YER: Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi
TARİH: 03.06.2012
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1. Adaleti Savunanlar Derneği (Gürcan Onat)
2. Liberal Demokrasi Hareketi Derneği (Özcan Arslan)
MESLEK ODALARI Yok.
SENDİKALAR Yok.
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ Yok
BELEDİYE BAŞKANLARI Yok.
KATILAN SİYASİLER:
1.Serdar Aktan (Liberal Demokrat Parti)
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 1 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA Yok
MODERATÖR Feyza Geçmen
KONUŞULANLAR
Genel Konu: "Başkanlık Sistemi?"
Özcan Arslan: Başkanlık sistemi bir çok defa gündeme geliyor, konuşuluyor. Ama üzerinde durulması gereken nokta, neden gerekli olduğudur. Türkiye’de yıllardır denenmiş olan parlamenter sistem, çok partili sistem ile bugüne kadar istenilen verim alınamadı. Buradaki asıl sorun temsili adaletin getirilememesi. Yönetimde istikrar sağlansa da, bu sorun sebebiyle sık sık bozulmakta. İkinci neden ise, Türkiye demokraside Avrupa seviyesine çıkamamıştır. Parlamenter sistemin kötü yanlarına değinecek olursak; şu anda mecliste bulunan milletvekilleri milletin vekilleri olması gerekirken, başkanın vekilleri ve hepimiz bundan şikayetçiyiz. Bunu da bir türlü değiştirmek mümkün olmuyor. Dikkat edilmesi gereken daha mühim bir şey var. Bu zamana kadar üç parti lideri başkanlık sisteminden bahsettiler. Bakıldığında üçünde de ortak özellikler olduğu görülüyor. Her üçü de, Turgut Özal, Süleyman Demirel ve şimdi Tayyip Erdoğan, iktidarlarının başlangıcında değil, ya sonuna doğru yada iktidarı kaybettikten sonra bunu gündeme getirdiler. Asıl püf nokta burada. Başkanlık sistemi diktatörlük, krallık getirir diye konuşulur hep. Buradan öyle olmadığı anlaşılıyor. Güçlü liderler, güçlü oldukları zaman, zaten yasama ve yürütmenin her ikisini elinde tutuyorlar. Ancak o güçlerini ellerinden kaçıracakları zaman, bu başkanlık sistemi gelsin ki, en azından yürütme ellerinde kalabilsin. Başkanlık sisteminde yasama ve yürütme arasında kesin bir ayrım vardır. Bizim önerdiğimiz Amerika’daki başkanlık sisteminin benzeri. Türkiye’nin yasama ve yürütmeyi birbirinden ayırması için bu sistemin benzerini getirip başkanlık sitemine geçmelidir.
Gürcan Onat: Konuşmaların %90’ına katılıyorum. Başkanlık sistemi gelmelidir. Bunu istemeyenler büyük çoğunlukla sivil diktatörlük gelecek vs. şeklinde düşünüyorlar. Ne yazık ki insanlar demokrasiyi hala içlerine sindiremediler. Tabi demokrasi bütün kurumlarıyla Türkiye’de yerleşmiş değil. Ve içimize sinen bir anayasamız yok. Yapmakta da zorlanıyoruz. Öncelikle gereğince tartışıp herkesi kapsayan bir anayasa yapıp, ardından başkanlık istemine geçmeliyiz.
Ortak Payda:
*Başkanlık Sistemine geçilmelidir.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
170 kadar sivil toplum örgütüne mail aracılığıyla toplantı bilgisi verildi. Bazılarına faks gönderildi. Ayrıca telefonlar edildi.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Tüm partilerin grup başkanvekilleri ile görüşüldü. İsim vermeleri beklendi. Ancak bir yönelendirme olmadı.
MEDYA İLE
Basına, ajanslara mail yolu ile haber verildi.