Yer : İnşaat Mühendisleri Odası
Tarih : 14.03.2009
Yerel Katılım:
1. Toplum Gönüllüleri Vakfı Malatya Koordinatörü – Mehmet BALİN
2. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı – Fevzi ÇİÇEK
3. Uluslararası Af Örgütü Malatya Grubu Üyelik Geliştirme Koord.Ferman SALMIŞ
4. Muhtarlar Derneği -Mehmet DÖNMEZ
5. Elektrikçiler Odası Başkanı – Hüseyin BAŞTÜRK
6. Sakatlar Derneği Başkanı – Ali Haydar Koyun
7. İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi -Vehbi ALUÇLU
8. Kadın Girişimcileri Derneği-Nesrin YILDIRIM
9. Memur Sen-Cemal KALAY
10. Meşale Der-Kazım KOYUN
11. Mimarlar Odası-Tayfur ELMAS
12. Türkiye Yazarlar Birliği Temsilcisi-Adil AKKOYUNLU
13. Eğitim Bir Sen-Mehmet AKGÜL
14.Sosyal Sorumluluk Topluluğu-Kabra AKEL
15.Bilgi Yolu-İbrahim GEZER
16.Gazeteci-İbrahim GÖÇMEN
17.Beydağı Yamaçları Eğitim Kültür Day.Der.-M.Sait AYTEKİN
18.Çelikhan Derneği-Mustafa ÇELİK
19.Alperen ÖZDEMİR-İnönü Üniversitesi Öğrencisi
20.Cemre ÖZCAN-İnönü Üniversitesi Öğrencisi
21.İMO-Bedir ÖZTEN
22.Sosyal Sorumluluk Topluluğu-Veli IŞIK
Medya:
1. GÜNEŞ TV,ER TV,TV MALATYA,KANAL MALATYA,UFUK TV,İHA,AA
Moderatör: İbrahim GÖÇMEN-Gazeteci
Konular:
1. Genel konu: Birlikte Yaşam Projesi
2. Yerel konu: Kentsel Dönüşüm
Konuşulanlar:
1.Kazım Kayan bu coğrafyada herkes şimdiye kadar kendi düşüncesinin doğruluğunu ötekinin yanlış olduğunu söyledi.Biz ve bizden olmayanlara nasıl bakacağız?Empati kurmak çok önemli.Bizim gerçeklerimize uyarsa doğru,değilse yanlış diye bakamayız.Yüzyıllardır bu ülkede birilerini ötekileştirdik,hristiyanları hiç yanaştırmadık bile.Ulus devletin paradigması iflas etmiştir.Türk ve suni paradigması farklılıkları teke indirerek özgür olunabileceği düşünüldü.Baş örtüsü özgürleşmesi isteyen biri aleviler için de aynı şeyi istemiyorsa gerçekçi değildir.Düşüncelerimiz birlikte yaşam yönünde olmalı.Farklı olan bütün unsurlar bir arada yaşamak üzerinde birleştirilmelidir.Herkes kendini nasıl tanımlıyorsa öyle kabul etmek durumundayız.Farklı yaşayanların bireysel haklarını güvence altına almalıyız.Kutsallarımız ve değerlerimiz var ancak bunu tüm insanlar için istemeliyiz.
İbrahim Göçmen demokrasinin tam yerleşebilmesi,birbirimizi kabul etmek önemli.İnsan olmamız temelinde bir arada olmalıyız.Birbirimizi seviyor,sayıyorsak Türkiye’de büyük bir adım atmış oluruz.
İbrahim Gezer tarım ve sanayi devriminden sonra bilgi çağı geldi.Postmodern bir çağ yaşıyoruz.Böyle bir çağda insanları belli bir kalıba sokan anlayışlar aşılmalı.Bizim kültürümüz ve geleneklerimiz bize bu konuda büyük bir miras bıraktı.Esas olan insandır.Bütün ideolojilerin,dinlerin amacı insanı ortaya çıkarmaktır.Bunlar araçtır,aracı amaca dönüştürmemek gerek.”Öteki için fedakarlık yoksa orda erdem yoktur” diye bir söz vardır.Dünyadaki değişimleri göz önüne alarak, tanımlamaktan çok tanımak gerek.Anlamaya çalışmamız,empati yapmamız gerekiyor.
Adil Akkoyunlu bizim burada bile bir arada bulunuşumuz çok önemli.Mağdur edilen,yalnızlaştırılan herkesin yanında olmamız gerekiyor.Tüm haksızlıklara karşı bir birlik oluşturmamız,hangi dil,hangi ırk haksızlığa uğruyorsa onun yanında olmalıyız.”kendisi için bir şey isteyen diğeri için istemiyorsa bizden değildir” diye bir söz vardır.Birbirimizi tanımalı,insanlarla barış ve dayanışma içinde olmalıyız.
Mehmet Balin kavramları birbirine karıştırmazsak birbirimizi daha iyi anlayabiliriz.Birbirimize tahammül göstermek en önemli şeydir.Tahammülden sonra sevgi ve saygı gelir.
Ferman Salmış kültür bir coğrafyayı yansıtıyor.Ötekileştirme sosyal bir kanserdir.Yeni bir anayasa yapılırken taraf olmalıyız.Türkiye Cumhuriyeti nin bir hukuk devleti olmaya ihtiyacı vardır.Sistem şimdiye kadar bizi birbirimize tanıttırmadı.
Mehmet Akgül birlikte yaşamanın temel unsurlarından birisi de demokrasinin olmasıdır.Çocuk ailede yetişirken ,ötekini kötülemeden sevgi içinde büyütülürse diğerinin haklarına da saygılı olur.Okullarda demokrasi ve insan hakları dersi kondu.Bu da önemli adımlardan biridir.
2.Yerel Gündem:Kentsel Dönüşüm
İbrahim Göçmen ilimizde üç yıldır kentsel dönüşüm tartışılmaktadır.Gecekonduların yapılandırılması önemli ancak kentsel dönüşümden çok rantsal dönüşüme dönüşmektedir.Bu sadece Malatya’da değil,tüm illerde yaşanan sorundur.Orada yaşayanların çarpık kentleşmede sorumluluğu yoktur,halkın çıkarlarından çok sermayenin çıkarları ön planda tutulmuştur.Beydağı mahallesinin depreme dayanıklı olması,yüksek bir yer olması orasını cazip bir yer haline getiriyor.Oysa Malatya’nın çevre yolu altında kalan diğer bölgelerinde de aynı sorun var,ama diğer yerlerde dönüşüm yapılmıyor.
Sait Aytekin daha önceki planlamada halkın mağduriyeti vardı.Ancak yeni komisyon oluşturularak bu düzeltilmeye çalışılıyor.Bizi ilgilendiren, orada yaşayan halkın o dağı yaşam alanı haline dönüştürmeleri ve bunun sonucunda da emeklerinin karşılığını alamamalarıdır.Geliştirdiğimiz tepki ve eylemlerle hakkımız olan parayı almak istiyoruz.Toki başkanı ile yapılan görüşmede “devlet vatandaşını mağdur etmez” dedi.Biz orada yaşayanlar apartmanlarda yaşayamayız.Kentsel dönüşümde dayatma ve zorlama yoktur.Toki kendisi gelmemiş,belediye Toki’yi davet etmiştir.Fiyat belirleme komisyonunda,orada yaşayanların maddi olarak kayıp yaşamamaları için gerekenler yapılıyor.
Mustafa Çelik biz beydağı mahallesinde yaşayanlar olarak kentsel dönüşüme karşıyız.İnsanların mağduriyeti üzerinde hiçbir rant sağlanmamalıdır.Toki’nin yapmış olduğu çalışmada sorunlar yaşanıyor.İlk etabı 2400 metrekare olan alanda 16000 konut yapılacak.Kentsel dönüşümün Toki tarafından yapılmasına da karşıyız.Malatya olarak teknik kadromuz var,mimarlar odamız var,kendi öz kaynaklarımızla,kendi insanımızla daha iyisini yapabiliriz.Değer tespiti de insanlara hüsran yaratacaktır.Bizim insanlarımızın mağdur olmaması için insanı merkeze alan bir anlayış olmalıdır.Orada yaşayanların sosyal ve kültürel yaşam tarzı dikkate alınmalıdır.
İnşaat Mühendisleri Odası biz kentsel dönüşümün Malatya’da uygulanmasından yanayız.Malatya deprem bölgesinde olduğu için yapıların depreme dayanıklı olması gerektiğini düşünüyoruz.Kentsel dönüşümün dört farklı biçimi var.O bölgeler çöküntü alanıdır.Oranın kente entegre edilmesi gerekir.Büyük kentlerde rantı yüksektir ama Malatya’da rantı çok yüksek değil.
Mehmet Akgün Kentsel dönüşüm Malatya için tarihi bir fırsattır.O bölgemizde belediye otobüslerinin dahi giremeyeceği dar sokaklar var.Ancak orada yaşayan insanların da mağdur edilmemesi gerekiyor.
Mimarlar Odası kentsel dönüşümde insanların yüksek binalarda yaşamasına gerek yok.Daha az katlı evler yapılabilir.Makro planlama yapılmalıdır.Toki’nin yaptığı konutlar Türkiye’nin her yerinde aynı.Malatya’ya has binalar olmalı.11 katlı binalar orada yaşayanların yaşam tarzına uygun binalar değil.
Mehmet Balin mağdur olan insanlar sadece Beydağı mahallesinde yaşayanlar değil,Taştepe,Melekbaba,İzollutepe,Kiltepe mahallelerinde de mağduriyet var.Yirmi yıldır burada yaşıyorum ve hiçbir değişiklik yok.
Nesrin Yıldırım kentsel dönüşümden yanayız.İnsanlar mağdur edilmeden,maddi zarara uğramadan olmalı.Sağlık,eğitim,barınma sosyal devletin vazgeçilmezleridir.Toki yerine Malatya da yaşayan insanlar tarafından yapılmalıdır.
İbrahim Gezer Toki bölgenin koşullarına göre ev yapmalı.150 metrekare yapması gereken yerde 80 metrekare yapılıyorsa bu sorundur.Toki yerel özellikleri dikkate almalıdır.4 kattan sonra insanların sosyalleşmesi azalıyor.O bölgeye çok katlı binalar uygun değildir.
Sosyal Sorumluluk Topluluğu sosyal devlet uygulamalarını burada görmek mümkün değil.İnsanların mağduriyetini gidermenin yanında geçimlerinin de sağlanması gerekir.
Ziraat Mühendisleri Odası kentsel dönüşümle beraber,tarım alanlarının da imara açılması önemli.Olayın bir de sosyal yönü var.Bu bölge imara açılması açısından bakir bir alan.Orada yaşayanlar diğer alanlara taşınamaz.
Meşale Der Toki yoksullar için önemli şeyler yaptı.devletin eliyle yapılan işler daha yararlı.
Değerlendirme:
1. İletişim
a. Sivil toplum ile
32 (Otuz İki) sivil toplum örgütüne davetiye verdik,telefon,e-mail ve yüz yüze görüşerek davet ettik.
b. Milletvekilleri ile
Tüm milletvekilleri ile telefonla görüştük ve faks çektik.Mevlüt Aslanoğlu ve İhsan Koca katılacaklarını ilettikleri halde katılmadılar.Sadece Ömer Faruk Öz mazeret bildirdi.Toplantıya hiçbir milletvekili katılmadı.
3. Medya
35 yerel ve ulusal medya mensubuna (yerel gazete,tv,ulusal medya yerel temsilcileri) mail attık,5 yerel tv kanalına telefonla ulaştık.5 yerel kanal,İHA ve AA muhabirleri katıldı.Tüm yerel kanallarda haber olarak verildi.
Değerlendirenler: Semine DENGEŞİK Malatya Forum OÇG Girişimcisi