YER: Eczacılar Odası Iğdır il Temsilciliği
TARİH: 8 Aralık 2012
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/Kurban Oluz (Asim-Der)
2/Doğan Kaya (Çi-Der)
3/İsa Bilir (Türkiye Emekliler Derneği Şube Başkanı)
4/Ömer Kapucu (Genç-Der)
5/Ali Uçum (Kent Konseyi-Gençlik Çalışanı)
6/Serhat Çakmak (Sivil Toplum Gönüllüsü-Çi-Der)
7/Metehan Nazaroğlu (Iğdır Belediyesi-Çevre Mühendisi)
8/Mehmet Alp (Iğdır BDP Belediye Meclis Üyesi)
MESLEK ODALARI
1/Orhan Ağırkaya (Mimarlar Odası)
2/Av. Murat Yikit (Iğdır Barosu)
3/Serkan Daştan (Eczacılar odası)
4/Dr. Taner Başaran (Diş Hekimleri Odası)
SENDİKALAR
1/Nihat Akkuş (Iğdır Devlet Hastanesi Bilgi İşlem Şefi-İşçi Sendikası)
2/Hüseyin Begeç (Iğdır Eğitim-Sen)
3/Ayhan Alpaslan (Eğitim-Sen)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1/Mahmut Şek (Kanaat Önderi)
2/Umut Yılmaz (Sigortacı)
3/ Mahir Alkan (İşportacı)
GÖZLEMCİLER
1/Oğuz Oluz (Ak Parti il yönetim Kurulu Üyesi)
2/Murat Akkuş TkMM Iğdır İl Girişimcisi…
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ Yok
BELEDİYE BAŞKANLARI Yok
MESAJ YOLLAYANLAR Yok
DİĞER KATILIMCILAR Yok
MEDYA
1/Akay Aktaş (Emekli Öğretmen Gazeteci-Haftaya Bakış Gazetesi)
MODERATÖR Yok
KONULAR
Iğdır kMM Forumu bu ay genel konu olarak dokunulmazlıkları ele alırken, yerel konuda Iğdır’da hava kirliliğini konuştu
İlk Olarak Genel konu “Dokunulmazlıklar” görüşüldü
1/ Av. Murat Yikit (Iğdır Barosu): Yasama dokunulmazlığı milletvekillerimizi cezai takibata karşı koruyan bir kurumdur. Bence milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılmamalı. Çünkü cezai takibata karşı korunmasız olan bir milletvekili kendini görevini yerine getirirken tedirgin hissedecektir. Siyasete alet edilebilecek ceza davaları gündeme gelecek ve meclisin işleri yavaşlatılacaktır. Milletvekillerinin yasama sorumsuzluğu ve yasama dokunulmazlığı gibi kurumlarla korunmasını mantıklı buluyorum. Zaten bu kurumlar milletvekillerini hukuki takibata karşı korumazlar. Ancak meclisin dokunulmazlığın kaldırılması konusunda da adil ve titiz davranmasıda önemlidir. Dokunulmazlıkların kaldırılması hukuksal bir zorunluluk değil. Asıl sorun iktidarın toplumsal beklentilere karşılık verecek, çağla uyumunu sağlayacak yenilikçi, değişimci niteliğini kaybetmesinden kaynaklanıyor. Dokunulmazlıkların kaldırılması ülkenin menfaatine mi zararına mı olur bunu tartışmak lazım. 1994’te kötü bir tecrübe yaşadık. Hala 1994’teki kötü tecrübenin tahribatını bu ülke silebilmiş değilken yeni baştan böyle bir görüntünün olması bölgede insanların ’acaba etnik kimliklerinden dolayı mı bu muameleye tabii tutuldukları’ gibi bir şeye kapılması ve bu bir ayrışmayı ve bölgede gerginliği arttırır. Milletin temsilcileri yasama görevi yürütürken hiç bir kaygı ve korku içinde olmaması gerekir ve özgürce bu görevlerini ifa etmeleri gerekir. Ama bu hiç kimseye bir imtiyazda sağlamıyor. Eğer bir suç işlemişseniz döneminiz bittiğinde bu suçun hesabını zaten veriyorsunuz. Ama yasama dönemi görevini yürütürken böyle bir kaygı içinde olmamanız gerekir. Çünkü bunun ardı arkası gelmeyebilir.
2/ Ayhan Alpaslan (Eğitim-Sen): Vekil dokunulmazlıklarını gündeme taşıyanlar, öncelikle bürokratların ve memurların da tıpkı milletvekilleri gibi dokunulmazlıklarını görmüyor mu? Memuri Muhakemat Kanununa karşı çıkmayanların, vekil dokunulmazlıklarına değinmeleri bence yanlış. BDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması yeni bir siyasi krize yol açarak, asıl merkezi sorunu gözden uzak tutma, çözümsüzlük için koşullar yaratma olanağını ortaya çıkaracaktır. Bu nedenle asıl sorun, çoğulcu, katılımcı, kimlikleri benimseyen, çağdaş, ademi merkeziyetçi, demokrasiyi yapılandırma, kurumlaştırma, içselleştirme, düşünce ve ifade özgürlüğünü evrensel hukuka göre tanımlama sorunudur. Bu durumda, yasama dokunulmazlığına ihtiyaç olmayacaktır. Türkiye’de tartışmalı olan bu yasama dokunulmazlığına da gerek olmayacaktır. Bu bağlamda, BDP milletvekillerinin dokunulmazlıkları da kaldırılmamalıdır diye düşünüyorum.
3/ Mehmet Alp (Iğdır BDP Belediye Meclis Üyesi): Türkiye'nin demokratikleşmesi önünde 'engeller' olmaktan çok, yeni anayasal sürecin hızla hayata geçirilmesi için ortak, uzlaşır yöntemler geliştirerek, barış içinde bir arada eşit koşullarda yaşayabilmenin özverisini yakalamak zorundayız. 1994'de Kürt milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılarak tutuklandı. Bu yöntem acı bir sürecin yaşanmasına neden oldu. Şimdi dokunulmazlığı kaldırmak acı bir sürecin tekrarından başka anlam taşımayacağı gibi diyalogu ortadan kaldırarak toplumsal kaos ve huzursuzluklara neden olacak. Parlamenter sistemin, demokrasinin işlerlik kazanması için iktidar partisini sağduyuya davet ediyorum.
4/ Hüseyin Begeç (Iğdır Eğitim-Sen): Tutuklamak çözüm olsaydı zaten bunu 1994 yılında yaptık. Aradan geçen bunca yıla rağmen değişen bir şeyin olmadığını görmek hepimize kaybettirir. Sorunun çözümsüzlüğü bize çok şey kaybettirdi. Hem can hem mal hem de zaman kaybımız oldu. Geleceğimizi bu sorunun çözümsüzlüğünde heba ettik. Tekrar başa dönmenin bir anlamı yok. 30 yıl kaybettik bir 30 yıla daha kaybetmeye tahammülümüz yok.
5/ Mahmut Şek (Kanaat Önderi): Kürsü dokunulmazlığına saygılıyız. Bir milletvekili kürsüye çıkıp düşüncesini söylesin. Ama onun dışında dokunulmazlık olmamalı. Bence bütün dokunulmazlıklar kalkmalıdır.
6/ Serhat Çakmak (Sivil Toplum Gönüllüsü-Çi-Der):Vatandaşa dokunuluyorsa vekillere de dokunulmalıdır. Dokunulmazlıkların tümden kaldırılmasını istiyorum. Sadece BDP’li ve Bağımsız bir milletvekili için dokunamazlıkların kaldırılmasını doğru bulmuyorum.
Yerel konu da “Iğdır’da hava kirliliği” konuşuldu:
7/ Metehan Nazaroğlu (Iğdır Belediyesi-Çevre Mühendisi): Hava kirliliğinde partikül maddenin üst sınırı 250’dir. Maalesef Iğdır’da bu oran 600–700 civarlarında seyretmektedir. Hatta zaman zaman 900-ile 1000 sınırlarına dayanıyoruz. Bu oranda 1500 ölüm tehlikesidir! Üst solunum yolları astım bronşit ve kanser vakalarının artması bunun eseridir. Geçmiş yıllarda İngiltere’de bir şehirde bir hafta içinde 40 bin kişi hava kirliliğinden yaşamını yitirdi. İlimizin çevre sorunlarının başında hava kirliliği gelmektedir. Coğrafi konum itibariyle, çanak şeklinde bir görünüm arz eden çukur ova üzerinde yerleşik bulunan etrafı dağlarla çevrili olan İlimizde özellikle kış aylarında ısınma amaçlı kullanılan katı yakıtlar ve yetersiz hava akımı nedeniyle zaman zaman sınır değerler üzerinde hava kirliliği gerçekleşmektedir. Arz edilen hava kirliliğinin önüne geçmek üzere İlimiz mutlaka doğalgaza kavuşturulmalıdır. İlimizde kükürt dioksit oranı standartların altında 81 il çerisinde 70 il bizden daha kötü durumda fakat partikül oranı ise tam aksine standartların çok üzerindedir. Bu durumda gösteriyor ki kaliteli kömür yakmakta ve yakım tarzında yanlışlıklar söz konusudur. İlimiz 2006 yılında alınan hava kirlilik ölçüm cihazı ile kirlilik oranı ölçülmektedir. Bu ölçümler ile maalesef Iğdır’ın kirlilik oranı 1. Sınıf kirli iller arasında yer almaktadır. İlimize doğalgaz’ın gelmesi için hükümete ve siyasilerimize üzerlerine düşeni yapmaları hususunda toplumsal isteğimizi yüksek sesle ifade etmeliyiz. Önümüzdeki günlerde Iğdır’a doğalgaz için 3 kez ihale yapılacak. Ancak ben bu ihaleden de pek umutlu değilim. Önleyici tedbir olarak vatandaşlarımızın İl Çevre müdürlüğünün mahallelerimiz için belirlemiş olduğu saatlerde kaloriferlerini yaksınlar. Bu tedbire uyulsun. Uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacak.
8/ Orhan Ağırkaya (Mimarlar Odası): İlimizde kükürt dioksit oranı standartların altında fakat partikül oranı ise tam aksine standartların çok üzerindedir. Bu durumda gösteriyor ki kaliteli kömür yakmakta ve yakım tarzında yanlışlıklar söz konusudur. İlimiz 2006 yılında alınan hava kirlilik ölçüm cihazı ile kirlilik oranı ölçülmektedir. Bu ölçümler ile maalesef Iğdır’ın kirlilik oranı 1. Sınıf kirli iller arasında yer almaktadır. İlgili kurumlar gerekli denetim ve incelemelerini yapmalılar. Ancak toplum top yekün konu hakkında bilinçlenerek durumun vahametini anlayarak alınan tedbirlere uyulmalıdır. Vatandaşlarımız Açık alanda kömür satanları, lastik yakanları ve benzeri kurallara uymayanları güvenlik güçlerine bildirmeliler.
9/ Kurban Oluz (Asim-Der) : Doğalgazın Iğdır’a gelmesi için herkes azami gayret gösterilmelidir. Hava kirliliğini önlemek için gerekirse ilimizde tek-çift plaka uygulamasına geçilmelidir. Sağlığımız için maske takılmalı ve şehrin bundan sonraki yerleşim alanı için yamaçlar tercih edilmelidir. Apartman sakinleri sertifikası olmayan kalorifer yakıcısı tutmamalıdırlar. İlimizde maalesef kalorifer yakımı konusunda hiçbir bilgisi olmayan bir Nahcıvanlı 5–6 apartmana birden bakıyor. Bu duruma müsaade edilmemeli ya da gerekirse bu şahıslara halk eğitim bünyesinde eğitim verilmelidir. Yeni kömürü iyice yanmamış eski kömürün üstüne atan bilinçsiz yakıcılar sağlığımızla oynamaktadırlar.
10/ Dr. Taner Başaran (Diş Hekimleri Odası): Türkiye’nin Hava Kirliliğinde ilk sırada yer alan ilimizde Sağlığımız için apartman bacalarına filtre takılması da düşünülebilir bir konu olmalıdır. Açık kömür satanlar veya çuvalların üstünde bilinen adres ve imalat yazısı bulunmayanlar, lastik ve çöp yakanlar derhal ihbar edilmelidir.
11/ Akay Aktaş (Emekli Öğretmen Gazeteci-Haftaya Bakış Gazetesi): Kömür yakımında kaliteli ve ithal kömür tercih edilmeli. Çok gerekemedikçe vatandaşlarımız sobalarını yakmamalılar. Günün her saati sobaların yakılması gerekmez. Kapıyı pencereyi açtıracak düzeyde sobalar yakılmamalı. İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından denetimlerin yanı sıra kalorifer yakıcıları ve apartman yöneticileri başta olmak üzere kültür merkezinde hava kirliliği konusunda yapılması gerekenler ile ilgili geniş katılımlı bilgilendirme toplantıları düzenlenmeli. Ayrıca Iğdır Üniversitesi ve okullarımızda da bu tür toplantılar yapılarak öğrenciler bilinçlendirilmelidir. Nihai çözüm ise doğal gaz ve şehrin yamaca taşınmasıdır.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
Sivil toplum örgütü temsilcileriyle telefonla ve ziyaret edilerek irtibata geçildi. Salonda bir önce ki toplantının haberlerinin yer aldığı gazeteler katılımcılara dağıtıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Katılım sağlanmadı.
MEDYA İLE
İldeki ulusal ve yerel medyaya haber verildi. Tümü foruma katılmasa da Toplantı haberi hepsinde yer aldı.
KATILIMCILARLA
Her zaman olduğu gibi destekçilerle birlikte yerel konuyu belirliyoruz.
SONUÇLAR
Iğdır kMM’de problem yok, devam…
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Murat Akkuş TkMM Iğdır İl Girişimcisi
08.12.2012 Iğdır kMM Toplantı Tutanağı
previous post