Yer: Marsiad Konferans Salonu
Tarih: 05.11.2010
Katılımcılar:
a. Dernek, Vakıf, Kooperatif ve Girişimler:
1- Kocaeli Kızılay (Muzaffer Şişmanoğlu- Şube Başkanı)
2- Mazlumder (Cengiz Tamer)
3- TEMA (Nejdet Kurumanoğlu)
4- Yahya Kaptan Toplu Yapı Kooperatifi (Abdurrahman Subaşı)
5- ÇEKÜL (Numan Gülşah)
6- Türkiye Çevre Platformu (Mehmet Toker)
7- Türk Macar Derneği (İbrahim Sarı)
8- Marmara Ordulular Derneği (Mehmet Çun)
9- Yerel Gündem 21 (Nilgün Doğanay)
10- İzgiad (İsmailÇoruh)
11- Kocaeli Üniversiteli Talebeler Derneği (Recep Seyyar)
12- Kocaeli Kandıralılar Derneği (Recep Yıldız)
13- Kocaeli MAGDER (Celal Kara)
b. Meslek Örgütleri:Katılım olmadı.
c. Sendikalar:Katılım olmadı.
d. Kanaat Önderleri:
1- Prof.Dr. Veli Deniz (KOU Müh. Fak. Kimya Bölüm Başkanı)
2- Medine Küçük (Mazlumder)
3- Melih Kuran
4- M. Zeki Canşi
5- Behlül Metin
e. Gözlemciler:
Siyasi partilerden katılım olmadı.
Milletvekilleri:
1- Hikmet Erenkaya (CHP)
Belediye Başkanları:Katılım yok.
Medya: Katılım yok.
Moderatör: Bahri Odabaş ( KkMM Hamalı)
Konular:
1. Genel Konu: Başörtüsü ve Kamusal Alan
2. Yerel Gündem: Kandıra Gıda İhtisas OSB
Konuşulanlar:
Genel Konu Üzerine Konuşulanlar:
1- Hikmet Erenkaya: Ben mutaassıp bir ailenin Cumhuriyetçi çocuğuyum. İnanmayanın yaşama şansı yoktur diye düşünüyorum. Samimi bir şekilde başını örtenlere saygı duyuyorum. Ancak siyasi bir amaç uğruna bunun kullanılmasına karşıyım. Devletin bir takım kuralları var, buna uyulması gerekir. Her şeyin olduğu gibi demokrasinin de bir bedeli var.
2- Medine Küçük: Siyasi olarak ta olsa kadına dayatma olmamalı. Benim hangi amaçla başörtüsü takacağıma benim dışımdakilerin karar vermesine isyan ediyorum. Artık başörtüsünün niye ,niçin takıldığına bakılmamalı. Türkiye de başörtüsünden önce çözüme ulaşması gereken birçok konu var.
3- M. Zeki Canşi: İki komşu varmış. Birinin kızı 30 yaşına gelmiş, adamda vakti geldi de geçiyor diye kızını kocaya vermiş. Komşuda tutmuş demiş ki ben sizin kızı bizim oğlana alacaktım demiş. Komşusu bizim kız otuz yaşına geldi bilmem farkında mısın demiş. Bu meselede olduğu gibi artık bu konu Türkiye gündeminden düşmelidir. Başörtüsü veya başörtüsüzlük, komünistlik söz konusu olmamalı. Herkes istediği gibi inancını yaşamalıdır. Bu konuda Kamu menfaati gözetilmelidir.
4- Veli Deniz: Kamu menfaati nedir?
5- Recep Seyyar: Yasalarda başörtüsü ile ilgili bir yasak yok. Toplantıya gelmeden kamusal alan nedir diye bir göz attım. “Kamusal alan, modern toplum kuramlarında, toplumun ortak yararını belirlemeye ve gerçekleştirmeye yönelik düşünce, söylem ve eylemlerin üretildiği ve geliştirildiği ortak toplumsal etkinlik alanına işaret etmek için kullanılan kavramdır” yani toplumun ortak kullandıkları alandır. CHP teklifine göre Medine Hanım buradaki durumuna göre suç işlemektedir. İktidar ve Muhalefet bir araya gelerek bu konuyu sonuçlandırabilir.
6- Hikmet Erenkaya: Her zaman düşündüklerimi söyleyen ve bunu söylemekten çekinmeyen biri olarak, seçimleri kaybedebilirim, hayatımı kaybedebilirim. İnancımı ve siyasi görüşümü kaybetmeye niyetim yok. Tek başına iktidar olan bir parti nasıl ki Evet konusunda yapılması gerekeni yaptıysa, bu konuda bir yasayı da kolaylıkla çıkararak insanların içinde bulunduğu bu duruma bir son verebilir. Çözmek isteselerdi, çözerlerdi.
7- Veli Deniz: Türban konusunu herkes çekiştirdi. Ben solcuyum emekten-halktan yanayım. Medine Hanımı kutluyorum. Hem dini inancını yaşıyor, hem de çağa ayak uydurarak davranışları ile örnek oluyor.
8- Medine Küçük: Bence Türkiye de iki grup var. 1. grup insanları hidayete erdirmek için uğraşırken 2.grup gericilikten kurtarmaya çalışıyor. Ayrım yapılmadan hakkı yenen her vatandaşın hakkı korunmalıdır. Başı açık, kapalı diye bakılmaksızın.
9- Celal Kara: Ben 55 yaşındayım. Bugüne kadar adam yerine koymadılar. İlk nüfus cüzdanımda İslam yazıyor. Hadi o zaman anamız babamız yazdırmış. 18 yaşına geldim gene sormadılar, yazdılar İslam diye geçenlerde nüfus cüzdanımı değiştirdim, gene sormadılar. Ben çocuklarıma 18 yaşına geldiklerinde sordum. Çünkü birey olduklarını hissetmeleri ve ona göre karar vermeleri için bunu yapmalısınız.
Yerel Konu Üzerine Konuşulanlar:
1-Prof.Dr. Veli Deniz: Bir yıl önce gene bu salonda ‘Kandıranın İpi Çekildi’ diye başlık atın demiştim. Ticaret İl Müdürü Vali Yardımcısı aradı ‘Cehennemin yolları iyi niyet taşları ile döşelidir’ dedi. Limanlar, 3. Çevre yolu vs. Kandıra’yı mahvedecek demiştim. Kocaeli’ni mahvedecek OYAK- Yunan Bankası oldu. Parayı bastıran gelir. OSB ye Yunanlılarda gelebilir. ÇED süreci iyi işlemiyor, fazla güvenmeyin. Belgelere de güvenmeyin. Gıda İhtisas OSB’nin çevreye etkileri göz önüne alınmalıdır. Pakmaya ve Fritolay tehlike saçmaktadır. Bu sebepten o bölgeye gelecek yoğunluk hesaplanmalıdır. Sultanbeyli ve Dilovası gibi olacak, Ford, Gölcük ve limana getirdiği yükü biliyoruz. Kocaeli de nefes alacak yer kalmadı. Siyasiler bilimsel karar vermiyor. Bu OSB Kocaeli için kötü karardır.
2-Recep Seyyar: Çorak arazi neden tercih edilmedi.?
3-Hikmet Erenkaya: Tarafların bu toplantılara katılmamasına üzülüyorum. İktidar, bu toplantıların anlamsız olduğunu söylüyor. Beni de geldiğim için eleştiriyorlar. Ben çevre komisyonundayım. Mecliste Körfezin kirliliği ile ilgili bir konuşma yaptığım sırada Kocaelili Vekil laf attı. Bunları nerden çıkartıyorsunuz diye, Kocaeli’nin problemleri çok fazla parlamentoya taşınmıyor. Ankara’ya ters geliyor. Ben bu bölgede Mandıra Köyünde doğdum. Bugün Buğdayın 1/3 ABD’den alıyoruz. Verimli topraklarımız ekilmiyor. Bu gidişle yarısını almaya başlayacağız. Artık pamuk, pancar, tütün ekilmiyor. Şeftaliler sökülüyor. Ne acı ki bir toplantıda bir çiftçimiz 1000-1500 TL garantili iş verilsin 200 dönüm arazimi devlete veririm demişti. Bizleri 1000 kişi olarak görüyorlar, tepkiler yeterli değil, şeffaf olunması lazım. Bu işte Gölcük de yapılan tersaneler, Ford, hayat kimya gibi olmaması için elimizden geleni yapmalıyız. Birileri yer değişikliği yapılmaz diyor ama değişebilir. Verimli topraklar 1.dereceden 3.dereceye dönüştürüldü. Yer sahipleri ve halkımız direnç göstermelidir. Bu konu Milletvekilleri ve Vali Bey’le birlikte konuşulmalıdır. Siyaseti bir kenara bırakıp, Kocaeli için bir araya gelinmelidir.
Öneriler:
Ortak sonuç:
Değerlendirme:
1. İletişim
a. Sivil toplum ile
77 Sivil Toplum Kuruluşuna mail, telefon ve faks yolu ile toplantı duyurulmuştur. Milletvekilleri, Belediye ve Siyasi Parti İl Başkanlıklarına davet metni faks çekilmiştir.
b. Milletvekilleri ile
Milletvekillerine faks yolu ile haber verildi. Sn. Muzaffer Baştopçu Plan Bütçe Komisyonu çalışmaları sebebi ile katılımda bulunamayacağını bildirdi.
3. Medya
Kocaeli’nde bulunan ulusal ve yerel basın temsilcilerine mail ve faks yolu ile haber verildi.
Değerlendirenler: Bahri Odabaş/Kocaeli küçük Millet Meclisi Hamalı
05.11.2010 Kocaeli kMM Toplantı Tutanağı
previous post