YER: İzmit Belediyesi Meclis Salonu
TARİH: 09.12. 2011
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / KBB- Ulaşım Dairesi ( Tacettin Tezer – Ekip Amiri )
2 / KSMMMO ( B.Mehmet Toker – Üye )
3 / İDEBİR (Behlül Metin – Üye )
4 / Marmara Ordulular Derneği ( Mehmet Çun – Başkan )
5 / Yerel Gündem21 Üretim Kooperatifi ( Nilgün Doğanay – Üye )
6 / MAZLUMDER (Medine Küçük – Üye )
7 / Esnaf – Bağımsız Siyasetçi ( Mustafa Hekimoğlu )
8 / MTTB ( Murat Ölmez )
MESLEK ODALARI
1 / Katılım olmadı.
SENDİKALAR
1 / EĞİTİM BİR SEN ( Abdullah Ünüvar )
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Nilgün Durak
2 / Adnan Kızıltepe
3 / Yusuf Ünel
GOZLEMCİLER
1 / Saadet Partisi ( Mustafa Can )
2 / DSP ( Mehmet Büber )
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1 / Katılım olmadı.
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / Katılım olmadı.
MESAJ YOLLAYANLAR
1/ Olmadı.
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 14 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
MODERATÖR Numan Gülşah – ÇEKÜL Temsilcisi
KONULAR
GENEL KONU: Genel ve Yerel Bütçe
YEREL KONU: Tren Seferlerinin uzun süre iptalinin doğuracağı problemler ve çözüm önerileri
ANAYASA (Genel konu ile ilişkili olarak)
KONUŞULANLAR
1 / Numan Gülşah: Bahri Bey’in İl dışında olması sebebi ile bu ayki toplantıyı birlikte yapacağız. Duyarlılığından dolayı Saadet Partisi ve DSP den katılımda bulunan arkadaşlara teşekkür ederim. Avrupanın en büyük büyüme hızına sahip ülke diyorlardı. Önce %8 dediler sonra %4 dediler. Bilindiği gibi bütün dünyada ekonomik kriz var. Avrupanın en zengin ülkeleri bile iki yaklarını bir ara getirmek için uğraşıyorlar. Bizler napıyoruz, bütçede bizim iki yakamız bir araya gelecekmi? Aldığımız paraların kaynağı olan Avrupa ülkeleri kendileri parasızlığa düşerse ileride bize para verirler mi? Birde bütçe hazırlanırken Van depremi oldu biliyorsunuz. Geçenlerde İzmir sallandı. İzmit de olduğu gibi bir deprem olsa ve yıkım olsa ne olurdu. Vanda bütün herkes için ev yapılmaya kalkışılıyor. Bunların hepsi ekstra harcama demek. Birde İstanbul depreminden bahsediliyor. Ülkemizin bütçesi bunları yapmaya yeterli mi? Eğer bu olaylar gerçekleşirse İnşallah gerçekleşmez. Ülkemizi Yunanistandan daha kötü hale getirebilir. Allah korusun. Öncelikle genel konu ile ilgili olarak sunum için çağırmış olduğumuz kurumlardan katılımın olmadığını görüyorum. Bu sebepten yerel konu ile toplantıyı açmak istiyorum. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesinde Tacettin Beye söz vermek istiyorum.
2 / Mustafa Hekimoğlu: Söz alarak araya girmek isterim. Demin arkadaşımız. Seçmedik diye bir cümle kullandı. Aslında doğru seçemedik deseydiniz, daha doğru olacaktı. Duyarsız bir millet olduk. Gençlerimizi blinçlendirmeliyiz. Herşeyi madde kapitalist zihniyetle düşünürsek, hep o kapitalistleri oraya göndermiş oluruz. Yetiştirdiğimiz her fert bir devlettir. Her aile bir devlettir. Bunlara dikkat edersek önümüz parlak olur.
3 / Numan Gülşah: Genel konu ile katılım göstermeyenlerin duyarsızlığı bizleri üzmüştür. Ama yapacak birşey yok. Demin sunumda da izlediğimiz gibi sağlık ve çevre harcamalarımız düşmüş. Yeni bir kanun çıkmış sanırım. Çaktırmadan tabi… Her kutu ilaç için 3 tl vatandaştan alacaklar. İlaçın fiyatı önemli değil, ama hesap edin lütfen 10 kutu ilaç için 30 tl ödeyeceğiz. Sağlık harcamaları artmış tabiki artar. İnsanımız sağlıklı beslenemdeği için sağlık sorunları ile karşı karşıya , buna bir çözüm bulacaklarına işin kolayına kaçarak, böyle bir çözüm bulmuşlar.
Marmaray projesi kapsamında Haydarpaşa Gebze’ye geliyor. 1980 de yapılan ve zaman zaman yenilenen demiryolu hızlı trene uyumlu bir hale getirilecek yada sökülerek yerine yenisi yapılacak. Bunun da 30 ay gibi bir sürede tamalanması bekleniyor. İstanbul-İzmit- Adapazarı seferleri 1 ocak itibari ile gerçekleşmeyecek. Bu doğrudan bizleri ilgilendiren bir konu vatandaşın mağduriyeti nasıl giderilecek ve nasıl bir uygulama yapılacak sormak istiyoruz.
4 / Tacettin Tezer: Devlet Demiryollarından bizlere ne kadar bilgi gelirse, sizlere ancak o kadar bilgi verebiliyoruz. Şuanda tren yolunun ne zaman kapanacağı, uygulamanın ne zaman ve hangi duraklar arasında olacağı ile ilgili olarak resmi bir yazı elimize ulaşmış değil. Ancak bizler bir ön fizibilite çalışması yaptık. İzmit’te 12 durak bulunmakta, Devlet Demiryollarının verdiği bilgiye göre günlük İzmit’ten bilet alan 2043, haydarpaşadan bilet alan 2400 kişi günlük gidiş geliş yapmak için bu ulaşım yolu tercih ettiği anlamına geliyor.
5 / Adnan Kızıltepe: Ben bu rakamların doğruluğuna inanmıyorum. Çünkü sürekli İstanbula giden biri olarak her zaman ayakta yolculuk yapmak zorunda kalıyorum. Düşünün bir vagonda 55-60 oturma yeri var. Ekstradan ayakta yolcu var. Ve bir tren 10 vagondan oluşmaktadır. Ortalama sayıyı bulun. Bence bu rakamlarda bir yanlışlık var bir seferde bu sayıyı taşıyor hemen hemen, bence sizler en yoğun olan saatlerde istasyonda bekleyerek, binenleri ve vagonlarda bulunan insanları saymalısınız. Ancak sağlıklı ve doğru sonuca ulaşırız. Ve sayılara ara duraklarda inenler ve abonman bileti olanlar dahil değil bu sebepten yanıltıcı bir sonuç elde ederiz, buna dikkat çekmek isterim.
6 / Tacettin Tezer: Sizlere verdiğim bu rakamlar günlük rakamlardır. Ve İzmit-Haydarpaşa arasındaki rakamlardır. Bizlerin bizzat yapmış olduğu bi çalışma değildir. Bizler ön fizibilitemizi şu şekilde yaptık. Hiçbir önlem alınmasa dahi vatandaşlarımız aktarma yolu ile ulaşımlarını sağlayabileceklerdir. Ancak burda 2 şey gündeme geliyor. 1.si zaman kaybı olabilir. 2.si ise yol ücretleri konusudur. Belediye olarak bu konuda bizlere verilen talimatlar doğrultusunda personelimiz ve araçlarımızla hazırız. Ancak İstanbul ve Adapazarı için il dışı olması dolayısı ile bunun kararını ulaşım bakanlığı vermektedir. Ek seferler mutlaka olacak ama nereden başlanacak hangi sıklıkla ve hangi duraklarda duracak, ortak bir nokta bulmaya çalışıyoruz. Seferlerimiz. Seyrek duraklı olacak çünkü bir buçuk saatte Göztepe metrobüs istasyonuna vatandaşlarımızı taşımayı düşünüyoruz.
7 / Numan Gülşah: Hızlı tren mevcut güzergaha paralel olarak yapılacak sanırım.
8 / Tacettin Tezer: Evet öyle ama resmi bir yazı gelmediği için net değil, ulaştırma bakanlığının resmi sitesinde sizlerde girip bakabilirsiniz. Güzergah belli olmadığı için Köseköy- Gebze olarak geçiyor. Ama benim şahsi fikrim. İzmitte durması yönüdedir.
9 / Numan Gülşah: Bu şehirde yaşayan insanlara nasıl yaşamak istediği konusunda hiç fikirleri sorulmuyor. Ankara kararlar alıp duruyor. Haydarpaşa limanının bu taraf kaydırılması gibi mesela, İstanbul’un 2010 kültr başkenti olmasından sonra gerçekleştirilmek istenen bu olay sonrası nasılsa her taraf liman bi tane daha olsa bişey olmaz mantığı ile yapılmak isteniyor. Ama hiç kimse bu şehir bu yükü kaldırabilirmi diye düşünmüyor. Lojistik merkez olarak köseköy belirlenmiş durumda Posco ile birlikte birçok fabrika yapılmaya çalışılıyor. Coğrafyamızın bize verdiği bir belamıdır, bilemiyorum.
10 / Tacettin Tezer: Biliyorsunuz, ulaşım master planımız var. Buna paralel olarak lojistik master plan çalışmaları sahada veri toplanarak devam etmektedir. Bu veriler toplandıktan sonra belediyemizce yürütülen bu çalışma kamuoyu ile paylaşılacaktır.
11 / Mehmet Büber: Adapazarı – Umuttepe arasında yaşana hasta vatandaşlarımızın ve öğrencilerimizin mağdur olması ile ilgili olarak ilçe başkanımız bir çalışma yapmaktadır. Yanlız bu çalışma bu toplantıya yetişmediği için ben şifaen sormak istiyorum. Bu konu ile ilgili olarak bir çalışmanız varmıdır.
12 / Tacettin Tezer: Mutlaka bir maduriyet vardır. Ancak iller arasındaki taşımacılık ile ilgili kararları ve izinleri ulaştırma bakanlığı vermektedir. Biz yanlızca hangi durakta son durak yapacaklar onu belirleyebiliyoruz. Belirli noktalarda halkımız haklı olduğu gibi esnafın hakkıda var. Olursa bu konuda bir sorun oluşturabilir. Dediğim gibi bu kararı bizler veremiyoruz.
13 / Adnan Kızıltepe: Merkezden yönetimlerle bu işin olmadığı çok belli birşey bu konuda kanun değişikliğine gidilmelidir. İller arasında bütün gün taşımacılık gerçekleştirilmektedir. Bununla ilgili bir çalışma yapılmalıdır. Ve bu yetkinin yerel yönetimlere verilmesi için kanun değişikliğine gidilmedir.
14 / Tacettin Tezer: Umuttepe ile ilgili olarak birçok sıkıntı vardır. Ama 2004en bu yana birçok gelişme kaydedilmiştir. Kocaelinin her noktasından tek araçla gidilebilmektedir. Bunu biz bir başarı olarak değil vatandaşa hizmet olarak görmekteyiz. Bu araçlarımızı kullananlar hastalarımız ve öğrencilerimizdir. Bir sosyal sorumluluk içinde bu araçlar konulmuştur. Hepimiz öğrenci olduk. Yoksa aktarma yolu ile zaten ulaşım sağlanabiliyordu. Bu sene öğrencilerimiz sabah 8, akşam 11 olarak ders saatleri var. Buda bizim için daha fazla çalışma gerektiriyor. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.
15 / Murat Ölmez: Kocaeli Üniversitesinde öğrenciyim. Geçen sene bekiderede oturuyordum. Çoğu gün okula gitmak istemiyordum. Çünkü ayakta illa birinin biyerine değerek sıkışmış bir halde gitmek zorundayız. Nasıl bir çözüm bulunur bilmiyorum. Ama sefer sayıları yada saatleri artabilir. Ben her haftasonu İstanbula gidiyorum. Bu sıkışma sebebi ile trenide kullanmıyorum. Gebze Kop. Larla gidiyorum. Yanlız bir sorunumuz var. Araçların ne zaman nerden kalkıyor öğrenmek istyoruz.
16 / Tacettin Tezer: Şimdi ben biraz eskiye gitmek istiyorum. 2005 te ulaşım dairwsi başkanlığına geldiğimde, elimizde ne kadar toplu taşıma aracımız var bunların güzergahları ve çalışma saatleri nelerdir. Hiçbir veri yoktu. Ulaşım master planı ile birlikte güzergahlar, çalışm saatleri herşey belirlenmiş durumda, bu bilgileride www.kocaeli.bel.tr adresinden otobüs saatleri linkinden öğrenebilirsiniz.Umuttepede şöyle bir sorunmuz var. 8-9 sendromu ve 4-5 sendromumuz var. 9 da ders başlıyo, düşünün saat 8:30 da 30 bin öğrenci aynı anda yola çıkıyo. Bu sayıda yolcuyu taşıma imkanımız oldukça zor. Geçen sene 80 olan araç sayımız bu sene 120 ye çıktı. Ama genede zorlanıyoruz. Yılbaşı itibari ile 2 kooperatifimiz vardı. Bunlar birleşiyorlar. 2067 özel halk otobüsü bulunmakta, önümüzdeki sene 7 veya 9 metrelik 700 otobüs olarak daha kaliteli hizmet vermek için trafikte olacaklar.
17 / B.Mehmet Toker: 2023 yılında şehrimizin nufüsunun 4 milyon olacağı ön görülüyor. Şuan 1.5 milyon olan kentimizde halen ulaşım sorunun tartışıyoruz. Önümüzdeki 10 yıl içinde bu sorunu çözmek için neler yapacaksınız. Yoksa gelsin o zaman mı düşünürüz diyorsunuz.
Hızlı tren sebebi ile tren seferleri durduruluyor. Ben mali müşavirim. Gördüğümüz kadarı ile mevcut trenlerden farklı olarak ayrı ayrı akslarda çalışacaklar muhtemelen İzmitte durmayacak olan bir tren çalışması var.Ayrı bir aks yapılacak Bilginiz varsa öğrenmek isterim. Bu bir kader midir. Hızlı tren seferi olacak diye bu kent insanı 3 yıl boyunca bütün tren olanağını terk etmek zorundamıdır. Komple bir sistem değişikliğimi olacak. Yeni bir ek çalışmamı yapılacak, bunları bilmek istiyorum.Üzerinde düşünce üretmek istiyorum. Toplumsal olaylara duyarlı olarak yaşıyorum. Kentsel yaşamda böyle bir çalışma hatırlamıyorum. Sizin vermiş olduğunuz rakamlardan daha fazla bence, onbinlerce insan yolculuk yapıyor. Bu bir beceriksizlikmidir. Yoksa keyfiyetten yapılan birşeymidir. Teknolojik yatırım nedir. Mevcut hat yanında bir hatmı yapılacak. Bu yapılan yatırımların ne kadar doğru değerlendirildiğini bilmek istiyorum. Bizlerden çok birilerinin size bilgi aktarmış olması gerekmektedir.
18 / Tacettin Tezer: Bize ulaşan bilgiler kesin değil önce Gebzeye kadardı. Sonra Köseköy – Gebze olarak söylendi. Mevcut tren seferleri kartala kadar devam edecek. Bizim sorunumuz sadece kartal-köseköy arası olacak. Ulaşım master planı 3900 lük kişiye göre yapılmaktadır. RLT denilen hafif raylı bir sistem getirilecek.Mevcut raylı sisteme ilave D-100 e paralel bir sistem yapılacak.
19 / Nilgün Doğanay: Devlet Demiryollarının bu ulaşıma katkıda bulunacağını düşünüyorum. Üç dört yıl önce yaşadığım bölgedeki olayı aktarmak istiyorum. İstanbul – Denizli- Isparta –Burdur hattına giden Pamukkale ekspresi vardı. 4 yıl öncesine kadar çalışıyordu. İstanbul – Burdur Karakuyu arası raylar yenilenmek istendi.Üç yıl kadar ara verildi. Ama burdan giden yolcular Karakuyuya kadar gidiyordu. Ordanda servislerle şehre ulaşımı devlet demir yolları tarafından sağlanıyordu. Burdada Devlet demiryolları istasyonda servis aracını bulundurmalı, tren ücreti karşılığında bu mağduriyeti gidermelidir diye düşünüyorum.
20 / Adnan Kızıltepe: Siz sadece Kocaeli’ndeki ulaşımı düşünüyorsunuz. Asıl mesele bence Adapazarı- İstanbul üzerinde gidip gelen yolcular bu programa dahil edilmesi ise bu problem nasıl çözülecek.
21 / Tacettin Tezer: Biz Büyükşehir Belediyesi olarak bütün önlemleri almaya hazırız. Şöyle söylüyeyim. Adapazarı İstanbul seferleri bizim yetkimizde değil ama Sakarya Belediyeside bu konuda çalışmalar yapıyor.
22 / Nilgün Durak: Bu yollar neden otopark olaraki kullanılıyor. Bunu anlamış değiliz.
23 / Tacettin Tezer: Az önce hocam dediki trafik ne olacak dedi. Bizim projemizde yürüyüş yolu tamamen kapanacak. Yılbaşından sonra farklı bir uygulama yapılacak. Çünkü şuandaki firmanın sözleşmesi bitiyor. Bir ana güzergah belirlenir. Ve aktarma yolu ile gidilmek istenilen yere ulaşılır. Taşımacılık gelişmiş ülkelerde de bu şekilde yapılmaktadır. Vatandaşlarımızın istekleri muhakkak var. Bunlara cevap vermeye çalışıyoruz.
24 / Mustafa Can: Ben öncelikle genel bütçe ile alakalı olarak gelmiştim. Ama yetkililer katılımda bulunmadığı için havada kaldı. Kocaelinde ve ülkemizde trafik sorunun ve taşıma sorununun çözümü noktasında yaptığımız yanlış araç sayısını artırmak olarak düşünülüyor. Farklı alternatifler getirilmelidir. Teleferik projesini sunduğumuzda insanlara olur gelmemişti. Sadece insanların tatil günü kullanacağı bir araç gibi gündeme geliyor. AmaUmuttepe, topçular, bağçeşmeyi bu bölgeyi şehirle buluşturan bir noktayı yanyana düşündüğümüzde çok güzel projelerle hayata getirebiliriz. Tren yolu kalkması ile yürüyüş yolu yaya trafiği bir nebze rahatlattı ama araç trafiğini çok hantallaştırdı. Tren yolu ile olarakta mevcut feribotlar kullanılarak vatandaşlarımız.İstasyonlara taşınabilir diye düşünüyoruz.
25 / Tacettin Tezer: Düşünülebilir ama mevcut Limanlarımız merkezlere uzak olması sebebi ile ve vatandaşlarımız maalesef 31 mart olayı sebebi ile çok sıcak bakmıyor.Tabi birde bu taşımanın maliyeti var. İnsanlarımızın toplu taşımada ilk baktığı ücret, ikinci sırada ne kadar zaman giderim. Üçüncü sırada ise konfor gelmektedir. Taşımanın çok problem olacağını zannetmiyorum.
ÖNERİLER
ORTAK SONUÇ
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
77 Sivil Toplum Kuruluşlarına yazılı, e-mail ve telefonla davetler yapıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Milletvekillerine telefon ve e-mail yolu ile davetler yapıldı.
MEDYA İLE
12 basın yayın kuruluşuna e-mail yolu ile toplantı bildirildi. Katılım olmadı.
KATILIMCILARLA
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ Numan Gülşah – ÇEKÜL Temsilcisi
09.12.2011 Kocaeli kMM Toplantı Tutanağı
previous post