YER: ITSO Meclis Salonu
TARİH: 12 Kasım 2011
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/Murat Yikit (Çağdaş İlerleme Derneği)
2/A. Kürşat Şimşek (İnşaat Mühendisi-Iğdır Yapı-Denetim)
3/Bülent Kaya (Kaya Spor Kulübü)
4/İsa Bilir (Türkiye Emekliler Derneği Şube Başkanı)
MESLEK ODALARI
1/Dr. Taner Başaran (Diş Hekimleri Odası il Temsilcisi)
2/Orhan Ağırkaya (Mimarlar Odası)
SENDİKALAR
1/ Nihat Akkuş (Iğdır Devlet Hastanesi Bilgi İşlem Şefi-İşçi Sendikası)
2/ Yılmaz Hun (Eğitim-Sen İl Temsilcisi)
3/ Ömer Koşik (Kesk Haber-Sen il Temsilcisi)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1/İbrahim Akkuş (Emekli İl Tarım Müdürü-Gazeteci)
2/Suat Karadağ (Ak Parti Gençlik Kolları Başkanı)
3/Akay Aktaş (gazeteci)
4/Ahmet Pala (Esnaf)
5/Cem Erdem Şimşek (Esnaf)
6/ Burhan Çöllü (Afet İşleri Şube Müdürü)
GOZLEMCİLER
1/Kurban Oluz (Emekli Tedaş Şube Müdürü-Ak Parti Merkez İlçe Başkanı)
2/Murat Akkuş TkMM Iğdır İl Girişimcisi…
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ Yok
BELEDİYE BAŞKANLARI Yok
MESAJ YOLLAYANLAR Yok
DİĞER KATILIMCILAR Yok
MEDYA
1/Ercan Yiğit (Anadolu Ajansı)
2/Akay Aktaş (Haftaya Bakış ve Işık Gazetesi)
3/Mehtap Öztürk (Iğdır Doğuş Gazetesi)
MODERATÖR Yok
KONULAR: IkMM, bu ay TkMM’lerin gündeminde yer alan, “Türkiye DEPREM’lere ne kadar hazır? Konusu ele alındı. Yerel konu olarak ta yine aynı konu üzerinden “Iğdır Depreme Ne kadar hazırlıklı? Ve Iğdır’da Bina denetimleri ne aşamada” konusu görüşüldü.
Oturumda katılımcılar şu görüş ve önerilerde bulundular:
1/ Iğdır Afet İşleri şube Müdürü Burhan Çöllü:
Iğdır’da 200 sivil savunma çadırı mevcut, 50 tanesini Van’a gönderdik. Ayrıca kurum bünyesinde on kadromuz var. Bu sebeple de on arama kurtarma görevlimiz 24 saat göreve hazırdır. “Deprem değil bina öldürür” vatandaşların evlerinde deprem çantası bulundurmalarını önemlidir. Kurum olarak okullarda deprem konusunda sürekli toplantılarla bilgilendiriyor ve tatbikatlalar gerçekleştiriyoruz. Iğdır Afet İşleri Müdürü Bülent bey başkanlığındaki ekibimiz Van’daki arama kurtarma çalışmalarına katılmaktadırlar.
2/ Kürşat Şimşek (İnşaat Mühendisi-Iğdır Yapı-Denetim):
Binalar kanunlara ve yönetmeliklere uygun yapılırsa, 7,8 şiddetindeki depremler bile binaları yıkamaz. Ancak maalesef ülkemizde kurallara gereğince riayet edilmediği için büyük acıların yaşanıyor. İhmal ve istismarın önünün kesilmesi için de yeteri sıklıkta denetimlerin yapılaması gerekmektedir. Ülkemizde depremde yıkılan binalarda yapılan araştırmalarda Hasarlı binaların genelinde beton kalitesinin düşük, betonarme donatı detaylarının hatalı ve işçilik kalitesinin kötü olduğu görülmüştür. Özellikle betonarme elemanlarda elenmemiş dere kumu kullanıldığı ve kullanılan agreganın nizami olmadığı tespit edilmiştir. Malzeme içerisindeki agrega boyutlarının 10 santimetreye ulaştığı ve kabul edilen sınırının çok üzerinde olduğu tespit ediliyor.
3/ Yılmaz Hun (Eğitim-Sen İl Temsilcisi):Iğdır’daki binaların beton ve demir örnekleri alınarak hemen bir depreme dayanım testinden geçirilmesi gerekir. Yıkılması gereken eski binaların yıkılması, ihtiyaç duyulan binalara da güçlendirme kararının alınması lazım. Diyarbakır’da deprem olmadan bir binanın yıkıldığını gördük, Özellikle bundan sonra yapılacak olan kamu kuruluşları ve okul binalarının dikey olarak değil yatay olarak inşa edilmesini istiyorum Iğdır’daki birçok binada çatlakların olduğunu da hepimiz görüyoruz.
4/ Orhan Ağırkaya (Mimarlar Odası):Iğdır’da birçok binanın ise yangın çıkışlarının sürekli kapalı olduğuna dikkatinizi çekmek istiyorum, yangın ve deprem anında kim anahtarı bulup açacak? İlimizde 200 sivil savunma çadırı ile bir kurtarma aracı ve 10 arama kurtarma personelinin son derece yetersiz bir rakam olduğunu belirtmek isterim, bu sayının çok daha fazla artırılması için ilgili bakanlıktan talep edilmesi lazım. Bu konuda kendilerinin de Başbakanlığa yazı yazacağım.
5/ Akay Aktaş (Emekli Öğretmen-gazeteci):Ülkemizde yapılan binaların büyük çoğunluğu mühendislik hizmeti almamış binalardır. Yani, bu binaların bir projesi, statik hesapları, zemin etüdleri yoktur. Bina inşa edilmek üzere bir kalfaya veya muadil birine havale edilmiştir ve o nasıl yaparsa kabulümüzdür. Diğer bir durumda binanın planı projesi vardır. Hesapları da kâğıt üzerinde tamamdır. Ancak bina bu plan projeye uygun yapılmaz. Kimi çimentosundan çalar, kimi demirinden aşırır. Kimi örneğin, 3 kat olarak projelendirilmiş bina üzerine iki de kaçak kat çıkar. Bunu herkes bilir ama ses çıkarmaz. Her nasılsa (?) böyle binaların ruhsatları, onayları ve iskânları da tamamdır. Herşey yolundadır yani. Ne zamana kadar? Ne zaman deprem vb bir afet oluncaya kadar elbette… O zaman başlanır feryada: "Nerde bu devlet, nerede millet!"
6/ Ömer Koşik (Kesk Haber-Sen il Temsilcisi):Depremlerde nende bu hal geliyoruz biliyor musunuz? Bir yerleşim yeri düşünün ki binaları üflesen yıkılacak cinsten; en yıkılmaması gereken okul, hastane vb kamu binaları orta büyüklükteki bir depremde yerle bir oluyor. Niçin? Gözünü para hırsı bürümüş, ehliyetsiz, işini bilmez kişiler inşaat işleri yaptıkları için, Dürüst, ancak bilgisizliği sebebiyle işini layıkıyla yapamayan insanlar inşaat işleri yaptıkları için, Yapıları inşaat aşamasında kontrol etmesi gereken merciler görevlerini yapmadıkları veya yapamadıkları için, Mal sahipleri mülkleri edinirken sadece boya, badana, seramik gibi görünür özelliklere bakıp, temel tipine, zemin koşullarına bakmadıkları için (kendileri anlamıyor olabilir, doğaldır. Bunları soracak bir resmi merci bulamadıkları için), Ülkemizde henüz insanların barınma problemleri çözülemediği için. Kişilerin gecekondu denilen yerlerde kendi derme-çatma binalarını bizzat kendileri yaptıkları için, Her seçim döneminde üzerine ilave kat veya katlar çıkılan binalarımız olduğu için, Deprem vergisi olarak alınan paraların depreme dayanıklı binalardan oluşan yeni yerleşimler kurmaya veya zayıf binaların güçlendirilmesine harcanmadığı için…
7/ Dr. Taner Başaran (Diş Hekimleri Odası):Yaptığım araştırmaya göre, Iğdır il merkezi 2. derecede tehlikeli deprem bölgesinde olup KB-GD doğrultulu Iğdır, Doğubayazıt ve Balıkgölü Fay Zonlarının ürettikleri depremlerin etkisi altındadır. Tarihi kayıtlara göre bölgede birçok yıkıcı deprem meydana gelmiştir. Aletsel dönem de ise orta büyüklükteki 1914 M=5.4 ve 1962 M=5.9 depremleri Iğdır’da hasara neden olmuştur. Heyelan olayları ilin Tuzluca ilçesinde ağırlıklı olarak gözlenmektedir. Kaya düşmesi olayı Tuzluca ve Merkez ilçelerinde gözlenmektedir. Aras Havzasında yer alan ilimizde, il genelinde yoğun olarak su baskını olayları yaşanmakta olup, Tuzluca ve Aralık ilçelerinde gözlenmektedir. Bu nedenle olası afetlere karşı çadır, arama kurtarma aracı vb. yardım malzemeleri çokça bulundurmakta fayda var diye düşünüyorum.
8/ Bülent Kaya (Kaya Spor Kulübü):Depremde yıkılan binalarda müteahhitlerin malzemeden çaldıkları sıkça tespit edilmektedir. Belki günümüze ibret olur diye Babil Kralı Hammurabi M.Ö. 2000 yılında yayınladığı fermanı dikkatlerinize sunuyorum. “Eğer bir müteahhidin sağlam yapmadığı bir binanın çökmesi sonucunda bina sahibi hayatı kaybederse, müteahhit ölüm cezasına çarptırılır;
Eğer bina sahibinin oğlu hayatını kaybetmişse, müteahhidin oğlu ölüm cezasına çarptırılır;
Eğer bina sahibinin kölesi hayatını kaybetmişse, müteahhit aynı değerde bir köleyi bina sahibine verir. Eğer müteahhidin sağlam yapmadığı bir binanın çökmesi sonucunda bina sahibinin malları hasar görmüşse, müteahhit binayı yeniden yapacağı gibi, bina sahibinin tüm zarar ve ziyanını da karşılayacaktır. Bir binanın inşaat kurallarına uyulmadan yapılan bir duvarı yıkılırsa, müteahhit tüm masrafları kendisine ait olmak üzere o duvarı sağlamlaştırmak zorundadır” acaba günümüz dünyasında malzemeden çalan müteahhitler için yasalarımız ne hüküm veriyor diye merak edip bir araştıralım diyorum. Kanunlarımız son derece caydırıcı olmak zorunda, ayrıca binaların yapım aşamasında denetim mekanizması gerektiği gibi işletilmelidir.
ÖNERİLER
ORTAK SONUÇ
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
Sivil toplum örgütü temsilcileriyle telefonla ve ziyaret edilerek irtibata geçildi. Salonda seminerden getirilen broşürler ile bir önce ki toplantının haberlerinin yer aldığı gazeteler katılımcılara dağıtıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
E-posta, telefon ve sms ile bilgi verildi.
MEDYA İLE
İldeki ulusal ve yerel medyaya haber verildi. Tümü foruma katılmasa da Toplantı haberi hepsinde yer aldı.
KATILIMCILARLA
Her zaman olduğu gibi birlikte yerel konuyu belirliyoruz.
SONUÇLAR
Iğdır kMM’de problem yok, çalışmalarımıza devam edeceğiz…
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Murat Akkuş
TkMM Iğdır İl Girişimcisi