Beykoz Anayasa Toplantısı Tutanağı-10
TARİH: 17 Ekim 2012
YER: Beykoz Necmettin Erbakan Kültür Merkezi
EV SAHİBİ KURUM: Beykoz Belediyesi
KONUŞMACILAR: Hürriyet Şener- Zafer Kıraç
KONU: Devletin Yapısı 3- Yargı
MODERATÖR: Melis Tantan
KATILIMCI SAYISI: 3
GİRİŞ VE HOŞGELDİNİZ KONUŞMASI: Melis Tantan
Hürriyet Şener: Türkiye’ye baktığımızda yargının hükümetlerden devletten ideolojilerden iç ve dış politikalardan bağımsız olmadığını ne yazık ki örneklerle görüyoruz. Bu durum Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş ve örgütleniş şekliyle birebir bağlantılı bir durum.
Tüm askeri mahkemelerin kaldırılması gerekiyor. Yargının tek bir elden siviller tarafından yürütülmesi demokrasinin olmazsa olmaz koşularından birisidir.
Çok yakın bir tarihe kadar siviller askeri mahkemelerde yargılandılar.
Yasalarımıza göre işkence yasak. Fakat bir işkence davasının açılması, açılsa bile faillerinin bulunması, failleri bulunsa bile caydırıcı nitelikte cezaların verilmemesi ne yazık ki yargının politik olarak bağımsız olmadığının göstergelerinden biridir. Fakat en son Engin Çeber davasında verilen cezalar bu konuda verilecek en iyi örneklerden biridir. Demek ki işkencede ölüm vakalarında caydırıcı nitelikteki cezalar olabiliyormuş bu olumlu bir örnek ama temennimiz tüm işkence davalarının aynı hassasiyetle gitmesi, yürütülen politikalara göre değil hukukun esasına göre adalet duygusuyla ve adalet çizgisinde yürütülmesi diye düşünüyorum.
Zafer Kıraç: Türkiye’de yargı hep tepe taklak gidiyor. İnsanlarında adalete olan inancı zayıflıyor. Çünkü galiba adaletten beklediğimiz ya da yargıdan beklediğimiz hızlı olması, adil olması ve tarafsız olması. Burada karşımıza haksızlıklar çıktığı için adalete ve yargıya olan inancımızda zayıflamış oluyor.
Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca yargıya hep bir müdahale vardı ve bu hala devam ediyor. Verilen kararı eleştirirken veya karar sürecini eleştirirken bile bir müdahale oluyor. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun oluşturulma sürecindeki yapılanma zaten yanlış bir yapılanma. Dolayısıyla inançsızlık ve güvensizlik zemini var.
Vasfi Özeri: Hâkimler doğrudan seçimle iş başına getirilmelidir.
İzzet Boral: Geri kalmış ülkelerde işkence çok daha fazladır. Bilgi toplama diye bir şey vardır. Polisin teknik imkânları yoksa bilgi toplayamaz ve sonuca gidebilmek için işkence yapar.
Bireyin hukuki anlayışı oluşmayınca toplumunda hukuk anlayışı oluşmuyor.