Yer: Marsiad Konferans Salonu
Tarih: 02.07.2010
Katılımcılar:
a. Dernek, Vakıf ve Girişimler:
1- Kızılay -Mustafa Şişmanoğlu (Başkan)
2- Kartepe Kent Konseyi –Nurdane Erişti
3- ÇYDD –Gülşen Müstecaplıoğlu (Başkan)
4- TEMA –İbrahim Bayram
5- Yerel Gündem 21 –Nigün Doğanay
6- Kocaeli Magder –Mustafa Akpınar
7- İZGİAD –İsmail Çoruh (Başkan)
8- HSÇ Platformu –Hayri Altınok (Başkan)
9- Kızılay Dilovası –Ali Üzer (Başkan)
10- Marmara Ordulular Derneği –Mehmet Çun
11- Mazlumder –Behlül Metin
TSD Kocaeli Şubesi- Selahattin Deniz (Başkan)
b. Meslek Odaları
1- Kocaeli Sanayi Odası- Necmettin Bayraktar (Genel Sekreter)
c. Sendikalar
1- Memur-Sen –Harun Yaşar Aliş (Başkan)
d. Kanaat önderi bireyler
1- Prof. Dr. Veli Deniz
2- Ahmet Uzun
Katılan Milletvekilleri:Katılım olmadı.
Belediye Başkanları:Katılım olmadı.
Mazeret BildirenVekiller: Olmadı.
Moderatör: Bahri Odabaş
Gözlemciler: Siyasi partilerden katılım olmadı.
Medya:
1- Kocaeli Demokrat Gazetesi
2- Çağdaş Kocaeli Gazetesi
Konular:
Genel konu: Anayasa Değişikliği Paketinde Siysal Değişiklikler ve Ekonomik Haklar
Yerel konu: Kuzey Marmara Otoyol Düzergahı
Genel Konu Üzerine Konuşulanlar:
Mutfak tarafından hazırlanan sunum izlendi. Anketler katılımcılara dağıtıldı ve 8 Eylül’de yapılacak basın toplantısının bilgisi verildi. Konu üzerine söz alan olmadı.
Yerel Konu Üzerine Konuşulanlar:
1- Veli Deniz: Bir yere bir şey yapılacaksa iki etkisi düşünülmelidir. Çevresel etkisi ve Sosyal etkisi çok önemlidir. Daha önceki konuşmalarımda Kandıra’nın ipi çekildi demiştim. Bana herkes kızdı ama şimdi her şey aynen dediğim gibi oluyor. Mevcut yollar ticari yükü kaldırmıyor tamam yeni yollara ihtiyaç var. Ancak buna karar verildiği zaman çevre master planı oluşturulmalı, yeşil alan, tarım alanı ve fabrika yeri belli olmalı. Yolun yapılcağı bölgenin tarım arazisine zarar vermeden nasıl yapılabilir diye düşünülmeli. Sosyal kalabalıklaşma ve o bölgeye yapılacak olan göç değerlendirilmeli. Sonuç olarak Kocaeli’de bizlere bir nefeslik yer bırakalım diyorum. Kocaeli’nin geleceği sosyal yaşantı açısından iyi değil her yer beton her yere sanayi, fabrika kuruluyor. İstanbul’un yükü çok eskiden beri Kocaeli’ye yüklenilmek üzere projeler yapılmıştır. Otoyolların geçmiş olduğu yerlerde plansız, çarpık bir görüntü oluyor. Bir yasaya bağlanmadan burası tarım alanıdır, burası sanayi alanıdır denmediği sürece bu durumlar devam eder.
2- Necmettin Bayraktar: 1960 lı yıllarda 100-200 bin nufüslu iken göçler sebebi ile bu oranın10 katı nufüsa sahip şimdilerde Kocaeli, sanayi şehri diye övünüyoruz. Ancak şartların çevre olgusu, insan yaşantısına uygunluğu düşünülmelidir. 2002 yılında yaşayan ve yaşatılan sanayi kenti Kocaeli, turizm kenti olabilirdi. İleriye dönük çalışma yapılması gerekli. Endüstriyel dönüşüm projesi kirliliği az katma değeri yüksek sanayiye teşvik etmeliyiz. Temiz teknoloji istiyoruz.
3- Ahmet Uzun: Kuzey Marmara Otoylu sadece Kocaeli’nin değil bütün Türkiye’nin meselesi olmalıdır. O verimli topraklara sanayi kurmak vatan hainliğidir. Cevabı hayır olan varsa götürüp oraları gösteririm. 17.000 dönüm alanda imar yolsuzluğu yaparken suçüstü yakalandılar. İzledikleri yol 1- İşsizlik 2- Temiz sanayi yapacağız. Başka iller istedi aslında bu projeleri OSB ler için ancak biz daha akıllı iyi siyasetçiyiz biz Kocaeli’ye aldık bu projeleri diyorlar. Ama bütün verimli toprakları işgal ediyorlar. Esas yol aşağıya kaydırılarak, daha önce oralardan arazi alanlara rant kazandırıyorlar. Hyundai sahibi 3.500 dönüm arazi almış, Fehmi Yıldız 1.800 dönüm arazi satın almış, şimdi yol bu arazilerin yanından geçiyor, niçin rant sağlamak için. Bilişim vadisi deyip duruyorlar, bu otoyolda 17 yol ayrımı var. Hepsi güneye ayrılıyor, sadece 1 ayrım kuzeye ayrılıyor orada vadi var. Birkaçta köy var. Ancak 15 hanelik köylerde 25 şer emlakçı var. Burası bişim vadisi olacakmış. Amerikan menşeyli şirket buradan yer almış. Bu elimizdeki harita Türk haritası değil, dış menşeyli bir haritadır. Bu Amerikalı şirket buralardan niçin arazi alsın. Lojistik merkez yapacaklarmış.
4- Muzaffer Şişmanoğlu: Bana bir gün top secret( çok gizli) damgalı bir harita geldi. Müdür aman çok gizli kimse görmesin inceleyip görüş bildireceğiz dedi. Ben haritalar bakarken Rahmi Seymen Bey geliyor dediler. Aman görmesin diye hızla toplayıp dolaba saklamak istedim. Rahmi Bey pat diye içeri girdi. Elinde bana verilen haritanın 10 katı çokluğunda rulo haritalar, şunlara bir bak bilgi ver dedi. Haritalara baktım. Çok gizli haritaların daha genişleri, hani çok gizliydi, el altından alınıyor demek ki.
5- İsmail Çoruh: Bu yol güzergahı ne maksatla seçildi diye Bakana soruldu. Bakan yol güzergahında bulunan arsalar devlet arsası olarak daha çok olduğu için tercih ediliyor. Az para ödemek için diye cevap verdi.
6- Hayri Altınok: Otoyol genişletilebilir mi? Hayır, çünkü otoyol yapılırken hemen yanına evler, fabrikalar yapıldı. Genişletilemez astarı yüzünden pahalıya gelir. Eskiden bu kadar OSB niye yapılıyordu anlamıyorduk. Çoğu imarlı, izinli değil sadece planda var şimdilik, ancak zamanla bütün izinleri tamamlayacaklar. Ziraat Odası, Mimarlar Odası, Çevre örgütleri yine pasif kaldılar. Bu kadar önemli olaylara gerekli ilgiyi göstermiyorlar.
7- Nurdane Erişti: Köseköye 13-14 Bin tırın girmesi demek bölgemizde en azından gürültü kirliliği, yolların kaldırmaması, kalabalıklaşma karşısında ne yapabiliriz. Köseköy’ün lojistik köy olmasının nedenleri nelerdir. Ne getirip, ne götüreceği konusunda halkın bilgilendirilmesini istiyoruz.
8- Nazif Korkmaz: Rant planları ile yeşil alanlar Kent Konuta verilmiştir. Cumartesi günü saat 13:00 de Yuvam Akarca da protesto eylemine sizleri de davet ediyoruz. Yuvam Akarcadaki yeşil alanlar kapalı kapılar ardında kent alanlarına dönüştürülmüş bizde bunu istemiyoruz. Bunun için eylem yapılacak, artık bizde bu kararları aldık ki birileri gelip belediye gibi bizim yerimizde bizden habersiz bir şey yapamayacak. Yarın ki toplantıyı bu yüzden önemsiyoruz. Biz başlatıyoruz. Diğer yerleri ateşlemek açısından öncülük yapacağız. Otoyol projesi yırtıp atılmalı, rantçılar kovulmalıdır. Verimli tarım alanları zorla satın alınıp kapatıldı. Halk köyünden kovuluyor.
Değerlendirme:
İletişim:
a. Sivil toplum ile
65 Sivil Toplum Kuruluşuna mail, telefon ve faks yolu ile toplantı duyrulmuştur. Milletvekilleri, Belediye ve Siyasi Parti İl Başkanlıklarına davet metni faks çekilmiştir. Yerel Konu ile ilgili olarak ilgili Kocaeli Üniversitesi ve belediyelerden sunum istendi.
b. Milletvekilleri ile
Milletvekillerine faks yolu ile haber verildi. Toplantı ile ilgili bir dönüş olmadı.
c. Medya ile
Kocaeli’nde bulunan ulusal ve yerel basın temsilcilerine mail ve faks yolu ile haber verildi.
Değerlendirenler: Bahri Odabaş- Kocaeli kMM Hamalı