mazeret Bildirildi
Geri kalan 3 Milletvekilimizden ne sözlü ne yazılı hiç bir geri dönüşüm olmamıştır.
Medya:
1.Muzaffer DURU(İhlas Haber Ajansı)
2.Mehmet ÇELİK(Anadolu Haber Ajansı)
3.Nezir GÜNEŞ (İhlas Haber Ajansı)
Moderatör: Nusret ÇAKAR(Çevre Ekolojı ve Yab.Yaş.Des. Dernegi İl Tem.)
Konular:
1.''Nasıl Bir Yerel Yönetim Olacak''
2.Gelecek FORUM'un yer ve tarihinin belirlenmesi.
Konuşulanlar:
1-DP Belediye Başkan Adayı M.Ali TUTAŞI:
Bütün Aday Arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Bu Platforma duyduğumuz saygıdan ötürü katılıyoruz. Şimdiye kadar seçilenler popülist politikalar uygulayarak kentimize haketiği hizmeti verememişlerdir. Halkımız çöp yığını içinde yaşamaya layık değildir. Kentimize gelen turistler çöp yığını içinde dolaşmamalıdırlar. Eskiden Mardin’de herkes çeşmeden su içerdi şimdi getirilen suyun kirliliğinin arıtılamaması yüzünden herkes evinde hazır su (damacana) kullanmak zorunda kalmıştır. Sadece Belediye işçilerinin 23 trilyon alacağı var, seçilsek 5 yıl boyu İller Bankası’ndan (net ne rakam geldiğini bilmiyorum sır kübü saklanıyor ama) gelen parayı işçilere versek sanırım borçları kapanmaz. Otogar sorunu var, betonarme kirliliği var, yeşil alanlarımız yok, çok çarpık bir kentleşmemiz var.
Yenişehir’deki mevcut yapıları yıkma şansımız olmaz, tapusuz bir çok binamız mevcut. Hala tamamı arsa olarak görünmektedir. Belediyeye gelir getirmesi ve mevcut evlerin tapularını alabilmeleri için usulsüz yapılan binaların sahiplerine cezai müeyyide uygulayarak düzeltme yoluna gitmek istiyoruz. Çarpık kentleşmeye son vererek yetersiz olan kontrol ve denetimler sıklaştırılacaktır.
Hasan SERTKAYA- Sayın M.Ali Bey ve Abdulmuttalip Bey, eğer siz seçilirseniz medya önünde İmar Planında bundan sonra tüzüğe aykırı bir imara izin vermeyeceğinize söz verir misiniz? (Seçilirseniz, işin taküpcisi olucağız, uygulanmadığı taktirde size hatırlatılacaktır.)
M.Ali TUTAŞI-Kamera önünde söz veriyorum, lütfen hatırlatın .
Özcan EVRENSEL- Bu kadar anlatımdan sonra Mardin bir cehennem. Bu cehennemin içinden cenneti nasıl ortaya çıkarmayı düşünüyorsunuz? Bununla ilgili ne yapmayı düşünüyorsunuz? Halkın katılımını nasıl sağlayacaksınız? Halk Meclisi kurmayı düşünüyor musunuz?
M.Ali TUTAŞI- Öncelikle iyi bir kadro kurarak bu işleri başarmayı düşünüyoruz. Halkımıza danışarak halkımızdan yardım alarak bu işlerin üstesinden gelmeye çalışacağız. Çalışkan namuslu insanlarla bu işin üstesinden geleceğiz. Bizi tanıyanlar bilir yapamayacağımız işlerin sözünü vermeyiz. Kentimize gelen yerli ve yabancı turistler, çöplerin arasında dolaşmamalı. Çöple birlikte kentte kirlilik yaratan beton binaları, Kentsel Dönüşüm Projesi ile ortadan kaldırmak ve Mardin'i yaşanılır bir tarihi kent yapmak için bu göreve talibim. Vatandaşımız sağlıklı bir ortamda, yaşanabilir bir çevrede, yeşil ve sosyal yaşam koşullarının en iyisine layıktır. Bunlar Mardin'de yaşayan herkesin özlemidir. Benim de özlemimdir.
Ahmet DAMAR-Eski sanatkar Mardinliler kenti terk ediyor hepsinin ekonomik gücü düşük bunları geri getirmek için ne yapmayı düşünüyorsunuz?
M.Ali TUTAŞI- Evet ben sürekli esnafla iç içeyim esnaf kan ağlıyor. Sanayicimiz kan ağlıyor. Hergün kaç kişinin işini kapatması gerektiğini ben çok iyi biliyorum. Artık insanlar arabalarını rahat park edecekleri iş yerlerinden alışveriş yapmak istiyor. Eski Mardin’de park sorunu olduğundan alışveriş yapılamıyor.
Eğer seçilirsem çok katlı otopark projesini Belediyenin imkanlarını kullanmadan, Mardin’in tarihi dokusunu bozmadan, Yap -İşlet -Devret yöntemi ile yaptıracağım. Şu ana kadar gelen yönetimler bunu nasıl çözememiş anlamış değilim. Bunu yaparsak Eski Mardin esnafında hareketlilik yaşanır. Kimse kenti terk etmek zorunda kalmaz.
Servet DEMİRCAN-Düzgün bir fen işleri nasıl çalışır?
M.Ali TUTAŞI-Profesyonel bir kadro ile.
Hasan ANUK- Eğer Seçilirseniz Engelliler için projeleriniz ne olacak?
M.Ali TUTAŞI- Seçilirsem Belediye binasında size oda vererek birlikte sorunları tespit edip çözeceğiz.
Ahmet DAMAR-Mardin’de kültürlerin ve dinlerin kardeşliğini pekiştirmek için ne gibi projeleriniz vardır?
M.Ali TUTAŞI-Ben Kürdüm, annem Arap ve süt annem Süryani. Sanırım bu herşeyi özetler.
Hamit KASSAP- Belediye Yasası ile sağlık hizmeti belediyelere verilecek. Siz sağlık ile ilgili ne tür çalışmalar yapmayı düşünüyorsunuz?
M.Ali TUTAŞI-Konu hakkında bilgim yok. Verilsin o zaman düşüneceğiz.
Abdulmuttalip BİLGİÇOĞLU- Bütün aday Arkadaşlarımıza başarılar diliyorum. Mardin kenti önemli bir kent.Bir çok ilklerin yaşandığı kenttir. Kavimlerin geçiş noktası, inanç turizm için ideal bir kenttir. Mardin merkezin tarihi dokusu dışında ,çevresindeki tarihi de çok önemli.
Mahmut KELEŞ- Mardin'e Adaysınız öncelikli işiniz ne olacak?
Abdulmuttalip BİLGİÇOĞLU- Kentsel Dönüşüm Projesi, Belediye olarak yapılması öncelikli işim.
Bu Kenti İnanç Turizmine açıp turist getirmek. Bazı arkadaşlarımız mayınlı bölgeyi temizletip organik tarımı geliştireceğiz diyorlar. Mardin'in her tarafı organik zaten. Örneğin; üzüm bağları, yetiştirilen domatesler vs. Önemli olan pazardır. Hani pazar?
Mayını temizlenmiş tarlalarda organik tarım yapılabilmesi için yanlış değil isem karayollarından 1-3 km uzakta olması gerekmektedir bu da mümkün değil. Benim o tarlalar ile ilgili projelerim var. Oraya sis perdesini oluşturan, toz emen ağaç türü dikmek istiyoruz ki hem tozu hem sıcağı engeleyip kuzey rüzgarlarını kesecek.
Gölet yapmak için çeşitli hazırlıklar yapılmış, köylü-kent yaşamını yerinde istihdam etmek istiyoruz.
Yusuf KURT-Belediye başkanlarının gençlikle ilgili somut ne tür projeleriniz var?
Abdulmuttalip BİLGİÇOĞLU- Size Kültür Merkezi kazandırdık. Ayrıca uydu kent projemiz var ama çok uzan vadede olabilecek bir proje. Gençliğin iş sorunu var biliyorum ama ne yazık ki işsizler ordusu olmazsa vahşi kapitalizm olmaz. İşsizlik sorununu kısa vadede tek başına belediyeler çözemezler, genel bir sorun.
Gültekin ÇELİK- Festival çalışmalarını destekleyecek misiniz?
Abdulmuttalip BİLGİÇOĞLU- Eger bütçemiz el verirse destekleyeceğiz. Dil konusunda destekleriz, gelir size tercümanlık bile yapabiliriz.
Muhittin BOZAN- Sorular köküne inmeden üstün körü irdeleniyor? Çağrılanlar, STK'ları önemsemiyor? Siz seçilirseniz çok dilli belediyeciliği yaşama geçirecek misiniz?
Abdulmuttalip BİLGİÇOĞLU- Vekillerimiz gelmiş olsaydı benim de onlara soracak sorularım olacaktı. Özellikle 3-4 vekilimiz (AKP) Mardin'e hiç bir şey yapmamışlardır. Yönetim kendine o kadar güveniyor ki Mardin'de Belediye Başkan Adaylığına bazı vekillerimizin lafları, odun konsa dahi seçilir diyorlar. Biz Mardinliler odunla yönetilmeye layık insanlar mıyız, bize bunu yakıştıracaklar. Bizim yıllara dayalı tarihimiz mevcut burası ilklerin şehri .
Çok dilli belediyecilik yapamam ve devlet güçlerini karşıma almak istemem. DTP belediye adayları dahi yapmamıştır.
Servet DEMİRCAN- D.Bakır Sur belediye Başkanı
Abdullah DEMİRBAŞ bu projeden dolayı açığa alınmıştır.
Ceyhan ERDOLU-Mardin sorunları ile ilgili 23 ana sorundan oluşan bir anket çalışması yapıyorum. Baz istasyonları en büyük sorun. Siz bunu için ne yapabileceksiniz?
Abdulmuttalip BİLGİÇOĞLU- Teknoloji ile ilgili bir sorun. Cep telefonunu kullandırtmaya bilseydik veya benzeri tekneolojik aletleri, belki sorun azalabilirdi. Bunun farklı hukuki boyutu olması lazım.
Mehmet TİMURAĞAOĞLU- Biz SP olarak belediye başkanlığını alırsak yapacağımız tüm çalışmaları 6 ayda bir, uzun-orta ve kısa vadeli yaptıklarımızı, projelerimizi basına açık yapmayı hedefliyoruz.
Nusret ÇAKAR- Çevre ve Ekoloji Yaban Yaşamı Destekleme Derneği olarak MARDİN'e ; cesur, gözüpek, tarafsız, adil, dürüst, paylaşımcı, herkese ve her şeye açık olan, gönüllü, kurallara uygun davranan, yapılan ve yapılacak işlerle ilgili bilgi sahibi olan, yapılan işleri denetleyen, öğrenmeyi seven, yenilikçi, girişimci, çalışkan analitik düşünceye sahip ve öyle davranan; masabaşında buyuran değil şahsiyete çalışan, 8-5 profesiyonel mesai anlayışı ile değil, gereken yer ve zamanda gece gündüz çalışan, gösterişten uzak, medyatik olmayan, yaptıklarını yurttaşın takdirine bırakıp yapamadıklarını nedenleri ile birlikte açık yüreklilikle söyleyebilen; güçlünün dediğini korktuğu için yapıp, garibin dediğini inşallah ve maşallahlara havale etmeyen; savurgan olmayan, işini yapmayanı uyaran, gerekirse cezalandıran hatır gönül için, dost akraba, ahbap çavuş için değil gerektiği için yatırım yapan; en önemli işi temizlik olan, sosyal olan ve bu alanda yatırım yapan, hayvanları seven ve öncelikli olarak bir hayvan barınağı yapan; bulunduğu makamın değişmez ve değişmeyecek tek sahibi değil, bir emanetçi olduğunu ve emanete ihanet etmeyen; uyarılmaktan hoşlanmayan değil, uyarıldığı için sevinen, dikkate alan ve gereğini yerine getiren; zalime gücü yetmediği için acısını gücünün yettiği mazlumdan çıkarmayan; ne kadar bilirse bilsin yine danışan, her kesimden de kalabalık gönüllü danışmanları olan, proje üreten, yaşama geçiren ve çıktılarını halk ile paylaşan; kadın-çocuk-yaşlı-özürlü ve benzeri dezavantajlı kesime her zaman öncelik tanıyan, topuzu ile oynadığı kantarın gün gelip kendisini de yanlış tartacağını unutmayan…
Ortak sonuç:
Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları temsilcileri, belediye başkan adaylarına Mardin'in temel sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulması için kendilerine düşen görevi yerine getirmeye hazır olduklarını söyledi. STK'lar ve Meslek Odalarının gücü ile çağrılanları, toplantılarımıza katabileceğimize inanarak bu platforma sahip çıkmalıyız.
Değerlendirme:
1. İletişim
a. 50 Sivil toplum örgütü ve meslek odalasına e-mail; yeni katılacaklara broşür gönderildi. Bazı meslek odaları temsilcileri ile telefon ile görüşüldü. CHP Adayı ile sahsen görüşülüp davetiye bırakıldı. Diğer adayların bir kısmına telefon ve e-mail, birine de hem telefon hem de fax ile davetiye gönderildi.
b. Millletvekillerin tümüne (6 kişi) fax ile ulaşıldı. Ayrıca hem kendi şahsi E-mail adreslerine hem de AKP Mardin ile ve DTP Genel Merkez Basına E-mail gönderilmiştir.
3. Medya
Altı yerel medya mensubuna e-mail yolu ile davetiye gönderilmiştir. Ayrıca birebir görüşülerek ve telefonla aranarak davet edilmişlerdir. Medyanın önemi bu toplantıda kendini hissettirdi. Gereken hassasiyeti üç basın mensubu arkadaşımız göstermişlerdir.
Değerlendirenler:
Ayşe ELVEREN MULLA ESMAIL
MARDİN FORUM OÇG GİRİŞİMCİSİ