Yer: Konak Belediyesi, Alsancak Kültür Merkezi
Tarih: 06 Haziran 2009 Cumartesi (8. İzmir FORUM OÇG Toplantısı)
Yerel Katılım:
1- Amargi İzmir Grubu (Selda Ustabaş, Mürüvvet Cin)
2- Bağımsız Kadın İnisiyatifi (Özge Yolcu, Demet Şahin)
3- Buca Evka-1 Kadın Kültür ve Dayanışma Derneği (BEKEV) (Nuran Benli)
4- Çiğli EvKa2 Kadın Dayanışma Evi (ÇEKEV) (Kızbes Aydın)
5- Çağdaş Özürlüler Yardımlaşma Derneği (ÇÖYDER) (Hafize Başer)
6- Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) (Erhan İçöz, Arif Ali Cangı, Berrin Esin Kaya)
7- Egeli Kadın Yazarlar Platformu ve Küba Dostluk Derneği (Hanife Türkseven)
8- Eğitim Sen 2 No’lu Şube (Ali Aydın)
9- İzmir Romanlar Derneği (Abdullah Çıstır)
10- Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Beyami Uzun)
11- Mazlum Der (Mustafa Kaylı, Kadir Tiril, Ünal Batı)
12- Ortopedik Özürlüler Rehabilitasyon Spor Kulübü (Ramazan Kaymaz)
13- Ziraat Mühendisleri Odası (Serpil Öndüçsav, Nejat Özgüvey)
Milletvekilleri:
Milletvekili katılımı olmadı. Abdülrezzak Erten, başarı dileklerini ileten mesaj gönderdi.
Belediyeler:
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, başarı dileklerini ileten mesaj gönderdi.
Medya:
1. DİHA (Safiye Alağaç)
Moderatör: Kızbes Aydın
Konular:
Genel Konu: “Kürt Sorunu Nasıl Çözümlenebilir?”
Yerel Konu: “Zeytincilik Yasası”
Değerlendirme:
1. İletişim
a. Sivil toplum ile
60 sivil toplum kuruluşunun tümüne mail, bir bölümüne de telefon ve yüzyüze görüşmeler ile ulaşılarak toplantıya çağrı yapıldı.
b. Milletvekilleri ile
İzmir’in 24 milletvekili telefon, fax ve mail yolu ile davet edildi.
c. Belediyeler ile
İzmir Büyükşehir, Konak, Karşıyaka, Bornova Belediyeleri’ne mail ve fax yoluyla çağrı yapıldı.
d. Girişim ile
E-mail ile sürekli iletişim halinde olundu.
2. Malzeme
“ÖNYARGILAR GİREMEZ” afişi salon girişine asıldı. Sunumlarda bilgisayar ve projektör kullanıldı.
3. Medya
Toplantıdan bir gün önce basın kuruluşlarına mail gönderildi ve telefon görüşmeleri yapıldı.
4. Toplantı yönetimi
Toplantı, İzmir FORUM OÇG destek çevresinden Kızbes Aydın’ın moderatörlüğünde sürdürüldü.
Gündem maddeleri hakkında yapılan sunumların ardından, katılımcı kurumlara söz verildi.
Ekim ayı öncesinde katılımcı kurumlardan oluşturulacak bir komisyon ile tüm katılımcı kurum ve kişilerin imzasının yer aldığı davet mektubunu meclise götürüp, İzmir milletvekillerine elden verilmesi önerisi geldi.
Ayrıca, yaz aylarında yapılacak çalışma ile hem katılan kurumlar hem de gündem maddelerinin özetinin yer aldığı bir broşür hazırlanmasına karar verildi. Bu çalışmayı da milletvekillerine iletebileceğimiz konuşuldu.
5. Özet
Kürt Sorunu Nasıl Çözümlenebilir? Av. Arif Ali Cangı’nın yaptığı sunumun ardından sivil toplum kuruluşu temsilcileri görüş ve düşüncelerini açıkladılar. (Sunum materyali ektedir.)
EGEÇEP (Erhan İçöz): Sorunun ekonomik boyutunu göz ardı etmemek gerekiyor. Türkiye’nin batısında olduğu gibi doğusunda da zenginlere bir şey olmuyor.
BEKEV (Nuran Benli): Yıllar önce iki komşum kavga ederken birinin diğerine “Pis Kürt, git buradan” dediğini hiç unutmuyorum. Çalışmalarını yürüttüğümüz bir projeden söz etmek istiyorum. Kardeşlik ve dostluk duygularını pekiştirmek için Buca Yedi Göller bölgesinde, 7 Bölgemizi tanıtan üç günlük bir etkinliğimiz olacak.
ÇÖYDER (Hafize Başer): Kürt Sorunu, bir insan hakları sorunudur. Evrensel bir bakış açısıyla değerlendirmemiz gerekiyor. Bu da eğitimle sağlanabilir. Sosyal devlet anlayışında herkes eşit olmalıdır.
ÇEKEV (Kızbes Aydın): Neden Doğu kökenli diyoruz, Kürt, Kürttür, Türk de Türktür. Bu bir zenginliktir. Türkiye’de kimin kökenini araştırsanız farklı bir şeyle karşılaşırsınız.
BAĞIMSIZ KADIN İNİSİYATİFİ (Özge Yolcu): Sorunu gerçekten çözmeye mi yoksa her şeye bulaştırmayı mı istiyorlar acaba. KESK’e yönelik operasyonlar dikkat çekici. Yapılacak kamu reformuna ilişkin KESK’in eylemliliği önüne engel çekilmek istendi ve bu operasyonlar gündeme geldi diye düşünüyorum.
EGELİ KADIN YAZARLAR PLATFORMU (Hanife Türkseven): Üniversitede Uluslar arası ilişkiler okudum ve o yıllardan bu yana bu mesele ile ilgileniyorum. İsviçre’de yaşadım bir süre ve dört ayrı kültürün bir arada nasıl uyumlu bir şekilde yaşadığına tanık oldum. Ben Kürtlere de kızıyorum. Şimdi bu salonu doldurmaları gerekiyordu. Az önce eğitimin öneminden söz edildi ancak resmi bakış açısıyla eğitim olursa pek bir işe yaramaz.
MAZLUM DER (Mustafa Kaylı): Kürdistan var, Kürtler var, Kürtçe bir dil var. Bunu korkmadan söylemek gerekiyor. Bu ülkede 15-20 milyon Alevi yaşayacak ve devlet bunlarla ilgilenmeyecek, Kürtler yaşayacak ve devlet bunlarla ilgilenmeyecek. Bu durum cumhuriyet kurulduğundan beri ne yazık ki böyle. Azerbaycanlılar soydaş oluyor da, Çerkezler, Kürtler neden soydaş olamıyor? Tarih kitabı yazılıyor ve bu kitapta Kürt, Çerkez, Boşnak yer almıyor. Bu ülkede Kürt haklarını talep eden insanlar hapislere atıldı. Şahsen bu meselenin çözüleceğine inanmıyorum. Türkiye’de Kürt Sorunu değil, Türk ve Türkçülük sorunu var.
İZMİR ROMANLAR DERNEĞİ (Abdullah Çıstır): Konuya insan hakları açısından yaklaşmak gerekiyor. Ben Romanım ve bundan hiç rahatsız olmuyorum. Kürtlerin sorunun bu kadar yaygın tartışılmasını kıskanıyorum. Biz bu kadar yer bulamıyoruz platformlarda.
ORTOPEDİK ÖZÜRLÜLER REHABİLİTASYON SPOR KULÜBÜ (Ramazan Kaymaz): Kürt meselesi Türkiye’nin meselesidir.
ÇEKEV (Kızbes Aydın): Öncelikle çatışma ortamının ortadan kaldırılması gerekiyor. Milliyetçi, ırkçı önyargılardan kurtulmamız gerekiyor. Çözüm için herkesi kendi rengi, kendi kimliği ile kabul etmemiz gerekiyor.
“Zeytincilik Yasası” Av. Berrin Esin Kaya’nın yaptığı sunumun ardından sivil toplum kuruluşu temsilcileri görüş ve düşüncelerini açıkladılar. (Sunum materyali ektedir.)
EGEÇEP (Berrin Esin Kaya): Zeytin dalı barışın simgesidir ve Anadolu’ya özgüdür. Az önce konuştuğumuz konudan da yola çıkarak diyebiliriz ki, ülkede dili, dini, kültürü, türü ne olursa olsun bir yok etme politikası uygulanıyor.
EGEÇEP (Erhan İçöz): Aslında bunun da Kürt sorunundan farkı yok. Zenginlere bir şey olmuyor. Fakir bir köylü tek bir ağaç kesse cezaevine gönderiliyor, ama termik santral için binlerce ağaç kesiliyor ve kimse sesini çıkarmıyor. Bu yasadaki değişiklikleri çok dikkatli takip etmek gerekiyor. Zeytin belirli bir coğrafyada yetişir ve ekonomik gelir kaynağıdır.
BEKEV (Nuran Benli): Altın aramak için altın yumurtlayan ağacı kesiyorlar yani.
ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI (Nejat Özgüvey): 70’inde bile olsan zeytin ağacı dik derler. Zeytin ölmez ağaç olarak bilinir. Kemalpaşa’da 86 çeşit zeytin türünün yer aldığı gen bankasının, organize sanayi yapılırken kaldırılması gündeme geldi. Bu gen bankasını kaldırmak cinayettir.
EGEÇEP (Arif Ali Cangı): Milletvekilleri nerede? Şimdi burada olsalar sorabilirdik, siz ne yapıyorsunuz diye ama yoklar işte…
Değerlendiren:
Ferda Ülker (İzmir FORUM OÇG Girişimcisi)