YEREL FORUM OÇG 2.TOPLANTI DEĞERLENDİRME RAPORU FORMU
İl : Kocaeli
Yer : MARSİAD Konferans Salonu
Tarih : 06.02.2009
Yerel Katılım:
1- Bahri Odabaş (MARSİAD Genel Başkan)
2- Hıdır Akpınar (KOÜ HEREKE MYO)
3- Onur Ergüney (Kocaeli Sanayi Odası)
4- Çetin Tahtacı (Mazlum-Der)
5- Hayri Altunok (Hereke Çevre Derneği)
6- Adnan Parmakerli (Marsiad Yönetim Üyesi)
7- Şerafettin Uzun (Marsiad Üye)
8- İsmail Kahraman (Gebze Gazetesi)
9- Ali Şahin (Gebze Gazetesi)
10- Cemalettin Tüysüz (Kocaeli TV Yönetim Kurulu)
11- Barış Eren (Kocaeli Afet Komisyon Bşk.)
12- Mustafa Akpınar (Kocaeli Magder)
13- Mustafa Küpçü (KYÖD)
14- Kenan Seyrek (Kan. Çev. Der.)
15- Gülşen Müstecaplıoğlu (KEREM DER.)
16- Harun Aliş (Gönüllü Kültür Teşekülleri Platformu)
17- Numan Gülşah (Kocaeli Sivil İnsiyatif Platformu)
18- Muzaffer Şişmanoğlu (Kızılay İzmit Şb.)
19- Ahmet Akgüner (İZEYAP)
Gözlemci-Katılımcı: Yok
Milletvekilleri: Katılmadı
Medya: Katılımcıların çoğu yerel gazetelerde köşe yazıları yazmaktadır.
Genel Gündem:
1- Nükleer Enerji
2- Memurların Yemek Problemi
Yerel Gündem:
1- Dubai Port Limanı
2- Yerel Seçimler (Neden Sizi Seçelim?) Paneli
Değerlendirme:
1- İletişim:
a- Sivil toplum ile
19 Sivil Toplum Kuruluşuna davetiye ve faks gönderilmiştir.
b- Milletvekilleri ile
Telefon, davetiye ve bire bir iletişim yolu ile davet edilmişlerdir.
b- Girişim ile
Telefon ve e-mail ile sürekli iletişim halinde olunmuştur.
2- Malzeme:
ÖNGARGILAR GİREMEZ afişi hazırlanarak salon girişine asıldı.
Her Milletvekillerinin oturma yerleri isimleri yazılı tabelalar konularak asıldı.
3- Medya:
18 kadar yerel basın mensupları davet edildi.
Konuşanlar:
1-Bahri ODABAŞ söz alarak Kocaeli Forum OÇG’ nin , ilimizde gönüllü, etkin, sivil toplum kuruluşlarının ve Bölge Milletvekillerinin katılımı ile bölgemiz, ülkemiz ve dünya gündemini ilgilendiren konuları konuşmak, problemlerin çözümüne fikir ve projelerin geliştirilip gerçekleştirilmesine, TBMM yasama sürecine katkı sunmak amacı ile gerçekleştirildiğini, karar alma yeri olmadığını, zira karara katılmayanların, kendilerini kullanılmış hissederek zamanla katılımın azalacağını ve uzun sürede organizenin yok olabileceğini ifade ederek, değişik görüş ve yapılarda olan kişi ve kurumların ortak paydalarda bir konuda görüş birliği olursa bu konuda oluşacak çalışma komitesi oluşturup çalışma yapılabileceğini ifade etti.
Bir önceki toplantıda oybirliği ile alınan karar gereği yapılan çalışmalar hakkında Bahri ODABAŞ bilgi verdi. 1. Bölge Afet Merkezi konusunda seçilen Komite Vali Gökhan SÖZEN’i ziyaret eden Komite Uzunçiftlik’te tahsis edilen 30 Dönümlük arazide projenin bir an evvel başlatılması konusunda talepte bulunuldu. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Metin Yahşi ile görüşüldü.1/1000’lik plana işlenmesi konusunda Belediye’ye yazı yazıldığını, önümüzdeki hafta Vali Yardımcısı İdris KURTKAYA ile birlikte Bursa ve İstanbul’daki Depolara bakmak için gidileceğini ifade etti. 2. Filistin – İsrail problemi konusunda seçilen izleme komitesi 30.01.2009 Cuma günü İsrail ve Filistin Büyükelçiliklerini ziyaret ederek problemin çözümü için önerilerini içeren birer dosya sundu. İsrail Büyükelçisi Gabby LEVY Davos’taki problem nedeniyle yerinde olmadığı için özür dileyerek bizzat kendisi bizi ziyaret edeceğini bildirdi. Bahri ODABAŞ, kendisini Kocaeli’ye davet ettiklerini, ayrıca Dünyadan Sivil Toplum Örgütleri ile Filistin ve İsrail’e gerçekleştircekleri ziyarette Sivil Toplum Örgüt Liderleri ve Hükümet Yetkilileri ile görüşmeleri konusunda yardımcı olmalarını rica etti.Elçilik yardımcı olacağını ifade etti.
2-Numan GÜLŞAH söz alarak Bir önceki toplantıda oybirliği ile alınan karar gereği yapılan çalışmalar hakkında Bahri ODABAŞ bilgi verdi. 1. Bölge Afet Merkezi konusunda seçilen Komite Vali Gökhan SÖZEN’i ziyaret eden Komite Uzunçiftlik’te tahsis edilen 30 Dönümlük arazide projenin bir an evvel başlatılması konusunda talepte bulunuldu. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Metin Yahşi ile görüşüldü.1/1000’lik plana işlenmesi konusunda Belediye’ye yazı yazıldığını, önümüzdeki hafta Vali Yardımcısı İdris KURTKAYA ile birlikte Bursa ve İstanbul’daki Depolara bakmak için gidileceğini ifade etti. 2. Filistin – İsrail problemi konusunda seçilen izleme komitesi 30.01.2009 Cuma günü İsrail ve Filistin Büyükelçiliklerini ziyaret ederek problemin çözümü için önerilerini içeren birer dosya sundu. İsrail Büyükelçisi Gabby LEVY Davos’taki problem nedeniyle yerinde olmadığı için özür dileyerek bizzat kendisi bizi ziyaret edeceğini bildirdi. Bahri ODABAŞ, kendisini Kocaeli’ye davet ettiklerini, ayrıca Dünyadan Sivil Toplum Örgütleri ile Filistin ve İsrail’e gerçekleştircekleri ziyarette Sivil Toplum Örgüt Liderleri ve Hükümet Yetkilileri ile görüşmeleri konusunda yardımcı olmalarını rica etti.Elçilik yardımcı olacağını ifade etti.
3- Barış EREN söz alarak, Tekfen ve diğer problemlerle ilgili CD görüntülerini verebilirim dedi.
4- Ahmet AKGÜNER söz alarak, Körfez’de vahim işler yapılıyor. Bilim Adamları, Meslek Odaları, STK’lar bir araya getirilip çözüm aranmalıdır dedi.
5- Harun Yaşar ALİŞ söz alarak, Doktor, Hemşire ve Sağlık personelinin zaman mefhumu yok.Yemeklerini ne zaman yeme fırsatları olacağı belli değil, hizmetlerin aksamaması için şimdiye kadar ücretsiz olan yemeklerin aynen devam etmesi gerektiğini Maliye ve Sağlık Bakanlığı yetkililerinin çalıştıklarını, kendilerinin Defterdarlık önünde yapmayı düşündükleri basın açıklamasına destek istedi, oybirliği ile kabul edildi.
6- İsmail KAHRAMAN söz alarak Filistin ve Kuzey Irak izlenimleri konusunda bilgi verdi. Mısır Refah kapısında İsrail MOSAD ajanları kontrolü elinde tutuyor. Onların onay vermedikleri Filistin’e giremiyor. Mısırın büyük camilerinde saldırı esnasında Cuma namazı kıldırılmadı. Mısır halkının %95’i fakir, Hüsnü MÜBAREK’i sevmiyor.
Kuzey Irak’ta ekonomik sahalara İran ve Çinliler sahip çıkmaya çalışıyor, Kürt Yönetimi iş konusunda Kürtlere güvenmiyor, Türklere güveniyor. Halk, Türkleri ağa olarak görmek istiyor. Büyük bir Ticari Potansiyel var.Günde 2500 kamyon Türkiye’den giriş yapıyor. Ancak sınırda Gümrük personeli yetersiz ölmem alınmalı.
Ayrıca Kocaeli’de Kent Kültürü bilincini geliştirmek lazım bunun için paneller ve Kültür çalışmaları yapılması lazım dedi.
7- Cemalettin Tüysüz söz alarak yayıncı olarak OÇG’nin tüm faaliyetlerini canlı yayın aracılığı ile Dünya’ya duyurabilirim dedi.
8- Onur ERGÜNEY söz alarak Kent vizyonu ve Endüstriyel dönüşüm konusunda projelerinin olduğunu bunu paylaşabileceklerini ifade etti.
Ortak Sonuç:
Saat 20:00’de Nükleer Enerji konusunu sonraki toplantıya bırakarak toplantı kapatıldı.