Yer:Öğretmenevi Toplantı Salonu
Tarih:06.06.2009
Yerel Katılım:
2.Uluslararası Af Örgütü Malatya Grubu Üyelik Geliştirme Koord.-Ferman SALMIŞ
3.Sakatlar Derneği Başkanı – Ali Haydar KOYUN
4.Kadın Girişimcileri Derneği Başkanı-Ayşe YILDIRIM ÖZCEYHAN
5.Türkiye Yazarlar Birliği Temsilcisi-Adil AKKOYUNLU
6.Eğitim Bir Sen-Mehmet AKGÜL
7.Tüketici Hakları Derneği-Ali DÜZOVA
8. Mazlum Der-Sinan Oral
9. Türk-İş -Servet AKBUDAK
10. Beydağı Yamaçları Eğitim Kültür Day.Der.-M.Sait AYTEKİN
11. Gazeteci-İbrahim GÖÇMEN
12. Memur Sen-Selahattin CANPOLAT
13. Meşale Der-Kazım KAYAN
14. Bilsam (Bilgi Yolu)-B.Temel AŞICI
15. Tüko Der-Nesrin YILDIRIM
16. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği-Ömür AKKEL
17. Öz İplik İş-Mustafa BAŞTÜRK
18. Yerel Gündem 21-Hasan BATAR
19.Bilgi Yolu-Murat SEZİK
Medya:
1.GÜNEŞ TV,ER TV,TV MALATYA,KANAL MALATYA
Moderatör: Nesrin YILDIRIM–TÜKO DER
Konular:
1.Kürt Sorunu Nasıl Çözülür?
Konuşulanlar:
Adil AKKOYUNLU: Kürt sorunu Osmanlı döneminde yoktu. Bugün Kürtlerin yaşadığı bölgeye Kürdistan deniyordu. Herkes Osmanlı olarak görülüyordu. Birileri bizim haklarımızı elimizden alırsa biz de tepki gösteririz. Bir dilin yasak oluşu insanlık ayıbıdır. Hiçbir insanın diğerine üstünlüğü yoktur. Irkçılık yapmak insanlık suçudur.
Servet AKBUDAK: Türkiye’nin en büyük sorunudur. Ancak çok büyük bir dezenformasyon var. Bu sorun ortak paydada görülemedi. Eğer derin bir ahlak ,derin bir vicdan, ortak bir akıl ortaya konmazsa bu sorun çözülemez. Çözümü konusunda konsensüs sağlanamadı. Sivil toplum örgütleri olarak sorunu sahiplenmemiz, Türkiye’nin birliği, bütünlüğü içinde sorun çözülebilir. Cumhurbaşkanının açıklaması neticesinde sivil toplumun rolünü üstlenmesi gerekir.
Kazım KAYAN: Verilmiş haklar Cumhuriyet döneminde geri alındı. İnsanların dilleri yasaklandı, isimleri yasaklandı. Binlerce yıl bir arada yaşayan insanlar bir anda düşman kesildiler. Büyük yığının ne konuştuğunu, ne istediğini bilmemiz gerekir. Silah kullanmak kamuoyunu uyandırmak içindir. Vicdan çerçevesinde bu sorun çözülebilir. Sorun aynı zamanda Türk sorunudur. Ordu daha liberal bir çizgiye kayacağının tipuçlarını veriyor. AKP bir ileri iki geri yaptı. Ama çözüm gücü vardır. Muhalefette de bir konsensüs sağlanabilirse sorun çözülebilir. Biz de karar vericilere cesaret verebilirsek sorunun çözümüne katkı sunabiliriz.
Ali DÜZOVA: Kürt sorunu derken acaba kültürel haklar mı yoksa devlet veya eyalet kurrmak mı isteniyor?
Mustafa BAŞTÜRK: Birbirimize bakış açısı önemli.Şimdiye kadar Kürt sorunu yok deniyordu. Üniter yapı tabi ki çok önemli. Korkuları arka tarafa atıp sorunu cesaretle çözmeliyiz. Aydınlara özellikle bu konuda çok iş düşüyor.
Temel AŞICI: Türk ve Kürt sorununun üç ayağı var. Halklar arasında sorun yoktur. Her iki tarafın derin güçleri var. Bugün AKP ile DTP arasında diyalog var mı?
Ferman SALMIŞ: Başbakan 2005’te Diyarbakır’da bir açılım yaptı. Bu açılımla ilgili bir güncelleme var mı? Parlamento uzlaşının neresindedir?
İbrahim GÖÇMEN: 1900’lü yıllardan sonra Kürtler adına birçok olumsuzluk yaşanmıştır. Bu Cumhuriyet döneminde Kürtler imha edildi. 40 bine yakın insan öldürülmüş. Hala biz dağda 5 bin kişi var diyoruz. Kürtler kendi kimliklerini ve kültürlerini özgürce yaşamak istiyorlar. Son altı yılda AKP hükümetinin demokratikleşme konusunda büyük bir katkısı oldu. TRT 6 bir ön adımdır.
Ömür AKKEL: Kürt sorununun çözülmesi için sorunun doğru tanımlanması ile mümkündür. Örneğin Kürtlerin kutladığı Newroz, Nevruza dönüştürüldü. Bu farklı bir boyut ve çatışma getirir, sorunu çözmez.
Mehmet AKGÜL: Muhalefet partileri sorun üzerinde siyaset yapmadan elini taşın altına koymalıdır. Bizler samimiysek Türkiyelilik kimliği ile sorunu çözebiliriz.
Sinan ORAL: Sorunun ne olduğunu bilmek ve çözmek gerekir. Sorunu bitirmek tekrar ortaya çıkarmaz mı?
Öznur ÇALIK (Milletvekili): Kürt sorunu konusunda çok önemli gelişmeler ve ciddi açılımlar yaptık. En büyük açılımımız TRT 6’dır. Bunu TRT aracılığıyla yaptık. Dili kullanması, eğitimi kullanması bölgeye katkı yapacaktır. Öncelikle sorunun adının konması önemlidir. Bu toprakları nasıl hep beraber savunduysak sorunu da hep beraber çözeceğiz. Sorunu sadece terör örgütüne bağlamak doğru değildir. Hepimiz öncelikle bu terör örgütünü lanetlemeliyiz. Mecliste temsili olan tüm siyasi partilerin çözüme katkıda bulunmaları gerekir. Sorunun kabul edildiğini söylüyorum. Bu Türkiye’nin sorunudur. Hepimizin barışçıl yaklaşımla elimizi taşın altına koymamız gerekiyor.Çözüm isteyen herkesin katkısı olmalı.
Değerlendirme:
1. İletişim
a. Sivil toplum ile
34 (Otuz Dört) sivil toplum örgütüne davetiye verdik,telefon,e-mail ve yüz yüze görüşerek davet ettik.
b. Milletvekilleri ile
Milletvekilleri ile telefonla görüştük ve faks çektik.AKP milletvekili Öznur ÇALIK toplantıya katıldı.
3.Medya
35 yerel ve ulusal medya mensubuna (yerel gazete,tv,ulusal medya yerel temsilcileri) mail attık,4 yerel tv kanalına telefonla ulaştık.4 yerel kanal muhabirleri katıldı.Tüm yerel kanallarda haber olarak verildi.
Değerlendirenler:
Semine DENGEŞİK Malatya Forum OÇG Girişimcisi