Yer: Kocasinan Belediyesi Meclis Salonu
Tarih: 03.11.2012
KATILIMCILAR
DERNEK,VAKIF VE GİRİŞİMLER
1-Millet Derneği(Mustafa TEMİZER- Başkan, Osman İKİNCİ – Üye)
2-Anadolu Eğitim Bilim Kültür Vakfı (Kahraman CALASIN – Başkan)
3-Akit Gazetesi(Hacı YAKIŞIKLI- Kayseri Temsilcisi)
4-Liberal Düşünce Topluluğu (Ferhat ÇAKIR – İl Temsilcisi)
5-MAZLUMDER Kayseri Şubesi(Ubeydullah BOZDOĞAN-Üye)
6-Türkiye Yazarlar Birliği Kayseri Şubesi (Ahmet İLHAN – Başkan, Hüseyin TÜRKMEN – Üye)
7-Kayseri Umut Der (Edip GÜLTEKİN- Sekreter, Hüseyin YAZGAN –Üye)
8-Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşları (Ahmet TAŞ – Başkan)
9-Fakir ve Muhtaçlara Yardım Derneği ( Burhan KARAMUSTAFAOĞLU – 2. Başkan)
10-Gönüllü Kuruluşlar ( Erol ÜNLÜ – Sekreter)
11-Kayseri Strateji Derneği ( Mustafa İLHAN – Başkan)
12-Kayseri Jeoloji Mühendisler Odası (Adnan EVSEN – Başkan)
13-Enderun Derneği (Ahmet AY, Faruk ÖZCAN)
14-Sivaslılar Derneği (Şevki ÇAKIR – Üye)
15-Bedensel Engelliler Derneği ( Fatma UYDU – Başkan)
SENDİKALAR
1 -EğitimBir-Sen ( Rıza BOZDAĞ – Sekreter)
MİLLETVEKİLLERİ: YOK
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 65 izleyici katıldı.
MEDYA
TELEVİZYONLAR:Tv 1, Erciyes tv, Tv Kayseri, Kay tv,
GAZETELER:Kayseri Gündem, Kayseri Haber, Kayseri Anadolu Haber, Akit, Anadolu Ajansı, İha, DHA.
MODERATÖR:Mehmet ÖZHASEKİ ( Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı)
SUNUCU: Adnan EVSEN
Konu:Yeni Yerel Yönetimler Yasası
1/Mehmet ÖZHASEKİ: Bizdeki belediyecilik anlayışı henüz çok yenidir. Eskiden belediyecilik yoktu. Ama ecdadımız, asırlar boyunca, bugünkü belediyelerin yapmış olduğu faaliyetleri vakıflar aracılığı ile yürütmüşlerdir. İşte Kayserimizdeki Hunat Hatun külliyesi bu vakıf eserlerden ve vakıf faaliyetlerinden biridir. Zamanımızda büyük ve önüne geçilmez bir değişim söz konusudur. Her şey çok hızlı değişiyor. Üstelik değişim çok hızlı olduğu gibi çok da çeşitli. Değişimin her alanda yaşanması gibi kamu hizmetleri alanında da bir değişim olması kaçınılmazdı. Tabi bu da olmalı idi. Kamu yönetimi ile ilgili kanunlar kutsal metinler değildir. Onlar da değişebilir ve gerektiğinde değişmelidir. Her şeyi eskiden olduğu gibi ya da eski mantıkla yönetemezsiniz. Yeni bir şeyler ortaya koymak istiyorsanız STK’ları dinlemek, çalışmalara onları da dâhil etmek zorundasınız. Devlet de bunu görmezden gelemez. Bu büyük yapılanmayı görmeli ve buna göre çözümler üretmelidir. Değişime karşı durulmaz. Ama ne hikmetse birileri sürekli olarak değişimin önüne çıkıyor ya da engeller çıkarmaya çalışıyor. Birçok alanda yerel yönetimlere kolaylık sağlanmalıdır. Yerel yönetimlerin çalışma alanları genişletilmelidir. Öyle işler vardır ki bunları merkezden idare edemezsiniz. Şu anda TBMM’de yerel yönetimlerle ilgili yeni bir kanun çıkartılması için yoğun bir çalışma var. Henüz çıkmış bir yasa olmamasına rağmen büyük yenilikleri beraberinde getirecek. Bu yasanın getireceği en önemli yeniliklerin başında, büyükşehir sayısının 16 iken 13 tane yeni büyükşehir kurulması ile 29’a çıkartılacak olması gelmektedir. Ayrıca büyükşehir olması gereken ilin nüfusunun 750 bine çıkartılacak olması da önemli bir yeniliktir. Bu yasanın ikinci önemli getirisi, büyükşehir belediyelerinin sınırlarını genişletip il mülki sınırlarına kadar çıkartmasıdır. Yeni çıkacak yasa ile büyükşehir belediyemizin sınırları bütün ilçe ve köyleri de kapsayacak şekilde genişleyecektir. Bu yasanın getirecek olduğu üçüncü fayda, özel idarelerin kaldırılacak olmasıdır. Özel idareler bütün araç ve gereçleri ile büyükşehirlere devredilecek.
2/Burhan KARAMUSTAFAOĞLU:Sayın başkanım hoş geldiniz. Kayseri kMM toplantımıza iştirak edip renk kattığınız için çok teşekkür ederim. Elbette belediye başkanı olmanız rahat bir konuşma yapmanızı sağladı. Bu yeni yasa çıkınca Ankara’nın hantallığı yerele de yansır mı? Bir de sizin Kızılırmak suyunu Kayseri’nin içinden geçirmek gibi bir projeniz vardı. Bu projenin son durumu nedir? Bu konularda da bilgi verirseniz sevinirim.
3/Seyit KOCAKAYA: Sayın başkanım ben de katılımınız için teşekkür ederim. Ben Erkilet’te oturuyorum. Erkilet merkeze uzaktı ve ulaşım bir sıkıntı idi. Büyükşehre bağlandığımızdan beri ulaşımda büyük bir rahatlık yaşadık. Benim merak ettiğim konuşu: Erkilet’ten daha uzakta bulunan beldelerimiz ve köylerimiz vardır. Bu belde ve köylerimize alt yapı hizmetleri nasıl ulaştırılacak ve emlâk durumu nasıl olacaktır?”
4/Hüseyin TÜRKMEN:Benim merak ettiğim husus da belediye meclisi ve özel idarelerdeki yetkiler meselesidir. Bu yetkiler nasıl olacaktır? Belediye meclisleri ile özel idarelerin yetkileri konusunda bizlere neler söyleyebilirsiniz?”
5/Ahmet İLHAN:Yeni yasayla 750 kişiyi aşan bir nüfusa sahip olan il, büyükşehir olacaktır. Ama bu durum bazı sıkıntıları beraberinde getirmeyecek mi? Çünkü bazı il merkezleri ilçelerinden bile az nüfusa sahip. Mesela Mardin Kayseri’nin tam tersidir. Mardin merkezi 100 bin nüfusa sahipken, il nüfusu 750 binden fazladır. Kayseri’nin il merkezi ilçe ve köylerinden fazla olduğu için bir sorun olmayabilir. Ama Mardin gibi bir il için bunun sıkıntı oluşturmayacağının söyleyebilir miyiz? Çünkü daha önce 100 bin kişiye hizmet götürmekte zorlanan bir belediyenin 750 binden fazla insana hizmet götürmesi söz konusu olacaktır. 100 kişiye ulaşamayan ve hizmet götürmekte zorlanan belediyeler, 750 bin kişiye nasıl hizmet götürebileceklerdir?
6/Ferhat ÇAKIR: Yeni yasa çıkarsa yöneticilerin köylülerin ayağına kadar gideceğini göreceğiz. Bu son derece güzel ve sevindirici bir gelişme olacak. Ancak bu yeni yasa ile adam kayırmalar ve denetimsizlik yaşanmaz mı? Önümüz nasıl olacak. Belediyelere verilecek dış borçlanma yetkisi ile aşırı borçlanmalar yaşanmaz mı? Bu da belediyelerin elini kolunu bağlamaz mı?
7/Fatma UYDU: Biz çeşitli vesilelerle Avrupa’ya gidip geldiğimizde belediyelerin çok büyük yetkilerinin olduğunu gördük. Yeni çıkacak yasada yerel yönetimler bakanlığı olacak mı? Halk burada görev alabilecek mi?
8/Hacı YAKIŞIKLI: Yıllardan beri Kayseri’de yaptığı hizmetlerden dolayı belediyemize çok teşekkür ederim. Kayseri’deki ilçe belediyelerine ve size baktığımızda aklımıza şöyle bir soru geliyor: Bütün yükü siz mi çekiyorsunuz, yoksa ilçe belediye başkanları da yükü omuzlayıp size ortak oluyorlar mı? Belediye başkanlarının farklı partilerden olması durumunda ne olur.
Değerlendirme:
1. İletişim
Sivil toplum ile
30 STÖ ile telefonla görüştüm ve maille davet metnini gönderdim. 15 STÖ bu çağrıya olumlu cevap verdi ve toplantımıza katıldı. Ancak 15 STÖ temsilcisi katılmadı.
Değerlendirenler:
Ahmet TAŞ KAYSERİ kMM hamalı