Yer: MARSİAD Konferans Salonu
Tarih: 08.05.2010
Katılımcılar:
a. Dernek, Vakıf ve Girişimler:
1- Yerel Gündem 21 (Nigün Doğanay)
2- Kocaeli Magder (Mustafa Akpınar)
3- İZGİAD: İsmail Çoruh (Genel Sekreter)
4- HSÇ Platformu (Hayri Altınok- Başkan)
5- Yörükler Derneği (Mehmet Özer)
6- Dilovası Kızılay (Ali Üzer)
7- ÇEKÜL (Numan Gülşah- Başkan)
8- Kocaeli Kızılay (Muzaffer Şişmanoğlu- Başkan)
9- İzmit Muhtarlar Derneği (Ahmet Demir)
10- Marmara Ordulular Derneği (Mehmet Çun)
11- MARSİAD (Ömer Faruk Yıldırım)
12- Mazlumder (Behlül Metin)
b. Meslek Odaları
c. Sendikalar
d. Kanaat önderi bireyler
1- Adnan Zamburkan (İl Kültür ve Turizm Müdürü)
2- Doç. Dr. Esma Torun Çelik (KOÜ)
3- Hamiyet Şahin
4- Emine Funda Var
5- Tuğman Kayalı
6- Medine Küçük
Katılan Milletvekilleri:Katılım olmadı.
Belediye Başkanları:Katılım olmadı.
Mazeret Bildiren Vekiller:
1- Eyüp Ayar
Moderatör: Bahri Odabaş
Gözlemciler:
1- Demokrat Parti (H. İbrahim Gürman)
Konular:
Genel konu: Anayasa Değişikliği Paketinde HSYK ve Askeri Yargı
Genel konu: Gazze’de Ambargo Krizi, Ne Yapmalı?
Yerel konu: İzmit’in Kurtuluşunun Kapsamlı Bir Şekilde Kutlanması
Genel Konu Üzerine Konuşulanlar: Zaman yetmediği için 1. genel konu görüşülemedi.
1- 1.5 yıl kadar evvel Kocaeli küçük Millet Meclisi toplantısında Gazze işgali için oluşturulan bir komite Filistin probleminin kesin çözüme kavuşması için ciddi bir çalışma başlattı. STK, KOÜ işbirliği ile çözüme yönelik 2 dosya hazırlandı. 1. İsrail Büyükelçisi Goby Levi ye 2. Filistin Büyükelçisi Nebil Marufa teslim edildi. 3 saatlik birebir görüşme yapıldı. Türkiye ve Dünya STK larından bir grup oluşturulup, İsrail ve Filistin gezilerek, Hükümet, STK ve Halkla birebir görüşülüp, problemin çözümüne ciddi ve cesur çalışmalar yapılacaktı. 2 Büyükelçiden de bu çalışmalar konusunda İsrail ve Filistin de yardımcı olmaları konusunda sözler alındı. Ancak koordineli çalışabilmek için Dışişleri Bakanımız Sn. Ali Babacan ve Milli Savunma Bakanımız Sn. Vecdi Gönül den ısrarlı randevu taleplerimize hiçbir cevap gelmediği gibi Telefon görüşmesinde Milli Savunma Bakanı Sn Vecdi Gönül’ün ‘ BOYUNUZU AŞAN İŞLERE GİRMEYİN’ sözü ile ipler koptu. Bu proje yarım kaldı. O zaman siyasetçilerimiz ve hükümet yetkililerimiz STK yı anlayabilselerdi. Bugün bu acı durum yaşanmayacaktı. Eğer şimdi yine problemin çözümüne yönelik somut ve ciddi çalışmalar yapılmaz ise bu problem Dünyanın başını yakacaktır. STK temsilcileri, siyaset ve bürokrasi bazı konularda çözüm üretememekte gerçek ve kalıcı çözümü her zaman halkın kendisinin üretmektedir. Birilerine işi havale etmenin gaflet olacaktır. Bunun için kendi işimizi kendimiz takip etmeliyiz.
2- Numan Gülşah: Filistin ve İsrail probleminin çözümü için İsrail Büyükelçiliğine gidişimizde önce ciddiyet ve endişe gördük. Başkonsolos dahil ilgili en üst düzey yetkili 6 kişi bizi dinledi. Tüm konuşmalar not edildi. Filistine de aynı uyarı ve önerileri içeren dosyayı verip vermediğimiz soruldu. Bizlerde Filistin Büyükelçiliğine verdiğimizi, dosyanın bir suretini de onlara getirdiğimizi söyleyip takdim ettik. Ciddi karşılandık ve ciddiye alındık. Ancak Filistin Büyükelçiliğinde büyük bir dağınıklık gördük bu bizi çok üzdü. Ama daha çok iki Bakanımızın bizi ciddiye almaması bizleri üzdü. Şimdi 1.5 yıl sonra bunun bedelini daha ağır bir şekilde ödüyoruz. Şunu anladık ki kişi ve kurumlar olarak daha samimi ve ciddi iletişim içinde olmalıyız.
Yerel Konu Üzerine Konuşulanlar:
1- Esma Torun Çelik: İzmit’in tarihini anlatabilmek için görsel, yazılı sunumlar yapılabilir. Buna okullardan başlanmalıdır. İzmit’te İpsiz Recep, Kara Fatma’yı kimse tanımıyor. Bunlar resim, heykel vs. ile tanıtılabilir. Yarışmalar yapılabilir. Milli mücadele bunlarla başladı. Öncelikle tarihimizin başlangıcını bilmeliyiz. İzmit’teki dernekler bu konuda ön ayak olup tanıtıma katkı sağlayabilirler. Herkes kendi yöresini tanıtabilir. İzmitliyim diyen herkes bir şeyler yaparak İzmit’te yaşamanın borcunu ödemeli. Maalesef çocuklarımızda tarih kültürü yok, bunu veremiyoruz. İzmit’te yaşıyorsunuz. İzmit’le ilgili bir tarihi olay söyle diyorsunuz. Maalesef İzmit’le ilgili bir tarih bilmiyorlar, ilgilenmiyorlar.
2- Ali Üzer: Bizi yönetenler halkın içine girmiyor, inmiyorlar. Halk onları 4 yılda bir görüyor. Üniversite bu konuda ağırlığını koymalıdır.
3- Adnan Zamburkan: İzmit’in kurtuluşunu nasıl kutlayabiliriz, nasıl renk katabiliriz, ne katkı yapabiliriz, bunu konuşalım. İl Kültür Müdürlüğü çocuklar ile bir geçiş, bir iki şiir ve askeri geçiş ile bu töreni bitiriyor. Böyle olmamalı, ne yapmalıyız. Önce çocuklarımızdan başlamalı onlara tarihimizi anlatmalı, öğretmeliyiz. Vatan sevgisi, millet sevgisi, milli mücadeleyi, kuvayi milliyeyi, cepheyi, kurtuluş savaşını, kurşuna doğru koşan atalarımızı, bu ülke nasıl kurtarıldı, nasıl kazanıldı. Konferanslarla kitaplarla, tiyatrolarla tanıtmalı ve anlatmalıyız.
4- İsmail Çoruh: Okullarımızda Öğretmenlerimiz sabah gelip derslerini verip saat 16:00 oldu mu çıkar giderler. Ekstra ders harici bir şeyler verilmez. Benim memleketimde kurtuluş günü herkes katılımda bulunur bir bayram havası gibi kutlanır. İzmit’te kurtuluş kutlamalarına belirli kişiler katılımda bulunuyor.
5- Bahri Odabaş: Gerçekten bazı eksiklikler var ama bundan sonra ne yapmalıyız. Kurtuluş kutlamaları oluyor. Protokol yok, yarısı boş, halk yok, kimse ilgi göstermiyor. Biz gönüllüler olarak onlar gelmiyorsa biz gidelim. Biz zorlayalım. Kamu kurumları, sivil şahıslar yeri, bizim yerimiz boş kalmamalıdır. Onlar bize hizmet için var. Üniversite bizim üniversitemiz, önceleri randevularımıza cevap verilmiyordu. Şimdi her zaman yardımlarını görüyoruz. Kurtuluş gününde 1 hafta öncesinde etkili ve güçlü kutlamalar yapılabilir. Köylümüz gelir, hem kültürünü hem yaşantısını anlatan tırpanını, kanı arabasını getirir hem de eğlenir.
6- Ahmet Demir: Eski ve yeni kültürlerin harmanlanarak sunulması gerekmektedir.
7- Numan Gülşah: Belli konuları oturmak gerekiyor. Kimin ne yapacağı belli olmuyor, kopukluklar oluyor. Bir kurum bu işi ben yaparım diyor, yarım yapıyor. Öteki işi şu kurum yapacak deniyor, yarım yapılıyor. Tam bir iş bölümü yapılıp, iş tam yapılamıyor.
8- Hamiyet Şahin: Ben Artvinliyim Gürcüyüm. Ben Artvin’le ilgili her şeyi biliyorum. 30 yıldır İzmit’teyim ama İzmit hakkında bişey bilmiyorum. Bu yüzden İzmitliyim diyemiyorum. Depremden korktuğum için söylemek istiyorum. İzmit tarihte birçok deprem yaşamış ve hatta 7 defa yıkılmış tekrar tekrar kurulmuş bir şehridir. Bunun üzerinden bir yere gidilebilir.
9- Medine Küçük: İzmit’i tanıtmak ve kutlamalar için neden illaki bir günde yapılsın ki; bir hafta süreli olsun. Bir merkez oluşturulsun bir hafta süre içinde burada etkinlikler, tiyatro gösterileri vs. olsun. Ayrıca Milli Mücadele nerelerde, nasıl olmuş yerinde gidip halkımıza anlatılmalıdır. Gerekiyorsa halk oralara taşınmalıdır.
10- İsmail Çoruh: Öncelikle İzmit’i tanıtacak, anlatacak rehber bulunmalıdır. Birkaç kişi var ama onlarında sesi çıkmıyor, duymuyorlar. Rehber olması şarttır.
11- Tuğman Kayalı: Hemşeri Derneklerini mutlaka bu işin içine çekmeliyiz. Dolasıyla da halkı bu işin içine çekmiş oluruz. Yıllardır burada yaşayanlar dahi halen İzmit’i benimsemiyorlar. Cenazelerini bile memlekete götürüyorlar.
Öneriler:
1- Toplantı yeri olarak belediyelerin olanaklarından yararlanma ve belediye mekanlarının kullanılması tartışıldı. Mutabakat sağlanmadı da. Bu toplantıya bu kadar az katılımın yer değişikliği ve belediye seçiminden olduğu ileri sürüldü
2- Anayasanın maddelerinin görüşülmesi için yeni bir toplantının yapılması tartışıldı uygun bulundu ilk fırsatta STK lar bir araya gelip değişiklik maddelerini tek tek tartışacağız.
Değerlendirme:
İletişim:
a. Sivil toplum ile
65 Sivil Toplum Kuruluşuna mail, telefon ve faks yolu ile toplantı duyrulmuştur. Belediye ve Siyasi Parti İl Başkanlıklarına davet metni faks çekilmiştir. Yerel Konu ile ilgili olarak ilgili belediyelerden sunum istendi.
b. Milletvekilleri ile
Mail ile ve cep telefonlarına kısa mesajla ulaşıldı.
c. Medya ile
Kocaeli’nde bulunan ulusal ve yerel basın temsilcilerine mail ve faks yolu ile haber verildi. İzmit Fuarının açılışı sebebi ile medya katılımı gerçekleşmedi.
Değerlendirenler: Bahri Odabaş- Kocaeli kMM Girişimcisi