Yer: İzmit Belediyesi Meclis Salonu
Tarih: 07.01.2011
Katılımcılar:
a. Dernek, Vakıf, Kooperatif ve Girişimler:
1- Kocaeli Kızılay (Muzaffer Şişmanoğlu- Şube Başkanı)
2- Mazlumder (Behlül Metin)
3- TEMA ( Nejdet Kurumanoğlu)
4- Kocaeli MAGDER ( Celal Kara)
5- ÇEKÜL (Numan Gülşah)
6- Türkiye Sakatlar Derneği ( Selahattin Deniz)
7- Türk Macar Derneği (İbrahim Sarı)
8- Marmara Ordulular Derneği (Mehmet Çun)
9- Yerel Gündem21 (Nilgün Doğanay)
10- İzgiad (İsmail Çoruh)
11-Yahya Kaptan Toplu Yapı Kooperatif (Abdurrahman Subaşı)
12-Kocaeli Turizm Derneği (Orhan Bayramin)
13-Medine Küçük
14-Azize Sena Alkan
15-Fuat Alkan
b. Meslek Örgütleri:Katılım olmadı.
c. Sendikalar: Memur-Sen (Selahattin Mengü)
d. Kanaat Önderleri:Katılım olmadı.
e. Gözlemciler:Fahrettin Erdik ( Ulusal Parti)
Milletvekilleri: Katılım yok.
Belediye Başkanları: Katılım yok.
Mazeret: Eyüp Ayar
Medya:
1- Çağdaş Kocaeli Gazetesi
2- TV41 Kanalı
3- Özgür Kocaeli
Moderatör: Bahri Odabaş ( KkMM Hamalı)
Konular:
1. Genel Konu: İki Dillilik ve Özerklik
2. Yerel Gündem: 2011 Dünyanın Hoşgörü Şehri İzmit
Konuşulanlar:
Genel Konu Üzerine Konuşulanlar:
1- Bahri Odabaş: İki Dillilik ve Özerkliği anlayamıyorum.
2- Selahattin Mengü: Göç alan bir Ülke olarak çok dilliğin sorun olmaması lazım, sonuçta bir lisan bir insan sözü burada önemlidir.
3- Orhan Bayramin: Sima Doğu Karadenizliler Derneği olarak bizler derneğimizde ve kendi içimizde dilimizi kullanıyoruz. Doğudaki vatandaşlarımızda bizler gibi kendi dillerini kullanmaktadırlar. Ama bizler hiçbir zaman eğitim ve diğer alanlarda kendi dilimizi kullanmak istemeyiz. Çünkü bir geçerliliği yok. TC üniter yapısı içerisinde yaşıyoruz. Bence birileri bu insanları maşa olarak kullanıyorlar.
4- Nejdet Kurumanoğlu: Ben kürdüm. Bu konuda inanın sizlerden daha çok rahatsız oluyorum. Çünkü etnik milliyetçilik ilkel bir davranıştır.
5- Muzaffer Şişmanoğlu: İki dillilik bugünkü bir mesele değil bizim gençliğimizde dünyada Kürtler ve siyasi Kürtler vardı. O zaman dış mihraplar siyasi Kürtçülüğü kışkırtıyordu. Fakat mezin müsait olmadığı için su üstüne çıkamadılar. Kürtlerin %1 bu konuya rıza göstermezken, o bölgedeki petrol potansiyelini bilen dış güçlerin amacı kontrol altında İsrail’in gelişmesini sağlamaktır. Unutmamak gerek ki tarihte hep zehirler altın kaseler içinde sunulmuştur. Örneğin; Amerika da birçok ülkeden vatandaş yaşamaktadır ( Çinli, Meksikalı, İtalyan vs.) ancak oradaki insanlara sorarsanız nerelisin diye Amerikalıyım der. Bizlerde aynı topraklar üzerinde yaşayanlar olarak Türküz diye bilmeliyiz.
6- Medine Küçük: Ben farklı düşünüyorum. Benim için önce insanın mutluluğu önemlidir. Kendi dilini konuşup, öğrenmek istiyor ve bunu yaparken mutlu oluyorsa yapsın. Bir Ülkenin bu sebeplerden dolayı bu kadar çabuk dağılacağına inanmıyorum. Bir gezi dönüşü otobüste Bitlis Osertya doğumlu olduğum için sadece ben arandım, çok rencide edici bir şey bu olayı yaşayan sadece ben değilimdir. Doğu kökenli olmanız farklı algılanarak yapılan muameleyi kimse hak etmiyor, güneydoğuya bakış yanlış. İki dillilikten rahatsızlık duymuyorum. Keza film izlerken hep alt yazılı filmleri tercih etmekteyim. BTP lilere törerist gözü ile bakılmasını yanlış buluyorum.
7- Nejdet Kurumanoğlu: BTP aba altından sopa göstererek şantaj yapmaktadır. Bunları yapmaksanız, başınıza neler gelecek diye…
8- İsmail Çoruh: Türkçe Uygurlardan bu yana kullanılan bir dildir. Tarih içerisinde bazı değişiklikler olsada en son cumhuriyetin kurulması ile alfabesi ve konuşma dili ile oturmuştur. Ama Kürtçe öyle değil Diyarbakır ile Tunceli Kürtçesi birbirini tutmamaktadır. Dahası birbirlerini anlamamaktadırlar. Ama Türkçede öylemi? Bence problem dil değildir. Doğu kökenli vatandaşlarımız okuyorlar ama nedense kendi bölgelerine gidip hizmet vermek istemiyorlar. Madem o kadar halkını düşündüklerini söylüyorlar. Gidip görevlerini bölgelerinde neden yapmak istemiyorlar bende bunu anlamıyorum. Roj TV yi herkes biliyor. Kürtçe yayın yapmıyorlar, çünkü Kürtçe diye bir dil yok. Gürcistan diye bir devlet var. İleride Gürcülerde bir devlet olmak isteyebilirler. Bulgaristan da Türk azınlığı bulunmakta Türkçe konuşuyorlar, fakat devlet dairelerinde Bulgarca konuşmaktadırlar. Bu yapılanlar Batı Emperyalizmin bir oyunudur. Dil bir toplumun çimentosudur. İki dillilik Türkiye yi bölmeye başlamasıdır.
9- Fahrettin Erdik: Kürtlerle, Kürtçüleri ayırmalıyız. Ufuk Uras kürt değil Kürtçülük yapıyor. Apo kürt değil Ermenidir. Tek kelime dahi Kürtçe bilmemektedir. Bu da Mahkemede kanıtlanmıştır. Kürtlerin planı Türkiye yi işgal edip, Türkleri Orta Asya ya sürmektir.
10- Behlül Metin: Türkiye de 2 dil değil 35 dil vardır. BTP Türklerin %5 ini temsil ediyor. Kürtçede beş alt lehçe diyebileceğimiz dil var. Tabela kirmanca mı, zazaca mı, olacak maksat sorun çıkarmak, birileri bundan beslenmektedir.
11- Numan Gülşah: 1880 Haydarpaşa- Bağdat demiryolu haritasında Karadenize kadar Bulgaria yazılmıştır. II Abdülhamit’i kötülemişlerdi. Hiç de öyle olmadığı öğrendim. 120 yıl önce bu senaryo yapılmıştır. Kürtçe eğitim yapılsa bile Dünya’da geçerliliği yoktur. Tabiî ki öğrenmek isteyenler öğrenebilir, buna bir formül bulunmalıdır. Etle tırnak gibiyiz. Mardinli otelci bir arkadaşım var. 1999 Depreminde beni almaları için bir minibüs göndermişti. Sana bir şey olursa Adıyaman da bayrakları yarıya indirirdim diye söylemişti. Benim çok hoşuma gitmişti. Bu yüzden bizler etle tırnak gibiyiz işte…120 yıl önce Osmanlıya yapılan bugün bize yapılmak isteniyor.
Yerel Konu Üzerine Konuşulanlar:
12- Numan Gülşah: Yapmış olduğumuz bu sunumlarda da gördüğünüz gibi 8 Avrupa Ülkesi, 2011 Dünyanın Hoşgörü Şehri olarak İzmit’i ( Nikomedia) kabul etti. 8 ay önce yapılan toplantıya Mevlevilerden Nezih Uzel, Sarayın üstünde yaşayan ve sahip çıkan olarak Numan Gülşah’ı davet ettiler. Hoşgörünün İzmit’e verilmesi sebebi ile Sn. Nevzat Doğan ile işbirliği içerisinde çalışmak istediğimi belirttik. Bu akşam kendileri de burada olacaklardı ama toplantıları olması sebebi ile katılamadılar. Grup çalışmaları için mekanlar; Süleyman Demirel Kültür Merkezi, Halk Eğitim Merkezi, Sabancı Kültür Merkezi, Kocaeli Üniversitesi Baki Komsuoğlu Kültür Merkezi, Gölcük Kazaklı Kültür Merkezini önerdik. İzmit’in oluşumu, kostantin ile ilgili olarak kısa bir film çekilecek, çekimlere şubat ayında başlanacak. Belediye Başkanımız Sn. Nevzat Doğan, Başbakanla konu hakkında görüştüğünü ve konu ile ilgili Mehmet Aydın’ın görevlendirildiğini söyledi. Kendisi olsaydı konularla ve birlikte yapacaklarımız hakkında daha detaylı bilgi verebilirdi. 30 Nisan 2011 de başlayacak olan ziyaretler ve kutlamalar bizim için çok önemli hem şehrimizin tanıtılması hem de ülkemizin tanıtımı için gerekli çalışmaları en iyi şekilde yapmalıyız.
13- Selahattin Mengü: Komiteye bende katılmak ve bu çalışmalarda bulunmak isterim. Bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Gönüllü Kültür ve Sendikayı temsilen bu çalışmalarda seve seve yer alırım.
14- Numan Gülşah: İstanbul bu organizasyonlarla buraya sarkmak istiyor. Bursa, İznik için buraya gelecek olan grupları çekmek istiyor. O yüzden çok programlı ve dolu dolu bir program hazırlamalıyız. Kyöd ile birlikte bir web sayfası çalışması yürütülüyor. Fikri olanlar lütfen bizlerle paylaşsınlar…
15- Orhan Bayramin: Bir turizmci olarak çok teşekkür etmek istiyorum. Ama toplantıya Kent erkinin yakından ilgisini göremedim. Bu yapılacak olan programa bir katkı sunacaksan çalışmalara katılmak isterim. Ama yenilikler katmalıyız. Örneğin tarihte yapılan diğer hoşgörülü olayları yapmış olduğumuz programlarda dile getirmeliyiz.
16- İsmail Çoruh: 23 Nisan da Macar Bayrağını taşıyan kişinin sonradan öğrendik tabi Belediye Başkanı olduğunu, bizleri gözlemlemek için ve doğru anlayabilmek için yapmışlardı. İznik ( 2000 yılında yapılan çalışmalar) örneği çok güzel bir örnektir. Bizlerde bu fırsatı iyi değerlendirmeli ve kalıcı bir hale getirmenin yolunu bulmamız lazım.
Öneriler:
Ortak sonuç:
Değerlendirme:
1. İletişim
a. Sivil toplum ile
77 Sivil Toplum Kuruluşuna mail, telefon ve faks yolu ile toplantı duyurulmuştur. Milletvekilleri, Belediye ve Siyasi Parti İl Başkanlıklarına davet metni faks çekilmiştir.
b. Milletvekilleri ile
Milletvekillerine faks yolu ile haber verildi. Eyüp Ayar telgraf çekerek katılamayacağını bildirdi.
3. Medya
Kocaeli’nde bulunan ulusal ve yerel basın temsilcilerine mail ve faks yolu ile haber verildi.
Değerlendirenler: Bahri Odabaş/Kocaeli küçük Millet Meclisi Hamalı