Yer: Gazeteciler Cemiyeti
Tarih: 11.04.2009
Yerel Katılım:
1. Eğitim sen (Nurettin Parlak, şube sekreteri)
2. Eğitim Bir Sen (Aydın Kalkan, şube başkanı)
3. SES (Şeref Polat, şube sekreteri)
4. Hacı Bektaş Kültür Vakfı (Remzi Akbulut, başkan)
5. Gazeteciler Cemiyeti (Recep Bulut, başkan)
6. Pir Sultan Abdal (Kenan Maraşlı, başkan)
7. Tüketiciler Birliği (Ferhat Çakır, başkan yardımcısı)
8. Hacı Bektaş Veli Der. (Kenan Akbulut, başkan)
Milletvekilleri:
1. Şevki Kulkuloğlu (CHP)
Medya:
1. Elif TV
2. Erciyes TV
3. TV 38
4. Kay TV
Moderatör: Mahmut Şahin
Konular:
1. Genel konu: Sendikacılık (Toplantı esnasında gerçekleşti)
2. Yerel konu : Belediyecilik
Konuşulanlar:
1. Kenan Akpınar, Hacı Bektaş der. Başkanı : . Bazı sivil toplum kuruluşları baskı grubu olarak sayılsalar da, yerel yönetimlerde, kamusal alanda hizmet görebilirler; siyasal, toplumsal ve ekonomik içerikli projeler üretebilirler; sağlıklı bir çevrede yaşam koşullarının oluşturulmasında, ormanların oluşturulmasında, ağaçlandırılma ve erozyonun önlenmesi işlerinde, kentlerin güzelleştirilmesinde çalışabilirler, sanatsal etkinliklerde bulunabilirler; imar planlarının yapılmalarında, uygulamalarında ve denetiminde rol alabilirler, ayrıca siyasal karar sürecine katılarak demokratik çoğulculuk ve katılımcılık ilkesini yaşama geçirebilirler. Böylece yerel yönetimlerde yatay katılım hakkı örgütsel alanda siyasal partiler ve sivil toplum örgütleri aracılığıyla; yerel meclislere temsilci seçmesi, kimi koşullarla temsilciyi azledebilmesi, bu meclislerde izleyici olarak bulunabilmesi, bilgilenmeyi isteyebilmesi yollarıyla gerçekleşir.
2. Nurettin Parlak, Eğitim-Sen Şube Sekreteri : Bazı sendikalar, hükümete yaklaştıkça ve hükümet tarafından biraz taltif edildikçe gerçek sendikacılık boyutundan çıkarak, belli bir siyasi partinin arka bahçesi haline geliyorlar. Mesela, sendika üyelerinin aidatını devletin ödemesi sendikal bir başarı değildir.
3. Recep Bulut, Gazeteciler cemiyeti başkanı: Tabii ki sendikalar kendi amaçları doğrultusunda hükümetten bir takım isteklerde bulunabilirler. Ama şu an bizim yaptığımız forum çalışması gibi çalışmalarda bir araya gelen sendikalar birbirlerini anlayarak ortak çalışma konumuna gelebileceklerdir.
4. Ferhat Çakır, Tüketiciler Birliği Bşk. Yrd. Avukat : Sendikalar ve odaların temsilcileri bir siyasi partiden hiçbir şekilde aday olmamalı. Çünkü bu ihtimal olduğu müddetçe oda ve sendikaların kendi üyelerinin hakkını hükümetlere karşı koruma güçleri azalır. Nitekim Kayseri’de esnaf ve sanatkarların temsilcisi konumundaki birisinin il genel meclisi üyeliğine seçilmesi bunun göstergesidir.
5. Şevki Kulkuloğlu, CHP milletvekili : Aslında sendikalar siyasi partileri kullanıyor gibi gözükse de öyle değildir. Sendikalar adeta taraf tutarak ve bunu çok belli ederek siyasi partilerin arka bahçesi olmayı gönüllü olarak kabul ediyorlar. bunu fark eden bizim gibi siyasi partilerde sendikaları kullanıyorlar. Bir araya gelip güçlü olmanız halinde isteklerinizi alırsınız.
Belediyecilik konusunda halkımız çok isabetli seçim yapamıyor. Rekabete açık tutmak lazım aslında. Bir ilde bütün ilçeleri aynı partiye vermek çok hoş olmuyor. En azından merkez ilçelerden birini muhalefet partisine vermiş olsaydınız, hizmette rekabet kendiliğinden gelirdi, bundan da halkımız kârlı çıkardı.
Öneriler:
1. Şevki Kulkuloğlu : Burada Eğitim Bir Sen şube başkanına şunu sormak istiyorum. Neden toplantılarınıza beni çağırmıyorsunuz? Sadece Ak Partili vekiller değil de beni de çağırsanız ve belki de sizin söyleyemeyeceğiniz hususları ben dile getirsem fena mı olur?
Bu istek karşısında Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Aydın Kalkan, ‘Ben çağrıldığınızı sanıyordum ama eğer çağırmamışsak özür diliyorum ve bundan sonraki toplantılara kesinlikle çağıracağız.
Ortak sonuç: Ortak görüş: Bu toplantının devamı ve daha da etkili olması için hepimiz üzerimize düşeni yapalım. Ayrıca Hacı Bektaş Kültür Vakfı Başkanının Kayseri’de bazı liselerde biyoloji derslerinde üreme tarif edilirken aynen aleviler gibi denmesi konusunda birlikte bir faaliyet yapalım dendi. Bu hafta sonuna kadar alevi olmayan katılımcılar bir araya gelip neler yapabileceğimizi konuşacağız.
Değerlendirme:
1. İletişim
a. Sivil toplum ile
15 sivil toplum örgütüne mail, telefon ve bizzat ben ziyarete giderek davet ettim. 8 tanesi katıldı. Dört tanesi Mazlum der şube başkanının kalp krizi rahatsızlığı yeni olduğu için hastanede olduklarından katılamadılar. (Yoksa o gelmiyor diye gelmemiş değiller)
b. Milletvekilleri ile
Telefon, il başkanlıklarına davetiye bırakarak ve mail ile 7 milletvekiline de ulaştık. Sonuç sadece CHP milletvekili katıldı.
3. Medya
AA, Cihan, İhlas haber ajanslarına, yerel basından da dört televizyon kanalını davet ettik. Yerel kanallar geldi ama, AA gelmeyince gazetelere haber verilememiş oldu. Ertesi gün haber metnini kendim hazırlayıp gazetelere gönderdim. Bundan sonraki toplantılar için Ferhat Çakır arkadaşımız bir dijital fotoğraf makinesi ile gelecek, haber metnini biz hazırlayıp AA’ya ileteceğiz, oradan da bütün gazetelere gönderilecek. AA’nın ricası da bu yönde oldu. Habere gelen arkadaşların isimlerini almadık. Diğer sefere bunu da eksiksiz halledeceğiz.
Değerlendirenler: Mahmut Şahin ve Ferhat Çakır(Tüketiciler Birliği Şube Bşk. Yrd.)