YER: ITSO Meclis Salonu
TARİH: 4 Şubat 2011
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/Pozitif Düşünce Platformu (Dr. Mehmet Kum)
2/Gençlik Temsilcisi (Sefer Murat Filiz)
3/Foto Sergi Koordinatörü (Bilgihan Ova)
4/Kent Konseyi-Gençlik Meclisi (Ali Uçum)
5/Birleşmiş Milletler Proje Asistanı (Metin Dilşad Bilir)
MESLEK ODALARI
1/Diş Hekimleri Oda Temsilciliği (Dr. Taner Başaran)
2/Iğdır Barosu (Av. Yusuf Aslan)
3/Mimarlar Odası (Orhan Ağırkaya)
SENDİKALAR
1/Haber-Sen (Ömer Koşik- İl Temsilcisi)
2/Kesk, Eğitim-Sen (İsmail Yiğit)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1/Erkan Fırat (İşadamı)
2/Dr. Seyfettin Yeşilboya (Iğdır İl Sağlık Müdürü)
3/Dr. Bülent Kaya (Iğdır Devlet Hastanesi Başhekimi)
4/Nihat Akkuş (Iğdır Devlet Hastanesi Bilgi İşlem Şefi)
5/Kadir Karaca (işçi)
GOZLEMCİLER
1/Ahmet Karakuş (DSP İl Başkanı)
2/Faruk Korkusuz (Ak Parti Tuzluca Gençlik Kolları Başkanı)
3/Zehra Akay (Ak Parti Kadın Kolları)
4/Feride Öztürk (Ak parti Kadın Kolları)
5/Nevzat Aycil (Ak Parti Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ Yok
BELEDİYE BAŞKANLARI Yok
MESAJ YOLLAYANLAR Yok
DİĞER KATILIMCILAR Yok
MEDYA
1 / Aydın Deniz (Gazeteci-DHA)
2/ Bayram Güneş (Gazeteci-Emekli öğretmen)
3 / Abbascan Aras (Gazeteci)
MODERATÖR Yok
KONULAR
GENEL KONU: “Siyasette ve toplumda üslup”
YEREL KONU: “Iğdır’da Sağlık konusunda Yapılması Gerekenler”
KONUŞULANLAR
GENEL KONU: “Siyasette ve toplumda üslup” Konusunda Düşünceler
1 / Av. Yusuf Aslan (Iğdır Barosu): Öncelikle "üslup" kelimesinin anlamı üzerinde durmak isterim. Üslubu kısaca, "yaşayış tarzı", "kendi ifade etme biçimi" olarak tanımlayabiliriz. Bu tanımdan, üslubun sadece konuşma biçimi olmadığını, genel olarak yaşayış biçimini tanımladığını anlatmak istiyorum. Üslup, esas itibariyle kişiliğin bir aynası hükmündedir ki büyükler, -çok isabetli olarak"üslubu beyan ayniyle insan" demişlerdir.Siyasetçi; her şeyden önce adil, uzlaştırıcı, birleştirici, hoşgörülü, ölçülü, nazik ve müptesim olmalı. Siyasetçi, yönettiği halktan biri olduğunu unutmamalı, -diplomasi faaliyetleri dışındahalkın anlayacağı dilde konuşmalı, seçkincilik iddiasında bulunup halktan uzaklaşmamalı. Halka samirniyetle değer vermeli, halkın vicdanından kopmamalı. "Siyaset üslubu" ile ilgili asıl sorun, rakip siyasetçilerin birbirlerine karşı kullandıkları sorunlu üsluptan kaynaklanıyor. Rekabet siyasetin doğasında var ve bu rekabet dönemselolarak çok kızışabilir. Siyasetçinin de en niyetinde etten-kemikten insan olduğunu unutmamak gerek. Belli durumlarda, yöneltilen eleştirilere bağlı olarak üslubun sertleştirmesi tabi karşılanabilir. Ancak, siyasetçiler, yönettikleri veya yönetmeye talip oldukları kitleler tarafından dikkatle takip edildiklerini, çocukların ve gençlerin kendilerini örnek aldıklarını, ifadelerine dikkat etmedikleri takdirde çok ciddi tahribata sebebiyet vereceklerini, kitlelerin sorunlu üslup nedeniyle karşı karşıya gelebileceğini, sorunlu üslubun toplumu kaosa, yıkıma kadar götürebileceğini unutmamalıdırlar.
2 / Dr. Mehmet Kum (Pozitif Düşünce Platformu): Özellikle son zamanlarda siyasilerimizin üslubunun küfür edebiyatına dönüştüğünü üzülerek görüyoruz. Ayrıca canlı yayınlarda da küfürlerin yapıldığına şahit olmaktayız. Küfürlü konuşmaları kültürümüzden uzaklaştırmalıyız. Bu bir kültür meselesidir. Örneğin Japonya’da küfür yoktur. Küfür kötü ve yanlış bir olgudur.
3/ Ömer Koşik (Haber-Sen İl Temsilcisi): siyasilerimizin küfürlü konuşmaları toplumu germektedir. Küfürlü üslupları kitlelerde kutuplaşmaya yol açar. Küfürlü sohbetlerden hızla uzaklaşılmalıdır. Örneğin Osmanlı da küfürlü muhabbetler çok azdı. Siyasilerimizin küfürlü ve hakaret dolu söylemlerinden vatandaş olarak tasvip etmiyorum.
4/ Metin Dilşad Bilir (Birleşmiş Milletler Proje Asistanı): hem toplum hem de siyasilerimiz konuşmalarında üsluplarına azami dikkat etmeliler. Nitekim siyasilerimizde bu toplumun içinden çıkan şahıslardır. Bir nevi göz önündeki kişiler toplumun aynasıdırlar. Maalesef toplumuzda küfür kültürü son derece gelişkindir. Bu kültürü terk etmek gerekir. Küfürlü konuşmalar hem toplumu geriyor. Hem de yer yer kavgalara sebebiyet verebiliyor. Hem de küfürlü konuşmayı yapan şahısta sinirlenerek kendisini de yıpratıyor. Küfür etmek sağlığa zararlı bir davranıştır.
5/ Orhan Ağırkaya (Mimarlar Odası) : hem toplum hem de siyasetçilerimiz genel terbiye kuralları çerçevesinde üsluplarına hassasiyetle dikkat etmelidirler. Ekranlarda yapılan küfürleri gördükçe yüzümüz kızarmaktadır. Nerdeyse ailece haberleri dinleyemeyecek bir hal aldık. Olacak şey değil. Ülkenin en tepesindeki bireylerin üsluplarını zaman zaman son derce esefle karşılıyorum. Bu durum bize yakışmıyor.
YEREL KONU: “Iğdır’da Sağlık konusunda Yapılması Gerekenler”
1/Dr. Seyfettin Yeşilboya (Iğdır İl Sağlık Müdürü): İlimizin aile hekimliği uygulamasına geçmesini sağladık. MR cihazının ilimize getirilmesini gerçekleştirdik. Evde hasta bakım hizmetini sunmaya başladık, hastanedeki yığılmaların hastaların aile hekimlerini es geçerek hastaneyi tercih etmelerinden kaynaklandığını düşünüyorum. Hastalar İnternet üzerinden randevu alınarak polikliniklere muayeneye gelebilirler. Yakın bir tarihte 250 yataklı hastanenin temelinin atacağız. Helikopter ile uçak ambulans hizmetimiz faaliyettedir. Iğdır devlet hastanesi nüfusa oranla ülkemizde hizmet veren en yoğun 3’cü hastanedir.
2/Orhan Ağırkaya (Mimarlar Odası): Devlet hastanesinin koridorları çok dar. Hastaneye tedavi için gidenler mikrop kapma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Koridorlar genişletilmeli ya da yan taraflarda ek koridorlar açılmalıdır. 250 yataklı bir hastanenin temelinin atılacağı haberi sevindiricidir. Her şeyin başı sağlıktır. Eski binaları yetersiz görüyorum.
3/ Bilgihan Ova (Doğa fotoğrafçısı-Foto Sergi koordinatörü): Ambulans şoförlerinde bir takım problemler görmekteyim. Örneğin Erzurum’a hasta nakillerinde yolda durum çeşmelerden yanlarında getirdikleri bidonlara su doldurmaktadırlar. Hastalar ambulanslarda defalarca sedyelerden düşmektedir. Ben bu duruma babamı nakil ederken şahit oldum. İl sağlık müdürlüğümüzün bu hususlara eğilmesini istiyorum.
4/ Dr. Mehmet Kum (Pozitif Düşünce Platformu): bende il sağlık müdürlüğünde yıllarca idarecilik yaptım. Ambulans şoförleri problemleriyle hep karşılaşıldı. 112 acil servisinin şehir merkezine yakın bir yere getirilmesi olası acil durumlarda daha hızlı ulaşımı sağlanmış olacaktır. 112 acil servisinin şehir merkezine yakın bir birime getirilmesi gerekir.
5/ Dr. Taner Başaran (Diş Hekimleri Oda Temsilcisi): Bir takım aksaklıklar olsa da sağlık alanında il olarak iyi bir konumdayız. Sorunların çözümü noktasında birlikte hareket ederek sonuç alamaya gidilmeldir.
6/ Ömer Koşik (Haber-Sen İl Temsilcisi): devlet hastanemizde sıkıntılarla karşılaşılmaktadır. Bir disiplin ve düzen eksikliği görmekteyim. Bu anlamda ciddi ve irade sahibi bir yönetim tarzı geliştirilmelidir.
ÖNERİLER
ORTAK SONUÇ
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
25 sivil toplum örgütü temsilcileriyle telefonla irtibata geçildi. Salonda bir önce ki ayın toplantı haberlerinin yer aldığı gazetelere katılımcılara dağıtıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Haber verildi ancak katılım sağlanmadı.
MEDYA İLE
İldeki ulusal ve yerel medyaya haber verildi. Tümü foruma katılmasa da Toplantı haberi hepsinde yer aldı. Haber linkleri ektedir.
KATILIMCILARLA
Her zaman olduğu gibi yerel konuyu katılımcılarla birlikte belirledik.
SONUÇLAR
Genel konu ile ilgili olarak katılımcılara dağıtılmak üzere CD’ler gönderilebilir. Ayrıca elimizde TkMM broşürleri kalmadı.