Yer: Kocasinan Belediyesi
Tarih: 08.05.2010
Yerel Katılım:
Anadolu Bilim Kültür Eğitim Vakfı (Mustafa Temizer – Başkan Yrd.)
Büro Memur Sen (Mustafa Yılmaz – Başkan Yrd.)
Jeoloji Mühendisleri Odası (Adnan Evsen – Başkan)
Atatürkçü Düşünce Derneği (İsmail Ulusoy – Başkan)
Memur Sen (Aydın Kalkan – İl Temsilcisi)
Mazlum Der (Nihat Ok – Başkan Yrd.)
Anadolu Radyo-TV Yay. Der. (Ahmet İlhan – Başkan Yrd.)
Üvey Evlatlar Derneği (Sinan Demirdöven- Başkan)
Anadolu Hukuk Derneği (Gülay Pancar – Yön. Kur. Üyesi)
Alevi Kültür Merkezi (Rüstem Gümüş – Başkan)
Demiryol İş Sendikası (Yakup Aslan – Başkan)
Çevre Dostları Derneği (Gülhanım Coşkun – Başkan)
Hacı Bektaş Veli Derneği (Kenan Akpınar – Başkan)
Talasemi ve Lösemililer Derneği (Faruk Başdemir – Genel Başkan)
KESK (Orhan Karakaya – Dönem Sözcüsü)
Tüketiciler Birliği (Leyla Güneş- Yön. Kur. Üyesi)
Liberal Düşünce Topluluğu (Ferhat Çakır – Kayseri Temsilcisi)
Kayseri Barosu (İkbal Ayar – Yön. Kur. Üyesi)
Milletvekilleri: Yok
Belediye Başkanları: Yok
Medya:
Elif TV
TV Kayseri
Kay TV
Vakit Gazetesi
AA
İHA
Moderatör : Uluç Gürkan, Öğretim Üyesi, Eski Meclis Başkan Vekili
Konu: Anayasa Mahkemesinin Yapısındaki değişiklik hayatımızda neyi değiştirecek?
Konuşulanlar:
Uluç Gürkan : 82 anayasasına hayır oyu veren biri olarak konuşuyorum. Türkiye’ye yakışmayan, antidemokratik içeriklerin bu halkı yönetmesine hiç razı olmadım. Anayasada sadece özgürlüklerin nasıl kısıtlandığı yazılıyordu. Kenan Evren Çar, anayasada onun keyfi kararları idi. Çocuklarıma bırakacağım en güzel miras şudur: 82 anayasasının başlangıç kısmındaki darbe vurgusunu 1995 senesinde kaldırdık. 89 defa değiştirdik. Temel hak ve özgürlükler konusunda dünyanın en demokratik anayasalarından biri haline getirdik. Parti kapatmayı zorlaştırmak, bitirmek istedik ama destek bulamadık. Yasama, yargı ve yürütmenin birbirinden bağımsız ve birbirini denetleyebilen bir sistem olmaz ise demokrasiden bahsedilemez.
Gülay Pancar : Yargının bağımsız olması herkesin ortak kanaatidir. Fakat hâkim ve savcıların seçiminde bile torpilin olduğu bir sistemde bağımsızlık nasıl olacak? Torpile yol açan mülakat kısmı kaldırılmalıdır.
Adnan Evsen : Neden herkes 82 anayasasının değişmesini istiyor da destek vermiyor? Neden bu meclis değiştiremiyor? Neden şimdi değil?
Ahmet İlhan : Hazırlanan değişikliğe hayır diyenler bile değişmesini istiyor ama konu siyasileştirildiği için hayır deniyor kanaatindeyim. Bugünkü yargı darbecilerin tam istediği şekilde oluşturulmuştur. Darbe anayasasının devamını isteyenler mahkemesini de kuruyor. Yargının bağımsız olmasından ziyade tarafsız olmasının önemini vurgulamak istiyorum. Anayasa değişikliğine evet diyorum. Çünkü darbe ürünü hiçbir şey istemiyorum.
İsmail Ulusoy : Bu anayasayı değiştirelim tamam ama bu anayasa 82 anayasası değil ki. Defalarca değiştirilerek bugüne gelmiş bir anayasa. Bu anayasadan önce siyasi partiler ve seçim yasaları değiştirilerek demokratikleşme sağlandıktan sonra bu anayasa değiştirilmelidir. Toplumsal bir uzlaşma olmadan anayasanın değiştirilmesinin faydalı olacağını düşünmüyorum. Türkiye başka ülkelerle karşılaştırılmamalı. Kendi yapımıza uygun bir sistem getirilmelidir. Fransa halkının seviyesinde değiliz ki onların anayasası gibi yapalım. Olağanüstü yetkili mahkemeler kaldırılmalıdır. Oyum evet olacak diyen arkadaşın bu tavrını da garipsedim doğrusu.
Nihat Ok : Cumhuriyetin kuruluşunda neredeyse bütün kanunlarımız dışarıdan alındı. Şimdi Fransa ile aynı seviyede olmadığımızdan bahsediliyor. Oyunun evet olduğunu söylemenin nesi yadırganıyor onu da anlayabilmiş değilim. Tabii ki belirteceğiz. Anayasanın değişmesini istiyor ve destekliyoruz.
Ferhat Çakır : Türkiye’nin yönetim sisteminin oligarşi olduğunu TDK sözlüğündeki oligarşi tanımına bakarsanız daha iyi anlarsınız. Şimdilerde jüristokrasi daha da yakışıyor. Çünkü iktisat politikalarını onlar belirliyorlar. Özelleştirmelere karşı duruyorlar, zam yapıyor, zamları geri alıyorlar. Eğitim politikalarını YÖK üzerinde kurdukları veto silahı ile belirliyorlar. Sağlık politikalarını bile yargı belirliyor. Ortadoğu ile ilişkiler bir siyasi partinin kapatma gerekçesi olabiliyor. Refah partisi kararına bakın ne demek istediğimi anlarsınız. Bırakın politikaları kıyafetimize bile karışan bir yargı ile karşı karşıyayız. Peki, bunları yaparken meşruiyetlerini insan haklarından, evrensel hukuk kurallarından ya da hukuk devletinden mi alıyorlar? Hayır, hiçbirinden değil. Nereden aldınız diye soramazsınız da, çünkü onların hikmetinden sual olunmaz. Ben bu sistemle kavgalıyım. Antidemokratik bir oligarşiden, insan haklarına müdahalede yarışan yüksek yargıdan, bizim seçip gönderdiklerimizden değil de yargıç tahakkümünden oluşan yönetim biçimi ile kavgalıyım. Bu sistem mevcut anayasadan kaynaklandığına göre değişmesine evet diyorum.
Yakup Aslan : Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının ölüp de Kenan Evren’in yaşadığı bir ülke! Almanya’daki sendikacılara kutsallarını sordum. 20 kutsal saydılar hepsinin öznesi insandı. Bizde 20 tane kutsal sayılsa biri insan olmaz. Bunu anayasamız istemiyor. Bu anayasa insanı baz alan bir sisteme izin vermiyor. Modern ülkelerden farklıyız. Ülkemizi düzeltecek olan şey Avrupa Birliği kriterleridir. Sayın Gürkan’a da bir sorum olacak. Bizi kimin yönettiği mi nasıl yönettiği mi önemlidir? Siz başbakan olsanız Türkiye’de en az bin yıl darbe olmamasını nasıl sağlarsınız? Teşekkür ediyorum.
Sinan Demirdöven : Bu toplantıya önyargılarıyla girenler olduğunu biliyor ve onları affediyorum. Sayın Gürkan anayasayı 89 defa deldiğinizi söylüyorsunuz. Bir delik de bizim için açsaydınız da bizde rahatça nefes alabilseydik. Demokratik bir anayasa yaptığınızdan bahsediyorsunuz. Çocuklarımız bu ülkeden neden kaçıyor o zaman? Mahkeme salonlarında inancı ne olursa olsun insanların aşağılandığını görüyorum. Durmayın bu anayasayı değiştirin. Kafalar değişmedi ki(!) Kalbimizden ve kafamızdan çekin artık ellerinizi. ADD başkanı bize diyor ki CHP’ye oy verin. Vermeyeceğim. Bakana yumruk atanı tutukladık ama İzmir’de ölen Azra için kılımız kıpırdamadı. Neden? Çünkü o travesti.
Mustafa Temizer : Bu anayasa değişsin de nasıl değişirse değişsin demek fayda sağlamaz. Değişsin istiyoruz ama şeklinin yanlış olduğunu da ifade etmek istiyorum.
Rüstem Gümüş : Anayasa neden değişiyor? Hükümet istediği için. Biz yaptığımız için doğru diyor. Dayatıyor. 1 Mayıs kutlamalarının yapıldığı Taksim konusunda da aynını demişti. Ben verdim. Anayasa değişse de önemli olan uygulamadır ve bizim bu konuda ciddi çekincelerimiz var. Aleviler, Kürtler, Eşcinseller… Anayasa da kendilerini ifade edemiyorlar. İnancımız konusunda anayasa bize özgürlük vermiyor, önümüze engeller koyuyor. Zorunlu din dersi bunun en belirgin ispatıdır. Yargı değişmelidir tamama ama yok da sayılmamalıdır.
Kenan Akpınar : Kimse zorunlu din dersi anlayışının demokratik olduğunu söyleyemez. Deniz Gezmiş ve arkadaşları anayasayı değiştirmek istiyor diye asıldılar. Ama anayasayı asıl Kenan Evren değiştirdi. Bugünkü siyasi partiler sisteminde milletvekillerini biz seçmiyoruz. İstemediğimiz biri meclise gidebiliyor. Kendini yönetemeyenler anayasa hazırlıyor.
Aydın Kalkan: 1 Mayısı 6 konfederasyon olarak kutlamaya karar verdik. Başkanlar da konuşma yapacaktık. Ben konuşmamda darbecilerden bahsedince yuhalandım. Bu nasıl bir anlayışa sahip olduğumuzu göstermektedir.24’den beri yapılan anayasaların hepsi darbe anayasasıdır. Anayasa değişikliğini beyazlar yaparsa tamam. Zenciler yaparsa olmaz anlayışını hala aşamadık. Adeta denmek isteniyor ki bu ülkeye şeriat gelecek ise onu da CHP getirir. Anayasa mahkemesi kendisini anayasanın üstünde görüyor. 411 ele karşı dururken meclisin üstünde görüyordu. 411 vekil o günden sonra resmen figüranlık yapmaktadırlar. Mahkemeye giden davanın sonucunu baştan biliyoruz. Bu kadar siyasallaşan bir kurum elbette değişmelidir. Cumhuriyeti vatandaştan koruyan bir anlayışı kabul etmiyoruz. Bu anayasanın ruhu laikliktir ve öncelikle bu ruh değişmelidir.
Uluç Gürkan : Hayat ak ve karadan ibaret değildir. Gri tonlarda vardır. Benim laiklik tarifim egemenliğin ulusa ait olmasıdır. Cumhuriyeti yok sayarak Osmanlıyı överek bir yere varamazsınız. Osmanlıyı da yok sayamayız. Kökümüz güçlü diyorsak hepsini kastediyoruz. RTÜK oluşumunun müsebbibi benim. Bunun için bütün Türkiye’den özür diliyorum. Meclisin yargıya üye seçmesinin ne kadar yanlış olduğunu RTÜK de gördük. Yargı üyelerini hiç seçemezler. Venedik komisyonunun kanaati de bu yöndedir.
Faruk Başdemir : Anayasa mahkemesinin temelinin sağlam olmadığına inanıyorum. Yapısının değişmesi gereklidir.
Öneriler:
Ortak sonuç:
Değerlendirme:
1. İletişim
a. Sivil toplum ile
29 sivil toplum kuruluşuna haber verildi. TkMM broşürleri dağıtıldı.
b. Milletvekilleri ile
3. Medya
4 ulusal basın temsilcileri ve 4 yerel basın mensupları davet edildi.
Değerlendirenler:
Mahmut Şahin, Kayseri hamalı.