Yer: Alsancak Kültür Merkezi
Tarih: 11 Nisan 2009, Cumartesi (6. İzmir FORUM OÇG Toplantısı)
Yerel Katılım:
1- BEKEV (Nuran Benli, Songül Aşkın)
2- Çağdaş Görmeyenler Derneği (Kazım Bozkurt)
3- ÇEKEV (Kızbes Aydın)
4- ÇOVAK (Ufuk Doğan)
5- ÇÖYDER (Hafize Başer)
6- Doğa Derneği (Esra Kartal)
7- Ege Sanat Merkezi (Ömer Araz)
8- Eğitim Sen 2 No’lu Şube (Ali Aydın)
9- İnsan Hakları Derneği (Ahmet Alagöz)
10- İnsan Hakları Gündemi Derneği (Özlem Yılmaz)
11- İSHAD (Mevlüt Ülgen)
12- Karşıyaka İşitme Engellileri Dayanışma Derneği (İshak Ulaş, Necati Kavuncu)
13- Kent Konseyi Kadın Meclisi (Hanife Türkseven)
14- Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Beyami Uzun, Ayvaz Madenci)
15- Mazlum Der (Abdülkadir Tiril)
16- Mimar Mühendisler Grubu (Musa Alcı)
17- Mülteci Der (Talat Ulusoy)
18- Spina Bifido Derneği (Nurdan Anlı)
19- Türk Kadınlar Birliği Bornova Şubesi (Perihan Yılmaz, Nihal Bulmamış)
20- Türk Psikologlar Derneği (Övgü Özdoğan)
21- Uşak İş Kadınları ve Girişimcileri Derneği (Nilüfer Yangıncı)
22- Veteriner Hekimler Odası (Yavuz Kızılöz)
23- Ziraat Mühendisleri Odası (Serpil Öndüçsav)
24- Yerel Gündem 21 Engelliler Çalışma Grubu (Belma Gürkan)
25- İzkent Mahalle Muhtarı (Gülümser Dibek)
26- Konak Belediyesi (Halim Yazıcı)
27- Bireysel (Fethiye Yaşar)
Milletvekilleri:
Selçuk Ayhan (CHP İzmir Milletvekili)
(CHP İzmir milletvekili Canan Arıtman ve AKP Milletvekili Mehmet Sayim Tekelioğlu başarı dileklerini ileten mesaj gönderdiler. AKP milletvekili M. Vecdi Gönül katılamayacağını iletti.)
Medya:
1. Kazete (Anıl Yıkgeç)
2. Doğan Haber Ajansı (Arzu Çetik)
3. Dicle Haber Ajansı (Hacı Güneş)
Moderatör: Nuran Benli
Konular:
Genel Konu:
“Engellilerin Kent Yaşamında Karşılaştığı Sorunlar”
Hafize Başer (ÇÖYDER), Timur Eginç (Karşıyaka Engelliler Spor Kulübü, Yönetim Kurulu Üyesi) ve Kazım Bozkurt’un (Çağdaş Görmeyenler Derneği) sunumlarıyla.
Yerel Konu:
“Yerel Seçim Sonuçlarının Değerlendirilmesi”
Değerlendirme:
1. İletişim
a. Sivil toplum ile
60 sivil toplum kuruluşunun tümüne mail, bir bölümüne de telefon ve yüzyüze görüşmeler ile ulaşılarak toplantıya çağrı yapıldı.
b. Milletvekilleri ile
İzmir’in 24 milletvekili telefon, fax ve mail yolu ile davet edildi. Ayrıca ulaşılabilen milletvekilleri ile yüzyüze görüşmeler yapıldı.
c. Girişim ile
E-mail ile sürekli iletişim halinde olundu.
2. Malzeme
“ÖNYARGILAR GİREMEZ” afişi salon girişine asıldı.
Sunumlarda bilgisayar ve projektör kullanıldı.
3. Medya
Toplantıdan bir gün önce basın kuruluşlarına mail gönderildi ve telefon görüşmeleri yapıldı.
4. Toplantı yönetimi
Toplantı İzmir FORUM OÇG katılımcısı Nuran Benli’nin moderatörlüğünde sürdürüldü. Genel gündem kapsamında ilgili sivil toplum kuruluşu temsilcileri, sunum yaptılar. Katılımcıların değerlendirmesinin ardından, Milletvekili Selçuk Ayhan’a söz verildi.
Genel gündem kapsamındaki görüşmeler öngörülen süreden daha uzun sürdüğü için yerel gündem maddesi görüşülemedi.
Gündem dışı görüşmelerde şu konulara değinildi.
1- Temmuz ve Ağustos aylarında, OÇG toplantılarının devam edip etmemesi yönünde katılımcılar bilgilendirildi, görüş ve düşüncelerini daha sonra mail yoluyla iletecekler.
2- OÇG toplantılarına belediyelerden de temsilcilerin katılması konusu görüşüldü. Bundan sonraki toplantılara davet edilmelerine karar verildi.
3- 24 milletvekillerinin tamamının davet edilmesini yerine, her partiden 1 ya da 2 vekilin davet edilmesi konusunda fikir alış verişinde bulunuldu.
4- Uşak İş Kadınları ve Girişimcileri Derneği’nden Nilüfer Yangıncı, OÇG çalışmasını Uşak’ta da yapmak istediklerini belirtti.
5. Özet
ÇÖYDER üyesi Hafize Başer yaptığı sunumda, engellilerin yaşamakta oldukları sorunları genel düzlemde ele aldı ve ÇÖYDER’in çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptı. (Sunum materyali ektedir.)
Karşıyaka Engelliler Spor Kulübü, Yönetim Kurulu Üyesi Timur Eginç yaptığı sunuma, İzmir Büyükşehir Belediyesi Alt Yapı 2. Şube’den Burak Paksoy ile yaptığı yazışmanın ilgili bölümlerini aktararak başladı. İzmir genelinde ve özellikle Bostanlı, Karşıyaka bölgesinin mimari açıdan engellilere uygun olmadığını, ağırlıklı olarak görsel malzeme kullanarak aktardı. Engelliler için yapılan rampaların pek çoğunun standartlara uygun olmadığı ve sadece engelliler için değil, yaşlı ve çocuklar açısından da tehlikeli olduklarını aktardı.
Çağdaş Görmeyenler Derneği Eğitim Sekreteri Kazım Bozkurt’un sunum materyali ektedir.
Yerel Gündem 21 (Belma Gürkan): “Bu binaya önceki yıllarda giremiyordum. Şimdi böyle bir sorunum kalmadı ama tuvaleti kullanmak istersem yine sorun yaşayacağım.”
Karşıyaka İşitme Engellileri Dayanışma Derneği (İshak Ulaş): “Belediyelerin engelliler konusunda duyarlı olması gerekiyor. Sportif faaliyetler için çalışma yeri bulamıyoruz. Tiyatro faaliyetimiz var ama çalışacak salon bulamıyoruz. Bu konuda belediyeden destek istiyoruz.”
ÇÖYDER (Hafize Başer): Bedensel engelli bir genç Kimya Fakültesini kazandı ancak laboratuarlara tekerlekli sandalyesi ile girmesi mümkün değildi. Bu sorun dekana aktarıldığında, hemen bu durumun YÖK’e bildirilmesini ve kılavuzlara “Bedensel engelliler bu bölüme giremez” minvalli bir notun düşülmesini söyledi.
İnsan Hakları Gündemi Derneği (Özlem Yılmaz): “Türk Ceza Yasası ayrımcılığı suç olarak tanımlıyor. Engellilerin hak talebi konusunda daha aktif çalışmaları gerekiyor.
Katılımcı kurum ve kişilerin katkılarının ardından Milletvekili Selçuk Ayhan söz aldı: “Bedensel, görme, zihinsel, işitme engelliler ile ilgili bu ülkenin çok önemli şeyler yapması gerekiyor. Bu konuda çalışan dernek ve kurumlar sorunu çok daha iyi tanıyorlar. Bu yüzden bize gerekli belge ve bilgileri ulaştırmalarını istiyoruz. Yapılan bazı hatalar olduğu açık ama bunların tümü kötü niyetli değil. Ben bu konuda üstüme düşeni yapacağımı söylemek isterim.”
Değerlendiren:
Ferda Ülker (İzmir FORUM OÇG Girişimcisi)