Yer: Makine Mühendisleri Odası (Tepekule İş Merkezi)
Tarih: 28 Şubat 2009, Cumartesi (5. İzmir FORUM OÇG Toplantısı)
Yerel Katılım:
1- Allionoi Girişim Grubu (Alime Mitap)
2- Bağımsız Kadın İnisiyatifi (Özge Yolcu)
3- BEKEV (Nuran Benli)
4- ÇEKEV (Kızbes Aydın)
5- ÇÖYDER (H. Vedat Başer)
6- EGEÇEP (Mehmet Şahin, Erhan İçöz, Oya Otyıldız)
7- Ege Sanat Merkezi (Ömer Araz)
8- Eğitim Sen 2 No’lu Şube (Ali Aydın)
9- İnsan Hakları Araştırma Derneği (Sıdıka Çetin)
10- Küresel Eylem Grubu İzmir (Gülizar Molla)
11- Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Beyami Uzun)
12- Mazlum Der (Abdülkadir Tiril)
13- Mimar Mühendisler Grubu (İzzet Alagöz)
14- Mülteci Der (Emir Sarıer)
15- Türk Kadınlar Birliği Bornova Şubesi (Perihan Yılmaz, Emel Acar, Nihal Bulmamış)
16- Türk Psikologlar Derneği (Övgü Özdoğan)
17- Uşak İş Kadınları ve Girişimcileri Derneği (Nilüfer Yangıncı)
18- Veteriner Hekimler Odası (Yavuz Kızılöz)
19- Bireysel (Fergül Yücel)
20- Bireysel (Muhterem Ağababa-İl Genel Meclis Üyesi)
Milletvekilleri:
Oğuz Oyan (CHP İzmir Milletvekili)
(CHP İzmir milletvekilleri Canan Arıtman ve Selçuk Ayhan başarı dileklerini ileten mesaj gönderdiler.)
Belediye Başkan Adayları: Yerel gündem dâhilinde toplantıya bütün partilerin başta büyükşehir olmak üzere, merkez ilçe belediye başka adayları davet edildi. Katılanlar;
Arif Ali Cangı (Birlikte Başarabiliriz Grubu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı)
Erdal İzgi (DSP Konak Belediye Başkan Adayı)
Semra Uzunok (Birlikte Başarabiliriz Grubu Bayraklı Belediye Başkan Adayı)
Medya:
1. Yeni Asır (Deha Şan)
2. Doğan Haber Ajansı (Cesur Sert)
Moderatör: Erhan İçöz
Konular:
Genel Konu:
“Yerel Yönetimler ve STK İşbirliğinin Önemi”
(“Yerelge” kitabının yazarları Ferlal Örs ve Mehmet Şakir Örs’ün sunumuyla.)
Yerel Konu:
“Nasıl Bir Yerel Yönetim?”
(Belediye Başkan Adayları Arif Ali Cangı, Semra Uzunok ve Erdal İzgi’nin katılımlarıyla)
Değerlendirme:
1. İletişim
a. Sivil toplum ile
78 sivil toplum kuruluşunun tümüne mail, bir bölümüne de telefon ve yüzyüze görüşmeler ile ulaşılarak toplantıya çağrı yapıldı.
b. Milletvekilleri ile
İzmir’in 24 milletvekili telefon, fax ve mail yolu ile davet edildi. Ayrıca ulaşılabilen milletvekilleri ile yüzyüze görüşmeler yapıldı.
c. Girişim ile
E-mail ile sürekli iletişim halinde olundu.
2. Malzeme
“ ÖNYARGILAR GİREMEZ” afişi salon girişine asıldı.
3. Medya
Toplantıdan bir hafta önce basın kuruluşlarına mail gönderildi ve telefon görüşmeleri yapıldı.
4. Toplantı yönetimi
Öneriler: 28 Mart 2009, Cumartesi günü yapılacak toplantının, seçimlerin bir gün öncesine denk geldiği hatırlatılarak, katılımcı kurumlara gün değişikliği ve/veya Mart toplantısının iptali konusunda fikirlerinin sorulması önerildi.
5. Özet
“Yerel Yönetimler ve STK İşbirliğinin Önemi” Genel gündemin görüşülmesine, ‘Yerelge’ kitabının yazarları, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi, Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Ferlal Örs ve Mehmet Şakir Örs’un sunumları ile başlandı. Sayın Ferlal Örs’ün kuramsal çerçeve hakkındaki sunumunun ardından, Sayın Mehmet Şakir Örs pratik süreçler üzerinden sunumunu gerçekleştirdi. (Sunum metinleri ayrıca iletilecektir.)
Kızbes Aydın (ÇEKEV): Halkın yönetime doğrudan katılması gerekir. Katılımcılık açısından STK’lar önemli bir yer tutuyor. Ancak yerel yönetimlerin yapması gereken bazı işleri STK’lar yapar hale geliyorlar ve bu da yerel yönetimlerin işine yarıyor. STK’lar devletin uzantısı olmamalı aksine devlet erkine karşı bireyi güçlendiren yapılar olmaları gerekir. Yerel yönetimler STK’lara karşı ayrımcı davranabiliyorlar. Kendilerine yakın STK’ları dinliyorlar daha çok.
Alime Mitap (ALLİANOİ): Oda yöneticilerinin Belediyelere bürokrat olarak atanmaları etik olmuyor.
Kazım Bozkurt (Çağdaş Görmeyenler Derneği): STK ile DKÖ’yü karıştırmamak gerekir. STK’nı DKÖ gibi düşünmeye başlarsanız kavram kargaşası başlar. STK Amerika kaynaklıdır. Bizler Demokratik Kitle Örgütleriyiz. Engelliler, toplumun en yalnız kalan kitlesidir. İşçi vb örgütleri gibi toplanamıyorlar. Bu yüzden görülmüyorlar ve toplumun en alt kesimini oluşturuyorlar.
Oğuz Oyan (İzmir Milletvekili): Katılamadığım toplantılar için pişman oldum. Burada konuşulanlardan oldukça faydalandım. Sosyal demokrasinin öncelikli görevi katılımcılığı önemsemesidir. Belediyelerin aldığı her türlü imar ve yapım kararı çeşitli rantlar sağlar. Önemli olan bunların kent halkına döndürülmesidir. Bunun hesabının iyi yapılması gerekir. Taşınmaz değer artışı vergisi kamuya dönmeli. STK ve DKÖ ayrımı önemlidir. STK’ları hükümet dışı örgütlenmelerdir ama bu devlete karşı oldukları anlamına gelmiyor. Türkiye’de başbakan bazen sivil toplum adına konuşuyor. Sivil toplum örgütlerinin bir hak talebi için çalışmaları önemlidir. Bazı kurumlar çok iyi çalışıyor ama sendikalar için bunu söyleyemeyiz.
“Nasıl Bir Yerel Yönetim?” Bir önceki toplantının da yerel gündem maddesi olduğu için önceki toplantı raporunun ilgili bölümleri katılımcılara okundu ve belediye başkan adaylarına söz verildi.
Semra Uzunok (Birlikte Başarabiliriz Bayraklı Adayı): Bu öneriler çok güzel ama sokağa indiğinizde bunları yapmanın ne kadar zor olduğunu görüyorsunuz. Bayraklı %70’i gecekondu olan bir ilçe ve kentsel hizmetlerin olmadığı bir bölge. Biz yoksulluk, işsizlik ve ötekileştirme meselesinin çözülmesini istiyoruz. Halk hak taleplerinden çok, akşam evine ekmek götürebilme derdiyle uğraşıyor. Küresel kriz en çok emekçileri vuruyor ve bunun önüne ancak örgütlenerek geçebiliriz.
Erdal İzgi (DSP Konak Adayı): Belediye başkan adayları meslek örgütleri ile birlikte çalışmalı. Ben bütün meslek odaları ile görüşüp onlardan meclis üyelikleri için isimler aldım. Meclis üyelikleri için para alınmamalı.
Arif Ali Cangı: (Birlikte Başarabiliriz Büyükşehir Adayı): Mehmet Bey’in sunumu Aziz Kocaoğlu’nun propagandası şeklinde oldu. Eğer böyle olacaksa sizin de burada değil, katılımcıların içinde oturmanız gerekirdi. Bu açıdan toplantı yönetimini eleştiriyorum. Biz STK deyimini kullanmıyoruz. Örneğin, EGEÇEP için “yaşam savunusu örgütü, dayanışma örgütü” deyimlerini kullandık. Birlikte Başarabiliriz oluşumu bünyesinde pek çok kurum ve bireyi barındırmaktadır. Seçim bildirgemizi 200 kişinin katılımı ile gerçekleşen bir çalıştayda oluşturduk ve katılımcılığın buradan başlaması gerektiğini düşünüyoruz. CHP ve AKP arasındaki sıkışmışlığımızı aşmak istiyoruz. Örneğin 3.6 milyar TL olan Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinden halkın haberi var mı? Asıl bu bütçe halkla hazırlanmalıdır. (Konuşma metni ayrıca gönderilecektir.)
Değerlendiren:
Ferda Ülker (İzmir FORUM OÇG Girişimcisi)
Erhan İçöz (EGEÇEP Yürütme Kurulu Üyesi, toplantı kolaylaştırıcısı)