Yer: Elektrikçiler ve Elektronikçiler Odası
Tarih: 06.06.2009
Yerel Katılım:
1. Eğitim Bir sen (Vedat Şahin, şube sekreteri)
2. Memur Sen (Aydın Kalkan, il temsilcisi)
3. Şehit ve Gaziler Derneği (Ali Yavuz, şube başkanı)
4. Alevi Kültürü merkezi (Kenan Maraşlı, başkan)
5. Gazeteciler Cemiyeti (Recep Bulut, başkan)
6. Kayseri Barosu (İkbal Ayar, yönetim kurulu)
7. Tüketiciler Birliği (Ferhat Çakır, başkan yardımcısı)
8. Elektronikçiler Odası Bşk (Mehmet Alan, başkan)
Milletvekilleri:
1. Şevki Kulkuloğlu (CHP)
Medya:
1. Elif TV
2. Erciyes TV
3. Kay TV
4. Anadolu Haber Gazetesi
5. Akın Günlük gazetesi
6. Büyük Kayseri gazetesi
Moderatör: Mahmut Şahin
Konular:
1. Genel konu: Kürt sorunu
Konuşulanlar:
1. Aydın kalkan, Memur-Sen il temsilcisi : Beş yıl boyunca Diyarbakır Ergani’de öğretmenlik yaptım. Öğretmenlerin %80’i bölge insanı geriye kalan da sürgün cezası olarak buraya gönderileler. Çok öğretmen tanıdım, çocuklara bir şey öğretilmesin çünkü öğrenirlerse biz bunlara sokağa dökemeyiz diyen. Hükümetlerin artık bu bölgelere sürgün cezası yiyenleri değil de vasıflı insanları öğretmen olarak göndermesi gerekiyor. Biz sorunun eğitim yetersizliğinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Eğitim ile aşılacak bir sorun. Bölge halkının tamamının teröre bulaşması diye bir iddiayı asla kabul etmiyoruz. Bundan 30-40 sene önce bu insanlara dillerini konuşma hakkını vermiş olsaydık bugün bu sorunu yaşıyor olmayacaktık. İnsanlar ırklarını seçerek doğmuyorlar ki. O insan kürt bir anne babadan doğmuşsa ve kürtçe dili ana dili ise buna sınırlama getiremezsiniz. Ve sanki o insana ana dilini konuşması için izin verme gibi bir havaya asla giremezsiniz. Ben Çerkez’im ve biri bana dilimi konuşma yasağı getirsin ben inadına konuşurum. Özgürlükler ve eğitim bu sorunu mutlaka çözecektir.
2. Kenan Maraşlı, Alevi Kültür Merkezi : Bu insanlar kendilerini nasıl tarif ediyorlarsa kendilerine öyle bakılmasını istiyorlar. Koruculuk sisteminin mutlaka kaldırılması gerekmektedir. Bütün sorun bunlardan kaynaklanıyor.
3. İkbal Ayar, Kayseri Barosu: Türk olmayan vatandaşlarımıza siz şu ırktansınız bu ırktansınız gibi ayrımcılığı körükleyici davranmamalıyız. Anayasadaki vatandaşlık tanımından yola çıkarak onlara da bir Türk imiş gibi davranmalıyız. (Tahmin ettiğiniz gibi en çok tartışma bu ifadeden sonra çıktı. Kolaylaştırıcı olarak bir hayli zorlandım tatlıya bağlayana kadar.)
4. Ferhat Çakır, Tüketiciler Birliği Bşk. Yrd. (Avukat) : Eğer bu sorunu çözmek istiyorsak çözümün şartlarını da biz dayatmamalıyız. Üniversitede kürt arkadaşlarla birlikte kaldım halen de kürt arkadaşlarla oturup kalkıyoruz. Türk kimliği üzerinde diretildikçe ben bu sorunun çözüleceğine inanmıyorum. Onlar kürt ise tamam siz kürtsünüz diyebilmeli ve resmi dil haricinde bütün ana dilleri kabul etmeli, eğitim ve yayıncılık yapmalarının önünü açmalıyız. Devletin yaptığı yayıncılık bir noktaya kadar olmalı zaten RTÜK denetiminde olan yayınların özel hale gelmesi için gerekenler yapılmalıdır.
5. Ali Yavuz, Şehit ve Gaziler Derneği : Kürt sorunu ve terör sorununu ayırmamız gerekir diyen Ali Yavuz koruculuk sisteminin kaldırılmasının yanlış olacağını, her korucunun terörle işbirliği yaptığı iddiasının kabul edilemez olduğunu şu örnekle dile getirdi. Ben yaralandığımda beni korucular ölümden kurtardı. Caydırıcı cezalar bu sorunu bitirir diyen ali Yavuz’a af konuşulurken ceza istemenin çözüm olmayacağı itirazı geldi. (Kolaylaştırıcı olarak çok güzel bir noktada işi bağladım. Evet af ama silahlar bırakıldıktan sonra.)
Şevki Kulkuloğlu, CHP milletvekili : 1989 yılında CHP’nin hazırlamış olduğu Kürt raporunu yanında getiren sayın vekil rapor üzerinde işaretlediği, kendine göre önemli yerleri okudu. Dilerseniz bu raporu gönderebilirim. Siz de varsa ki vardır. Onu aynen okudu. İşin garibi kimse bu rapora itiraz etmedi. Ben sadece dedim ki; 20 yıl önce hazırlanan bu rapora kimseden itiraz gelmediğine göre toplumun çoğunun kabullendiği bu rapor sanırım bölge halkı tarafından kabullenilmemiş olacak ki CHP girdiği son seçimde bölgeden %1 bile oy alamadı. (Baktım vekilimiz zor durumda kalacak biraz yumuşatıp dedim ki, sanıyorum tam anlatılamadı.)
Öneriler:
1. Şevki Kulkuloğlu : İlimizin milletvekiliyim. Eğer çalışmalarımda bir eksiklik görürseniz lütfen beni uyarın. Telefonumu Mahmut Beyden alabilirsiniz. Bütün öneri ve eleştirilerinize açığım. Bunun üzerine Ferhat Çakır, ‘Siz gerçekten CHP milletvekili misiniz?’ diye sordu.
Ortak sonuç: Bu konuda ortak bir sonuç çıkmayacağı ortak sonucuna varıldı.
Değerlendirme:
1. İletişim
a. Sivil toplum ile
Geçen ay da 15 sivil toplum örgütüne mail, telefon ve bizzat ben ziyarete giderek davet etmiş 8 tanesinin katılımını sağlayabilmiştim değişik örgütlerde katılmasına rağmen bu ayda 8’de kaldım. Gelmeyen 4 kurumun mazeretleri gerçekten inandırıcı olduğu için katılımı 12 sayıyor ve biraz ilerleme olduğunu düşünüyorum. (Siz beğenmeyeceksiniz tabii ki, onu da anlıyorum.)
b. Milletvekilleri ile
Telefon, il başkanlıklarına davetiye bırakarak ve mail ile 7 milletvekiline de ulaştık. Sonuç sadece CHP milletvekili katıldı. Ak parti cenahında sanki CHP milletvekilinin katılma ihtimali olan bir toplantıya katılmama kararı alınmış gibi bir hava estiğini hissettim. Gerçi bu seferki mazeretleri ertesi gün yapılacak olan il kongresi ve başbakana yapılan hazırlık vardı ama…
3. Medya
Televizyonlar değil ama gazetelere haber metnini ben hazırlayıp veriyorum.
Değerlendirenler: Mahmut Şahin