YER: İzmit Belediyesi Meclis Salonu
TARİH: 02.03.2012
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 /İzmit Orman İşletme Müdürlüğü ( Fahri Sönmezoğlu – Müdür )
2 /Kartepe Nusretiye Köyü ( Yaşar Yıldız – Muhtar )
3 /Sakarya Dibektaşı Köyü ( Halil Ataseven – Muhtar )
4 /ÇEKÜL ( Numan Gülşah)
5 /Marmara Ordulular Derneği ( Mehmet Çun – Başkan)
6 /Yerel Gündem21 Üretim Kooperatifi ( Nilgün Doğanay – Üye )
7 /MAGDER ( Mustafa Akpınar )
8 /Kartepe Genç İşadamları Derneği ( İsmail Çoruh – Başkan )
9 /İDEBİR ( Nazır Esirci – Başkan )
10 /İzmit Engelliler Derneği ( Selahattin Deniz – Başkan )
11 /Kocaeli Çevre İnisiyafi Derneği ( Oktay Karaman )
12 /Kocaeli Tema Vakfı ( İbrahim Bayram )
13 /Emekli Öğretmen ( Sevim Güçlü )
MESLEK ODALARI Katılım olmadı.
SENDİKALAR
1 /Eğitim Birsen ( Zeki Koyun )
2 /Memur-Sen (Ömer Türk – Başkan)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 /Dursun Düdü
2 /Cemal Kuş
3 /Emin Pişkin
4 /Osman Tantan
5 /Tahir Bon
6 /Murat Çayır
7 /Hüseyin Solgu
8 /Bayram İzra
9 /Zeki Özdemir
10/Yusuf Ayalgı
11/Abdullah Vural
12/Osman Pur
13/Davut Salman
14/ Kenan Pur
15/Adem Ağan
16/Ali Şen
17/Gülümser Çun
18/ Lamiser Tantan
19/ Nazmiye Çun
20/Rabiya Felek
21/ Adem Çun
GÖZLEMCİLER
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ Katılım olmadı.
BELEDİYE BAŞKANLARI Katılım olmadı.
MESAJ YOLLAYANLAR
1/ MHP Milletvekili Lütfü Türkkan
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 36 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / Özgür Kocaeli
2 / Kocaeli TV
MODERATÖR Bahri Odabaş – KkMM Girişimcisi
KONULAR
GENEL KONU: DEVLET İSTİHBARAT ÖRGÜTLERİNİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI
(Ne olmalı, ne olmamalı?)
YEREL KONU: 1. YENİ LİMANLAR VE GETİRECEKLERİ,
2.ORMAN VASFINI KAYBETMİŞ ARAZİLERİN DURUMU
ANAYASA (Genel konu ile ilişkili olarak)
KONUŞULANLAR
1 / Bahri Odabaş: Önceki toplantılarımızda Milletvekillerinin ve il başkanlarının fotoğrafları ön koltuklara asılıp boş bırakılırken, bu toplantıda arka koltuklara asılmıştır. Siz milleti, müvekkillerinizi ve varlık sebebinizi yok sayar, önemsemezseniz asiller sizi bugün arka sıralara yarında tarihin çöplüğüne atmaya kararlıdır!… İştirak olmasa bile bizler toplantılarımızı yapmaya devam edeceğiz. Ben sözü Yerel gündem maddelerinden biri olan 2B ile ilgili olarak İzmit Orman İşletme Müdür Sn. Fahri Sönmezoğluna bırakmak istiyorum.
2 / Fahri Sönmezoğlu: 1922 cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye’de orman arazileri 12 milyon hektar civarında iken 2011 yılında 22 milyon hektar civarına genişlemiştir. Bilinenin aksine %1000 civarında artış olmuştur.
2B kapsamında orman dışına çıkılacak yerler %2.5 civarında yani 600.000 hektar civarındadır. Ayrıca yanan ormanlar 2B statüsüne alınması yasal olarak mümkün değildir. Bu yasa ile belirlenmiştir. 2003-2011 döneminde Türkiye’nn Orman kadastrosu cumhuriyet döneminden sonra yapılan en iyi kadastrodur.
3 / Zeki Koyun: Bir Orman alanına bir yolunu bulup vatandaş bir otel yapıyor. Elektriki su bağlanmış tapu verilemiyor çünkü orası orman arazisi, yıkılması gerekli ama yıkılamıyor. Bu na istinaden sormak istiyorum. Şuan yapılan 2B arazileri ile ülkemize bir hainlik varmı? Yokmu?
4 / Fahri Sönmezoğlu: Kesinlikle yapılmıyor. Oralardan gelen gelirler ve vergilerle ülkemize daha çok orman alanı yapılabilir. Ancak şuan bir taslak bir kanun var. Tekrar orman alanı haline dönüştürülebilecek alanların tesbit edilmesi. Hak sahiplerinin belirlenmesi ve orman olacak alanların belirlenmesi ile ilgili maddeler var.
5 / Numan Gülşah: Sultanbeyliden gelip geçerken hepimiz görüyoruz. Her geçişimizde sağ soldaki orman alanı biraz daha geriye doğru çekiliyor. Orman İşletmeleri buna mani olmuyormu?
6/ Fahri Sönmezoğlu: Orman İşletmeleri orman alanlarının korunması için büyük çaba içindedir. Tesbit edilirse derhal müdahale ve şikayet edilir. Ancak teşkilattaki çalışan sayısı yeterli değil.
7 / Bahri Odabaş: Yurtdışı seyahatlerinde gördüm. Hükümet yol kenarlarına ceviz ağaçları dikmiş halka onun gelirini dağıtıyor ve halkta onları koruyor. Meyve veren ağacı kesmek ne kadar mantıklıdır.
8/ Fahri Sönmezoğlu: Türkiye orman teşkilatı ve ormanlarımız Dünya’da ilk sıralarda yer almaktadır. Orman yangınlarını söndürmek konusunda 1 numarayız . Devlet ormanları anlayışından millet ormanları anlayışına geçilmiştir. Ormanları milletimizle buluşturmak ve katma değeri yüksek orman ürünlerine örneğin, bal ormancılığı, bademlik, cevizlik, kestanelik gibi köylüye ve çiftçiye, iş ve kaynak oluşturacak projelere yer vermekteyiz.
9 / Yaşar Yıldız: Vatandaşlarımızın çoğu 2B lerle ilgili olarak mahkemelik orman işgalinden Cuzi bir para cezası verdiler ve terketme emri var. 1982 yılından sonra açılan yerlerin durumu ne olacak?
10 / Fahri Sönmezoğlu: Şuan oralar orman sayılmıştır. Yeni bir kanun maddsi düzenlemesi gerekir. Kararda yıkılacak diyorsa Orman İşletmesince yıkılır.
11 / Zeki Koyun: Ateş olmayan yerden duman çıkmaz derler. Basında duyuyoruz. Nerede bir orman yansa, orası satılacak yerleşime açılacak deniyor. Sizde dedinizki! Yangın çıkan yerler orman alanıdır. Kesinlikle yerleşime açılamaz. Burada bizim anlamadığımız bir manamı var.
12 / Fahri Sönmezoğlu: Kesinlikle kanun ne ise o uygulanır. Yerleşim yeri olmaz. Bu çıkan haberlerden bizlerde muzdaribiz çünkü bilgi alınmadan yapılan haberlerdir.
13 / Emin Pişkin: Orman civarındaki halka bir sorumluluk düşüyor. Orman İşletmesi tarafından zaman zaman bilgilendirme yapılıp, sorumlulukları ve yapılması gerekenler hakkında toplantılar yapılsa çok iyi olur.
14 / Fahri Sönmezoğlu: Halkımızı aydınlatmaya yönelik çalışmalarımız var. Ama halkımız maalesef duyarsız. Piknik alanları var. Fakat insanımız ormanın derinliklerinde iknik yapıyor. Ateş yakıyor. Bu ancak milletce bir bilinçlenme ile olabilir.
15/ Halil Ataseven: Bizim mahallemizdede meyve ağaçlarının hepsini kestiler bu yasa ile olan birşeymi? Çünkü Kaymakalıkla görüştük ellerinde kara var dediler.
16/ Fahri Sönmezoğlu: Bir orman arazisinde açma yapıldığı tesbit edilirse, kaç ağaç kesilerek açma yapılmış bunlar tesbit edilir.Mahkemenin kararıdır, yapılacak bişey yok.
17 / Adem Çun: Bizimde mahkemelik yerlerimiz var. 1957 yılına ait bir harita gösterildi. Ama pek net değil belli belirsiz. Bugünde bir incelem yapıldı. Mahkeme hangi haritayı baz alır.
18/ Fahri Sönmezoğlu: Harita okumak bir uzmalık ister. Sizlerde bizlerde bunu yapamayız. Bu ancak eğitimini almış harita müheisleri yapabilir. Mahkemede mühendisin okuduğu harita neticesinde kararını verecektir.
19 / Bahri Odabaş : Bu konu hakkında başka sorusu olan yoksa. Genel gündem maddemize geçmek istiyorum.
20 / Zeki Koyun: Basında takip ettiğimiz kadarı ile olayları biliyoruz. Ama demokratik bir ülkede yaşıyorsak hatayı yapan her kim olursa olsun. Mahkemece yargılanmalı ve bunun cezasını çekmelidir.
21 / Halil Ataseven: Öncedende bu tür olaylar mutlaka oluyormuştur. Ama o zaman kurumlar arasında çözülerek halka aksettirilmiyordu. Ortada bir hata varsa bunun cezası verilmelidir. Bu konuda pek bilgimiz olmamasına karşın kişilere imtiyaz sağlayan bir yasa çıkarılması iyi olmadı.
22 / Numan Gülşah: Öncelikle bu olayların patlak vermesi 35 kişinin ölmesi ile başlamıştır. Demokratik bir ülkede yaşıyoruz. Ve herkes yaptığı hatanın cezasını çekmelidir. Yanlız kişiye özel denildi. Orada bir açıklama yapmak istiyorum. Yasada kamu görevlileri olarak geçiyor. Ama bu yasa ile bir İlin Valisinede şuan verilen hak verilmiş oluyor. Yani Vali isterse kişi yargılanacak istemezse yargılanmayacak. Bu olacak işmi size sormak istiyorum. Suçlu yada suçsuz, kişinin yargılanıp yargılanamayacağı bir kişini dudakları arasında olmamalıdır. Sonuçta özgür, demokratik ve bağımsız bir ülkede yaşıyoruz.
ÖNERİLER
Öneri gelmedi.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
78 Sivil Toplum Kuruluşlarına yazılı, e-mail ve telefonla davetler yapıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Milletvekillerine telefon ve e-mail yolu ile davetler yapıldı.
MEDYA İLE
12 basın yayın kuruluşuna e-mail yolu ile toplantı bildirildi. Katılım olmadı.
KATILIMCILARLA
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Bahri Odabaş – KkMM Girişimcisi
02.03.2012 Kocaeli kMM Toplantı Tutanağı
previous post