YER: ITSO Meclis Salonu
TARİH: 2 Nisan 2011
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/Pozitif Düşünce Platformu (Dr. Mehmet Kum)
2/Toplum Gönüllüleri Vakfı (Serhat Çakmak)
3/Çevre Mühendisi-Pozitif Düşünce Platformu (Ersin Oral)
4/Damızlıık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Müdürü (İsak Savaş)
5/Türkiye Emekliler Derneği (İsa Bilir- Şube Başkanı)
6/Dr. İdris Kesel (Diş Hekimi)
MESLEK ODALARI
1/Mimarlar Odası (Orhan Ağırkaya)
2/Diş Hekimleri Odası (Dr. Taner Başaran- İl Temsilcisi)
SENDİKALAR
1/Eğitim-Sen (Yılmaz Hun- İl Temsilcisi)
2/Iğdır Devlet Hastanesi Bilgi İşlem Şefi-İşçi Sendikası (Nihat Akkuş)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1/Kurban Oluz (Kanaat Önderi- Emekli Memur)
2/Adnan Aydın (Emekli Bankacı)
3/İbrahim Akkuş (Kanaat Önderi-Emekli İl tarım Müdürü)
4/Mahmut Çekim (İş Adamı)
GÖZLEMCİLER
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ Yok
BELEDİYE BAŞKANLARI Yok
MESAJ YOLLAYANLAR Yok
DİĞER KATILIMCILAR Yok
MEDYA
1 / Akay Aktaş (Gazeteci)
2 / Abbascan Aras (Gazeteci)
MODERATÖR Yok
KONULAR
GENEL KONU: “Nükleer Santraller ve Türkiye’nin Enerji Politikası”
YEREL KONU: 10 İstek
KONUŞULANLAR
“Nükleer Santraller ve Türkiye’nin Enerji Politikası” Hususunda beyan edilen görüşler:
1/ Ersin Oral:Bir ülke Elektrik enerjisini hemen hemen her alanda kullanır.Bu elektrik enerjisini santrallerden sağlanır.Santraller üç gruba ayrılır. Hidroelektrik santralleri, Termik santraller ve Nükleer santraller. Hidroelektrik santrallerde Suyun potansiyel enerjisinden, termik santrallerde yakacaklar yakılmasından ve nükleeer santrallerde Atomun çekirdeğinin parçalanmasından açığa çıkan enerji kullanılılır. Ülkemizde atom enerjisinin kalkınma planlarına uygun olarak, barışçı amaçlarla ve ülke yararına kullanılmasını sağlamak amacıyla ileri teknolojiye sahip nükleer tesisler kurulmalıdır diye düşünüyorum. Nükleer Santrale Sahip Ülkeler Enerjilerinin %17,71’ini Bu Santrallerden Sağlıyor. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) verilerine göre, küresel düzeyde kurulu gücü 371 bin 562 gigawaat (gw) olan 438 nükleer santral, söz konusu 30 ülkenin ürettiği enerjinin % 17,71’ini sağlıyor. Bir başka deyişle, nükleer santralle sahip ülkeler ürettiği enerjinin % 17,71’ini bu santrallerden elde ediyor. Dünyadaki Nükleer Santrallerin % 62’si G-7 ülkelerinde yer alıyor. Dünyada kurulu 438 nükleer santralin 272’isi (% 62) sanayileşmiş 7 ülkenin oluşturduğu G-7 ülkelerinde yer alıyor. G-7 üyesi ülkelerden İtalya’da nükleer santral bulunmaz iken, Fransa’da 59, Almanya’da 17, Japonya’da 55, ABD’de 104, İngiltere’de 19 ve Kanada’da 18 santral var. Sanayileşmiş 6 ülkede bulunan 272 nükleer santralden elde edilen 254 bin 365 mw enerji, dünyada kurulu gücü 371 bin 562 mw olan 438 santralden elde edilen enerjinin yüzde 68’ini oluşturuyor. Söz konusu ülkelere Rusya’nın da eklenmesi halinde 7 ülke toplam kurulu gücün yüzde 74,3’nü elinde bulunduruyor. 42 Nükleer Santral Daha Devreye Girecek Halen küresel düzeyde 36 bin 988 megawaat (mw) gücünde 42 nükleer santralin inşaasına devam ediliyor. Verilere göre, Arjantin, Finlandiya, Fransa, İran, Pakistan ve ABD’de birer reaktör, Bulgaristan, Japonya ve Ukrayna’da ikişer, Çin’de 11, Hindistan’da 6, Güney Kore’de 5 ve Rusya’da 8 nükleer reaktör inşa aşamasında bulunuyor. Türkiye’mizde ileri teknolojiye sahip güvenilir nükleer santarller kurulmasında hiçbir sakınca yoktur”
2/ Dr. Mehmet Kum: Özellikle son zamanlarda Iğdır, Kars ve Ardahan’da meydana gelen kanser vakaları ve sakat doğumlar ile düşüklerin radyasyonla bir bağlantısının olup olmadığı bilimsel bir araştırmayla ortaya çıkarılması gerekir. Günümüzde gündemden düşmeyen bir konu nükleer santraller. Gerek Japonya’daki santral faciası, gerekse ülkemizde elden ele dolaşan santral projeleri herkesin aklını kurcalıyor. Peki nükleer santraller çevrecilerin söylediği gibi büyük tehlike mi teşkil ediyor yoksa enerji ihtiyacımız için gerekli mi? Yapılan araştırmalara göre çevreye zarar verme hususunda nükleer santraller üst sıralarda değil. Hatta alınan güvenlik önlemleri göz önüne alındığında en güvenli santraller arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Bana göre çevreciler birkaç olayı sebep göstererek aşırı duygusal davranıyorlar. Dünya’da 400′ün üzerinde nükleer santral bulunmasına rağmen bugüne kadar toplam 2 ya da 3 büyük kaza gerçekleşmiştir. Termik ve hidroelektrik santrallerin çevreye ve insan sağlığına verdiği zarara bakılarak bile nükleer santraller tercih listemizde yukarılara taşınabilir. Yaşanan kazalarda ise kesinlikle ihmal söz konusu. Gerekli önlemler alındığında güvenlik en üst düzeylere çıkmakta. Sonuç olarak bence nükleer santraller kesinlikle ülkemiz için gereklilik arz ediyor. En azından belki hidroelektrik santrallerin yaptığı ağaç ve tarihi şehir katliamı sona erer”
3/ Serhat Çakmak: Nükleer enerji insanlık açısından büyük bir tehlike arz etmektedir. Ben kesinlikle nükleer santrallere karşıyım. İnsanlara ve tüm canlılara, doğaya zarar vermeyecek alternatif enerji türleriyle ihtiyaçlar karşılanmalıdır diye düşünüyorum. Türkiye'de nükleer santrale ihtiyaç yok. Nükleer santral ancak kaçınılmaz olduğu durumlarda yapılabilir. Türkiye'nin akarsu kaynaklarının yaklaşık yüzde sekseni atıl haldedir. Elektrik üretiminde en rasyonel çözüm barajlardır. Özal döneminde verilen talihsiz kararla Türkiye şu anda bir doğalgaz santraller keşmekeşiyle karşı karşıyadır. Şu anda Türkiye'de kendi kaynaklarımızla üretebileceğimizin yaklaşık dört beş katı fiyatla elektrik üretilmektedir. Türkiye bir an önce kendi kaynaklarına geri dönmelidir.
4/ Dr. Taner Başaran: Nükleer santral olmalı. En başta enerji üretimi çok fazla. 10 hidroelektrik santrali birleşse bir tane nükleer enerji santrali etmiyor. Ucuz enerji. Sonuçta kullandığımız elektrik ucuzlayacaktır. Ama bunun yanında bazı konulara değinmekte lazım. Türkiye sağı solu belli olmayan bir ülke. İstikrarı yaşayamayan bir ülke. İmar planı ve şehirleşme gerçekten çok kötü. Kentleşme yapılmaması gereken yerlerde beton bloklar yükselmeye devam ediyor. Bunun önüne geçilemiyor. Bu yüzden imar planı çok önemli. Şehirlerin yakınına ve hasar verici deprem kuşağına yapılmamalı. Bir diğer önemli durum ise Türkiye’deki işe önem vermeyiş. Çernobil faciasındaki gibi ihmalkârlık her an Türkiye’nin baş belası olabilir santral yapıldığında, insan hayatını kolaylaştıracak olaylardan da kaçmamak lazım. Fransa’nın büyük bir bölümü şu an nükleer enerjiden yararlanıyor. Bence çevreciler dışında bu olayı istemeyenler olayın çıkar ilişkisine dayanan yüzü diye düşünüyorum.
5/ Dr. İdris Kesel: Rantçılar şimdi de nükleer santrali dayatıyorlar. Başta Elektrik Mühendisleri Odası olmak üzere, ilgili meslek odaları Türkiye'de enerji üretimi krizinin değil, enerji yönetimi krizinin olduğunu vurguluyor. Nükleer enerji santrali donanımını üreten gelişmiş ülkelerin hiçbiri kendi ülkelerinde 1970'lerden bu yana nükleer santral kurmuyor ve kurduklarını da birer birer kapatma kararı alıyor. Alternatif 50'den çok enerji kaynağı varken, hiçbiri düşünülmüyor. Ancak nedense, birilerini oldukça zengin edeceği belli olan nükleer enerji santrali tek çözümmüş gibi gösteriliyor. Nükleer santral çözüm değil, ölümdür. Nükleer santralin kurulması diğer santrallerden daha pahalıdır. Üstelik diğerlerinden farklı olarak 30 yıl içinde yeniden sökülmesi gerekir. Oysa diğer tür santraller sürdürülebilir enerji sağlarlar; kurulmasından sonra düzenli bakımları sürekli kullanımlarını sağlar. Nükleer santrallerin atıklarını yok edecek bir teknoloji keşfedilmedi. Nükleer santraller hem çalışmaları sırasında, hem de sökümlerinden sonra yüzlerce yıl boyunca çevreleri için mutlak zararlı ve tehlikelidirler. En gelişmiş ülkeler bile nükleer santral kazalarını önleyemiyor. Bırakın 14 yıl önceki Çernobil kazasını, yalnızca 1999 yılı içinde bile ABD ve Japonya dahil pek çok yerde önemli nükleer santral kazaları yaşandı. Ayrıca santral yapılmak istenen Akkuyu'nun deprem kuşağı üzerinde bulunduğunu unutmayalım.
6/ Orhan Ağırkaya: Ben de nükleer santrallere sıcak bakmıyorum. Güneş ve rüzgâr enerjisi daha çok insanlığın hizmetine sunulmalıdır. Doğayı yok ederek geleceğimizi tehlikeye atacak nükleer santraller büyük risk arz etmektedir. İlimize 16 km. uzaklıktaki Ermenistan Metsamor nükleer santralinin kapatılmasını istiyorum. Amerika ve Avrupa Birliğinin ilgili kurumları bu santralin eski teknolojiyle çalıştığını rapor ederek kapatılması gerektiği yönünde görüş beyan etmişlerdir. Bu kusurlu yapı bir an önce kapatılmalıdır.
7/ Akay Aktaş:Bence ülkemiz henüz nükleer santrallerin işletilmesi konusunda gerekli bilgi birikim ve teknik donanıma sahip değildir. İleri teknolojiyle denetlenebilir dünyaya kendini kanıtlamış etkin bir kurumun oluşması lazımdır. Bu şekilde bir tesis olabilir. Ancak bu santraller Amerika’da olduğu gibi yerleşim birimlerinden uzak çöllere kurulmalıdır. Konya’nın tenha çölleri dururken getirip Aliağa’ya santral kurmak sakıncalıdır. İleri teknoloji bizde bulunmadığı için şu aşamada mevcut haliyle ülkemize nükleer santraller kurulması uygun düşmez diye düşünmekteyim.
8/ Adnan Aydın: Bence yüzlerce nükleer santralin bulunduğu dünyamızda Türkiye’de nükleer enerjiden faydalanmalıdır. Zaten insanlara teknoloji, çağında pek bilgisayar, televizyon, cep telefonu v.s birçok aygıttan radyasyon almaktadırlar. En güvenli enerji sağlama kaynağı nükleer enerjidir. Bu anlamda ülkemizde nükleer enerjiyle enerji ihtiyacını karşılama yoluna gitmelidir.
ÖNERİLER
ORTAK SONUÇ
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
25 sivil toplum örgütü temsilcileriyle telefonla irtibata geçildi. Salonda bir önce ki ayın toplantı haberlerinin yer aldığı gazeteler katılımcılara dağıtıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Haber verildi ancak katılım sağlanmadı.
MEDYA İLE
İldeki ulusal ve yerel medyaya haber verildi. Tümü foruma katılmasa da Toplantı haberi hepsinde yer aldı. Haber linklerini ekte gönderiyorum.
KATILIMCILARLA
Her zaman olduğu gibi birlikte yerel konuyu belirliyoruz.
SONUÇLAR
Genel konu ile ilgili olarak katılımcılara dağıtılmak üzere CD’ler gönderilebilir. Ayrıca elimizde TkMM broşürleri kalmadı.
DEĞERLENDİREN
Murat Akkuş TkMM Iğdır İl Temsilcisi
02.04.2011 Iğdır kMM Toplantı Tutanağı
previous post