Yer: Marsiad Konferans Salonu
Tarih: 03.12.2010
Katılımcılar:
a. Dernek, Vakıf, Kooperatif ve Girişimler:
1- Kocaeli Kızılay (Muzaffer Şişmanoğlu- Şube Başkanı)
2- Mazlumder (Behlül Metin)
3- TEMA ( Emin Aşıkoğlu)
4- Kocaeli MAGDER ( Bahri Soyyiğit)
5- ÇEKÜL (Numan Gülşah)
6- Türkiye Sakatlar Derneği ( Selahattin Deniz)
7- Türk Macar Derneği (İbrahim Sarı)
8- Marmara Ordulular Derneği (Mehmet Çun)
9- Yerel Gündem21 (Nilgün Doğanay)
10- İzgiad (İsmail Çoruh)
11-Hüseyin Acar
12-Veysel Maden
13-Mustafa Serbest
b. Meslek Örgütleri: Katılım olmadı.
c. Sendikalar: Katılım olmadı.
d. Kanaat Önderleri:
1- Prof.Dr. Veli Deniz (KOU Müh. Fak. Kimya Bölüm Başkanı)
2- Prof.Dr. Şerif Barış ( KOU Müh. Fak. Öğretim Üyesi)
3- Osman Saroğlu ( Kocaeli İl Afet ve Acil Durum Müdürü)
e. Gözlemciler:
1- Fahrettin Erdik ( Ulusal Parti)
Milletvekilleri: Katılım yok.
Belediye Başkanları: Katılım yok.
Mazeret: Eyüp Ayar, Muzaffer Baştopçu
Medya: Çağdaş Kocaeli Gazetesi
Moderatör: Bahri Odabaş ( KkMM Hamalı)
Konular:
1. Genel Konu: 2011 hazırlanırken, Devlet Bütçesi Türkiye’nin ihtiyaçlarını ne kadar karşılıyor?
2. Yerel Gündem: Kocaeli Afet Merkezi
Konuşulanlar:
Genel Konu Üzerine Konuşulanlar:
1- Bahri Odabaş: Bütçe ile ilgili olarak Sayın Vekilimiz Muzaffer Baştopçu ile görüştüm. Arayıp toplantıya katılamayacağını bildirdi. Bütçe Komisyon toplantıları nedeni ile ama en kısa zamanda bizleri bilgilendirmek için bir dosya hazırlayacağını belirtti. Konu ile ilgili Kocaeli Üniversitesi’nden sunum yapılamadığı için ve yerel gündemden zaman kalmadığı için konuyu daha sonra geniş bir zamanda ele alıp görüşeceğiz.
Yerel Konu Üzerine Konuşulanlar:
1- Osman Saroğlu: Kocaeli Afet Merkezi Projesi hakkında sunum yapıldı. Kocaeli Afet Merkezi Projesinin ihalesinin 26 Kasım 2010 yapıldı. 12 Milyon Seksen Bin liraya ihale edildi.18327 m2 arsada 9075 m2 kapalı alanda hizmet verilecektir. 500 gün içerisinde bitirilmesi planlanmaktadır. Tabiî ki eksiklikler vardır. Fikirlerinizi bizlere iletirseniz, eksiklikleri birlikte konuşarak saptayabiliriz.
2- Şerif Barış: KOÜ 23 kişilik Afetler konusunda uzman, ciddi bilgi birikime sahip bir kadro bulunmaktadır. Konu ile ilgili Doktora Tezlerini hiçbir ücret karşılığı almadan, bu birikimlerini ülke için kullanmak istiyoruz. Ancak bizlere konu ile ilgili hiçbir talep gelmemiştir. Daha önce katıldığımız Kent Konseyi toplantısında bunu dile getirmiştik, fakat bilgimiz olmadığı için bu projeye katkı sunamadık, bu konuda çok üzgünüz. Proje çok önemli bir projedir. Başlaması sevindirici ama birçok eksiklikler var. 1. Belediyeler 2. İtfaiye 3. Üniversite 4. Sivil Toplum Kuruluşlarının projede olmaması çok büyük eksikliktir. Bilgi birikimimiz var. Ancak bu bizlerin kafasında kaldıktan sonra bir işe yaramıyor. Bizim serzenişimiz bu yüzden, Türkiye’de afet bilgisi en fazla olan İl Kocaeli 25 adet deprem istasyonumuz var. Diğer İllerde 1 veya 2 tane bulunmaktadır. Bursa’da Belediye işin içinde değildi. İstanbul’da Vali yoktu. Ama Belediyede, Vali’de, Donanmada, Telekom bile bu işin içinde olmalıdır.
3- Veli Deniz: Projenin danışmanının kim olduğunu merak ediyorum. NBC safsatasının artık bitmesi gerekiyor. Sivil Savunma mantığı biterek, Sivil Savunmanın gerçekten sivilleşmesi gerekmektedir. Proje doğru ancak güdük kalıyor. Eksikleri bildirecek ve önerilerimizi yazılı olarak sunacağız.
4- Bahri Soyyiğit: STK ya ayrılan 4 adet 6 m2 lik birimlerin komik bir rakamdır. 17 Ağustos’ta Sivil Toplum, Devletten evvel afete müdahale etmiştir. Projenin yeniden gözden geçirilerek gerekli düzeltmelerin yapılması gerekmektedir.
5- İbrahim Sarı: Kent Kurultayında beraber çalışıyorduk. Valilik, Belediye ve STK lar işbirliği içinde çalışıyorduk. Mahalleler merkezden uzakta iletişim kurulması gerekiyor. İşte bizler burada devreye giriyoruz. Ama bu projede MAG larla ilgili bir düşünce göremiyorum. Şeffaf bir afet yönetim sistemi olması gereklidir. Bizlerin istediğimiz zaman sizlere ulaşması gerekir.
6- İsmail Çoruh: Öncelikle afet nedeni olan risklerin belirlenmesi gerekmektedir. 1. Deprem 2. Kimyasal maddeler 3. Lodos vs. Örneğin: Haydarpaşa örneğinde olduğu gibi. Nasıl olduğu ve nasıl söndürülmesi gerektiğinin bile tartışması yapıldı. Öncelikle bilinçlendirilmeyiz.
7- Muzaffer Şişmanoğlu: Planlara bakmak istedim. Ama yalnızca bize verilen depo planı çizilmiş elime verildi. Sonuçta kesinleşmiş olan bir plan depomuz nerde, ne kadar öğrenmek istedim. Tabiî ki doğru yapılan şeyler var. Ama eksikliklerde var. Bu eksikliklerin bir araya gelerek çözüleceğine inanıyorum.
8- Bahri Odabaş: STK olarak konuyu yakından takip etmekteyiz. 1.5 yıl kadar evvel KkMM nin gündeminde görüşüp, bir komisyon teşekkül edilerek, eski Vali ziyaret edilmişti. Projenin tüm taraflarının görüşü alınarak, şeffaf ve demokratik bir biçimde yapılmasını istediğimizi her kurumun katkısının alınması gerektiğini ifade etmiştik. Ancak Vali değiştikten sonra yeni Valimizden konu ile ilgili randevu taleplerine henüz cevap alamadık. Tekrar bir komisyon oluşturarak, Vali Bey’den tekrar randevu talep edebiliriz. Bir hafta içinde KOÜ ve STK larımız projeye ilişkin önerilerini yazılı halde getirip Valimize sunmalıyız.
Öneriler:
Ortak sonuç:
Değerlendirme:
1. İletişim
a. Sivil toplum ile
77 Sivil Toplum Kuruluşuna mail, telefon ve faks yolu ile toplantı duyurulmuştur. Milletvekilleri, Belediye ve Siyasi Parti İl Başkanlıklarına davet metni faks çekilmiştir.
b. Milletvekilleri ile
Milletvekillerine faks yolu ile haber verildi. Sn. Muzaffer Baştopçu Plan Bütçe Komisyonu çalışmaları sebebi ile katılımda bulunamayacağını bildirdi. Eyüp Ayar telgraf çekerek katılamayacağını bildirdi.
3. Medya
Kocaeli’nde bulunan ulusal ve yerel basın temsilcilerine mail ve faks yolu ile haber verildi.
Değerlendirenler: Bahri Odabaş/Kocaeli küçük Millet Meclisi Hamalı
03.12.2010 Kocaeli kMM Toplantı Tutanağı
previous post