YER: İzmit Belediyesi Meclis Salonu
TARİH: 18.11.2011
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Kocaeli Kartepe İnsan Hakları Derneği ( Ali Akbaş – Başkan )
2 / KOÜ Mühendislik Fakültesi ( Dr. Bülent Doğan )
3 / İDEBİR (Behlül Metin – Üye )
4 / Marmara Ordulular Derneği ( Mehmet Çun – Başkan )
5 / Yerel Gündem21 Üretim Kooperatifi ( Nilgün Doğanay – Üye )
6 / MAZLUMDER (Medine Küçük – Üye )
7 / Kocaeli Tema Vakfı ( İbrahim Bayram – Üye )
8 / Kocaeli MAGDER ( Bahri Soyyiğit – Başkan )
9 / ÇEKÜL Kocaeli Temsilcisi ( Numan Gülşah – Başkan )
10 / Kocaeli Kızılay Şubesi ( Muzaffer Şişmanoğlu – Başkan )
11 / AFAD Şube Müdürü ( Osman Koçak )
MESLEK ODALARI
1 / Katılım olmadı.
SENDİKALAR
1 / MEMUR-SEN ( H.İbrahim Keleşoğlu – Başkan )
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Sevil Akbaş
2 / Erdal Kahraman
3 / Adnan Kızıltepe
GOZLEMCİLER
1 / Katılım olmadı.
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1 / Katılım olmadı.
BELEDİYE BAŞKANLARI
1 / Katılım olmadı.
MESAJ YOLLAYANLAR
1/ Olmadı.
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 15 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / Kocaeli TV
2 / Demokrat Kocaeli Gazetesi
MODERATÖR
Bahri Odabaş – Sanayici
KONULAR
GENEL KONU:
YEREL KONU:
ANAYASA (Genel konu ile ilişkili olarak)
KONUŞULANLAR
1 / Bülent Doğan: Öncelikle Belediyelerimizden katılım olmasını isterdim. Başkanlar katılamayabilir ama ilgili daire başkanları ve teknik elemanlar üstlerine bilgi vermek amaçlı aramızda olmalılardı. 99 depremi doğrultulu atımlı fay olarak karşımıza çıkmıştı. Van da ise dalma batma dediğimiz, yanı erciş bloğunun Van Edremit bloğuna doğrultulu olarak itmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Örnek vererek açıklamak istiyorum. Bir bardağın kırılması gibi fay hatları kırıldığında enerji ile birlikte kırılmayan kısımlar meydana gelmektedir. Bizim için önemli olan bu kırılmaların nerelerde ve ne kadar şiddetle olacağını araştırarak bir fay hartasının çıkartılmasıdır. Kocaeli Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde olan bir şehirdir. Ancak Kocaeli ile ilgili elimizde pekte bir bilgi gulunmamaktadır. Zemin etüdlerinin yapılması, bir eylem planının olup olmadığı, fay haritalarının çıkarılması konusunda eksikliklerimiz olduğunu sanıyorum. Çünkü 99 depreminden bu yana en kapsamlı haritayı Tübitak Araştırma Merkezi yapmıştır. Ancak bu harita yeterli bir harita değildir. Bu yüzdendir ki; bizler eksikliklerimizi gidermek için büyükşehir belediyesi, valilik ve üniversite olarak bir araya gelip yapılması gerekenler konusunda bilgi alışverişinde bulunmak isteriz. Tabiki bu yeterli değil. Tübitak tarafından yapılan çalışmada ana fay hakkında bilgi sahibi olmaktayız. Tali faylar konusunda bilimsel bir çalışmanın bulunmamaktadır. Komşu illerle birlikte üniversite, TPO ,Belediye Valilik,STK ve diğer taraflarla birlikte ciddi,bilimsel bir çalışma yapılması gerekmektedir. Bir YER BİLİMLERİ KOMİSYONU Oluşturulmasını teklif ediyorum.
2 / Osman Koçak: Bülent bey teknik bilgiler verdi. Kendisine teşekkür ediyorum. Ama bizim için üzerinde yaşadığımız yerin ne kadar sağlıklı olduğu önemlidir. Halkımızın güvende yaşaması için neler yapabiliriz. 99 depremine 8 araç ve 150 personel ile yakalanmıştık. Bugün ise yüzlerce aracımız ve binlerce gönüllü ekipler ile %100 depreme hazırız. Ancak öncelikle halkımız sorumluluk taşımalıdır. Hanginizin evinde Afet planı var. Sayın Valimiz çeşitli kurumlardan bir komisyon kurarak olası bir depremde tehlike çıkarabilecek sanai kuruluşlarının ve hasarlı binaların denetleyecek komisyonlar oluşturmuştur . Bulent Doğan kurumlar arasında büyük bir koordinasyonsuzluk var bunun giderilmesi lazım dedi.
3 / Numan Gülşah: Bugüne kadar denetim firmalarının denetlenmediği için makyajlı binalarda oturulup, bilmeyenlere pazarlanmaktadır. Buna nasıl bir çözüm bulacaksınız.
4 / Bülent Doğan: 6 büyüklüğünde bir deprem olsa sizler ne kadar hazırsınız. Sadece vatandaşın göçük altında yaşaması kadar mı?
5 / Osman Koçak: Başkanım çok güzel bir yazı asmış. ‘ Söz uçar, yazı kalır’ bir dlekçe ile müraacat edin gereği yapılır. Konumuza dönecek olursak. Bizler öncelikle vatandaşımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Ama yapmış olduğumuz konferanslara katılımın az olması dolayısı ile bizlerde kamu ve sanayi kuruluşlarında vs. kanun bize verdiği yetki ile oralara giderek eğitimlerimizi veriyoruz. Bizler personelimizle hazırız. Ama tekrar söylemek istiyorum. Toplum bilincinin oluşturulması gerek. Ayrıca şunu da eklemek istiyorum. 99 depreminde alt katları yıkılmış binalar görmüştük. Ama üst katler olduğu gibi duruyordu. Niye bir kat için izin alınan yere bir şekilde 3 kat 5 kat yaparsanız olacağı budur. Van’dada aynı manzalar var.
6/ Muzaffer Şişmanoğlu : Kağıt üzerinde herkes Depreme hazırız diyor, fakat tatbikat olmadığı için kimse Depreme hazır değil. Van'da bunu gördük. Herkes bir günah keçesi arıyor. Deprem bölgesinde 3 gün kalan popüler oluyor, 3 yıl kalan şamar oğlanı oluyor. Kızılayın görevi çadır vs. temindir koordinasyon Devletin görevidir . Depremden evvel Kurumlar, STK, Disiplinli bir şekilde koordine olup zaman zaman tatbikatlar yapılarak koordinasyon test edilmedikçe Van’daki gibi sınıfta kalırız. Van Depreminde STK,ODALAR binlerce Gönüllü ile hasarlı binaların tesbiti vs işlerde yardımcı olmak istedi. Devlet cevap vermedi. İlgili bakanlık bilgisiz veya tecrübesiz elemanlar gönderdi. Önceden denetim firmalarını denetleyen vardı. Şimdi onlar da kalktı para ile binaya uğramadan rapor verenler var bu binalara ne kadar güvenebiliriz .
7/ Bahri Soyyiğit: 99 depremi sonrası yapı stoğumuz kötü 120.000 hasarlı binamız var. Vandaki binalarda portakal büyüklüğünde taşlarla beton atmışlar. Ancak hasarlı binalar % 10 civarında % 90 sağlam hayatı normale döndürmek için o insanları başka illere göçe değil orada sağlam evlerine girmeye alıştırmak lazım. Buda medyada yapılan haber ile olacak iş değildir. Daha çok insanlar korkmaktadır. Depremlerde Kriz yönettik .Risk yönetemedik. Deprem Mastır planımız yok. Ama yetkililer hazır olduklarını söylüyorlar. Depremlerde kurtarmanın %98 zi halk tarafından yapılıyor. Çünkü bölgeye müdahale ve yardımlar ancak 72 saat sonra ulaşabiliyor. Bizler sadece % 2 si profosyonel kişiler tarafından gerçekleştirilıyor. Onun için işe fertlerden başlamalıyız. Biz mahalle Afet gönüllülerini 2000 yılından beri oluşturduğumuz ekiplerle 100 konteynir, 4500 gönüllümüz var. Ancak Van Depremine Gittikten 4 gün sonra bize izin çıktı, işimizi bitirip dönerken borç para ile geri dönmek zorunda kaldık. Kimse bize açmısın tok musun sormadı. Bu koordinasyonsuzluğun acilen giderilmesi lazım hiç bir yerden yardım alamıyoruz. Binlerce gönüllü ordudan yararlanılmıyor. Yapısal olmayan unsurlardan % 50 yaralanmalar % 3 ölümler gerçekleşiyor. Bunların sabitlenmesi kuruşlarla oluyor, bu bilinçi yerleştirmeliyiz. 5 soruya doğru cevap verebilirsek Depreme hazırız. 1.Yaşam alanları dayanıklı mı? 2.Afet planından haberim varmı? 3.Ailemin Afet planı varmı? 4.Evimdeki eşyaları sabitledim mi? 5.Mahalledeki herhangi organizasyonun içindeyim? BU sorulara evet yanıtını verebiliyorsak hazırız demektir.
ÖNERİLER
ORTAK SONUÇ
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
77 Sivil Toplum Kuruluşlarına yazılı, e-mail ve telefonla davetler yapıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Milletvekillerine telefon ve e-mail yolu ile davetler yapıldı.
MEDYA İLE
12 basın yayın kuruluşuna e-mail yolu ile toplantı bildirildi. 2 yayın kuruluşundan katılım oldu.
KATILIMCILARLA
Katılımcılardan konularla ilgili dönüş olmadı.
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ Kocaeli kMM Hamalı Bahri Odabaş