YER: Türkan Saylan Alsancak Kültür ve Sanat Merkezi, Benal Nevzat Salonu
TARİH: 02.11.2012
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 /Mülteci-Der, Talat Ulusoy
2 / Fide-Der (Farkında mısınız İklim Değişiyor Derneği), Ersin Damarsardı
3 / Eyyid (Ege Yerel Yönetimleri İzleme Derneği), İhsan Yılmazoğlu
4 / Ege Roman Dernekleri Federasyonu, Özcan Çayırlı
5 / Afrikalılar Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Mustafa Olpak
MESLEK ODALARI
Yok
SENDİKALAR
Yok
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Hürriyet Mısırlıoğlu (izmirizmir.net)
GÖZLEMCİLER
1 / Sevim Tozan (Konak Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi)
2 / Sebahat Çetin (AK Parti Konak Kadın Kolları Başkan Yardımcısı)
3 / Hülya Uslu (AK Parti)
4 / Süleyman Eryılmaz (EDP İl Sekreteri)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ Yok.
BELEDİYE BAŞKANLARI Yok.
MESAJ YOLLAYANLAR
AK Parti İzmir milletvekili ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, danışmanı aracılığı ile Özbekistan’da olduğundan toplantıya katılamadığını telefon açarak belirtti.Aziz Kocaoğlu da yoğun programı nedeniyle katılamadığını faks yoluyla belirtti.
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 25 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / Konak Belediyesi Basın
MODERATÖR
Ali Rıza Avcan –Eğitim ve Yönetim Danışmanı
KONULAR
GENEL KONU:Türkiye-AB İlişkileri ve Yeni Yerel Yönetimler Yasası
YEREL KONU: Kentsel Dönüşüm
KONUŞULANLAR
1 / Turan Dilek:Ülkemizde, sanayileşme ile birlikte hızlanan kentleşme süreci sonrasında tüm büyük kentlerimiz gibi İzmir de yoğun göç hareketlerinden olumsuz yönde etkilenmiştir.Kentsel dönüşümde hedeflerimiz; yerinde dönüşüm sağlamak, mevcut kültürel zenginlikleri korumak, sosyal dönüşümü desteklemek, toplumsal barışa katkı sağlamak, tarihsel ve kültürel mirası geleceğe taşımaktır. Şeffaflık, sürdürülebilirlik ve katılımcı karar süreci gibi belirli ilkelerimiz var. İzmir genelinde yaklaşık 200.000 adet yapıyı kapsayan 4700 ha. büyüklüğündeki alanın yenileme ve sağlıklaştırmaya ihtiyacı vardır. Depreme dayanıklı, sağlıklı, kaliteli 30.000 adet konut üretilmesi hedeflenmiştir. Dönüşüm alanlarında süregelen mevcut yaşam ile dönüşüm sonrası oluşan yeni yaşam alanlarına uyum süreci maalesef göz ardı edilmektedir.
2 / Özcan Çayırlı:Ege Mahallesinin kentsel dönüşümü hâlâ onaylanmadı. Uzundere’de TOKİ evlerinin yollarını ve durumunu gördünüz mü? İçinize siniyor mu? Sadece bina yapıp bırakmamak lazım, bizim insanlarımız kiralarını ödeyemiyorlar, onlara iş de ayarlamak lazım.
3 / Turan Dilek:O konutları TOKİ yaptı, belediye satın aldı. Çok eksiği var. Yapılan projeler kentle uyumlu olmalı. Başkan TOKİ ile iş yapmayacak. Ege mahallesi için yerinde kentsel dönüşüm düşünülmekte –afet riski olmayan her yer için de böyle-, her bölge İzmir’e yakışır şekilde olacak.
4 / Ali Rıza Avcan:Çocukların ve gençlerin çağdaş yaşamla ve yaşanabilir evlerle ilgili algısını, büyük, çok katlı binalar, gökdelenler yerine bahçe içindeki güzel evler yararına yönetipdeğiştirebilmeliyiz. Ayrıca kentsel dönüşümü sadece bir mühendislik, bir mimarlık projesi olarak değil; bu yaklaşımla birlikte, konunun toplumsal yönlerini de dikkate alacak şekilde disiplinlerarası bir yaklaşımla ele almalı, bunun için fiziki envanterlerin yanında toplumsal, kültürel ölçekli envanterler yapmalı ve katılımı, dönüşümün tüm süreçlerine yaymalıyız.
5 / Semra Ulusoy:Kentsel dönüşüm yapılacak bölgenin etnik yapısı ve kadınların katılımı bu proje içinde mutlaka yer almalıdır. BM Kadın Çalışmaları sonucunda İzmir Büyükşehir Belediyesinde ilk defa kadın komisyonu kurulmasına yol açmıştık, burada neden olmasın? Merkezi hükümet ve belediyelerin de kentsel dönüşüm projeleri aynı değil gibi.
6 / Süleyman Eryılmaz:Karşıyaka’da kentsel dönüşüm gerçekleştirildi. Bostanlı-Örnekköy örneğini gördüğümde kaygılanıyorum. Orada bir rantsal dönüşüm gerçekleşti. Yeni konutların paralarını ödeyemeyen Roman vatandaşlar çadırda kalıyorlar.
7 / Sevim Tozan:Bugüne kadar bu yapıların oluşmaması için geçmişte neler yapılmamalıydı? Yeni yapılan konutlara, Kadifekale’den giden Kürt vatandaşlar tandırda ekmek yapabilecek mi? Bu sosyal değişim hiç konuşuldu mu? Tam hizmet verilebilecek mi?
8/ Turan Dilek:Vergiler, geçim sıkıntıları böyle devam ederse, kentsel dönüşümü 20 yıl sonra da konuşabiliriz. Göç ve ekonomi böyle devam ettikçe yeni Cennetçeşme’ler, Yurtoğlu’lar çıkacaktır. Karşıyaka’da belirttiğiniz alana TOKİ lüks konutlar yaptı. Biz belediye olarak 73. maddeye dayanarak projelerimizi yapıyoruz. Bizim projelerimiz reklamlarda gördüğünüz şirketler gibi değil. Onlarda yetki bakanlıkta, biz de ise belediyede. Kentsel dönüşüm projemizde gönüllülerimizin çoğu kadın. Şirketlerle anlaşıp bölgelerde anketler de yaptırdık. Mesela Bayraklı bölgesinde yaşayan vatandaşlar, anketlere göre tiyatroya gitmiyorlar, o zaman o bölgeye tiyatro yapmanın bir mantığı yok.
9 / İhsan Yılmazoğlu:Kentsel dönüşüm benimsenen bir proje oldu. İzmir için 17-18 sene önce ‘inci’ benzetmesi yapılırdı. Şimdilerde o inciden eser yok, her taraf betonarme oldu. Şehirde fuar dışında yeşil alan yok. Şehir yaşanabilir bir hale getirilmeli.
10 / Pervin Mısırlıoğlu: İzmir’de yeşil alanlarda maalesef yanlış bitkiler kullanılıyor. İnsanların yaşayacağı yer/keyif alacakları yer ormanlardır ama oralarda da rahat edemiyorlar. Kentin rahatlığı çok önemli. Kentsel dönüşümde işin içinde kadın olmazsa, Romanlar olmazsa zaten o iş çözülemez.
11 / Nalan Kolağası: Sunum yapan beyefendinin tiyatro konusuna katılmıyorum. Her ne kadar orada yaşayan insanlar tiyatro istemese bile tiyatro yapmakta fayda vardır.
12 / Turan Dilek: Her alana maalesef müdahale edemiyoruz. Kentsel dönüşümün maliyeti oldukça yüksek. Çok bilinmeyenli bir denklem gibi, kesinlikle toplumla ortaklaştırılması lazım.
13 / Özlem Coşan: Bu işle ilgili bir oryantasyon merkezi mutlaka yapılmalı. Kentsel dönüşüm önce insanlardan başlamalı. Bürokratlarımız sürekli yurt dışı gezilerine gidiyor ama, bize oralardan hiç bir şey getirmiyorlar. Bu işin içinde sadece sosyologlar değil, tarihçiler de olmalı.
14 / Ali Rıza Avcan: Kentsel dönüşüm, İzmir’e çok yabancı bir şey değildir. Bu kent, M.Ö. 17’de yaşanan deprem sonrasında adeta yeniden yapılmıştır. 1845’te ise Ermeni mahallelerinde ortaya çıkan büyük yangın sonrasında uygulamaya konulan başarılı imar uygulamalarıyla modern mahallelerin ortaya çıkması sağlanmıştır.Ayrıca, kentsel dönüşümle ilgili günümüz hukuki düzenlemeleri birçok bakanlık ve kamu kurumunu ilgilendirecek şekilde birbirinden kopuk biçimde yapıldığından, bu konunun birden fazla sahibi bulunmakta ve bunlar arasında bir koordinasyon bulunmamaktadır.
15 / Sevim Tozan: Siyasi irade hukukun üstündedir. Yerelde her imara uygun şeyler yapılsa şehir zaten böyle olmazdı. Belediye meclisi eğer oy ile kabul ediyorsa, mahkeme buna hiç bir şey diyemiyor. ‘Konak sınırları içerisinde yeşil alan yapacak yer yok’, bu ifadeyi Hakan Tartan kullanıyor. Kentsel dönüşümü doğru müteahhitler yaparsa paramız da boşa gitmez.
16 / Nilay Kökkılınç: Ülkede mevzuat problemimiz var. Büyükşehir yasa tasarısı çok eksik. Yöneticileri eleştirirken mevzuatı da göz önüne almak lazım.
17 / Talat Ulusoy: Eski fotoğraflarda İzmir’de selvi ağaçları görülürdü. Sonra onu mezarlık ağacı yapıp aşağılamışlar. Yalanlar katmerlenince bununla baş etmek çok güçleşiyor. O eski, İzmir evlerini biz yapmadık. Yapmak ayrı, yaşamak ayrı. Şu yaptığımız toplantı binasının altındaki toprağın nereden geldiğini sorgulamazsak olmaz. Belediye yetkilisi bile Kadifekale’ye gidemiyorduk diyor. Beni kimse devlet memurunun arkasında durduramaz. Bir yetkili yalanlarla konuşuyor. O, bu şehrin gavurlar tarafından yakıldığını ispatlasa, ondan mutlusu olmayacak. Bu şehir çoktan dönüşmüş zaten. Ege mahallesini kesinlikle yıkmamaları lazım, orada yaşayanların yıktırmaması lazım, orası tarih kokuyor. Bu şehrin kentsel dönüşüm yapabilmesi için yüzleşme yapması gerekiyor.
18 / Hülya Uslu: Bu şehri aslında bir kez daha dönüştürüyoruz. Ekonomik ve sosyal nedenlerle göç eden vatandaşlarımız geldi, deniz görmeyen insanlar midye yapmaya başladı. Bakalım şimdi onlara ne meslek bulacağız? Onları aslında asimile ediyoruz.
19 / Hamdi Öztürk: Bir yalanı örtmek için daha çok yalan söylemek lazım. Benim dünya görüşüme göre insan örgütlenmezse, katılımcı olmazsa katkı koyamaz. Düzen, insanların bağlarını birbirinden koparmak için her şeyi yapıyor. Kentsel dönüşüm, ırkçılık, din ve her türlü şey bunun içinde var. Devletin anlayışı, insanın rahat yaşaması değil, kârıdır. Kentsel dönüşüm bu toplumun geleceğini yok edecek. Örgütlenme geleceğini, yönetime katılma geleceğini yok edecek.
20 / Mine Topçu: Yine tartışılmadan bir süreç yaşanıyor.Bir kenti dönüştürmek isterken kültürü de değiştirilmek isteniyor. Hatta bu bütün Türkiye’de oluyor. İzmir daha kaç kere dönüşecek? Bir kenti koruyamıyoruz.
21 / Nilay Kökkılınç: Kenti tarihiyle yaşatmak lazım. Ne dışarıdan gelen kültürünü bozsun, ne de burada yaşayan dışarıdan gelene uyum sağlamaya çalışsın. Her yerelde belediyeler oluşuyor, kapanıyor, beldeler açılıyor veya kapanıyor. Yeni belediyeler yasası ile birlikte 13 büyükşehir belediyesi kazanıyoruz. Beldelerin ve köy tüzel kişiliklerinin kaldırılmasını yanlış buluyorum. İdari ve mali özerkliklerini kaybediyorlar. Bu yasayla yatırımları izleme kurumları da geliyor.
ÖNERİLER
Yok.
ORTAK SONUÇ
Yok.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
Toplam 98 sivil toplum kuruluşu e-mail yolu ile davet edildi.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Telefon ve mail yolu ile parti il başkanlarına ve milletvekillerine ulaştık.
MEDYA İLE
1 medya kuruluşundan 1 kişi katıldı.
SONUÇLAR
Genel konuya ilişkin video gösterildi. Yine genel konuya ilişkin olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığını temsilen Turan Dilek bir sunum gerçekleştirdi.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
İzmir küçük Millet Meclisi Hamalı Pervin Mısırlıoğlu ve Sinan Canbay
02.11.2012 İzmir kMM Toplantı Tutanağı
previous post