Yer: Konya İnşaat Mühendisleri Odası Toplantı Salonu
Tarih: 17.01.2009 Saat: 13:00 – 16:00
Yerel Katılım:
1.İnşaat Mühendisleri Odası Yön. Kur. Üyesi Ali Çınar
2.Aydınlar Ocağı Başkanı Mustafa Güçlü ve Yardımcıs
3.Gıda Hareketi Başkanı Kemal Özer
4.Avrupa Birliği Çalışmaları Merkezi Başkanı Ali Rıza Tanaçar
5.Selçuk Üniversitesi Prof. Dr. Abdullah Özbek
6.İnsan Hak ve Özgürlükleri Derneği Başkanı İsmail Günaydın
7.Tüketiciler Birliği Konya Şube Bşk. Yrd. Ayhan Tekin
Milletvekilleri:
Milletvekili katılımı olmadı,
Mustafa Kabakçı yurtdışında olacağından Hüsnü Tuna’da bölgesindeki bir problem nedeniyle katılamayacağını belirtip tebrik telgrafı çektiler.
Telefonla aranılan bazı milletvekilleri faksların ulaşmadığını belirtirken bazıları da bir sonraki toplantı için gelebileceklerini belirttiler.
Medya:
1.Konya Postası, Merhaba ve Memleket gazeteleri haber olarak verdi
2.ÜNTV, SUNTV ve KONYATV haberlerde verdi.
Başka ilişkiler:
Kolaylaştırıcı : Mustafa Dinç
Konular:
Vekillerin ve STK’ların katılımı: Açılış konuşmasında geçen “Eski köye yeni adet” sözümüz gündeme getirildi. Bu söz tutar mı ya da bu sözün dediği yerine getirilir mi? Vekiller olmadığına göre bu söz yerine getirilemiyor demektir. Gerçi vekillerin olduğu yerde de bize pek söz hakkı düşürülmezdi. Vekillerin burada olmamasının sebebinin başında Siyasi Partiler Kanunu geliyor. Bu kanuna göre onları vekiller değil Genel Başkanlar seçer. Bu yüzen onlar milletle değil kendilerini seçen Genel Başkanlarla dolayısıyla Ankara ile meşguller. Bu yüzden milletvekillerini gerçekten milletin seçeceği kanun düzenlemesi yapılmalı.
“Cumhuriyet fazilettir.” sözü eksik bir sözdür. Zira herkesi bilim adamı da yapsanız aslında halkın yüzde sekseni cahildir. Bu yüzden cumhuriyeti dolayısıyla da demokrasiyi cahiller idarisinden kurtarmak için halkın eğitilmesi gerekir. Bu yüzden insanlara hikmet, şecaat ve iffet eğitimi verilmelidir. Bu sayede erdemli insanlar yetişmiş olur. Bu sayede de demokrasi erdemlilik esaslarına göre eğitilmiş insanlar rejimi haline gelir ki o zaman “Cumhuriyet fazilettir.” Sözünün içi doldurulmuş olur.
Ayrıca Müslüman bir ülkede laiklik olmaz, olsa da tutmaz. Yine son günlerde gündemde olan İsrail mallarını boykot olayı da Türkiye’de tutmaz. Çünkü bizde Alman kültürü, batı kültürü yoktur. O kültür olacak ki oradaki o bilinç bizim insanımızda olacak ki bizde bu boykot tutsun.
Gelelim Konya’daki sivil toplum kuruluşlarına. Bu kuruluşlar ne yapabilirler ya da ne yapmalıdırlar ki misyonlarını yerine getirmiş olsunlar? Bu kuruluşlar kendi misyonlarına uygun adam gibi kaliteli öğrenciler, insanlar bulup onları alanlarında en iyi şekilde eğitmeliler ve eğitimlerine yardımcı olmamalılar.
2. Konya Ticaret Odası Üniversitesi: Bu konuda www.haberturk.com web adresinde nasıl bir üniversite olmalıyla alakalı bir makalem var. Konya Ticaret Odası’nın yapmayı düşündüğü üniversiteyle alakalı olarak Hüseyin Üzülmez’e ithafen yazdığım makalede üniversitenin hayata dönük hayatta yaşanılan çevreyle, şehirle ilgili sorunlara çözümler getirecek çalışmalar yapması gerektiğini anlattım. Mesela Konya’da ciddi bir şehircilik sıkıntısı var. Konya’daki üniversitenin bu şehircilik sıkıntılarına dönük çözüm önerileri getirmesi gereklidir. Gaz-net isimli doğalgaz dağıtım firması en hızlı hizmeti vereceğiz diye açıklama yapıyor, takip ediyorum en eski makinelerle en yavaş hizmeti veriyor. Bu ne büyük bir çelişki?
Kötülüğü de öncelikli meselemiz olmalı. Bu da eğitimle olur. Bizim savaşacak üstün nitelikli silahımız yok. O halde savaşımızı eğitim silahımızla vermeliyiz. Gelin görün ki bu savaşı yapabilecek ciddi bir akademisyen ve araştırmacımız yok. Öğrencilerin ise maddi sıkıntısı olmamalı. Okullarda : “Hakikat en büyük değerdir yazılmalı.” Ve bu yazının gereği yerine getirilmeli. Bilimde gelinen nokta en son nokta değildir. Bu nokta hakikatın temelidir. Bizde yazılı kültür geleneği e yok. Sözel kültür var. Söylenen söylendiği yerde kalıyor.
3. Gazze Katliamı: Güncel ve kanayan bir yara olan Gazze’deki olaylarla ilgili olarak nasıl bir eylem planı yapılmalı sorusuna cevap arandı. Sivil toplum çok dağınık. Herkes bir şeyler yapmaya çalışıyor ya da yapıyor ama kimsenin kimseden haberi yok. Kimse kimseyi yapacağı faaliyetle ilgili bilgilendirip yardım istemiyor. Konya’da bir Sivil Toplum Kuruluşları Platformu var, başkanı da Latif Selvi ağabeyimiz. Ancak bu platform ne bizi platformun aktivelerine çağırıyor ne de diğer sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına davet edildiği halde katılıyor. Bugün İsrail’e karşı yapılan eylemler dağınık olduğu için kimin neyi nasıl yaptığı belli değil. Başbakan’ın genelgesine göre Gazze’ye yardım için toplanan paraların Başbakanlık kanalıyla gönderilmesinin istenmesi dolaylı olarak İsrail’e yardımdır. Zira hükümet kanalıyla giden yardımlar BM’e gider. BM de resmi olarak bu parayı ya da yardımı İsrail üzerinden Gazze’ye geçirmek durumunda. Zira uluslararası hukukun gereği budur. İsrail de yardımların yüzde yirmisini alıyor. Dolaylı olarak İsrail’e yardım edilmiş oluyor. Bu durumda Başbakanlığın kendi üzerinde yardım gönderilmesinden vazgeçmesi gerekir. Bizler de yardımlarımızı sivil toplum örgütleri üzerinden göndermeliyiz.
4. Bilim Merkezi: Dünya gen teknolojinde ilerlemeler kat etti. Artık nano teknolojiye geçiyor. Türkiye geç de olsa bu alanlarda hızlı bir şekilde çalışmalı ve sanayi devrimini acilen yapmalı.
Bu sanayi devrimi için Konya için büyük bir şans olan Bilim Araştırma Teknoloji Merkezi Konya’ya kaydırılarak açıldı. Bu merkez aktif çalışır hale getirilmeli ve az önce bahsettiğimiz bilimsel çalışmalar bu merkezde hayata geçirilmelidir.
5. Kalkınma Ajansı: Tarım ve Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu’na bağlı olarak Konya’da kurulması kararlaştırılan ajans için gerekli olan 30 personel alımı tamamlanamadığı için proje kabulü yapılamıyor. Oysa ki Konya 2006-2007-2008-2009 yılları için birinci öncelikli bu projeden faydalanacak iller arasındaydı. 2010 yılının projeleri 2009 yılında alınması gerekli. Ajans kurulamadığı için 2009 yılı projeleri de alınamıyor. 2010 yılında ise Konya birinci öncelikli iller arasında çıkacak. Yılda 200 milyon Euro’luk proje desteği sunacak bu birlik kurulamadığı için geçen yıl olduğu gibi bu yılda bu para geri gidecek.Sonuçta 4 yılda Konya için ayrılan 800 milyon Euro harcanamayacak ki bu para Konya ve Konya çiftçisi için son derece ciddi bir meblağdır. Bu konuda milletvekilleri kanalıyla Tarım Bakanlığı ve Tarım ve Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurumu harekete geçirilip personel alımı tamamlattırılıp, ajans faal hale getirilmelidir. Geçmişe dönük Konya’nın alması gereken paralar verilecek projelere aktarılmalıdır.
Konya-Karaman Kalkınma Ajansı da acilen genel sekreterini seçerek işler hale getirilmelidir. Zira bu ajans tarafından da Konya’ya ayrılan para ise 34 milyar TL’dir
Öneriler:
21. Şubatta 4. toplantının yapılmasına, destek çevresinin yenilenmesi için ziyaretler yapılmasına karar verildi.
======================================================================
Değerlendirme:
İletişim
Sivil toplum;
Hem Tüketiciler Birliği hem de ev sahibi İnşaat Mühendisleri Odasının davetiyeleri fakslamasına ve ardından telefonla ulaşılmasına rağmen katılım istenen seviyede gerçekleşmedi, davetiye fakslanması gibi formel yollarla birlikte, ikili ilişkiler zorlanarak bir sonraki toplantıya katılım sağlamak amacıyla çalışılacaktır.
Milletvekilleri
Mustafa Kabakçı yurtdışında olacağından, Hüsnü Tuna’da bölgesindeki bir problem nedeniyle katılamayacağını belirtip tebrik telgrafı çektiler. Aradığımız bazı milletvekilleri programlarının yoğunluğundan dolayı katılamayacaklarını belirttiler.
Girişim ile;
Girişim ile iletişimi e-posta üzerinden gerçekleştirdik, gerektiği durumlarda cep telefonu ile ulaştık yada ulaşılabildik. Bir iletişim problemi yaşamadık.
Malzeme
Katılımcılara TBMM-OÇG broşürü renkli olarak çoğaltılıp sunuldu, salon kapısı uygun olmadığından kürsü gerisine kapısında “Önyargılar Giremez” afişi asıldı.
Medya
Medya katılımı iyiydi Yerel TV’ler ve gazetelerin muhabirleri gelmişti ÜNTV, KONYATV, SUNTV çekim yapıp haberlerde kullandılar. Basında yer alan haberlere ilişkin linkler e-posta ekinde mevcuttur.
Toplantı yönetimi
Kolaylaştırıcı ve ev sahibi kurum adına yapılan açılış ve hoş geldiniz konuşmalarından sonra foruma geçildi. Katılımcı az olduğu için ara verilmedi forum esnasında çay servisi yapıldı.
Öneriler:
Bu toplantımızı İnşaat Mühendisleri Odasının ev sahipliğinde yapmamıza rağmen STK katılımı istenen düzeyde olmamıştır. Bir sonraki toplantımız için Mimarlar Odasını planlamıştık ama bu toplantıya katılamadıkları için bir durum değerlendirmesi yapılmaktadır. Etkin olacağını düşündüğümüz STK başkanlarını bire bir kontakla getirme yolunu deneyeceğiz.
Değerlendirenler:
Mustafa DİNÇ, Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı
Ayhan TEKİN, Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkan Yardımcısı
Kemal Özer Gıda Hareketi Başkanı