Yer:Tüketiciler Birliği
Tarih:07.06.2008
Saat: 14:00 – 17:00
Yerel Katılım:
1.Toplum ve Çevre Sağlığı Araştırmaları Merkezi Derneği Başkanı Prof. Dr. Nazmi ZENGİN
2.Aydınlar Ocağı Başkanı Mustafa GÜÇLÜ
3.Kosgiad Konya Sanayici ve Güçlü İşadamları Başkanı Ali Gürbüz DAYIOĞLUGİL
4.Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa DİNÇ
5.Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkan Yardımcıs Ayhan TEKİN
6.Tüketiciler Birliği Konya Şube Yön. Kur. Üyesi Mehmet Ali MALKOÇ
7.Selçuk Üniversitesi , Sosyoloji Bölümü, BİLKAD, Doç Dr. Ramazan YELKEN
Milletvekilleri:
1.Hüsnü Tuna (AKP) katıldı.
2.Diğer AKP milletvekilleri merkez toplantısı nedeniyle iptal etmek zorunda kaldılar, katılamayanlar telgraf ve faksla mesaj yolladılar
3.Atilla Kart (CHP) geleceğini bildirmişti ama gelmedi. Biz aradık, başka programı olduğunu söyledi.
4.MHP milletvekilleri gelmedi, tepki de vermediler
Medya:
1.Konya TV’de haber müdürü Çetin Bey ile röportaj yapıldı.
2.KONTV TV’de Kalem program yapımcısı Saliha Hanım ile röportaj yapıldı.
3.Merhaba Gazetesinden Ali Özcan ile röportaj yaptı.
4.KONTV ve ÜNTV toplantının başında bulundular ve haber için öekim yaptılar.
Başka ilişkiler:
1.Konuklar Yazarlar Birliği sergisine katılmak istediler ancak zaman darlığı nedeniyle katılamadılar.
Moderatör: Şanar Yurdatapan
Konular:
1.Konya’da kentsel dönüşüm adı altında çarpık bir kentleşme yaşanıyor, hastane, iş merkezi, konutların belirli bölgelere yoğunlaştırarak darboğazlar oluşturulmakta ve şehrin geleceği planlama açısından ipotek altına alınmaktadır. Konya mimarisi yok edilmekte tarihi binalar yanlış amaçlarla kullanılmaktadır. Şehrin tarihi dokusu tehlikeye girmekte, kent yaşamını zorlaştıracak yapılaşmalar çoğalmaktadır.
2.STK- Belediye ilişkileri: Kent Konseylerinin belirlenmesinde STK’lar dışlanıyor. Kent konseylerinin etkinlikleri artırılmalı aldıkları kararlar ivedilikle ele alınarak ciddiyetle görüşülmelidir. Kent konseylerinin bütçesi yok, varsa da konseylere kullandırılmıyor. Konseylere bütçe tahsis edilmeli ve çalışmalara işlerlik kazandırılmalıdır.
3.Yeni üniversitelerin getireceği sorunlara ilişkin çalışma yapılmalı. Üniversite yönetiminde demokratikleşme sağlanmalıdır.
Öneriler:
1.Hüsnü Tuna: Kentleşme sorunları, ilgili STK’lar tarafından çalışılıp raporlaştırmalı, bize öyle iletilmeli dedi.
2.Konya Sivil Toplum Platformu’nu da bu çalışmalara katılımı için çağrı yapılmalı
Değerlendirme:
1.İletişim
a.Sivil toplum;
Sivil Toplum katılımı yeterli değildi, farklı kesimlerin bir araya gelmelerindeki isteksizlik katılımı engellemektedir. Farklı düşünce gruplarına yapılacak ziyaretler ile bir sonraki toplantıya zemin hazırlanacaktır.
b.Milletvekilleri
Milletvekili katılımı yeterli değildi, iktidar partisinin Ankara’daki olağanüstü toplantısı nedeniyle sadece bir milletvekili katılabilmiştir. CHP milletvekili özel programı nedeniyle katılamamış, MHP’ye ait iki milletvekili ise hiçbir şekilde geri dönmemiştir. Katılamayan iktidar partisi milletvekilleri tebrik telgrafları çekmiş ve bir sonraki toplantı için zemin oluşturmuşlardır.
c.Girişim ile;
Girişim ile iletişimi e-posta üzerinden gerçekleştirdik, gerektiği durumlarda cep telefonu ile ulaştık yada ulaşılabildik. Bir iletişim problemi yaşamadık.
2.Malzeme
Katılımcılara bir broşür sunuldu, bir video tanıtımı yapıldı, girişte pano asılıydı. Bütçe elverdiğinde malzeme çeşitlendirilebilir, daha geniş kapsamlı bir broşür ve video içeren cd’ler sunulabilir.
3.Medya
Medya katılımı yetersizdi, sadece 1 bölgesel (KONTV), 1 de yerel kanal (ÜNTV) katıldı. Haber kuşaklarında yer aldı. KONTV ve KONYATV ile paket çekim yapıldı. Gazete katılımı da azdı (Merhaba). Katılımın az olması girişimin tanınmamasına bağlıyoruz. Bir sonraki toplantıda basın Tüketiciler Birliği adına davet edilecektir. TB adına yapılan davetlere bütün Konya basını ve AA, CHA, DHA, İHA gibi ajanslar katılmaktadır.
4.Toplantı yönetimi
Toplantı yönetimi yeterli oldu. Katılımcı az olduğu için çay arası yapılamamış tek oturumla toplantı bitirilmiştir. Toplantı arası, katılımcıların kendi aralarında bir kaynaşma ve değerlendirme yapması için fırsat oluşturmaktadır. Bu fırsat sonraki toplantılarda tanınacaktır.
Öneriler:
Yapılan yönetim toplantımızda devam edecek sonraki toplantıların İnşaat Mühendisleri Odası, Tabipler Odası, Baro gibi farklı kurumlarda yapılarak, farklı düşüncelerdeki STK’ların katılımı ve konuya sahiplenmesi sağlanmalıdır. Önümüzdeki haftadan itibaren bu ve benzeri toparlayıcı özellikteki odalarla görüşmeler yapılacaktır.
Değerlendirenler:
Mustafa DİNÇ, Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı
Ayhan TEKİN, Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkan Yardımcısı
Mehmet Ali MALKOÇ, Tüketiciler Birliği Yön. Kur. Üyesi