Yer : MARSİAD Konferans Salonu
Tarih : 06.11.2009 saat 18:00 de
Katılımcılar:
1- MARSİAD Genel Başkanı (Bahri Odabaş)
2- Yerel Gündem21 (Nilgün Doğanay)
3- MAZLUMDER (Medine Küçük)
4- Yahya Kaptan Toplu Yapı (Abdurrahman Subaşı)
5- Kocaeli Yörükler Derneği (Mehmet Özer)
6- Kocaeli Sanayi Odası (Onur Ergüney)
7- Kocaeli Üniversitesi (Veli Deniz)
8- Kızılay Şube Başkanı (Muzaffer Şişmanoğlu)
9- Ordulular Derneği (Mehmet Çun)
10- HSÇ Platformu (Hayri Altınok)
11- Kocaeli Çevre İnsiyatifi (Mehmet Toker)
12- Kocaeli SMMM Odası (Ender Şenol
13- Gönüllü Kültür Teşekkülleri Dönem Başkanı (Ahmet Özen)
14- Kocaeli Magder (Mustafa Akpınar)
Milletvekilleri: Katılım yok.Sn. Nihat Ergün Fax ile katılamayacağını bildirdi.
Medya: 1-TV41
2-Özgür Kocaeli Gazetesi
3-Kırmızı Kocaeli Gazetesi
Konular:
Genel Konu:Demokratik Açılım
Yerel Konu:Kandıra Gıda İhtisas
Konuşulanlar:
Bahri Odabaşı(Marsiad Genel Başkanı)Açılış Konuşması: Ankara da Ak Parti Genel Bşk. Erdoğan ve SP Gen.Bşk. Kurtulmuş ile yapılan görüşmeler olumlu geçmiş.Her iki parti de bu iş için bir yetkili görevlendirmişler.Destek çevremizi ilde tanınmış ve saygın kişilerle genişletiyoruz.Bu toplantıdaki yerel konu ile ilgili sunumun hazırlanması için çok kişiye başvurduk.Yalnızca San.Od.Gen.Sek.Yrd.Onur Ergüney destek oldu.(STK temsilcileri katılmayanlar hakkında tepki gösterdi ve zabıtlara geçmesini istedi)Dubai Port İzleme Komitesi iki hafta önce Körfez,Mimar Sinan Mahallesinde Bahçeli Kahvede mahalle sakinleri,STK ve Siyasi Parti temsilcileri ile bir toplantı yaptı.Mahalle sakinlerinden Dubai Port Limanın engellenmesi konusunda bir heyet oluşturuldu.Yasal süreç dahil her yol takip edilecek.
Yerel Konu Tartışmaları:
Prof. Dr. Veli Deniz (Kocaeli Üniversitesi) Kandıranın ipi çekildi. Karadeniz Sahil yolu, 3. çevre yolu ve denize dik(Dubai Port için) yollarla Tarım arazileri bölünürken, Bu OSB kurulursa başka OSB ler bunu takip edecek. Gelecek yeni göçlerle Kandıranın Doğal Tarım ve Hayvancılığı sona erecek.
Bahri Odabaş (MARSİAD Genel Başkanı) Biz Kandıra da bacasız sanayi bölgesi düşünüyorduk. Daha evvel şimdiki siyasi ve Belediye bu görüşte idi.Ama şimdi birden bire durum değişti.Başta Sanayi ve Ticaret Bakanı Sn. Nihat ERGÜN ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İstanbullu bizim tanımadığımız sanayi Kuruluşları ve STK ile işbirliği yaparak, yıldırım hızı ile bu OSB yi oldu bitti ye getirmeye çalışıyorlar.Hangi Sanayi Kuruluşlarının geleceği yönetimin kimin elinde olacağı belli değil.Biz KANDIRA OSB’ye EVET diyoruz ancak Tek şartımız var. OSB nin yönetimi Kocaeli sanayi kuruluşları, STK ve Kamu Kuruluşlarının elinde olmak kaydı ile zira çevreye zarar verecek bir sanayi kuruluşu dahi Kandıranın tarım ve hayvancılığını bitirebilir.
Hayri Altınok (HSÇ Platformu) OSB ler peşkeş sürecinin alt yapısını oluşturuyor.Halkın yeri ucuza alınıp sanayiciye satılarak birilerine rant sağlanacak.Biz bu konuyu yargıya taşıyarak engel olabiliriz
Mustafa Küpçü (Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği) Kandıra da ormanlar yok edildi.Şimdi de tarım arazileri yok ediliyor.Türkiye sanayi ile gelişemiyor.Dünya tarıma muhtaç hale geliyor.İnsanlar otomobili parçalayarak karnımızı doyuracağız, ileride bir karış toprağa muhtaç olacağız. Yunanistan turizmde müthiş para kazanıyor.Bu talana müsaade etmemeliyiz.
Mehmet Özer (Kocaeli Yörükler Derneği) Karasudan İstanbul’a kadar Karadeniz sahilleri parsellenmiş durumda, Deniz koy, Kaynarca Kandıra Demir- Çelik vs. fabrikalarla doldurulacak.
Benim çok önceden Süveyş kanallarından etkilenerek, İzmit-Kandıra arası 46 km lik Marmara yı Karadeniz e bağlanarak bir kanal projem var.Fakat ilgilileri harekete geçiremedim.
Mehmet Toker (Kocaeli Çevre İnsiyatifi) OSB çevreciler olarak bizim önerimizdir.Ama Yönetim tarzı ve işbirliği yeniden ele alınıp düzeltilmeli Kandıralı STK ile kişisel işleri ile meşgul Kandıra için hayat-memat olan bu konu ile ilgilenmelerini öneriyorum.Halkı ve ilgilileri uyarmanın tam zamanı.
Mehmet Çun(Ordulular Derneği) Uzuntarla da İbrik Dere mevkiinde iki Sanayi kuruluşunun evsel ve sanayi atıklarının vahşice araziye attıklarını hayvan ve bitkilerin zarar gördüğünü ifade ederek bu konuya el atılmasını istedi.
Kadem Demir (İbrik Dere Muhtarı) Serfloor ve Keskin Kimya’da 250 kişi çalışıyor.Sadece bölgede 2 kişi aldılar.Çevreye zararlarını Ankara ya kadar bildirdiğimiz halde sonuç alamadık.
Onur Ergüney (Kocaeli Sanayi Odası) Sanayi Odasının sanayinin disipline edilmesi için çalışmalar yürüttüğünü, bunun için kontrollü bir biçimde sanayinin gelişme ve yerleşmesi gerektiğini çarpık ve çevreye zarar veren sanayiden kendilerinin ve sanayi kuruluşlarının da rahatsız olduğunu. Bu konuda Kandıra OSB nin kontrol altında ve şeffaf bir şekilde yürütülmesinde taraf olduklarını ifade ederek bu konuda işbirliğine hazır olduklarını sunum için Başkan, katılmak istediğini ancak bu akşam mazereti nedeni ile katılamadığını ifade etti.
Ender Şenol (Kocaeli SMMM Odası) OSB ler gelişiyor.Daha önce Sanayi için Bakanlığın kapılarını aşındıranlar şimdi sanayiden şikayet ediyor.Bu problemler tüm tarafların bir araya gelerek ortak çözüm bulunarak, çözülebilir.Bu akşam Bilim Çevresi burada STK burada ama Siyasiler ve Bürokratlar, Yerel Yöneticiler yok. İnşallah ileride onlarında katılımı ile problemlerin çözüleceğine inanıyoruz.
Genel Konu Tartışmaları:
Kemal Şahin (KOÜ Hukuk Fak.Öğ.Üyesi) Demokratik Açılım konusunda şov yapılmamalıydı.Demokratik haklar kullanılırken başkalarına zarar verse de Ceza ve Hukuk yolları kullanılırken tolare edilmelidir.
Sosyal haklarda temel haklar gibidir.Hak ve özgürlükler sadece yasada değil somut olarak yaşanmalıdır.12 Eylül ve olağanüstü hal de sınırsız güç kullanımı zarar vermiştir.Etnik problem olmasa da o hale getirilmiştir.PKK ile Kürdü ayırmak doğru değildir.Bu konuda kısır çekişmelerden çıkılarak herkes soğukkanlı bir şekilde problemin çözümüne sahip çıkmalıdır.Hükümet somut olmadı.221 etkin pişmanlık yasası yeterli değil, daha somut ayrıntılar olmalı.
Mustafa Küpçü (Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği) Sn. Cumhurbaşkanı ve Başbakan, Kenan Evren saygı duyarken bir yandan da cuntaları yargılıyor.Ben bunu samimi görmüyorum.Bu açılımı OBAMA teşvik etti, bilmiyorum.
Dr.Kemal Şahin (Kocaeli Üniversitesi) Türkiye’nin AB nezdinde insan hakları konusunda sicili iyi değil, bazı şikayetleri kabul ederek, ciddi sayıda dosyayı düşürmüştür.Devlet meşruiyet zemininden çıkmamalı.Batıda da ekonomik sıkıntı var.Etnik kimliği karşınıza almamalısınız.Sosyolojik araştırmalar yapıp mantıklı olmak lazım.
Abdurrahman Subaşı (Yahya Kaptan Toplu Yapı) Ben Diyarbakır doğumluyum, Asker emeklisiyim 10 yıl o bölgede görev yaptım ve yaşadım.Kürtlere kimlik çözüm değil, 12 Eylül de işkence yaşadı dağa çıkmadı, bölgenin arazi yapısı, kış şartları, işsizlik, eğitim, sağlık problemleri giderilir, sanayi kuruluşları ve hayvancılıkla halkın gelir düzeyi iyileşirse problem çözülür
Prof. Dr. Veli Deniz (Kocaeli Üniversitesi)
Görüş olarak Başbakanla tam tersim ama ilk defa Başbakanın Demokratik Açılımına güvenim geldi.Ümitlendim, somut öneri kolay değil, tek kredidir, iyi değerlendirip, soğukkanlı davranmalıyız.Çözüme hep beraber sahip çıkmalıyız.Genel afla çözmek bana akılcı geliyor
Mehmet Toker (Kocaeli Çevre İnsiyatifi) Aktörleri ön plana koymadan çözülmeli,40 yıldır çözüme bu kadar yakın olmadık, kaygı duyduğumuz kişilere bırakmadan sahaya inmeliyiz.Somut önerileri biz sunmalıyız, bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz
Bahri Odabaşı (Marsiad Genel Bşk.) 41 İlde bu toplantılar yapılıyor, en fazla Güneydoğu illeri bu toplantılara ilgi duyuyor.Tüm Türkiye’deki küçük Millet Meclisleri Demokratik Açılım konuşuyor.Bu potansiyeli değerlendirerek tüm kMM Diyarbakır kMM de toplanarak STK lar olarak bu problemin çözümüne ciddi katkı sunabiliriz.Bunun Siyasilerin kısır çekişmelerine bırakmamalıyız. Çünkü bedelini biz ödüyoruz dedi. Saat 21:10 da toplantı kapatıldı.
Bahri ODABAŞ
KOCAELİ küçük MİLLET MECLİSİ GİRİŞİMCİSİ