YER: İzmit Belediyesi Meclis Salonu
TARİH: 07.12.2012 saat 18:00 da
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / ÇEKÜL ( Numan Gülşah – Kocaeli Temsilcisi )
2 / Yerel Gündem21 ( Nilgün Doğanay – Üye )
3 / Kartepe Genç İşadamları Derneği ( İsmail Çoruh – Başkan )
4 / Kartepe İnsan Hakları Derneği ( Behlül Metin – Üye)
5 / Kartepe Turizm Derneği ( Orhan Bayramin – Başkan )
MESLEK ODALARI Katılım olmadı.
SENDİKALAR Katılım olmadı.
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Ruhi Saner
GÖZLEMCİLER
1 / Selman Gürpınar (DSP İl Başkanı)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ Katılım olmadı.
BELEDİYE BAŞKANLARI Katılım olmadı.
MESAJ YOLLAYANLAR
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 7 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
MODERATÖR Bahri Odabaş – KkMM Girişimcisi
KONULAR
GENEL KONU: ‘Milletvekili Dokunulmazlıkları'
YEREL KONU: ‘Maşukiye’de kurulacak Taş Ocağı’
ANAYASA (Genel konu ile ilişkili olarak)
KONUŞULANLAR
1 / Bahri Odabaş: Hepinize geldiğiniz için öncelikle teşekkür etmek istiyorum. Bu ay katılım az olması bizleri üzmüştür. Ancak her ay olduğu gibi katılımcıları ve basını tek tek arayarak, katılıp katılmayacaklarını teyit etmememiz ve maalesef birçok kişinin ajanda taşımamasına bağlıyorum. Ama bizler kentimizi ve ülkemizi ilgilendiren konuları konuşmak, tartışmak ve bilgi almak için burada olacağız. Bu ay ilk defa üniversiteden konularla ilgili olarak sunumumuz yok. Siyasi Partilerle ilgili olarak ise Ak Parti ve CHP ne yazıkki toplantılarımıza pek sıcak bakmıyorlar. Dün MHP il başkanı ile görüştüm, programı nedeni ile katılamayacağını iletti. Duyarlılık gösterip aramızda olduğu için DSP İl Başkanımıza teşekkür ediyorum. Ve genel gündem ile toplantıyı açmak istiyorum. Kendisinin hukukçu olması ve konuya vakıf olması sebebi ile Selman Beye sözü vermek istiyorum.
2 / Selman Gürpınar: Dokunulmazlık konusu tam anlamı ile bir hukuk mevzusudur. Özellikle bizlere kavramlar yanlış öğretiliyor. Milletvekili dokunulmazlığı diye bir şey yoktur. Anayasada bile Yasama Dokunulmazlığı olarak geçmektedir. Yani TBMM Dokunulmazlığıdır.Burda Vekilin şahsını korumuyoruz. Yasama faaliyetini, meclisi koruyoruz. Kavramların halka doğru bir şekilde aktarılması ve siyasilerin bu kavramlar üzerinden siyaset yapması engellenmelidir. Dokunulmazlıkların tamamen kalkması ise iktidar partisinin muhalefet üzerinde kuracağı baskı ve yaptırımlar ile muhalefetin görevini yerine getirememesine neden olacaktır.
Asıl önemli mevzu BDP li Milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılsın mı? Kaldırılmasın mı? Ben öncelikle şahsi fikrimi belirtmek istiyorum. Yasama dokunulmazlığı iki halde kendiliğinden kalkar. 1. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hallerinde, bir milletvekilinin bir kişi öldürmesi gibi. 2. Ağır cezayı gerektiren başka bir suçüstü halide 302. Madde Devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar başlığı altında, devletin birliğini, ulusal bütünlüğünü bozmaya yönelik eylem ve hareketlere karşı ağırcezayı gerektiren bir suçüstü halidir. BDP li bir vekil halka silahlanın çağrısında bulunuyorsa bu devletin birliğini bozmaya yönelik bir suçüstü hali midir? Değerlendirin. Polislerin , savcıların bunu görüp harekete geçmesi lazımdır. BDP li bir milletvekilinin PKK lı olduğu tescillenmiş kişilerle kucaklaşması ve sevinç gösterisi içinde olması bir suçüstü halimidir? Değerlendirin. BDP li vekillerden hesap sorulmasının sanki iktidar partisi milletvekillerine kalmış gibi gösteriliyor. Oysa ki savcı ve polisin harekete geçmesi gerekmektedir. Maalesef 2007 den buyana yeni yargı mensuplarının Adalet Bakanlığı tarafından atanması ile kendi bünyeleri içinde değilde Adalet Bakanlığı ve Başbakanın talimatları ile hareket etmektedirler. Ergenekonda, balyozda olduğu gibi bir Genelkurmay Başkanını içeri alan bir Başsavcıyı içeri alan Savcı bunlara dokunmuyor.
3 / Bahri Odabaş: O zaman BDP lilerle ilgili polemik mi yapılıyor. Anlattıklarınıza göre dokunulmazlıkları kaldırılsa dahi içeri alınmayacaklar.
4 / Selman Gürpınar: Baştaki slayttada gördüğümüz gibi BDP lilerle ilgili hazırlanan fezlekeler Anayasanın 302. Maddesine göre hazırlanmamıştır. Daha basit suçlar üzerinden hazırlanmıştır. Neymiş halkı suça kışkırtmak gibi.
5 / Ruhi Saner: Burada kuvvetler ayrılığı ortaya çıkıyor. Yani iktidarda tek parti olmaları neticesinde yürütmenin gücü ile diğer organlar üzerinde baskı kuruyorlar. Yargı erkinin üzerindede kuruyorlar. Yaşım itibari ile biliyorumki, 1960 yılına kadar bu böyleydi. 1961 Anayasası ile yargı tam bağımsız bir hale geldi. Belirli normlar içerisinde kendi içlerinde atamalarını gerçekleştiriyorlardı. Adalet Bakanlığı Yargı erkinin ihtiyaçlarını karşılamaya mecbur kişi durumundaydı. En son yapılan referandum halka tam olarak anlatılamadı. Ve bir şekilde Evet alarak geçti. Şimdi ise Yargı tam anlamıyla Yürütme organının etkisi altındadır. Şu anda BDP lilere aba altından sopa göstermek gibi bir durum var. Amaç onları mahkum etmek değil, amaç onları korkutmaktır. Bence böyle bir oyun oynanıyır. Çok tehlikeli bir durumla karşı karşıyayız. Buda Türkiye’nin önünde çok önemli bir siyasal sorundur.
6 / Nilgün Doğanay: Bütün dokunulmazlıkların kaldırılması daha iyi olmaz mı?
7 / Selman Gürpınar: Konuşmamın başındada söylediğim gibi bu yasama dokunulmazlığıdır. Parlamentonun düzgün bir şekilde işlemesi muhalefetinde buna katkı sunması ile gerçekleşecektir. Yasa çok güzel bir biçimde çıkmıştır. Bizim sadece uygulamada bir sıkıntımız var.
8 / Bahri Odabaş: Selman Bey, 302. Maddeye göre fezlekeler hazırlandığında, dokunulmazlıkların kaldırılmasına gerek yok. Yasamanın tam olarak görevini yerine getirmesi için yasama dokunulmazlığının olması gerek diyorsunuz.
9 / Behlül Metin: Devletin bütünlüğü, Türkl birliği gibi konular bizleri pek ilgilendirmiyor. Bizim için önem olan gönül birliktelikleridir. Siz Türklüğü dayatırsanız, etki tepkiyi doğuracaktır. Ancak görüyoruz ki, sırtında silahı olan bir insan var. Silah insan öldürmek içindir. Bizim için asıl olan insandır. Bir milletvekili bu silah tutan insanı kucaklıyorsa, bunun cezası ne ise verilmelidir. Bunu yapan BDP li olmuş yada başka bir partiden olmuş önemli değildir.
ÖNERİLER
1 /
ORTAK SONUÇ
1 /
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Milletvekillerine telefon ve e-mail yolu ile davetler yapıldı.
MEDYA İLE
12 basın yayın kuruluşuna e-mail yolu ile toplantı bildirildi. Basın mensubu katılımı olmadı.
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Bahri Odabaş – KkMM Girişimcisi
07.12.2012 Kocaeli kMM Toplantı Tutanağı
previous post