Yer: Alsancak Kültür Merkezi
Tarih: 02 Mayıs 2009 Cumartesi (7. İzmir FORUM OÇG Toplantısı)
Yerel Katılım:
1- Allionoi Girişim Grubu (Alime Mitap)
2- Bağımsız Kadın İnisiyatifi (Özge Yolcu)
3- Buca Engelliler Derneği (Sedat Sülük, Nazmiye Sülük, Kamuran Parıltı)
4- Ege Çevre ve Kültür Platformu (Erhan İçöz)
5- İnsan Hakları Gündemi Derneği (Özlem Yılmaz)
6- İnşaat Mühendisleri Odası (H. Cem Karapire)
7- İzmir Romanlar Derneği (Abdullah Çıstır)
8- İzmir Sağlık ve Hasta Hakları Derneği (Mevlüt Ülgen)
9- Karşıyaka Engelliler Spor Kulübü (Timur Eginç)
10- Karşıyaka İşitme Engellileri Dayanışma Derneği (İshak Ulaş, Necati Kavuncu)
11- Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Beyami Uzun)
12- Ortopedik Özürlüler Rehabilitasyon Spor Kulübü (Fethiye Yaşar, Ramazan Kaymaz)
13- Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği (Ergin Güngör)
14- Türk Kadınlar Birliği Bornova Şubesi (Nihal Bulmamış)
15- Türk Psikologlar Derneği (Semra Öztürk)
16- Uşak İş Kadınları ve Girişimcileri Derneği (Nilüfer Yangıncı)
17- Bireysel (Hasan Işık)
Milletvekilleri:
Milletvekili katılımı olmadı. Abdülrezzak Erten ve Canan Arıtman’dan başarı dileklerini ileten mesaj geldi.
Medya:
1. Doğan Haber Ajansı (Cem Özlü)
2. Dicle Haber Ajansı (Fatma Koçak)
Moderatör: Mevlüt Ülgen
Konular:
Genel Konu: “Engelliler Psikologunu İstiyor”
Yerel Konu: “Enerji ve Termik Santraller”
Genel Konu: “Toplumsal Uzlaşma Nasıl Sağlanır?”
Değerlendirme:
1. İletişim
a. Sivil toplum ile
60 sivil toplum kuruluşunun tümüne mail, bir bölümüne de telefon ve yüzyüze görüşmeler ile ulaşılarak toplantıya çağrı yapıldı.
b. Milletvekilleri ile
İzmir’in 24 milletvekili telefon, fax ve mail yolu ile davet edildi.
c. Belediyeler ile
İzmir Büyükşehir, Konak, Karşıyaka, Bornova Belediyeleri’ne mail ve fax yoluyla çağrı yapıldı.
d. Girişim ile
E-mail ile sürekli iletişim halinde olundu.
2. Malzeme
“ÖNYARGILAR GİREMEZ” afişi salon girişine asıldı. Sunumlarda bilgisayar ve projektör kullanıldı.
3. Medya
Toplantıdan bir gün önce basın kuruluşlarına mail gönderildi ve telefon görüşmeleri yapıldı.
4. Toplantı yönetimi
Toplantı İzmir FORUM OÇG destek çevresinden Mevlüt Ülgen’in moderatörlüğünde sürdürüldü.
Gündem maddeleri hakkında yapılan sunumların ardından, katılımcı kurumlara söz verildi.
Bir genel ve bir yerel gündem maddesi görüşüldükten sonra, öngördüğümüz 2 saatlik süre dolduğu için, “Toplumsal Uzlaşma Nasıl Sağlanır?” konusunu görüşmek için zamanı olan katılımcılarla konuşmaya karar verildi. Katılımcıların hemen hemen tümü ile üçüncü gündem maddesi de konuşuldu. Toplantı yaklaşık 3 saat sürdü.
Milletvekillerinin katılımını sağlamak için öneri olarak; her kurumun kendi adına vekillere “Önyargılar Giremez” OÇG’na katıldığını ve vekillerini de bu toplantıda görmek istediğini anlatan mektuplar yazacak. Bunun için Girişimcinin milletvekili mail adresleri ve telefon numaralarını katılımcı kurumlara göndermesine karar verildi.
Başka belediyelerinde davet edilmesi önerildi. Belediyelerin katılımı için daha yoğun çaba harcanmasına karar verildi.
5. Özet
“Engelliler Psikologunu İstiyor”
Türk Psikologlar Derneği’nden Semra Öztürk Özgönenel ile Otistik Çocukları Koruma Derneği ve Yönlendirme Derneği’nden Ergin Güngör birer sunum yaptılar. Sunum dosyaları ektedir. Yapılan sunumların ardından, katılımcı kurumlar söz aldılar.
Karşıyaka Engelliler Spor Kulübü (Timur Eginç): Yeni uygulama ile ilgili devleti mahkemeye vermek mümkün mü ve eğer verirsek bir sonuç alma şansımız olur mu?
Türk Psikologlar Derneği (Semra Öztürk): Kişisel olarak ben verdim ve siz de verebilirsiniz. Ancak bir sonuç alınabilir mi bilmiyorum.
İzmir Romanlar Derneği (Abdullah Çıstır): Bir dava sürecinden söz edildi. Bütün sivil toplum örgütleri birlikte ses verebilirsek çok daha etkili olacağını düşünüyorum. Daha geniş bir çevrenin tepkisini göstermesi, sonuç alınmasını sağlayabilir.
Ortopedik Özürlüler Rehabilitasyon Spor Kulübü (Ramazan Kaymaz): Psikologlar Derneği’nin özel eğitim okullarını denetleme hakkı var mı? Geçmiş yıllardan biliyoruz ki devlet her çocuk için 400 TL ödüyordu özel eğitim kurumlarına, bu da bir çok özel eğitim merkezi açılmasına yol açtı.
Türk Psikologlar Derneği (Semra Öztürk): Bir hizmetin suistimal edilmesi, hizmete duyulan ihtiyacı ortadan kaldırmaz. Devletin suistimallere karşı hizmeti engellemeden çözüm bulması gerekiyor.
“Enerji ve Termik Santraller”
EGEÇEP Dönem Sözcüsü Erhan İçöz’ün yaptığı sunum ektedir.
Karşıyaka Engelliler Spor Kulübü (Timur Eginç): Bu tür sunumları dinlediğimde ikileme düşüyorum. Hem refah istiyorum hem de bunun için bedel ödemek istemiyorum. Örneğin bu salonda bile pek çok enerji kaynağı kullanılıyor.
Allionoi Girişim Grubu (Alime Mitap): Bize empoze edilen bir tüketim kültürü var. Öncelikle kendimizi bundan kurtarmamız gerekiyor. Çünkü bu kültür, enerji tüketimine de yol açıyor. Mümkün olduğunca doğayla iç içe yaşamaya çalışmalıyız.
Türk Psikologlar Derneği (Semra Öztürk): Korkuttunuz bizi.
EGEÇEP (Erhan İçöz): Korkacaksınız tabii… Bir fıkra anlatmak istiyorum…
…..
…..
“Toplumsal Uzlaşma Nasıl Sağlanır?”
İzmir Romanlar Derneği (Abdullah Çıstır): Uzlaşma öncelikle eşitlik ilkesinin hayata geçmesiyle sağlanır. Bizler dezavantajlı gruplarız ve mücadele ederken mutlaka işbirliği halinde olmalıyız. Toplumsal uzlaşma sağlanacaksa sadece dezavantajlı gruplar değil bütün sivil toplum örgütleri arasında işbirliği teklif ediyorum.
İnsan Hakları Gündemi Derneği (Özlem Yılmaz): Biz dernek olarak, toplumsal uzlaşmaya hizmet edeceğini düşündüğümüz bir çalışmayı Eylül, Ekim ayları gibi başlatacağız. İzmir’deki dezavantajlı gruplar ile ayrımcılık üzerine bir çalışma yürüteceğiz ve bu çalışmanın sonunda ayrımcılığa karşı bir platform oluşturmayı hedefliyoruz.
İzmir Sağlık ve Hasta Hakları Derneği (Mevlüt Ülgen): Türkiye’de kültürel olarak ortak değerler üretme konusunda ciddi sorunlar var. Bir çatışma kültürü üreten sosyal ve siyasal bir yapı hakim. Uzlaşmayı sağlayacak anayasal düzenlemeler yapılmalı. Örneğin az önce engelliler ile ilgili konuştuk. Tekçi bir anlayışla düzenleme yapılıyor ve biz sonra müdahale edebiliyoruz. Biz OÇG ile parlemento ve sivil toplumu bir araya getirmeye çalışıyoruz. Bu aynı zamanda ortaklaştığımız ya da ayrıştığımız noktaları tespit etmede önemli bir buluşma. Yapabildiğimiz oranda ortak değerler üretmek için bir olanak. Milletvekillerinin bu toplantılarda yer almaması kendileri için büyük bir kayıp aslında.
Uşak İş Kadınları ve Girişimcileri Derneği (Nilüfer Yangıncı): Ben bunun eğitimle ilgili olduğunu düşünüyorum. Biz eskiden kümeler halinde çalışırdık. Oysa bugün çocuklarımdan biliyorum, bireysel çalışma özendiriliyor. Bu nedenle çocuklarımız, diğerini anlamaya onunla birlikte bir şeyler üretmeye yabancılaşıyor. Benim çocuğum, roman çocuklarla oynayabilmeli.
EGEÇEP (Erhan İçöz): Uzlaşma derken, bir başkasını ötekileştirmemek anlaşılmalı. Buradaki insanlar bunu içselleştirmiş olabilir ama önemli olan bunu topluma taşımak. Devlet ile halk arasında bir köprü yok maalesef. Devlet her istediğini yapıyor, halk da hak arayışı içinde oluyor. Yani devlete göre bir ötekiyiz. Toplumsal uzlaşmayı devlete dayatmalıyız. Bu ülkede biz varız ve yapılacak her şey bizim içindir, bütün canlılar içindir. Devlet anayasayı halkla birlikte yapmak zorundadır. Yoksa 12 Eylüller gelir ve anayasa yapar. OÇG halkla parlamentoyu bir araya getirdiği için çok önemli. Vekillerin gelmesiyle toplumsal uzlaşma süreci burada başlayabilir. Biz milletvekillerini buraya getirmenin yolunu bulmalıyız.
Türk Psikologlar Derneği (Semra Öztürk): Dezavantajlı grupların ayrımcılığa karşı ortak mücadelesi toplumsal uzlaşmayı hızlandıracaktır.
Ortopedik Özürlüler Rehabilitasyon Spor Kulübü (Ramazan Kaymaz): Toplumsal uzlaşmada herkes aynı fikirde olacak diye bir şey yok. Ortak paydalarımız önemli olan. Hükümet bir yasa yapacağı zaman sivil toplumdan fikir almıyor. Alıyoruz dediğinde de ticaret odalarından almış oluyor.
İzmir Sağlık ve Hasta Hakları Derneği (Mevlüt Ülgen): Bizim anayasamız insanların ne yapmayacağını söylüyor, yani hep bir olumsuz dili var. Bunu yaratan zihniyetin güvensiz olduğunu düşünüyorum. Bildiğiniz gibi İzmir’de Yurttaş Meclisi adında bir oluşum var. Bir sonraki toplantımıza bu oluşumdan bir konuşmacı davet edebiliriz.
Değerlendiren:
Ferda Ülker (İzmir FORUM OÇG Girişimcisi)