YER: İzmit Belediyesi Meclis Salonu
TARİH: 03.02.2012
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / KBŞB Ulaşım Daire Başkanlığı ( Salih Kumbar – Kara Ulaşım Müdürü)
2 / KBŞB Ulaşım Daire Başkanlığı (Ahmet Çelebi – Planlama Müdürü)
3 / Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubesi( Ahmet Öncel – Müdür Yardımcısı )
4 / Şehir içi Minibüs ve Otobüsçüler Odası ( Mustafa Kurt – Başkan)
5 / ÇEKÜL ( Numan Gülşah)
6 / Yerel Gündem21 Üretim Kooperatifi ( Nilgün Doğanay – Üye )
7 / MAGDER ( Mustafa Akpınar )
8 / Kocaeli Servis Araçları Odası ( Osman Akbal – Başkan )
9 / TURÇEP ( Mehmet Toker – Üye )
10 / Marmara Ordulular Derneği ( Mehmet Çun – Başkan)
11 / Kartepe Genç İşadamları Derneği ( İsmail Çoruh – Başkan )
12 / Körfez küçük Sanai Kooperatif ( Muzaffer Gürfidan – Başkan )
MESLEK ODALARI
SENDİKALAR
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Emin Pişkin
2 / Övünç Yılmaz
3 / Hakkı Yıldırım
GOZLEMCİLER
1 / DSP (Mehmet Büber)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ Katılım olmadı.
BELEDİYE BAŞKANLARI Katılım olmadı.
MESAJ YOLLAYANLAR
1/ MHP Milletvekili Lütfü Türkkan
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 16 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA Çağdaş Kocaeli Gazetesi
MODERATÖR Bahri Odabaş – KkMM Girişimcisi
KONULAR
GENEL KONU: YARGIDA DEĞİŞİKLİK PAKETİ DERDE DEVA OLACAK MI?
YEREL KONU: KENT TRAFİĞİ VE ALINAN ÖNLEMLER
ANAYASA (Genel konu ile ilişkili olarak)
KONUŞULANLAR
1 / Bahri Odabaş: Bu ayki toplantımızı başlatmak istiyorum. Öncelikle katılımda bulunan herkese teşekkür ederim. Sözü öncelikle KBŞB Ulaşım Dairei Başkanlığından Salih Kumbar’a vermek istiyorum.
2 / Salih Kumbar: Herkese iyi akşamlar, hayırlı kandiller diliyorum. Öncelikle bizleri buraya davet ettiğiniz için teşekkürler, çünkü böyle bir oluşumdan haberimiz yoktu. Bu vesile ile sizlerle tanışmış olduk. Her şeyden önce Kocaeli B.B. Ulaşım Dairesi olarak biz toplu taşımada yolcu memnuniyetinin sağlanması için gerekli birçok konuda çalışma yapmaktayız.Yaptığımız araştırmalarda ve anketlerde yolcu memnuniyetsizliğini ortaya çıkaran 3 ana unsur tespit etmiş durumdayız. Bunlar, toplu taşıma araç şoförlerinin davranışları, sistem ve araçların konforsuzluğu. Şu an birçok vatandaşımız kendi bölgesine çalışan Belediye Otobüslerinin arttırılmasını istiyor. Aslında vatandaşımız temel olarak Belediye Otobüsü değil, bizim verdiğimiz hizmet kalitesini istiyor. Biz de Kocaeli’de Özel Halk Otobüslerinde bu kaliteyi yakalamak için yukarıda belirtilen 3 ana sorunla ilgili çalışmalar yapıyoruz.
Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, Kocaeli B.B. Ulaşım Dairesi olarak Türkiye’de Özel Halk Otobüsü şoförlerine periyodik eğitim veren ilk ve en iyi Belediye’yiz. Özel Halk Otobüsü şoförlerimize Kişisel gelişim, davranış bilgisi, yabancı dil, araç kullanım teknikleri gibi birçok konuda eğitim vermekteyiz. Bu eğitimi aynı zamanda kendi otobüs şoförlerimize ve servis araçları ve taksi şoförlerine de vermekteyiz. Ayrıca bu eğitimler için Toplu Taşıma Sürücü Eğitimi kitabını da şoförlere vermekteyiz.
2. konu ise sistem sorunu. Tüm kooperatifler bireysel taşımacılık yapması bizim için sıkıntı yaratıyordu. Son yaptığımız çalışmalarla artık bir çok Toplu taşıma kooperatifimiz havuz sistemini kurdu ve ortak gelire sahip oldu. Böylece otobüsler arası yolcu tartışması da sona erdi. Bizim için de yönetimsel olarak bir rahatlık oldu. Biz de artık her bölgeden birkaç yönetici ile tüm kooperatifler adına görüşme yaparak daha hızlı yol almaya başladık.
Vatandaşlarımızın en çok şikayet ettiği araç değişimi, modern toplu taşıma aracı konusunda da artık önemli bir noktaya gelmiş bulunmaktayız. Şimdiye kadar ki süreçte Türkiye’nin 2. Özerk Büyükşehir Belediyesi olarak bir çok hukuki sorunları çözdükten sonra, Temmuz 2012 ayında engelli uyumlu araçlarının toplu taşımada kullanılmasının kanuni zorunluluğunun da vesilesiyle araç konusunda önemli bir değişim olacağını düşünmekteyiz. Bu değişimler için de Toplu Taşıma esnafımızın yanında olarak onların büyük gruplar halinde üretici firmalarla görüşmesini, mevcut araçlarının satılması, yeni araç alımı ve kredilendirilmesi konusunda avantaj sağlamaları konusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz.
Tabi bu uzun bir süreç, ama biz en kısa zamanda bunu da başaracağımıza inanıyorum.
Bir diğer konu da toplu taşıma da Elektronik Ücret Toplama sisteminin tüm Kocaeli’de uygulamaya geçilmesi. Bu konuda da önemli bir mesafe kat ettik. Mart ayı başı itibariyle Toplu Taşıma’da Elektronik Ücret toplama sistemi %98 ‘lik bir kapsama oranına ulaşacak. Bu da bizim Elektronik denetleme yapmamızı daha kolay hale getirecek. Şu an biri İzmit’te diğeri Gebze’de kurulmuş olan Toplu Taşıma Kontrol merkezlerimiz artık tüm toplu taşıma araçlarını uydu takip yöntemiyle hareketlerini izleyebilecek.Bu ne anlama geliyor; durakta bekleyen yolcumuz otobüsü gelmediğinde 444 11 41’i aradığında bulunduğu durağı ve beklediği hat kodunu söylediğinde biz anlık olarak onun bulunduğu durağa kaç durak sonra otobüsün gelip gelmediğini söyleme şansına sahip olacağız. Buna benzer hız, durakta bekleme yapma, güzergah dışına çıkma vb. birçok konuda da elektronik denetim yapabilecek ve kontrol elimizi güçlendireceğiz. Kontrol edildiğini bilen Toplu Taşıma araçları şöförleri de daha az hata yapacaktır.
Bir diğer konu da toplu taşımanın bundan sonra ne şekilde gelişeceğidir. Bu konudaki bilgileri de Ulaşım Planlama Müdürü Ahmet Bey sizlere aktaracaktır.Dinlediğiniz için Teşekkür ederim.
3 / Ahmet Çelebi: Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire başkanlığı olarak Kocaeli’nin “Ulaşım Ana Planını” şekillendirmek için yoğun çalışmalar yaptık. “Boğaziçi Proje” firması ve Alman Firması “PTV” işbirliği ile 2025 yılı hedef çalışmamız devam ediyor. 10,000 hanede 28,723 kişi ile anket çalışmamızı tamamladık. 2025 yılında 3.900.000 nüfusun yaşayacağını öngörerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu anda 2 milyon civarında günlük yolculuk var. Bu yolculuklar içerisinde iş ve okul yolculukları ön sırada yer alıyor. 443 adet trafik bölgesi belirlenerek geliştirilen çalışmada, Kocaeli’nin bütün bölgelerindeki yolculuk hareketlerinin analizleri yapılabilmektedir. Yapılan analizlerde gelir durumu, otomobil sahipliliği ve çevre metropollerin ulaşım davranışlarını etkilediği belirlenmiştir. Biz lojistik açısından trafiği etkileyen ve ileride etkileyecek olan Devlet Demir yolları, limanlar, OSB ve diğer kuruluşlarla görüşüyoruz. “Kocaeli Lojistik Ana Planında” bunlara yer veriyoruz.
4 / Numan Gülşah: Dubaiport başta olmak üzere 70 civarında yeni liman talebi bulunmaktadır. Sadece Dubaiport limanı gerçekleşirse günde 7000 Tır’ın trafiğe katılacak, dakikada 17 Tır yola çıkacak, diğer limanların getireceği yükü düşünmek bile istemiyorum. Bunların hesap edilip edilmediğini sormak istiyorum.
5 / Mehmet Toker: 3.800.000 Nüfusu Fiziki olarak İzmitin kaldırmasının mümkün değildir. Kimsenin hayali hesap yapmasın, şimdiden Her şeye iş işten geçmeden dur denilmesi gerekmektedir. Kkimsenin şahsi iradesi ile gerçeklere aykırı hareket edilmemesi gerekmektedir.
6/ Ahmet Çelebi: Her kurumla iletişim içerisinde bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. Kooperatiflerin birleştirilmesi ile kişi ve kurumlarla yapılan diyalog ve işbirliği ile trafikte ciddi rahatlama sağlanmıştır, oluşturulan altyapı sayesinde gelecekte daha iyi gelişmeler sağlanacaktır.
7 / Muzaffer Gürfidan: Kendim adına söylemem gerekirse, Büyükşehrin bu çalışmalarından şimdi haberdar oldum. Ama memnun kaldım. Ffakat bu çalışmalardan halkımız haberdar değil, bunun sağlanması gereklidir.
8/ Ahmet çeledi: Kocaeli küçük millet meclisi buna vesile olduğu için teşekkür ediyorum. İleriki zamanlarda bu eksikliğimizi telafi etmeye çalışacağız.
9 / Ahmet Öncel : Trafik problemini oluşturan unsurlar 1.otopark eksikliği ve bilgilendirme eksikliği 2.semt pazarları 3. Toplu iş yerleri 4. yasak parklardır. Bunlarla ilgili önlemler alınmalıdır.Şu anda trafikte 262366 Tescilli araç vardır. Her yıl %10 civarında artış oluyor. Biz denetimleri sıklaştırdıkça cezalarda azalma var. Amacımız ceza yazmak değil problemi azaltmaktır.
10 / Bahri Odabaş: Önceden Devlet bütçe açığını kapatmak için ceza yazdırırdı şimdi size o konuda talimat geliyormu?
11 / Ahmet Öncel: Hayır,Cezalar Yardım fonuna aktarılınca o problem bitti.
12 / Mustafa Kurt: Kooperatiflerin birleşmesi ile problemler kısmen düzeldi. Ancak Şoför Esnafının yinede sıkıntıları var. Yeni engellilere uygun Araç alımına Esnafımız hazır değil. 1.5 TL masraflarımızı karşılamıyor. Halktan destek bekliyoruz. 12 sınıfı ücretsiz taşıyoruz. Avrupa da bunun fonu var oradan karşılanıyor. Bizde bu yok. Şu anda Biz Belediyenin bir işçisi olarak çalışmayı istiyoruz, gelirlerimiz giderlerimizi karşılamıyor.
13 / Bahri Odabaş: Genel konu ile ilgili, Kocaeli üniversitesinden hava muhalefeti nedeni ile sunum için öğretim görevlisinin gelemeyişi ayrıntılı olarak görüşülemedi. Ancak sunumdan sonra katılımcılarda yargı paketinin ihtiyacı tam karşılayamayacağı, yeni Anayasa ile orta vadeli bir çözüm olacağı kanaati oluştu.
ÖNERİLER
1 /
2 /
ORTAK SONUÇ
1 /
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
78 Sivil Toplum Kuruluşlarına yazılı, e-mail ve telefonla davetler yapıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Milletvekillerine telefon ve e-mail yolu ile davetler yapıldı.
MEDYA İLE
12 basın yayın kuruluşuna e-mail yolu ile toplantı bildirildi. Katılım olmadı.
KATILIMCILARLA
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Bahri Odabaş – KkMM Girişimcisi