Yer: MARSİAD Konferans Salonu
Tarih:05.02.2010 Cuma
Katılımcılar:
a. Dernekler, Vakıf ve Girişimciler
1. KYÖD ( Mustafa Küpçü- Başkanı)
2. Kocaeli Yörükler Derneği ( Mehmet Özer- Üyesi)
3. Yerel Gündem21( Nilgün Doğanay- Üyesi)
4. Ordulular Derneği ( Mehmet Çun -Başkanı)
5. Kocaeli Sivil İnsiyatif Platformu ( Numan Gülşah- Dönem Sözcüsü)
6. HSÇ Platformu (Hayri Altınok- Başkanı)
7. MAZLUMDER (Behlül Metin- Başkanı)
8. Kocaeli Magder ( Mustafa Akpınar- Yönetim Kurulu Üyesi)
9. Kocaeli Çevre İnsiyatifi Derneği ( Mehmet Toker- Yönetim Kurulu Üyesi)
10. Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı ( İsmet Arguç- Başkanı )
11. Kocaeli Kızılay Şube Başkanı ( Muzaffer Şişmanoğlu-İzmit Şube Başkanı)
b. Meslek Odaları: Yok
c. Sendikalar: Yok
d. Bireysel
1. KOÜ Hukuk Fakültesi ( Yrd. Doç.Dr. Seydi Çelik)
Katılan Milletvekilleri: Yok
Belediye Başkanları:Yok
Mesaj Yollayanlar:
1. A.Sibel Gönül ( Ak Parti )
2. Nihat Ergün ( Ak Parti )
3. Muzaffer Baştopçu ( Ak Parti )
Moderatör:Bahri Odabaş ( KkMM Hamalı)
Gözlemci:
1. Münir Türk (Kocaeli Magder Yönetim Kurulu Üyesi)
2. Adnan Parmakerli (Marsiad Yönetim Kurulu Üyesi)
3. Tema ( Emin Aşıkoğlu- Tema Gönüllüsü)
Medya:
1.Çağdaş Kocaeli Gazetesi
2.Özgür Kocaeli Gazetesi .
Konular:
1.Genel Konu: Askeri Vesayet, Sivil Vesayet ve Sivil Anayasa
2.Yerel Konu: Cephanelik Alanının Değerlendirilmesi
Genel Konu Üzerine Konuşulanlar:
KOÜ Hukuk Fakültesi ( Yrd. Doç.Dr. Seydi Çelik): Askeri Vesayet, Sivil Vesayet ve Sivil Anayasa ile ilgili bir sunum yapıldı. İngiliz Cronvel; silahlı bir güç ile İngilterede ihtilal yapar ve şöyleder; 10 kişiden 9 u bana karşı olsun ne gam yeterki 10 nuncuda silahlı olsun. Silahlı güç niçin silahsıza itaat etsin. İngilterede eskiden oluşan Askeri Vesayetin karşısında Sivil Vesayetin ve Osmanlı döneminde yapılan askeri güçün benzeşimleri anlatıldı. Silahlı güç kralı korur, kralda tüm gücüyle koruyucularını korur, doyurur ve onların ihtiyaçlarını karşılar gibi… Bunun Türkiye örneklemeside meclis, askeriye, yürütme ve yargı görev hareket tarzları örnekleri gibi… Ayrıca 1960 ve 1982 Anayasalarını Askeri ihtilal olmasına rağmen sivil hukuk profesörleri tarafından hazırlanmıştır. Darbeler dış güçlerin veya ekonomik güçlerin işi olabilir. Ancak anayasalar siviller tarafından yapılsada demoktarik olduğunu göstermez. Asker eliyle veya etkisiyle yapılan anayasalarda antidemokratik olmayabilir.
Kocaeli Çevre İnsiyatifi Derneği ( Mehmet Toker – Yönetim Kurulu Üyesi): Askeri Vesayetten ne anlamlıyız?
KOÜ Hukuk Fakültesi ( Yrd. Doç.Dr. Seydi Çelik): Sivil siyasetçiler başları sıkıştıkça, seçim korkusuyla çözemedikleri herşeyi askere devretmişlerdir. Osmanlı da dahil 125 yıl Askeri güçle yönetilmiş, bu duruma göre asker az bile müdahele ediyor. Çünkü askerin elindeki bütün güçü sivil idare vermiştir. Askeri Vesayetten anlamamız gereken sivil, bir işi yapamıyor yapamayınca askere bırakıyor yada devrediyor. Askerde bu işi görev olarak kabul ediyor. Örneğin Kürt sorununu yıllardır askere havale ettikleri gibi…
MARSİAD ( Bahri Odabaş -Genel Başkanı): Askeri veya Sivil Vesayet varmı?
KOÜ Hukuk Fakültesi ( Yrd. Doç.Dr. Seydi Çelik): Olmamış darbenin darbecileri ile gerçekten uğraşıyorsun ama gerçek 1982 darbesini yapan meydanda ama ona bir şey yapamıyorsun.
MARSİAD Genel Başkan( Bahri Odabaş -Genel Başkanı): Gerçekten yeni bir Anayasaya ihtiyaç varmı?
KOÜ Hukuk Fakültesi ( Yrd. Doç.Dr. Seydi Çelik): Tabi ki var. Gerçekten Sivil bir Anayasaya ihtiyacımız var. 1982 Anayasası değiştirilmelidir. Anayasa bir topluluk sözleşmesidir. Herkesin nasıl yaşayacağı, ihtiyaçlarını ve haklarını belirleyen anayasayı yaparkende herkesin görüşünü alacaksın. Uygulamada sorunlar var. Hak ve Özgürlükler açısından 1960 ve 1982 Anayasaları daha iyi olsada vatandaş hakkını aramadıktan sonra sonuç yok.
MARSİAD Genel Başkan( Bahri Odabaş-Genel Başkanı): Pratikte öneriniz nedir?
KOÜ Hukuk Fakültesi ( Yrd. Doç.Dr. Seydi Çelik): Kitleler kendilerine göre bir Anayasa yapıyor. STK kendi Anayasalarını bir toplulukta bir araya gelip netleştirecek ve mecliste tartışılacak. Anayasaya toplum sözleşmesi demiştik. Birkaç kişinin birkaç entellektüelin hazırladığı Anayasa olmaz. Tüm toplumun görüşleri ve çalışmalarıda olmalıdır.
Kocaeli Çevre İnsiyatifi Derneği ( Mehmet Toker – Yönetim Kurulu Üyesi): Vesayetten anladığım benim adıma bir başkasının benim haklarımı kullanması. Toplumsal mutabakatın yerini hükümet ve askeri mutabakatı alıyor.
KYÖD ( Mustafa Küpçü – Başkanı): Şuanda hep Askerin Vesayeti, Sivilin Vesayeti diyoruz ama bir de yargının vesayeti var. Hiçbir şekilde iktidarın güçü sonsuz değildir. Dikkat edin Hükümetin gündemden daha çok yargı ile sorunu var. Anayasa Mahkemeleri sigortadır. Danıştay, Yargıtay denetleyici kurumlardır. Yargıyı siyasilere seçtirirseniz, kuvvetler ayrılığı olmaz. Aşiret düzeni bozulmadıkça emperyalist vesayetten kurtulamayız.
Mazlum-Der (Behlül Metin): Anayasanın değişmez, iptal edilemez hükümleri var. İlk 4 madde değiştirilemez. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz.
KOÜ Hukuk Fakültesi ( Yrd. Doç.Dr. Seydi Çelik): Meclis Anayasa ile bağlı, meclis değiştiremez bir kurucu meclis kurarsa, bu maddeleri tartışırlar, değişmesi gerekiyorsa değiştirilir. Ancak Anayasanın koruyucusu Anayasa Mahkemesidir. Kuvvetler ayrılığı konusunda bütün kurumlar birbirini denetlemek durumundadır.
Kocaeli Sivil İnsiyatif Platformu ( Numan Gülşah- Dönem Sözcüsü): 40 yıldır tam bağımsız Türkiye diye bağrdık, maalesef tam bağımlı Türkiye olduk.
Kocaeli Çevre İnsiyatifi Derneği ( Mehmet Toker – Yönetim Kurulu Üyesi): Anayasının ilk 4 maddesi değiştirilemez derken sanki daha Anayasa hazırlanırken diğer maddelerini değiştirebilirsiniz demek istiyor. Böyle Anayasa olur mu?
Yerel Konu Üzerine Konuşulanlar:
1. KYÖD ( Mustafa Küpçü – Başkan): 800 Dönüm Askeriyenin elinde kalmış yer, burayı İl Genel Meclisine bırakmışlar. İl Genel Mecliside 200 Dönümünü İzmit Belediyesine, Belediyede buraya okul, sığınma evi gibi şeyler yapmayı düşünüyor. Yeşil alanlarımızı korumalıyız. Avrupa Ülkelerinde tarihi, tabi güzelliklere el değdirmiyorlar. Bizde yeşili yok etmeye çalışıyoruz. Betonu ne kadar çok seviyoruz. Cephanelik bölgesi bir tabiat harikası bozulmamalıdır.
2. Kocaeli Kızılay Şube Başkanı ( Muzaffer Şişmanoğlu – İzmit Şube Başkanı): Bu olayın arkasında değil önünde olmalıyız. Cephanelik konusunda öndeyiz kararlı olmalıyız. Betonun b sini kullandırmamalıyız.
3. Kocaeli Çevre İnsiyatifi Derneği ( Mehmet Toker – Yönetim Kurulu Üyesi): İçimizde Kocaeli Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeleri var. Bunları İzmit Körfezi ve çevresinin sorunlarını Kent Konseyine taşıyıp tartışıp, Belediye Başkanına ulaştırsın.
Öneriler: Bir sonra ki toplantının ev sahipliğini Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin yapması için bir öneri sunuldu. Toplantı saat 21:00 de sona erdi.
Değerlendirme:
1. İletişim:
a.Sivil Toplum ile
Daha önce katılan ve aramıza yeni katılacak olan sivil toplum kuruluşlarına mail, telefon ve faks yolu ile toplantı duyrulmuştur. Geçen ayki toplantı ile ilgili bilgi verilmiştir.
b. Milletvekilleri ile
Telefon, faks ve mail yolu ile milletvekillerine toplantı duyrulmuştur. Ak Parti Milletvekili Sibel Gönül’ün özel kalemi programının yoğunluğu sebebi ile katılamayacağını bildirdi. Ak Parti Milletvekili Muzaffer Baştopçu makamından telgrafla katılamacağını bildirdi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün özel kalemi İl dışı programı sebebi ile katılamacağını bildirdi.
c. Medya
Kocaeli’nde bulunan ulusal ve yerel basın temsilcilerine mail ve faks yolu ile haber verildi. İki yerel gazete toplantıya katılımda bulundu.
Değerlendirenler:
Bahri Odabaş /Kocaeli küçük Millet Meclisi Hamalı