Yer:Konya Hekim Evi Eğitim Salonu
Tarih:29.11.2008
Saat: 13:00 – 16:00
Yerel Katılım:
1.Konya Karaman Tabip Odası Başkanı Doç Dr. Faruk Aksoy
2.Toplum ve Çevre Sağlığı Araştırmaları Merkezi Derneği Başkan Yrd. Doç. Dr. Oktay Sarı
3.Sağlık Vakfı Yön. Kur. Üyesi Dr. Ahmet Ergin
4.Aydınlar Ocağı Başkanı Mustafa GÜÇLÜ
5.Gıda Hareketi Başkanı Kemal Özer
6.CHP Konya İl Yön. Kur. Üyesi
7.Numune Hastanesi, Dr. Orhan Külahçı
8.Selçuklu Sağlık Grup Bşk. Dr. Mehmet Bülüç
9.Tüketiciler Birliği Konya Şube Bşk. Yrd. Ayhan Tekin
10.Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkan Yardımcısı Ayhan TEKİN
11.Tüketiciler Birliği Konya Şube Yön. Kur. Üyesi Mehmet Ali MALKOÇ
Milletvekilleri:
1.Atilla Kart (CHP) katıldı.
2.Diğer AKP milletvekilleri Kızılcahamam kampı nedeni ile katılamadılar, katılamayanlardan; Orhan Erdem (AKP), Ayşe Türkmenoğlu (AKP) ve Hüsnü Tuna (AKP) kutlama telgrafı gönderdi Faruk Bal (MHP) ve Orhan Erdem’in (AKP) sekreterleri arayarak katılamayacaklarını bildirdiler.
Medya:
1.Yenimeram, Manşet ve Merhaba Gazeteleri haber olarak verdi, linkleri e-postada bulacaksınız
2.Konya TV birinci haber olarak verdi
3.ÜNTV, SUNTV ve KONTV haberlerde verdi.
Başka ilişkiler:
1.
Kolaylaştırıcı :
Mustafa Dinç
Konular:
1.Konya’da yapımı uzun yıllar süren ve geçtiğimiz yıl açılışı yapılan Bölge Hastanesinin son derece kapasiteli bir hastane olmasına rağmen sadece poliklinik hizmeti vermektedir. Açıklanan imkanlarla verilen hizmetler çelişmektedir. Sağlık Bakanlığının açıkladığı bu imkanlarla bu hastaneyi tam kapasite ve tam hizmetle ne zaman çalıştıracağını ve bu güne kadar neden çalıştırmadığını bilmiyoruz, bilgi de alamıyoruz. Orada sabit bir kadro bulundurmayıp şehirdeki hastanelerden doktor görevlendirilmektedir. Hasta istenen tetkikleri şehirdeki hastanelerde yaptırıp tekrar geri bölge hastanesine dönmektedir. Bu hem hekim hemde hasta için vakit kaybı ve eziyet demektir.
2.Hastaneler arasında koordinasyon eksikliği var. Bir sağlık envanteri çalışması yapılmalıdır.
3.Hastalardan alınan katkı paylarının her kurum için farklı olması doğru değildir. Tüm hastaneler için eşitlenmesi gerekir.
4.Toki’nin son açıkladığı 30 küsur metrekarelik konutlar Türk aile yapısına, gelenek ve göreneklerine uymamaktadır. Bu evlerde sadece üniversite öğrencileri kalabilir. Toki’nin bu güne kadar ürettiği sosyal konutların kiraya verilmesi ve satılması yasak olmasına rağmen evlerin pencerelerinde kiralık ve satılık ilanları asılmakta ve serbestçe el değiştirilerek rant elde edilmektedir. Sosyal konutlar ihtiyaç sahiplerine gitmemektedir.
5.Son yapılan Okyanus operasyonunda olduğu gibi insanlar gözaltına alınırken ve gözaltındaki geçen sürede her gün sağlık kontrolü için getirildikleri numune hastanesi önünde basına teşhir edilmekte ve araçlar kapıya kadar yanaşabilecekken mesafeli durarak basının önünden geçirilerek teşhir edilmektedir. Suçları sabit olmadan henüz sanık bile olmayan bu kişilere yapılan muamele insan hakları ihlalidir. Sağlık kontrolü emniyette yada hastanelerde mahremiyet ilkesi korunarak yapılmalı fiziki şartlar ona göre ayarlanmalıdır. Söz alan bazı hekimlerde bazı zanlıların kontrolleri için emniyete çağrıldıklarını ve kontrollerini orada yaptıklarını, yada emniyetin özel sağlık kuruluşlarına da gidebileceğini söylediler.
6.Konya’da üst geçit az olduğunu bu nedenle de ölümlü trafik kazalarının yaşandığını son yaşanan bir olayda bir hemşire ile iki çocuğunun aynı aracın altında kalarak ölmesinin hemen ertesinde o bölgeye bir üst geçit inşaatına başlandığını ve üst geçit yapılması için mutlaka birilerinin ölmesinin mi gerektiği soruldu.
7.Konya da muhalif söylem eksikliği bulunmaktadır. Adliye taşınınca daha 10 yıl önce yapılan müştemilatı dahil yıkıldığını ve kimsenin çıkıp itirazda bulunmadığını, buranın başka amaçlarla kullanılabilecekken yıkılmasını kamu kaynaklarını israf etmektir.
Öneriler:
1.Atilla Kart : Bölge hastanesi ile ilgili soru önergesi verebileceğini bunun için kendisine bir rapor iletilmesini istedi.
2.Farklı kesimlerin toplantılara katılımın sağlanması ve konuların çeşitlendirilmesi istendi
Değerlendirme:
1.İletişim
a.Sivil toplum;
Hem Tüketiciler Birliği hemde ev sahibi Tabipler Odasının davetiyeleri fakslamasına ve ardından telefonla ulaşılmasına rağmen katılım istenen seviyede gerçekleşmedi, davetiye fakslanması gibi formal yollarla birlikte, ikili ilişkiler zorlanarak bir sonraki toplantıya katılım sağlamak amacıyla çalışılacaktır.
b.Milletvekilleri
CHP Milletvekili Atilla Kart katıldı. MHP milletvekilleri; parti adına düzenlenen bir panel nedeniyle, AKP milletvekilleri ise Kızılcahamam kampı nedeni ile katılamadılar. Katılamayan milletvekillerinden Orhan Erdem (AKP), Ayşe Türkmenoğlu (AKP) ve Hüsnü Tuna (AKP) kutlama telgrafı gönderdi Faruk Bal (MHP) ve Orhan Erdem’in (AKP) sekreterleri arayarak katılamayacaklarını bildirdiler.
c.Girişim ile;
Girişim ile iletişimi e-posta üzerinden gerçekleştirdik, gerektiği durumlarda cep telefonu ile ulaştık yada ulaşılabildik. Bir iletişim problemi yaşamadık.
2.Malzeme
Katılımcılara TBMM-OÇG broşürü renkli olarak çoğaltılıp sunuldu, salon kapısında “Önyargılar Giremez” panosu asılıydı.
3.Medya
Medya katılımı iyiydi Yerel TV’ler ve gazetelerin muhabirleri gelmişti KONYA TV ilk haber olarak girdi, ÜNTV, KONTV, SUNTV çekim yapıp haberlerde kullandılar. Basında yer alan haberlere ilişkin linkler e-posta ekinde mevcuttur.
4.Toplantı yönetimi
Açılış konuşmalarında sonra foruma geçildi. Katılımcı az olduğu için forum esnasında çay servisi yapıldı.
Öneriler:
Bu toplantımızı Tabipler Odasının ev sahipliğinde yapmamıza rağmen STK katılımı istenen düzeyde olmamıştır. Bir sonraki toplantımız İnşaat Mühendisleri Odası ev sahipliğinde yapılacak ve katılıma göre bir durum değerlendirmesi yapılacaktır. Etkin olacağını düşündüğümüz STK başkanlarını bire bir kontakla getirme yolunu deneyeceğiz.
Değerlendirenler:
Mustafa DİNÇ, Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı
Ayhan TEKİN, Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkan Yardımcısı
Mehmet Ali MALKOÇ, Tüketiciler Birliği Yön. Kur. Üyesi