Yer : Öğretmenevi Toplantı Salonu
Tarih : 10.01.2009
Yerel Katılım:
1. Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı – Yusuf İNAN
2. Toplum Gönüllüleri Vakfı Malatya Koordinatörü – Mehmet BALİN
3. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı – Burhan ÖZHAN
4. Uluslararası Af Örgütü Malatya Grubu Üyelik Geliştirme Koord. – Ferman SALMIŞ
5. Muhtarlar Derneği Başkanı – Mehmet DÖNMEZ
6. Makine Mühendisleri Odası – Erdal YAVAŞ
7. Tüketici Hakları Derneği Başkanı – Ali DÜZOVA
8. Elektrikçiler Odası Başkanı – Hüseyin BAŞTÜRK
9. İnsan Hakları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi – Tahsin PEKER
10. Sakatlar Derneği Başkanı – Ali Haydar Koyun
11. İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi – Vehbi ALUÇLU
12. Makine Mühendisleri Odası – Mustafa OKÇU
13. BTS (Kesk) Şube başkanı – Hasan AKDEMİR
14. Malatya Girişim Grubu Üyesi – Kenan KARAKOÇ
15. Mazlum Der Şube Başkanı – Özkan HOŞHANLI
16. Türk İş Malatya Temsilcisi – Servet AKBUDAK
17. Hüseyin SARIGÜL
18. Asım DEMİRKÖK
19. Ömer ŞARAPNAL
20. M.Raif UÇAR
Milletvekilleri:
1. F.Mevlüt ASLANOĞLU (CHP)
Medya:
1. Güneş TV
Moderatör: Ferman SALMIŞ-Uluslararası Af Örgütü Üyesi
Konular:
1. Genel konu: 4320 sayılı Ailenin Korunmasına dair yasanın uygulanması aşamasında Türkiye çapında yaşanan sıkıntılar.
2. Yerel konu: Doğalgaz ve Asansör Denetimi
3. Yerel Konu:STK ların yerel seçimlerdeki rolü ve etkisi
Konuşulanlar:
1. Genel konu olarak alınan 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Yasanın uygulanması aşamasında Türkiye çapında yaşanan sıkıntılar konulu gündem maddesi önerisini yapan ve sunum yapacağını bildiren KAMER katılımcısı il dışında olduğu için toplantıya katılamadı, forum bileşenleri konunun bu toplantıda görüşülmemesi yönünde karar aldı.
2. Doğalgaz ve Asansör Denetimi
Yusuf İnan (Elektrik Mühendisleri Odası): Doğalgaz ilimize yeni geldiğinde dağıtım şirketi Pegaz denetimi elektrik mühendisleri odası olarak bizim yapmamızı istedi, biz de yaptık. Ancak dağıtım şirketi el değiştirdikten sonra bizimle iletişim kesildi ve denetim konusunda neler yapıldığı konusunda bilgimiz yok.
Hüseyin Baştürk(Elektrikçiler Odası): Malatya’ya doğalgaz geldiği zaman elektrik mühendisleri odası ile odamız arasında yetki konusunda çatışma yaşandı. Aramızdaki sürtüşmeden dolayı da Pegaz bu denetimi kendisi yapmaya başladı. Doğalgaz boruları döşenirken elektrik borularının olduğu yerin tersinden gelmesi gerekiyor.
Erdal Yavaş (Makine Mühendisleri Odası): Topraklamada problem var. Bu da her ildeki teknik şartnameye göre değişiyor. Enerji Piyasası Kurulunun tek bir şartnamesinin olması ve şartnamenin Türkiye’nin her yerinde uygulanabilir olması gerekiyor. Sorun bir de bacaların yeterince uzun olmamasından kaynaklanıyor. Ayrıca dairelere takılan menfez camlarının sağlıklı olması gerekiyor. Baca denetimini yapmak da hem gaz şirketine hem de dağıtım şirketine aittir.
Ali Düzova(Tüketici Hakları Der.): 2 yıl olan garanti süresi sonunda firmalar kapanabiliyor, o zaman da tüketiciler muhatap bulamıyor.
Erdal Yavaş: Garanti süresince yetkili firma yapmak zorundadır. Baca ve kombi bir bütündür ve ikisi de garanti süresince firma sorumludur. Ancak hem hukuki hem de teknik anlamda problem var. İmalatlarda yetki ve sorumluluk mühendislerindir. Orda çalışan usta ve çalışanların da sorumluluğu mühendistedir.Topraklamanın sorumluluğu da mühendiste olduğu için tesisatın tümünde mühendisin imzasının olması gerekir. Bacaların hiçbiri ortak bacaya bağlanamaz. Doğalgaz bacası krom-nikel olmalı, hiçbir metali üzerinde barındırmamalı.
Mehmet Balin(TOG): Teknik bilgi kadar halkı nasıl bilgilendiririz kısmı bizi biraz daha ilgilendiriyor. Bize teknik bilgi verilirse biz de halkı bilinçlendiririz.
Tahsin Peker (İHD): Gaz şirketleri insan merkezli değil, kar ve kazanmak amaçlı şirketlerdir. Hem makine hem de elektrik mühendisleri odası tarafından denetiminin yapılması gerekir.
EMO: Daha önceki belediye başkanı ile asansörlerin denetimi ilgili bir çalışmamız vardı. Asansörlerin yılda bir kez denetiminin yapılması gerekiyor. Geçen yıl bir çocuk bu nedenle öldü. Yasal denetim yeterince yapılmıyor. Ruhsatı veren kurum olarak belediye denetimi yapmak zorundadır. Biz protokoller hazırlayıp belediyeye iletiyoruz ancak dikkate alınmıyor. Protokollerin bir örneği bizde, yaptırım gücümüz yok. Uygulanacak yasalar basit, uygulanabilir ancak yetkililer yasal zorunluluğu yerine getirmiyor. Denetimler olmuş olsa yöneticiler de sorumlu olmaz.
Mevlüt Aslanoğlu (Milletvekili): İlgili meslek örgütleri hangi konuda bilgi aktarıyorsa mutlaka mecliste gündeme getiriyorum.Bana burada konuştuklarınızı rapor olarak sunun İç İşleri Bakanlığına iletelim, gündeme getirelim sonra da dönüp size hesap soralım.
3. STK ların yerel seçimlerdeki rolü ve etkisi
MMO: Yerel seçimlerde sivil toplum kuruluşlarının etkisi % 80 olmalıdır. Belediye başkanlarının da STK’ lara bakışı ön yargısız olmalı. STK’lar da birbiri ile iletişim içinde olmalı. Yerel seçimlerde bu etki ortaya çıkacaktır.
Mehmet Balin (TOG): Yerel seçim ve STK’lar yan yana geldiğinde; STK’lara karşı olumsuz bir bakış açısı var. Çünkü farklı amaçlar için stk kuruluyor. STK’nın kuruluşunda siyasi amaç yoktur ve olmamalıdır.
Servet Akbudak (Türk-İş): Kentleşmede özellikle meslek odalarının etkisi daha büyüktür. Ayrımsız ve ön yargısız bir belediye anlayışının olması gerekir.
İHD: STK’ların yaşamda etkili olması için güçlü olması gerekir. Çağdaş, gelişmiş ülkelerde STK’lar daha etkilidir.
Hasan Akdemir (BTS): STK’lar siyasi anlayışa sahip olmamalıdır. Mahalle konseyleri oluşturularak, belediyeyi halkın kendisi yönetmelidir. Belediye başkanlarının da yüzlerini STK’ lara çevirmesi gerekir.
Hüseyin Baştürk (Elektrikçiler Odası): Siyasi olarak STK’lar arasında çekişme var. Bizim aramızda diyalog ve yakınlık olmalı.
Ali düzova(Tüketici Hak.Der.): STK’ların sürekliliği konusunda sıkıntı var. STK’lar olarak kamu üzerinde ne kadar etkimiz var? Bizim burada bir platform oluşturmamız önemli.
Mehmet Dönmez (Muhtarlar Der.): Biz her toplantımıza belediye başkanını davet ederiz. Son 4-5 aydır başkan toplantılarımıza katılmadı.180 mahalle muhtarı bir araya geliyoruz. Biz buradaki STK’lar birbirimiz ziyaret etmeli ve iletişim içinde olmalıyız.
Ali Haydar Koyun (Sakatlar Der.): Etkili olabilmemiz için ekonomik gücümüzün ve üye gücümüzün olması gerekir.Biz STK’lar “ön yargısız” davranıyoruz ancak diğer kişi ve kurumlar da ön yargısız olmalı.
Değerlendirme:
1. İletişim
a. Sivil toplum ile
32 (Otuz İki) sivil toplum örgütüne davetiye verdik,telefon,e-mail ve yüz yüze görüşerek davet ettik.
b. Milletvekilleri ile
Tüm milletvekilleri ile telefonla görüştük ve faks çektik.Öznur Çalık ile e-mail yoluyla da davetiye gönderdik.Milletvekillerinden Ömer Faruk Öz İstanbul’da bir programı olduğu için katılamayacağını bildirdi.Öznur Çalık Diyarabakır’da trt 2 kanalında yapılacak canlı yayına katılacağını telgrafla iletti.
3. Medya
43 yerel ve ulusal medya mensubuna (yerel gazete,tv,ulusal medya yerel temsilcileri) mail attık,5 yerel tv kanalına telefonla ulaştık.Ancak aynı gün Malatya’da yapılan miting,açılış ve programlardan dolayı medyanın ilgisi az oldu.Sadece bir yerel tv kanalı çekim yaparak haberi verdi.Bir dahaki toplantı için yerel medya kuruluşları tekrardan ziyaret edilecek.
Değerlendirenler:
Semine DENGEŞİK Malatya Forum OÇG Girişimcisi